Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Saus til ribbe

#1

Frøy sa for siden:

Jeg trenger hjelp, vi skulle egentlig være alene i kveld og da hadde det blitt posesaus med kraften fra ribben oppi, men nå kommer en kammerat på besøk så da må jeg kansje gjøre det skikkelig.

Så hvordan lager jeg skikkelig god saus til ribba?

Bill.merk: Har aldri laget saus fra bunnen av. :flau:


#2

Left sa for siden:

Ta noen spiseskjeer med godt smør, smelt, ha i hvetemel til passe konsistens, det skal være omtrent som grøt, og la det stå på svak varme til det har blitt brunt - i en stekepanne. Du må røre i det med jevne mellomrom. Jeg lager den ikke så veldig brun, men jukser med sukkerkulør. Poenget er at det må få stå en stund. Gjør du det fort på sterk varm, blir sausen kornete.

Hell over i en passe stor kjele. Så sper du med vann og kraft, og til slutt har du oppi en god slump med fløte. Jeg har også i et par skiver med brunost, salt og pepper etter smak.

Det blir saus jeg har fått mye skryt av - god gammeldags brun saus.


#3

Frøy sa for siden:

Blir kraften fra ribba ekstra god om jeg har gulrot og løk oppi formen mens jeg steker?


#4

Camomilla sa for siden:

Ja!


#5

Frøy sa for siden:

Takk for svar dere, da var jeg ikke langt unna i tankene mine! :klemme:


#6

Fersken sa for siden:

Sil kraften fra ribben og ha i en kjele. Dryss på med en passe mengde mel og la det stå til melet har synket ned i kraften. Kok opp under omrøring og ha i sukkerkulør og salt/pepper om nødvendig. Trenger ikke å tilsette noe fett, da kraften fra ribben er full av fett fra før.


#7

konsulenten sa for siden:

Jeg pleide å brune smør og mel til saus, men så kom jeg over sausen til Hellstrøm og nå lager jeg bare den. Den har kjempegod smak, er ikke så mektig, og er dessuten enklere å lage. Anbefales hvis du liker hvitløk!

Legg 15 hvitløksfedd (med skallet på) i formen med ribba og la de steke med. Dessuten et par gulrøtter og en løk (grovdelt). Pass på at det er nok kraft i formen til å lage saus av, etterfyll med vann om nødvendig. (Jeg starter med 1 liter vann og det pleier å holde).

Når ribba er ferdig siler du kraften over i en kjele, få med "innmaten" i hvitløksfeddene - klem dem gjennom silen. (Det er ikke mye med 15 fedd, etter stekingen har disse mild og søtlig smak - kjempegodt!) Dryss på 1 ss hvetemel og vent til dette har sunket ned i kraften. Så visper du til alt blander seg. Ha i 2 ss soyasaus og 1 ss worcestershiresaus. Kok opp og la koke 2 min.

Hvis det er veldig mye fett i sausen (dette ligger som et sjikt øverst) så kan du fjerne det med en øse. Den vandige fasen ligger nederst (nå snakker jeg som en kjemiker :D) og har masse god smak men er ikke så mektig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.