Jeg har tatt en avgjørelse her, men er nysgjerrig.
Du skal ha nyttårsselskap med barnefamilier og et gravid par, totalt 18 personer. Dere har fordelt oppgaver, slik at alle bringer med litt til selskapet. Likevel er har du en del oppgaver og organisering å gjøre.
Dagen før selskapet, sent på kvelden, melder én familie avbud fordi det ene barnet deres har fått omgangssyken (det andre barnet har hatt omgangssyken noen dager tidligere).
Denne familien skulle stå for både waldorfsalat og saus til selskapet. De tilbyr seg å tilberede maten og bringe den opp til selskapet til avtalt tid, og presiserer at de vil være nøye med håndhygiene etc. Hva svarer du?
Takk, men nei takk. Både for å ikke få smitte i hus, og for at de skal slippe å styre med ekstra matlaging når de har sykt barn. Å be dem komme med ingrediensene virker smålig.
Men hva om de sier at de allerede har gjort innkjøpene, slik at de like gjerne kan komme med frukt/grønt og noen bokser fløte? Når initiativet kommer fra dem? Ville du vært bekymret for å få smitte i hus via druer og valnøtter?
Jeg hadde takket nei, men ikke fordi jeg tenkte på smitte. Jeg hadde tenkt at de med syk barn skulle slippe å tenke på mat til andre. Det er slitsomt nok å ta seg av oppkast og slitne unger.
Hadde i utgangspunktet prøvd å overtale paret til å droppe heile greia - ser ikkje kvifor dei skal bidra med mat når dei ikkje skal vere med på festen. Men om dei insisterte på å bidra med sitt, ville eg tatt imot maten og laga det sjølv - så slapp dei å lage maten i alle fall. Men altså - ser ikkje kvifor dei må bidra med mat.
Akkurat det er ikke noe problem. Nå høres jeg kanskje slem ut, men det er altså vi som er den familien som ikke kan dra i selskap. Lillemor kastet opp i går kveld og noe i natt, men hun er i grei form nå. Så det skal ikke stå på det. Det føles så ubehagelig at det faller ekstra på vert/vertinne nå på tampen, men jeg vil jo ikke spre smitte. Og venninna mi er så høflig at jeg egentlig ikke vet hva hun mener, altså om hun ønsker at jeg skal komme med mat eller ikke. :humre:
Jeg hadde ikke vært bekymra for smitten nei, ville mere tenkt at de skulle slippe arbeidet med å lage når de har sykt barn i hus. Men om de syns det er greitt å komme innom med ingredienser som allerede er kjøpt inn hadde jeg takka ja til det.
Jeg tenker det er slikt man tilbyr seg, men som det ikke takkes ja til. Ingrediensene er såpass basic at jeg tenker de kan benytte seg av frukten og nøttene selv, jeg sier selvsagt at de ikke trenger å styre med det. Om druene er smittebærere kommer jo helt an på om noen har tatt på dem eller ikke.
Takk, men nei takk. Ikke så mye for at jeg ville vært redd for smitte, som at jeg hadde følt meg veldig gnien om jeg tok i mot mat (eller ingredienser) fra noen som ikke skulle i selskapet. Butikkene er åpne i dag, vertskapet klarer å organisere det.
Takk, men nei takk. For det første på grunn av eventuell smitte, for det andre synes jeg det virker småteit å levere mat til et selskap man ikke skal i selv.
Teit? Det er da ikke teit når man i utgangspunktet skulle levere maten. Jeg synes det er ganske høflig å tilby seg å komme med maten allikevel, selv om det takkes nei til. Har man lovet å ta med mat i et selskap og ikke kan komme, synes jeg det er normal folkeskikk å tilby seg å levere maten allikevel, om det er mulig.
Enig i denne. Dette hadde jeg ordnet selv, ikke fordi jeg er så redd for smitte, men de får ikke vært med og har sykdom, så det kan de få slippe å styre med.
Jeg hadde takket nei på grunn av smittefaren, og syns uansett ikke folk trenger å levere mat til et selskap de ikke skal i selv. (Når det gjelder å belaste familie med omgangssykt barn, så er det vel i og for seg ikke noen umulighet å smelle sammen en waldorfsalat hvis man er to friske voksne).
Nå så jeg at det var dere som var familien med syke barn ja. God bedring, og håper dere slipper å få det alle sammen. De andre klarer helt sikkert å organisere saus og waldorf. :)
Hvis det hadde vært uåpnede forpakninger så hadde jeg ikke vært bekymret tror jeg.
Vaske druene godt i såpevann og det andre er jo innpakket, så ser ikke helt faren.
Men på den annen side, så hadde det kanskje vært greit for dem å slippe, så jeg hadde sikkert sagt at de ikke skulle behøve å tenke på det.
Takk, men nei takk.
Jeg ville ikke ha belastet familien, og siden jeg har jobbet med mat vet jeg hvor strenge karantenereglene er når det gjelder omgangssyke og matlaging, så jeg hadde laget maten selv.
Tusen takk for svar, alle sammen! Jeg hadde mer eller mindre bestemt meg for å ikke lage maten, men foreslo i går at jeg i det minste kunne komme med matvarene. Men da jeg snakket med dem i formiddag, så hadde de allerede gjort innkjøp, så da tar vi det selv. Får alltids brukt det. Føles bare så kjipt at de får ekstraarbeid fordi Lillemor ble syk, men det kan jo skje alle. Får vel være glad til at sykdommen brøt ut i går kveld framfor nyttårskvelden. Det kunne blitt riktig så festlig. :hehehe:
Hadde takket nei og ordnet det selv. De som har sykt barn, skal slippe å tenke på det og det er teit å levere mat når man ikke deltar selv, iallefall så lenge det ikke skaper problemer. Butikken er jo åpen i dag.
Hadde det vært meg med sykt barn, hadde jeg selvsagt tilbudt meg å levere mat/matvarer, men hadde nok forventet et nei.
Nei takk.
Hadde samme opplegget med julebordet på jobben der en kollega tilbød seg å komme med maten han hadde avtalt å ta med,
jeg sa da nei fordi det ikke er noe vits i å ta noen sjanser.
Jeg ville takket nei, mest fordi jeg synes de skal slippe å lage mat når de ikke kan komme selv. Det er naturlig at de spør, men man takker nei.
Smitte er selvsagt også et poeng, hele familien her unntatt minste fikk dritten nå i jula tiltross for nazihygiene fra første spyrunde.
Jeg har hatt to runder denne jula. På toppen av gravidkvalme. Jeg har god kjøkkenhygiene, jeg hadde vasket hender og alt - det smittet til maten likevel. Om noen tilbød meg mat fra et norohjem (akkurat nå) ville jeg nok bli satt inn for drap. :rødme:
Tanken på smitte hadde ikke falt meg inn en gang, skal jeg være ærlig, men jeg hadde uansett takket nei til at noen som ikke kunne komme i selskapet skulle levere mat. For ikke snakke om å stresse med å lage den når de hadde syke barn i hus.
Jeg hadde pent bedt vedkommende om å glemme den tanken. Ikke for at jeg på noe vis hadde tenkt på smitte via maten, men fordi at vedkommende selvfølgelig ikke skulle styre med matlaging til et selskap de ikke kunne møte i.
Om nå vedkommende hadde kjøpt inn til dette, og ikke hadde bruk for varene selv, så hadde jeg stukket innom og kjøpt det av dem.
Hadde det vært vi som meldte avbud hadde jeg ikke lagd mat selv, men tilbudt meg å komme med råvarene. Vi er flinke med hygiene og antibacen er flittig brukt ved omgangssyke. Jentungen har bare hatt det en gang og vi holdt oss friske. Men, punkt 1: det er slitsomt med sykt barn i hus, og punkt 2: jeg ville aldri risikere å være skyld i å smitte andre