Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvorfor gjesper vi?

#1

Nabojenta sa for siden:

Vi gjør det når vi kjeder oss og når vi er trøtte. Noen ganger gjør vi det helt uten videre. Noen mener også at gjesping smitter? Dette fenomenet har fremdeles ingen vitenskapelig forklaring, noe som har sammenheng med gjespingens lave status blant medisinske forskningsområder; kun et fåtall forskere i verden vier sin tid til forskning på gjespingen. En seiglivet teori om årsaken til gjesping har vært at blodet trenger mer oksygen, eller at det er for mye karbondioksyd i blodet. En studie fra 2005 kunne imidlertid ikke dokumentere at gjesping hadde noen effekt på blodets oksygeninnhold. En nyere teori dreier seg om at gjesping brukes til regulering av kroppstemperatur. En annen teori er at gjesping styres av de samme nevrotransmitterne som påvirker følelser, humør, appetitt og andre fenomener. Gjesping hører tett sammen med at man strekker ut armer og overkropp. Begge fenomener øker blodtrykket og hjertefrekvensen. I løpet av en gjesp kan pulsen øke med opptil 30 prosent. å kvele en gjesp gir ingen tilfredsstillelse. Det å gape vidåpent og samtidig strekke seg er sentralt for å få en tilfredsstillende gjesp. Det synes trolig at gjesping forekommer når man har behov for å holde seg våken eller øke konsentrasjonen. Sistnevnte kan forklare hvorfor mange idrettsutøvere gjesper like før konkurranser. Men en teori som evolusjonsforskere har trua på går ut på at gjesping har med ur-innstinktene våre, det at mennesker er flokk dyr krever at vi har omtrent lik døgnrytme, derfor mener man nå at gjesping symboliserer at vi vil ha miljø/tempo skifte, derfor gjesper vi om kvelden fordi vi vil sove og ser helst at andre sover også, og vi gjesper når vi kjeder oss fordi vi gjerne vil gjøre noe annet. Man kan se at gjesping fortsatt har en funksjon hos dyrene, man ser ofte løver som ligger på savannen og gjesper. Enten vil dem slappe av og vil at de andre skal slappe av, eller så prøver dem å endre sinnstemningen til de andre løvene for å få dem med på jakt. Hvis en person gjesper i andres nærvær, vil dette høyst sannsynlig føre til at en annen person gjesper like etter. Ifølge forskning vil 55 prosent av mennesker som har vært vitne til en gjesp, selv gjespe innen fem minutter. Gjesping kan også smitte gjennom telefon, og til og med når man leser om gjesping. Såh! Hvor mange ganger gjespet du mens du leste denne artikkelen?

#2

Hyacinth sa for siden:

En gang. Og jeg skummet bare, så jeg hadde nok gjespet mer hvis jeg leste grundigere.


#3

Hyacinth sa for siden:

Nei, jøss, der gjespet jeg jammen en gang til!


#4

Hyacinth sa for siden:

Og enda en gang! :løper-ut-av-tråden:


#5

Nabojenta sa for siden:

Kom deg i seng!


#6

Isbjørn sa for siden:

En skikkelig gjesp og et par jeg kvalte :knegg: Og gjesp.


#7

amor sa for siden:

To ganger! :D


#8

Bloppy sa for siden:

To ganger. :knegg:


#9

Bloppy sa for siden:

Duh! En gang til med en gang jeg hadde postet.
Men klokken er sent altså.


#10

Inagh sa for siden:

Hm... jeg er sær - jeg har ikke gjespet en eneste gang i denne tråden. :snurt:


#11

Nabojenta sa for siden:

Æsj! Du er en kjiping, Inagh. :snurt:


#12

Pingis sa for siden:

Ikke jeg heller. Usj, og jeg som har lagt meg og er soveklar og alt!


#13

Interference sa for siden:

5 ganger, tipper det er leggetid.


#14

Nabojenta sa for siden:

Jeg gjesper bare jeg tenker på tråden.

Å ja. Og så har jeg inntatt nattens smertestillende. :svimmel:


#15

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

Svarer på HI-spørsmålet, jeg.
I logopedverdenen er en gjesp uvurdelig viktig. Man skal aldri kvele en gjesp, og man skal gjerne avslutte med et lite sukk, og la gjerne armer og resten av kroppen delta i gjespen; fordi i logopedverdenen betyr en gjesp avspenning i muskulaturen i hals/stemmebåndsregionen, noe som er å anse som reine terapien for slitne, anstrengte muskelgrupper i forbindelse med stemmebåndene. Og er man f eks hes, er dette en VIKTIG del av behandlingen til bedre stemme....

:knegg: og om noen har ramlet litt av, klødd seg litt i hodet, eller gjespet hittil i innlegget, jaja, så er altså dette det jeg har blitt fortalt av mine logopeder, når jeg har gått til behandling i 3/4 år. :nemlig: Avslapningsøvelser for hlasen og stemmebåndene, rett og slett.


#16

Morella sa for siden:

Mange, mange ganger. Det burde vært en god påminnelse om at jeg skulle vært i seng for lenge siden.


#17

Fløyel sa for siden:

:natta::sove:

4 ganger


#18

Nip sa for siden:

Jeg gjespet da jeg leste titteken og en gang til:p


#19

Cnfidnt sa for siden:

Jeg har en tendens til å gjespe når jeg er nervøs.... Men hvorfor, aner jeg ikke :confused:


#20

eintesnart? sa for siden:

Har hørt rykter om at vi gjesper fordi hjernen trenger oksygen =) Men det rare er at vi til og med gjesper når vi leser om gjesping...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.