Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Introdusere mat - rekkefølge og sånt

#1

Ru sa for siden:

Det åresvis siden sist, og mye har sikkert forandret seg. Jeg orker ikke å google, og benytter meg heller av kunnskapsrike FP.
Hvordan var dette med innføring av mat, igjen?

Vente litt med gluten, men innføre det mens man fortsatt ammer.
Vente med fisk til rundt året (eller noe slikt?)
Vente med melk (fordi jeg ikke tåler det selv, Knotten var ganske stor før han fikk melk til drikke)

Men ellers er det bare å slå seg løs?
Foreløpig har vi introdusert mandelpotet og banagrøt fra Semper, og begge deler slår godt an. Og ungen sover! :dåne:


#2

apan sa for siden:

Gluten er anbefalt innført gradvis, mens man fortsatt ammer ja, men ikke vente så lenge slik jeg skjønner det. Det er anbefalt at man varierer mellom ulike kornsorter, også glutenfrie, når gluten er introdusert, og at man ikke kun gir hvete (som har veldig høyt gluteninnhold).
Jeg roterer systematisk mellom ulike kornblandinger, inkludert ris og hirse, har hittil ikke gitt noe ren hvetegrøt, men flere typer med noe hvete i.

Fisk finner jeg ikke lenger noen anbefaling om å vente med i det hele tatt, ikke utover 6 mnd. Jeg har ikke introdusert det ennå, men jeg gjør det snart.

Melk som melk å drikke sier de ett år på ennå, men jeg antar det kan være annerledes hvis man selv ikke tåler det.

Jeg finner egentlig ingenting annet enn melk det anbefales å vente med mer? Utenom det opplagte, spinat og honning og sånt.


#3

Ru sa for siden:

Honning er selvsagt, spinat visste jeg ikke om (men det er ikke noe vi har i hus uansett) og sushien skal jeg heller holde litt tilbake på. :knegg:

Nå ser jeg forresten at det er noe hvetemel i banangrøten hun har fått. :sparke: Jaja.


#4

ElinPelin sa for siden:

Fisk er det ingen retningslinjer på. Vi introduserte det gradvis fra ca 8 mnd. Vi begynte så smått med maisgrøt, varierte etterhvert med ris og hirse. Begynte med lunsjen, og et par skjeier først. Så utvidet vi med potetmos, gulrotmos osv. Avokado er mildt og fint, det samme er banan og eplemos. Pæremos er også supert, spesielt hvis magen stopper opp;) Mango var en slager her i huset. Brukte endel fruktbeger.

Vanlig melk som drikke fra et år, i mat fra 10 mnd. Syrlige melkeprodukter kan man begynne med litt før. Men er det allergi så vær litt forsiktig med det. Jeg har sitrusallergi, så jenta mi har ikke fått det før nå. Det har heldigvis gått helt fint!


#5

Ru sa for siden:

Tusen takk for innspill!
Det er mange fordeler med å få barn med 6-års mellomrom, men en av ulempene er jammen meg at mye går i glemmeboken i mellomtiden. :gal:


#6

Skremmern sa for siden:

Jeg ventet med kumelk 12 måneder, yoghurt 10. Det er vel det eneste jeg ventet med sånn utover det rent logiske; nøtter, godteri, aspartam osv.

Jeg liker grøten. Veldig. Ikke til meg selv, men til babyer. Den er mettende og god, inneholder mye bra, og min første- og sistefødte simpelthen ELSKER det. Lillerbror på 15 måneder får det morgen og kvel fremdeles. "Mmmmm" er alltid responsen. Jeg har i fruktmosen til Hipp, gjerne litt moset banan og avocado. (Ikke hver gang.) Brødskive begynte jeg med da gutten var 7 måneder. Prøvde forskjellig pålegg; makrell (var obs på sausen og tegn til reaksjon), bacon- og magerost, leverpostei og avocado er påleggene vi i hovesak benytter oss av. Han likte ikke brødskive før han tippet året. Nå elsker han det. Så det er mellommåltidet. Har vi ikke-8-tenner-vennlig mat som taco eller wok, får han babyglass fra Småfolk. Kjøttkaker i brun saus er blant favorittene. Fisk i smaksbiter var også noe han fikk fra tidlig av, ventet ikke med det.

Så da han var 6 måneder var det i hovedsak pupp som gjaldt, og dagen så vel omtrent sånn ut:

Natt/morgen: Pupp, litt grøt
Formiddag: Pupp, litt brødskive (1-2 biter)/fruktmos
Middag: Smaksprøver av middag, pupp
kvelds: Litt grøt (noen skeier) og pupp

Og så spedde jeg på med mer og mer brødskive/middag/grøt etterhvert som ukene gikk.


#7

apan sa for siden:

Jeg måtte sjekke nå når du nevnte spinat igjen, Ru, og ifølge den nye utgaven av mat for spedbarn bør man vente med å gi: honning, spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold (hva er det?). Og kumelk. Ikke at nesle er en del av hverdagskostholdet kanskje.

Jeg synes det er fascinerende at det står: små og glatte matbiter som druer, nøtter, peanøtter kan lett komme i vrangstrupen. Pass på!
Det er da ikke akkurat aktuelt å gi peanøtter til en baby? Jeg trodde forøvrig anbefalingen var 5 år for nøtter.


#8

Acino sa for siden:

Får jeg lov til å henge meg på med ett spørsmål i samme gata?
Det sies gradvis, forsiktig innføring av gluten mens man fortsatt ammer. Vel, hva med når man ikke ammer da? Og hva er egentlig gradvis og forsiktig? Blande i glutenholdige kornsorter(grøt altså) i den glutenfrie?


#9

Ru sa for siden:

Nei, det er vel bare å innføre det litt etter litt, ikke gi hvete til alle måltider eller noe? Vil jeg anta?


#10

apan sa for siden:

Når man ikke ammer, antar jeg man bare må innføre det gradvis?

Med gradvis forstår jeg det som at man ikke går rett på bare grøt med mye gluten. Variere med de glutenfrie, og bruke grøt som har kornsorter med lavt gluteninnhold, eventuelt blandet med hvete som har høyt. Med 2 grøtmåltider daglig praktiserer jeg dagsrotasjon av type:

Dag 1
Frokost: Risgrøt
Kveldsmat: Havregrøt med hvete

Dag 2
Frokost: Havregrøt
Kveldsmat: Hirsegrøt

Dag 3
Frokost: Grøt med ris, havre, hvete
Kveldsmat: Risgrøt med pasta (hvete)

Etterhvert faser jeg inn mer grøt med større mengder hvete, men fortsetter hele tiden variasjonen.


#11

Acino sa for siden:

Takk, det var det jeg også tenkte; litt etter litt blande inn i den glutenfrie grøten. Får vel vente til Snuppa også spiser ett helt grøtmåltid; t-o-l-m-o-d-i-g-h-e-t-s-p-r-ø-v-e.:rolleyes:


#12

apan sa for siden:

Ja, eller bare variere mellom glutenfri, lavgluten og litt høyere gluten. Dersom du bruker ferdiggrøter, kommer de jo ferdigblandet, Nestle har Hvete, havre, ris og Havre med hvete. Men dersom du ikke bruker disse, kan man jo blande selv selvsagt.


#13

Siritk sa for siden:

For å kuppe litt: Hvor får dere kjøpt risgrøt nå?
Vi er i startgropa for grøt nå, må bare bli ferdig med omgangssyken først så jeg får kommet meg på helsekosten for å finne grøt.


#14

apan sa for siden:

Jeg har hatt Nestles risgrøt med banan og Hipps risgrøt med aprikos og banan. Det irriterer meg at jeg ikke har funnet uten fruktsmak, liker best fikse det selv. Men har ikke lett veldig da. Har kjøpt hirsegrøt på helsekosten, men den er uten melkepulver i da.


#15

Acino sa for siden:

Vi bruker foreløpig risgrøt og hirsegrøt fra Holle, fåes kjøpt på helsekost. Blander hirse i risgrøten, synes nemlig hirse ser ut, lukter og smaker som sagflis.:knegg:


#16

apan sa for siden:

Jeg lurer på om jeg ikke så risgrøt på helsekosten også forresten? Vi hadde så mye av det da jeg var der, så jeg så ikke så nøye etter.


#17

Ru sa for siden:

Jeg har Semper Risgrøt med eple og mango, og Semper Banangrøt, begge kjøpt i Sverige.
Jeg må vel ut på Obs!-en en dag og sjekke utvalget, tidligere var det i hvert fall de som hadde det beste utvalget, spesielt når det kommer til HIPP.

Djeez. Jeg er HELT utdatert. Og det føles ikke mye godt. :niks:

Holle brukte jeg bittelitt til Knotten. Det smakte papp, og han var enig. :gal:


#18

Siritk sa for siden:

:ammetåke: Var maisgrøt jeg mente. Noen som vet om det er mulig å få tak i lenger?


#19

Acino sa for siden:

Risgrøten også? Den var søt i min gane iallfall.:)

Maisgrøt har jeg ikke sett noen plass...


#20

apan sa for siden:

Har ikke sett maisgrøt nå, og har derfor brukt hirse som supplement til risgrøt. Jeg blander bare Holle hirsegrøt med vann og fruktmos og rapsolje jeg da, lillesøster spiser som bare det :sparke: . Men den bør vel blandes med MM eller MME egentlig.


#21

Susse sa for siden:

Apan: når du blander med fruktmos skal det ikke være nødvendig med melk i når du bruker olje attåt.

Hippgrøten har jeg droppet å gi, den er så ekstremt søt og fallt ikke i smak. Synd. Hirsegrøten fra Holle liker han godt, med litt blåbær på toppen til frokost. Gir den som velling på flaske om kvelden med MME og litt maltekstrakt. Hjemmekokt havregrøt som vi andre spiser er storveis det også og får fart på magen. Ellers får han det vi spiser, brød til lunsj, Hippglass når vi ikke har barnevennlig middag, avocado og bananmos, skalker, grove skonroker og kokte grønnsaker han kan ordne med selv. Fisk har jeg ikke forsøkt ennå, det blir nok denne uka for vi har fryseren full.
Har fått en altetende storspiser igjen, 11 år siden sist. :)


#22

apan sa for siden:

Takk for info, Susse, det var fint! Hun drikker jo mye pupp da, så jeg tror det blir nok melk uansett. Hjemmekokt havregrøt kunne jo jeg gitt også - kokt på vann sant? Det er det samme som storebror spiser. Jeg er egentlig tilhenger av at hun fortest mulig skal over på vår mat, og du ser ut til å være et bra forbilde der. Hun gnager på brokkoli når vi har det til middag, men det ser ut som vi kan gå litt videre. Fikk fisk første gang igår, sånn Småfolkglass da, og det falt i smak. Avocado ser også ut til å løsne nå.


#23

Alias sa for siden:

Ikke spinat? Auda, dette har han fått smakt på allerede, men da var han nesten 9 mnd. Er det noen som vet hvorfor?


#24

Nextlife sa for siden:

Spinat, rødbeter osv har høyt innhold av nitritt og anbefales derfor ikke til de små.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.