Nå må storesøster begynne å spise! Men jeg trenger virkelig hjelp. Jeg er elendig når det kommer til matlaging. Jeg gjør så godt jeg kan, men det hjelper ikke på motivasjonen når storesøster aldri spiser noe særlig.
Brødmat er hun ikke særlig glad i, hun spiser max en halv skive til frokost.
Havregryn/havrefras med melk liker hun.
Hun liker pasta, stekt kjøttdeig (men overhode ikke noe med saus).
Hadde hun selv bestemt hadde hun spist grøt og pannekaker hver dag. Men det er det vedlig sjelden vi har.
Den eneste grønnsaken hun spiser er gulerøtter, de må være rå.
Gryteretter kan hun spise om de kamufleres i rømme. :rolleyes:
Laks likte hun en liten periode, men så ble det full stopp.
Hun er bleik og har mye vondt i magen. Hun er ikke tynn, men jeg er bekymret for om hun i det heletatt får i seg noe med næring. Nå har hun hatt feber i 12 dager og jeg tror resten av vinteren kommer til å bli tøff for henne om hun ikke får i seg riktig mat.
Jeg pleier å lage vafler med havregryn og gulerøtter og uten sukker. Kan dette erstatte noen brødmåltider?
Hvordan kan jeg ellers få i henne næringsrik mat? Hun er livredd for å prøve noe nytt. Somregel så "tvinger" jeg henne til å smake en liten bit, men uansett hva det er så sier hun at hun ikke liker det.
Mose div grønnsaker med stavmikser og ha i gryteretter.
Finraspe grønnsaker i kjøttkaker
Havregryn i pannekaker
Bruke olje i maten
Men slikt har du sikkert tenkt på, og utvider jo ikke akkurat horisonten hennes.
Ta blodprøver for å sjekke diverse nivåer av jern og andre næringsstoffer. Be henne lese i kokebøker med fine bilder for å finne mat hun kunne tenke seg å smake på?
Har selv vært ganske kresen i oppveksen (dog ikke så ille), og jeg kom meg betraktelig ettersom jeg ble eldre. Pass på at hun ikke bruker maten som maktmiddel.
Havregrøt, grove vafler, grove lapper, grove muffins kan erstatte brødmåltider ja. Hva sier hun om pølsehorn da? Her er ostesmørbrød en slager til tider. :kaster ut forslag:
Takk for mange flotte tips. Det skal helt klart prøves ut. Hemoglobin vet jeg er ok, men må vurderer å få tatt andre blodprøver av henne også.
Det eneste hun drikker er melk, vann og eplejuice. Vi har juicepresse så jeg skal prøve å lage juice med kamuflerte grønnsaker. Smoothie i forskjellige varianter har jeg prøvd uten hell.
Vaffel laget av havregrøt fuker også (eller: havregrøt, mel og egg må vel til) de er ialelfall grove (og oppskrift finnes nok her inne)
Kan det hjelpe om hun får være med å lage menyen?
Sånn ut fra hva hun liker, så tenker jeg at det er mye fornuftig der. Jeg har ikke blitt stresset pga manglende brødmat. Om hun vil ha annet i matboksen så kan jo ikke det være noe problem. (Jeg pleier å ha i en neve med havrefras i matboksen som snavvelmat til gutta - stor stas) Enn omelett og slike ting da?
Det jeg tenker er viktigst er å ikke la henne få med seg at du fokuserer så veldig på at hun spiser lite. Det går seg til, tenker jeg.
Storebror hos oss foretrekker jo helst makaroni med ketshup. Ikke noe form for kjøtt ut over farsemat. Det er kanskjer verre - man han spiser godt med brødmat og frukt/grønt da.
Men altså, spiser hun noe annen fisk? Annet kjøtt? Liker hun polarbrød? Knekkebrød? Havregrøt? Selvlagde frokostblandinger? Yoghurt? Frukt? Cherrytomater? Babybelost? Hva med sånne små pakninger med leverpostei og makrell i tomat som man kan åpne og smøre på selv? (blir selvsagt dyrere enn større pakker, men kan jo være verdt det. Vi bruker dette som variasjon i barnehagemåltidene).
Jeg synes liksom det er så mange andre ting enn det du har nevnt i innlegget ditt som kan foreslås, så jeg bare starter et sted. Mulig du har prøvd alt dette.
Liker hun bær? Halvfrosne jordbær, blåbær og bringebær glir ofte ned som snacks her. Smoothie hadde vært fint å fått til, ja. Har du prøvd ren fruktsmoothie uten yoghurt? Vi lager smoothie av ferskpressede appelsiner, gode frosne jordbær og frossen, oppskåret mango. Den er i hvert fall veldig søt og god. Hvis den faller i smak, kan du jo gradvis innføre flere frukter/bær/grønnsaker.
Vaflene du beskriver høres fine ut. Der kan du jo prøve å lure inn andre ting etterhvert også. Bruk mye egg i dem, så får du opp proteinnivået. Hva med tykke, amerikanske pannekaker med grovt mel og/eller havregryn? Hva slags grøt er det hun liker? Kan du gradvis innføre litt frø/flak i den? For eksempel linfrø og sesamfrø (god kalsium- og omega 3-kilde hvis du knuser dem før du strør dem i grøten) eller hirseflak (jernrikt og nesten smakløst).
Liker hun å dippe? Min snart femåring elsker rømmedip, og kan spise en del rå grønnsaker som hun ikke spiser ellers på den måten.
Hun spiser små mengder av rent kjøtt, men vi snakker bare om noen få gram. Hus spiser helst bare pasta. Potet og ris liker hun ikke. Omelett har jeg prøvd å gi henne uten hell.
Youghurt er faktisk en ting hun er veldig glad i, men jeg synes det er for mye sukker i det til at hun skal spise det til "alle" måltider. Youghurt naturell kommer ikke påtale.
Polarbrød godtas om det er av den fine typen.
Hun liker ikke leverpostei, men makrell i tomat og kaviar liker hun til en viss grad. Hun smører nesten alltid på skivene selv og jeg tvinger henne aldri til å spise opp.
Jeg setter stor pris på mange forslag. Det blir fort til at jeg "låser" meg litt i tankegangen.
Vi har også en skikkelig kresen 5-åring (som snart blir 6). Hun vil helst ikke spise annet enn pasta/ris. Vi har forklart at det er kjøttet kroppen hennes blir sterk av, og har nå innført regel om at hun ikke får påfyll av pasta før hun har spist 5 biter kjøtt. Hvis hun går skikkelig i vranglås så gjør vi bitene ganske små. Dette blir snart økt til 6 biter siden hun blir 6 år; og dette er visst HELT logisk i ungenes verden. Hun får bare litt mer pasta og så er det 5 nye biter kjøtt før hun får mer. Med vissthet om at det kommer mer av det hun liker hvis hun bare spiser litt kjøtt, så går det faktisk bra.
Snuppa var tidligere ekstremt småspist (spiste INGENTING hjemme, men litt i barnehagen). Så det tok en stund før vi turte å innføre regelen skissert over. Først fikk vi henne til å spise pasta, og like å spise før vi la noe press på variasjon. Alt til sin tid.
Godt å høre at det fins flere tilfeller. :knegg:
Jeg skal helt klart prøve metoden dere bruker. Utfordringen min er vel at hun synes det er helt greit å ikke spise. Hvis jeg kommer med slike kompromisser sier hun gjerne nei takk til alt av maten.
Smoothie har jeg prøvd endel ganger, men jeg skal ikke gi opp. Her er det utallige smaksvarianter.
Sånn pleier vi å gjøre det også, har litt av alt, VELDIG lite av det han ikke er glad i og om han vil ha mer av fullkornspasta må han spise opp det som er på tallerken. Lurt å ha 5 biter da :)
Til pannekaker så kan man jo også ha i litt og litt mer grovt mel. Dette er en veldig god oppskift på sunne pannekaker, Vetle som ikke liker blåbær spiste disse, han spiser jo heller ikke cottage cheese i ren form :p
Vetle er super glad i fullkornspasta med ketchup, ost og mais, nå tar jeg i litt amerikansk blanding også, og det går fint.
Ikke så lett å finne gode løsninger, avtaler osv... men man må bare fortsette å prøve seg frem.
Melon laget til kuler går det mye mer av enn om det bare er biter :P
Samme med at han får "coctail pinner" å spise med...
Ellers har jeg en kresen gutt selv. Han nekter å smake, og nå har vi begynnt med klistemerkesystem.
Jeg lager middag klar på fat. Litt av det jeg vet han liker og en spiseskje av det jeg vet han er spektisk til. Hvis han spiser smaksprøvene sine får han klistremerke. På søndag fikk jeg han til å smake både kjøttbolle, couscous og yoghurtdressing og i går laks og brokkoligrateng. :dåne:
For tidlig å trekke noen konklusjoner enda da.
Liker hun nøtter? Det er sunt og kan godt utgjøre deler av et måltid. Bønner spiser et par av ungene mine som "fingermat", men det tipper jeg at jenta di ikke vil ha. Jeg bruker gjerne også å mose brune bønner i kjøttdeigen når jeg steker, i f.eks. taco, for å "spe ut" kjøttdeigen med noe sunnere. Ungene har aldri kommentert på det, så jeg tror ikke de merker noe, men så spiser de jo kjøttdeigen med litt saus/salsa på.
Da vi hadde en unge som slo seg helt vrang og ikke ville spise noe til middag endret vi fokus under måtlidet. Hun var bare 2-3 år, så situasjonen var nok en del annerledes enn for dere. Vi utøvde aldri mye press for å få henne til å spise, vi prøvde å ikke fokusere på henne og spisingen hennes, og vi prøvde å ha en fin steming ved matbordet, men det var tydligvis ikke god nok. Da vi slo helt om og ikke ofret en tanke på hva og om hun spiste, begynte hun plutselig å bli mer medgjørlig ved matbordet og begynte å spise mer og hyle mindre. Vi pratet om alt annet enn spisingen/maten, unntatt at vi kommenterte for hverandre hvor godt det var med mat nå , eller hvor god brokollien var, osv. Hvis hun sa hun ikke ville ha mat trakk vi bare på skuldrene og sa "neivel, du spiser hvis du vil ha", og så fortsatte vi bare å prate om annet. Og det virket helt bemerkelsesverdig bra. Men så brukte nok hun middagsmåltidet som et pressmiddel og for å få utløp for hvor sliten hun var etter barnehagen.
Nå for tiden er det f.eks. ikke alle grønnsaker som står like høyt i kurs. Brokolli er et typisk eksempel. Hvis vi gjør den til et knapphetsgode skal plutselig alle ha. Min mann sier f.eks. "nå skyndter jeg meg og tar et stykke brokolli før det blir tomt, for nå er det ikke mye igjen", og jeg slenger meg gjerne på og sier at jeg vil også ha før det blir tomt, da forsvinner all brokolli på et blunk. Dette er kanskje ikke et tips som vil fungere for dere slik situasjonen er akkurat nå, men alle råd er jo gode å ta med seg i tilfelle det kommer en senere anledning da de passer.
Vet du forresten noe om hvorfor hun har mye vondt i magen? Kan det tenkes at det er en årsak til kresenheten, og ikke motsatt? Kan hun ha noen intoleranser som gjør at hun vegrer seg for å spise f.eks. frukt eller grønt?
Så lurt å mose inn bønner, takk for tips. Vetle spiser egentlig ikke bønner, men i Chili Con Carne spiser han det :)
Blomkål har han ikke spist før vi ovnsbakte det med bacon og hvitløksaus (av matyoughurt). Merkelig hvordan ting han egentlig ikke spiser alene plustelig sammen eller i noe annet så går det så fint.
[quote=ElinM;2609259Bønner spiser et par av ungene mine som "fingermat", men det tipper jeg at jenta di ikke vil ha. Jeg bruker gjerne også å mose brune bønner i kjøttdeigen når jeg steker, i f.eks. taco, for å "spe ut" kjøttdeigen med noe sunnere. Ungene har aldri kommentert på det, så jeg tror ikke de merker noe, men så spiser de jo kjøttdeigen med litt saus/salsa på.[/quote]
Dette funker ikke med mine unger. Bønner er noe av det verste de vet, selv om jeg ikke synes det smaker stort og vi bruker det for å spe ut maten til oss voksne. Ungene vil ha rene smaker og hver ingrediens skal kunne legges for seg selv. Vi lager mye wok og gryteretter, men det må være mulig for ungene å pelle ut de tingene de ikke liker. Da er det lettere å få ned det de faktisk liker.
Flott med alle tipsene, jeg er mye mer motivert til at dette skal gå rette veien allerede. :jupp:
Ang. magen hennes så vet jeg ikke helt hva det er som plager henne. Jeg tror det kan være en blanding av mye. Hun bruker det nok litt for å slippe unna situasjoner. Det ligger kanskje også litt psykisk ettersom pappan er veldig mye borte. Jeg sier ikke at magesmertene ikke er reelle, hun har mye luft i magen også. Men ville ikke en allergisk reaksjon vist seg på feks. avføringen?
Magevondt kan nok være mye forskjellig, jeg merker det utrolig fort på magen når jeg er stresset og gruer meg til ting, trenger ikke å føle det selv engang... Så det kan jo helt klart å ha en sammenheng med noe, man kan få bare luftsmerter om man reagerer på mat tror ikke man nødvendigvis ser det på avføringen...
Når jeg tenker meg om vet jeg at hun får vondt i magen om hun spiser for mye søtt.
Da er det isåfall pasta jeg bør skru ned på i første omgang, det er jo nesten bare det hun spiser til middag.
Snuppa har ikke vondt i magen hvis hun spiser skikkelig. Det er ingen klaging på magevondt hvis vi serverer fiskegrateng. Derfor har jeg antatt at magevondt har skyldtes matmangel.
Ikke kutt ut pastaen hennes. La henne få et greit forhold til å spise og mat først før du begynner å sette regler og grenser.
Du kan selvfølgelig få henne sjekket for allergier og sånt, men da skal du uansett ikke ha "tuklet" med kostholdet hennes på forhånd.
Det med matintoleranse var et skudd fra hofta altså. Sannsynligvis har magevondte ikke noe med det å gjøre (slike diagnoser har det visstnok gått inflasjon i), men samtidig kan det være greit å være klar over muligheten for at det kan være en mulighet. Jeg er ingen hyppig ukebladleser, men jeg husker jeg leste en artikkel en gang om en kvinne som i voksen alder fikk diagnoses fruktoseintoleranse. Hun fortalte at hun i barndommen var svært kresen i matveien og hun ble oppfattet som sær og vanskelig. Hun ville for eksempel overhodet ikke ha frukt, for det ga henne ubehag. Små barn er jo ikke så flinke til å sette ord på ting, så hun nektet bare å spise det hun mer eller mindre bevisst visste at hun fikk ubehag av.
Kan det funke å leke selskap eller piknikk når dere skal spise? I kresne perioder hos storebror har vi for eksempel hatt piknik på gulvet, med pledd og maten på forskjellige fat rett på teppet. Vi spiser med fingrene og får lov å grise litt ekstra. Det er stas! Eller dekke pent på, med duk og stearinlys, og lage bordkort og forrett, hovedrett og dessert. Ikke voldsomme ting, altså. En rå gulrot til forrett er nok, det er bare tanken på at man liksom er i fint selskap som skal piffe opp litt. Kanskje kle seg om til middag også?
Spiser hun mer om dere har besøk eller om dere er borte? Da går det jo an å be ei venninne over på middag, så kanskje hun blir bedt tilbake dit en annen dag.
Du sier mye lurt her. Jeg tror også at lite mat kan være årsak til magevondt. Mulig er det også sultfølelsen hun beskriver som vondt.
Jeg prøver stadig å gjøre måltidene mer spennende for henne. Noen ganger hjelper det litt. Hun elsker utrolignok matpakkene jeg sender med når barnehagen skal på tur. (Det er kun da vi har med mat). Da har jeg feks. havrefras, litt oppskåret frukt i tillegg til brødskive/grove vafler. Det er ikke så veldig mye hun spiser, men da koser hun seg i det minste med maten.
Noen ganger lager jeg matpakker til kveldsmat som de kan spise til barnetv. Gjør jeg det for ofte blir det ikke like spennende.
Hun spiser ikke mer om hun er på besøk eller har besøk. Lillesøsteren spiser det meste. Hun elsker grønnsaker. Som storesøster sa i dag når jeg spurte om det var noe hun ville ha på butikken: "Kjøp gulerøtter og masse grønnsaker til lillesøster".:knegg:
Ja, det blir Vetle også ganske dårlig av, mest kvalm tror jeg... men har også virket som han har blitt utrolig grinete av det sånn i etterkant.
Jeg har kuttet voldsomt ned på sukkeret, samt hvitt mel
Spiser hun fullkornspasta eller? Det burde jo gå fint og synd å kutte ned på, barn har vel bare godt av litt mer karbo enn oss voksne også tror jeg.
Bare kanskje kreve at hun spiser noe annet også, om det så er en agurkskive, så 2 neste uke :P
Jeg har forresten testet ut kjernesunne vafler, og både Vetle og kameraten spiste det uten å si at det smakte noe anderledes (selvom de helt klart gjorde det)
I dag hadde vi grove fiskekaker, stekte poteter og rå gulerot. Jeg la på 5 små biter fiskekake, 1/4 potet og en halv gulerot. Hun smakte på fisken, spiste en bit av poteten og halvparten av den halve gulerota. Poteten sa hun var nydelig, men ikke søren om hun skulle spise mer enn den ene biten.
Jeg pyntet maten på fatet og lagde smilefjes med litt ketchup. Det var lite sure miner og hun satt ikke bare å pirket i maten. Baby steps... baby steps...
Dersom ho et havregryn så har du jo eit fantastisk utgangspunkt der! Vi fekk vite av ernæringsfysiolog på sjukehuset at havregryn er den beste kornsorten når det gjeld både næring og evnen til å holde blodsukkeret jevnt og godt over tid. Betre enn alle andre korn. Dersom ho ikkje vil ha brød hadde eg glatt redusert bruke av det. (det gjorde vi når snuppeluppe nekta å ete brød, noko som forøvrig viste seg å vere cøliaki, men det betyr da ikkje at di jente har det samme).
Har du prøvd å koke havregryn med melk og vatn til graut? Mine likar det veldig godt - typisk noko som ein et som kveldsmat hos oss. Når det er sagt - havregryn med melk på er like bra.
Et ho knekkebrød (mulig du har svart på det før). Kva med knust knekkebrød saman med havregryn med melk på?
Mi meining er forresten at det er ikkje viktig å ete potet altså. Igjen var eg i kontakt med ernæringsfysiolog, som sende meg epost og ga beskjed om at nei, potet er faktisk ikkje spesielt viktig å få i seg - den er ikkje så veldig rik på næringsstoff, og er nå tatt ut av lista for 5 om dagen. Eg er svært fornøgd når ungane et kjøtt, fisk og grønsaker og lar poteten ligge. Dei får nok av karbohydrat i seg likevel. Begge et brød til lunsj.
Er ho glad i pasta ville eg gitt dette, sidan det er såpass få ting ho likar, men eg ville ikkje gitt henne tallerken full av det utan at ho også smakte på annan mat. Å fylle magen med stivelse gjer at det er mindre plass til mat med næring. Tenker eg i alle fall....
Hun høres veldig lik ut min sønn, så jeg skjønner godt hvor frustrert du blir! Jeg gruer meg til å lage middag, for det er så lite han spiser. Han spiser ikke saus, alt skal være rent, og kjøtt nekter han å spise, fisk likeså. Håper det bedrer seg når han blir eldre.
Vil gjerne ha oppskrift på kjernesunne vafler jeg også.
Og om noen har oppskrift på enkel, god smoothie blir jeg glad.
Nei hun spiser ikke egg. Har prøvd henne på matmuffins tidligere, uten hell. Men det fins sikkert fler oppskrifter som jeg kan prøve på.
Vaflene jeg lager liker hun (merkelig nok). Det var faktisk hennes idé at jeg skulle ha gulrot i røra. Skal prøve å ha litt grovere mel i neste gang i tillegg til havregrynene.
Jeg kom forresten på noe hun likte godt en periode. Knekkebrød med banan og kaviar. :knegg: Hun har ikke bed om det på lenge nå så jeg tror jammen jeg skal friste henne med det i morgen.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.