Irma sa for siden:
Jadda, her røyser det på med boktråder. Det jeg er nysgjerrig på nå er hvilke bøker (eller bok) du leste i 2010 som du likte best. :jupp: Ta gjerne med de du likte dårligst også, hvis du føler for det.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Litteraturdiskusjoner, bokanbefalinger, lesesirkel mm
Irma sa for siden:
Jadda, her røyser det på med boktråder. Det jeg er nysgjerrig på nå er hvilke bøker (eller bok) du leste i 2010 som du likte best. :jupp: Ta gjerne med de du likte dårligst også, hvis du føler for det.
Irma sa for siden:
Jeg hadde planer om å be om topp tre på samme måte som i fjor, men innså at det ble litt for få å trekke fram for min del. Jeg kopierer fra boktråden. lat
Jeg tror vinneren for 2010 blir trommevirvel John O´Farell med "Kan inneholde spor av nøtter". Det er lenge siden jeg leste den, men jeg kjenner begeistringen stige bare av å lese navnet på boka. Beijing koma er en av de siste jeg leste i fjor, og selv om jeg synes den var litt for detaljrik og lang, så tror jeg at den kommer til å sette seg bra fast i hukommelsen.
Beste:
6. Roy Jacobsen - Vidunderbarn Åh, denne var sterk.
40. John O´Farell - Kan inneholde spor av nøtter Åh, dette var som å komme hjem. Totalt meg språklig sett, min humor, samt et poltisk budskap i bunn som engasjerer. Anbefales på det sterkeste!
44. Gerd Brantenberg - Egalias døtre Oooh, for en fantastisk feministbok! Kjønnsroller snudd på hodet. PH isteden for BH, dam istedenfor man, kvinnesker istedenfor mennesker. Bloody Marius. Historien kunne sikkert vært bedre, men det blir bare en liten parantes. Det triste er at jeg ser boka som veldig aktuell i 2010 når den ble gitt ut i 1977.
56. Jens Stoltenberg - Samtaler Denne likte jeg kjempegodt!
67.Randi Berge Svendsen Bjørn - en biografi Vi snakker Eidsvåg. Jeg elsket boka!
75. Kristian Lislerud navet som knakk Dette var svært interessant lesning for en som har fulgt prosessen fram til NAV fra innsiden. Kjente igjen en del av tankene til forfatteren, og fikk meg en vekker i forhold til velferdsstatens eksistens videre. Anbefales på det varmeste!
100. Ma Jian Beijing koma Dette var tidvis sterk lesning. En bok som gir et godt innblikk i situasjonen rundt studentopprøret i 1989, og i det å leve i en hverdag av "Storebror ser deg", resultatene av kulturrevolusjonen. Dog synes jeg boka kunne ha gjort seg i en noe kortere variant. 700 sider med store mengder navn og utallige situasjoner blant grupperinger innenfor den opprørske studentverdenen ble litt i overkant for meg. Jeg er likevel glad for at jeg leste den. Jeg har vært en del ganger på Tiananmenplassen, har bodd på et av hotellene som ble nevnt et par ganger i boka - det gjorde kanskje at jeg følte at en del av det som ble beskrevet ble litt mer virkelig for meg.
Dårligste:
18. Arto Paasilinna - Kollektivt selvmord Denne var i kategorien; "Skal jeg gidde å lese ferdig?" Det var ikke temaet som ikke fenget, for jeg humret både her og der i Loes "Muleum".
52. Knut Nærum - Krig! Et eneste langt gjesp. Skuffende.
astrid_d sa for siden:
En av de beste bøkene jeg leste i 2010var det Henrik Langeland som skrev, Verdensmesterne. Anbefales på det sterkeste.
Skilpadda sa for siden:
Tja. Jeg leser så å si bare bøker jeg liker, så noen skuffelser har jeg ikke å advare mot. De beste jeg leste må ha vært de to Cormac McCarthy-bøkene, tror jeg, og så den nydelige Graveyard Book. Dessuten likte jeg Shades of Grey veldig godt, selv om den var langt rarere enn de andre bøkene jeg har lest av Jasper Fforde. Jeg tror ikke jeg påtar meg å si hvilken av de fire som var den beste.
For å gjøre det lettvint klipper jeg bare inn omtalene mine fra "lest i 2010"-tråden av disse bøkene:
4. Jasper Fforde: Shades of Grey. De som elsker bøkene om Thursday Next synes sikkert det er vanskelig å forestille seg en dystopi skrevet av Fforde. Men det er akkurat det dette er. Mange hakk unna det han har skrevet før, men personkarakteristikkene og den fabelaktige humoren er like slående som tidligere. Det er en forvirrende bok til å begynne med, men den er underholdende helt fra begynnelsen av, og stadig mer medrivende.
5. Cormac McCarthy: The Road. Dystert, dystert, dystert. Trøstesløs, post-apokalyptisk dystopi som tross all sin betydelige mengde gru greier, sporadisk, å formidle noe grunnleggende godt og verdifullt i mennesket. Fabelaktig godt skrevet, i et usentimentalt, men samtidig poetisk språk. Jeg gleder meg til alle de andre McCarthy-bøkene jeg har stående.
12. Cormac McCarthy: No Country for Old Men. "(...) it just seemed to me that this country has got a strange kind of history and a damned bloody one too." Det er en egen estetikk her, i blodsutgytelse helt uten barmhjertighet, kombinert med ekte, gammeldags moraltenkning med et tungt ekko av melankoli. Og alle de fantastiske replikkene fra filmen er jo her allerede, i romanen ("If I don't come back tell Mother I love her." "Your mother's dead Llewellyn." "Well I'll tell her myself then.") - jeg kan forstå hvorfor Ethan Coen sa til McCarthy, etter å ha blitt tildelt en Oscar for beste manus, at "Well, I didn't do anything, but I'm keeping it."
15. Neil Gaiman: The Graveyard Book. Nydelig barndoms-/oppvekstskildring med mange ekkoer av Kiplings The Jungle Book. Bod er like matter-of-fact i forhold til det underlige samfunnet han adopteres inn i som Mowgli er, og i like stor grad en utenforstående i forhold til den "normale" verdenen vi andre kjenner (og han har en mentor som er like svart og en like mystisk outsider som Bagheera). Her er oppvekstmiljøet et rolig, lite hjørne av en komplisert og uoversiktlig okkult verden, ikke en indisk jungel, men barnets selvsagte aksept av realitetene er den samme. Dessuten briljerer Gaiman med noe av det han er aller best til, nemlig små historier med små personer i utkanten av såvidt antydede store historier med veldig store personer i. Jfr. også denne tråden.
Bærekraftig sa for siden:
Leseåret 2010 - de beste:
Utrenskning av Sofi Oksanen
Summen av dagene av Isabel Allende
Min kamp 1 av Knausgaard
Politi og røver av Kjetil Stensvik Østli
2010 - den dårligste:
Engel av nylon av Helene Uri
Manga sa for siden:
De 3 beste jeg leste i fjor var:
Stephenie Meyer: Ved daggry
Mads Gilbert og Erik Fosse: Øyne i Gaza
Kader Abdolah: Huset ved moskeen
Den desidert dårligste, uten tvil:
Alexia Bohwim: Frognerfitter
Bluen sa for siden:
Jeg har ikke delt ut noen seksere i år, men følgende bøker har fått 5:
Karl Ove Knausgård: Min kamp, tredje bok (holder stilen. Mye gjenkjennelig barndom her.)
Line Blikstad: New Frontier Hotel (fin og rørende familieskildring med godt 50-tallsbilde)
Jo Nesbø: Panserhjerte (intrigen kan man mene mangt om, men kunsten å fengsle leseren er viktigere)
Katarina Mazetti: Gutten i graven ved siden av (for én gangs skyld må denne gretne anmelderen gripe til ord som "veldig søt og morsom")
Jonas Gardell: En komikers uppväxt (både komisk, tragisk, gjenkjennelig og vakker barndomsskildring)
Årets kalkun er følgende:
Denise Rudberg: Matilde (chick-lit fra "norsk"-svensk rikmannsmiljø - temmelig poeng- og hjelpeløst. 3/2)
Med disse hakk i hæl, med terningkast 3:
Jan Sverre Syvertsens Prikkedøden, Vigdis Hjorths Takk, ganske bra, Åsa Larssons Solstorm og Stig Sæterbakkens Vandrebok.
Av årets 64 bøker er 39 % romaner, 41 % krim, 6 % noveller, 6 % fagbøker og 8 % annet. 37 % av bøkene er skrevet av kvinnelige forfattere. 25 % av bøkene har jeg lest på svensk og bare 3 % på engelsk. Bøkene er i snitt 304 sider lange og får 4,0 i gjennomsnittskarakter.
Irma sa for siden:
Du er rå på dokumentering altså! :imponert: Har lurt litt på om jeg skal lage en liten statistikk over kategorier selv, jeg aner ikke hva jeg har lest mest av. Bøker med (samfunns)politisk innhold kanskje? Jeg har iallefall lest 0% engelske bøker og 0% krim. Krim har jeg aldri noen sinne lest, faktisk. Så jeg vet ikke helt hva det er.
Wix sa for siden:
:knegg: Elinblu
Mine beste for 2010 var Knausgårds, Tillers og Oksanens.
Bluen sa for siden:
:o Jeg har bare noen enkle kategorier i Excecl-arket mitt, altså: forfatter, tittel, sjanger, forfatterens kjønn, dato, sidetall, terningkast og kort omtale. Før hadde jeg språk også, mener jeg å huske. Utregningen tok jeg kun til ære for denne tråden. :knegg: Jeg er ganske så nerdete, da, men synes det er litt gøy med slike oversikter.
amylin sa for siden:
Elinblu, bøyer meg i støvet over Excel-arket ditt! Jeg som ikke engang klarte å føre opp bøkene jeg leste hele året en gang.
Jeg tror de beste bøkene jeg leste i 2010 må ha vært:
Eg elska ho av Anna Gavalda, som alt annet den dama skriver var også denne boka nydelig. Liker den stemningen hun klarer å skape og skildringene hennes. Vakkert!
Push av Sapphire var sterk og rå og hjerteskjærende.
The Time Traveler's Wife av Audrey Niffenegger, en helt anderledes kjærlighetshistorie!
Toffskij sa for siden:
Jeg har lest skarve 24 bøker i 2010, men mange bra, vil jeg si. Det var jo dårlig gjort av Skilpadda å poste før meg, for jeg skulle også si The Road, No Country for Old Men og The Graveyard Book. :skuffet: I tillegg er jeg lykkelig over endelig å ha lest Brideshead Revisited
. Ja, og så avsluttet jeg året med å lese Terry Pratchetts fire deilige bøker om Tiffany Aching. Crivens!Olive Oyl sa for siden:
Det må bli Mesteren og Margarita av Bulgakov, Balansekunst av Mistry og Brødrene Karamásov av Dostojevskij (bare lest del I).
Turban Smukk sa for siden:
De beste fra fjoråret var nok Knausgård for meg. Jeg leste de fem bindene på litt over en uke. :knegg: Jeg likte best bind 1 og 2 og tildels også 3.
Jeg er også imponert over Elinblus statistikk, forresten!
Turban Smukk sa for siden:
Så forskjellige man kan være! Jeg likte Kollektivt selvmord veldig godt, jeg syntes den var dødsmorsom. Jaja.
Olive Oyl sa for siden:
Hehe, ja. For meg var f.eks. Knausgård årets mest skuffende leseropplevelse - jeg gadd ikke lese halvparten av første bind, engang. :knegg:
Turban Smukk sa for siden:
Det ser man. :knegg: Jeg ble helt hekta.
Olive Oyl sa for siden:
Jeg er faktisk ganske misunnelig! :sur: Jeg hadde enorme forventninger, og det må jo være helt fantastisk med så mange, tjukke bøker å se frem til om det faller i smak.
Vind sa for siden:
Jeg velger to serier som de beste i bøkene fra 2010; A Game of Thrones av George R.R. Martin og The Hunger Games av Suzanne Collins. Sistnevnte serie er ungdomsbøker, og hvis jeg skal nevne en enklet stående bok s
Nelly Nickers sa for siden:
Min Kamp-bøkene var helt klart fjorårets store höjdare! :jupp:
Røverdatter sa for siden:
Jeg har hatt et veldig godt år bokmessig i 2010. Har ikke lest så mye som jeg hadde ønsket, men bøkene jeg har lest har jevnt over vært gode, og jeg fant en riktig skatt i Cora Sandels Alberte-trilogi. Jeg er også veldig fornøyd med sammensetningen av klassikere og nye bøker i fjorårets leseliste.
Her er de jeg likte aller best:
Cora Sandel: Alberte og Jacob
Cora Sandel: Alberte og Friheten
Cora Sandel: Bare Alberte
Ernest Hemingway: Klokkene ringer for deg
Karl Ove Knausgård: Min kamp 1- 5
John Irving: Siste natt i Twisted River
Kader Abdolah: Huset ved moskeen
Sara Gruen: Vann til elefantene
Blondie sa for siden:
Jeg koste meg med Knausgård i året som gikk, men den mest overraskende var Helga Flatlands "Bli hvis du kan, reis hvis du må". En sterk og gripende historie, morsomt og svært godt skrevet.
Tussa sa for siden:
I likheit med Kasia gjorde Kader Abdolahs Huset ved moskeen sterkt inntrykk på meg. Eg likte også The road, sjøl om eg las den på norsk. Kjæresten påstar nemlig at eg går glipp av mykje ved å ikkje lese Gormac på engelsk.
Det dårlige er all møkkakrimmen eg lese. Det er spennande forsåvidt men egentlig bortkasta tid.
Noba sa for siden:
Mine fem på topp:
Dinas bok, Herbjørg Wassmo. Ah! Det var jo et bokliv etter Nesbø, jo. Etter en langhelg til Dublin med kansellerte fly og en ufrivillig natt på Kastrup så er Dinas bok det jeg husker best. Og det sier mest om boka, for Dublin var veldig bra.
Brudereisen, Marieke van der Pol. Dette var en veldig, veldig bra bok. En av de beste jeg har lest på lenge. Anbefales!
Marekors, Jo Nesbø. Veldig, veldig bra.
Rødstrupe, Jo Nesbø. Mens "alle" andre er på Knausgård-kjøret, så har jeg blitt hekta på Nesbø. Det stopper ikke her.
La meg synge deg stille sanger, Linda Olsson. En nydelig bok.
Årets dårligste:
Salvadoreña, Cecilia Samartin. En gedigen skuffelse. Strengt tatt var dette bare noe søtsuppete møl. Full av klisjeer og forutsigbarhet.
Modellen, Lars Saabye Christensen. Møl fra ende til annen. Frarådes.
Bluen sa for siden:
Jeg stiller meg helhjertet bak denne treffende karakteristikken. :knegg:
Røverdatter sa for siden:
Jeg også. :nemlig: Tror faktisk det var min siste Saabye noensinne.
Blondie sa for siden:
Fraråde Saabye Christensen? :sjokk: Jeg pleier jo å elske bøkene hans, men Modellen skal jeg altså styre unna?
Røverdatter sa for siden:
Det kan jo hende du liker den. Jeg syns ikke Halvbroren var så hurra heller.
Blondie sa for siden:
Nei, Halvbroren var ingen høydare. :niks:
Bluen sa for siden:
Jeg elsket Halvbroren. :hjerter:
Divine sa for siden:
Knausgård 1-5, så absolutt.
Og det verste: Shantaram. :skremt:
Pasta sa for siden:
Favorittene i 2010 var:
Vindene skygge; Carlos Ruiz Zafon.
Høytleseren; Bernhard Schlink.
Sidelengs sang; Val McDermid.
Drømmehjerte; Cecilia Samartin.
Saman er ein mindre åleine; Anna Gavalda.
La meg synge deg stille sanger; Linda Olsson.
Jeg leste alt for mange dårlige bøker i fjor, men den verste var nok
Jeg forbannet tidens elv av Per Petterson.
Nora H sa for siden:
Favorittene:
De besatte-Fjodor Dostojevskij
Spis, elsk, lev-Elisabeth Gilbert
Meg eier ingen-Åsa Linderborg
Dårligste:
Kollektivt selvmord-Arto Paasilinnas. Jeg hadde store forventninger til denne, men jeg synes den virket så overfladisk. Jeg liker bøker som går i dybden psykologisk sett, og denne tok så lett på det, synes jeg. Klart jeg humret godt flere ganger, men alt i alt ble den kjedelig.
Nora H sa for siden:
Jeg og. :hjerter:
bergenslabb sa for siden:
Jeg fikk mange nye favoritter:
Skulle jeg plukket ut en av disse femten ville jeg anbefalt Forsoningen av Fred Uhlman. Forfatteren skrev kunne denne tynne lille flisen av en bok i sitt liv, men den gjorde litt av et inntrykk. En perle som alle burde få med seg. Hvis dere er interessert har jeg anmeldt den her.
Så langt i år har jeg ikke funnet noen nye favoritter, men jeg har kun lest fire romaner og to noveller. Det kommer nok etter hvert. Det ble i det minste mange i 2010 =)
Chiffre sa for siden:
I kronologisk leserekkefølge:
Ben Goldacre: Bad Science
Stuart Sutherland: Irrationality
Jasper Fforde: Shades of Grey
Knut Hamsun: Landstrykere
Cormac McCarthy: All the pretty Horses
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.