Jepp, avleda av annan tråd. Kva lagar du dersom du skal ha mat til... tja.. 10 personar frå nabolaget, og må unngå følgande:
Svinekjøt, gluten, egg, melk, fisk, nøtter, sitrusfrukt og eple :D
Ønsker forslag til rettar, treng ikkje ingrediensar og oppskrifter.
Bidrar sjølv med:
Tapas/salat/koldtbord (kjøttboller utan egg, salatar, grilla paprika, artisjokk i olje, spekemat, tomater og anna grønt knask, ris med krydder og smak, kyllinglår og kyllingvinger)
Taco
Chili con carne
Kjøttsuppe med lammekjøt
Pinnekjøt med kålrot og potet
Biff med grønsaker og saus laga av kraft og maizenna
Alskens herlige rettar av kylling med potetbåtar som tilbehør. Eller ris.
Wok med kylling (glutenfri soyasaus - den smakar som vanlig)
Noko godt indisk/asiatisk med kylling, kokosmelk, curry og ris
Og uendelig mykje meir....
Dessert:
Fruktspyd med honning (minus sitrus og eple altså)
Sorbet (som eg trur er egg- og melkefri?)
Jordbær med balsamico og sukker (nammi!)
Sjokoladekake frå Toro-pose (brukt melkefritt smør)
Fleire forslag? Er nok dessert som er største utfordringa :)
Det er greit med sånne forslag. Men jeg kan ikke lage en brøkdel av det du foreslår uten disse ingrediensene. Det er nok det som er problemet, ikke at jeg ikke skjønner at det finnes muligheter. Men jeg har ingen utprøvde oppskrifter som jeg vet er gangbare.
jeg spiller dummere enn jeg er, for jeg har noen oppskrifter, men jeg synes ikke det er så enkelt som å ramse opp hva man faktisk kan lage allergivenlig. Det skjønner nok de fleste, de bare har ingen oppskrift på hvordan
Er det én person som ikke kan spise alt dette, eller er det én nabo som er muslim, én med cøliaki og to som ikke tåler egg og melk?
For hbis det er det siste, hadde jeg ikke nølt med å lage ulike ting til de enkelte. Alle skulle fått noe godt å spise, men jeg hadde ikke tatt på meg å lage mat der alle rettene var fri for alle ingrediensene.
Dere som er muslimer/vegetarianere/allergikere: ville dere ansett meg for å være mindre gjestfri da? Gitt akkurat denne situasjonen altså? (Hvis det er bare én person å ta hensyn til, ville vedkommende normalt ha kunnet spise alt på bordet.)
Du kan samle det på 3 ulike personer ja, så det er ikke en person som har alt. Jeg tror jeg bare kjenner en person som har alt sånn sett, og de er ikke ute blant folk uten å ha med egen mat.
Men var ikke poenget at man skulle servere det samme til alle da og unngå særbehandling av noen? For å servere mat som alle kan spise er nada problem, men å finne oppskrifter som man får til (for man vil jo gjerne servere fin mat til gjester) og som i tillegg passer alle så ingen føler seg utenfor er en større utfordring når man ikke er vant til sånt.
Eg tenkte i utgangspunktet at alle skulle ete den samme maten, men at der var enkelte med melkeallergi, enkelte med eggeallergi, enkelte som ikkje åt svin etc. Det må da vere lettare å lage samme mat til alle, enn å lage mange ulike ting? :)
Jeg brukte no egg, det fungerte bra altså, til og med min svigermor nikket anerkjennende og sa at det var bra, og kunne serveres til hvem som helst.
For ordens skyld, dette er samme mennesket som i 1 årsdagen til eldste høylydt klagde over at kanelbollen hun forsynte seg med var heeelt mislykket, og ikke gikk an å spise. Da hadde de spist opp alle de andre jyttekanelbollene, og jeg var over på de som var semivellykkede.
Men mitt forslag ville vært å lage helstekt kylling for eksempel. Kjipt at sitrus utgår, men man kan bruke endel krydder og melkefri margarin. Ris eller poteter til. Kan jeg bruke buljongterninger? Jeg hadde uansett tatt stekesjyen og kokt ut og spedd med maizenna, men det blir kanskje litt snaut.
Men det er da jeg spør: er det virkelig et must å servere mat der alle kan spise alt i en slik setting? Min løsning ville ganske sikkert være å servere tapas og si fra om at "de inneholder ikke gluten. De inneholder ikke egg." osv. Jeg synes det ville være litt sært å ikke føle seg vel ivaretatt som gjest under slike forutsetninger da, skal jeg være ærlig. Men jeg har fått justert oppfatningene mine mange ganger på FP før, så jeg vil gjerne høre det, om jeg bør justere oppfatningene mine her også.
Buljong frå Toro er ok for den som ikkje tåler gluten. Med andre ord ein temmelig enkel sak å tilpasse. Eg ER klar over at ein kan ikkje lage maten i blinde altså. Ein må sjølvsagt orientere seg på forhånd før ein handlar inn varer. Vil likevel meine at der finst svært mykje godt ein kan lage, som ikkje er spesielt avansert eller vanskelig (men kanskje rettane eg foreslo var litt uvanlege :D )
Alle hadde sikkert vore lykkelige og fornøgde. Hadde EG laga koldbord hadde eg sikkert servert brød til (med gluten), eggerøre (eh.. med egg), potetsalat (med melk), men absolutt vektlagt å ha dei fleste rettane slik at dei er tilpassa alle. Om det var ein middagsrett ville eg absolutt heller hatt samme mat til alle, heller enn å balansere alskens gryter med diverse variantar. Eg er lei av å koke to typar pasta i heimen f.eks. Nå kostar glutenfri pasta litt for mykje til at eg spanderer det på heile familien, om ikkje hadde vi ete den heile gjengen.
Tomatsuppe (med kjøttboller og makaroni)
Kyllingwok
Kyllingsalat
Risotto
Himmelsk lapskaus med bærsaus til kanskje (eller en annen saus uten melk, her måtte jeg googlet litt tenker jeg.)
Krydderkokte fersken (vanligvis ville jeg servert is til, finnes det mulig noe man kan kjøpe som er mulig å bruke? Evt en sorbet da, men det blir ikke helt det samme)
Smoothie
Sorbet med varm bærsaus til
Muffins
Jeg tar gjerne tips til hva jeg skal servere mine intolerante gjester. De fleste er tolerante, men jeg har et par med cøliaki, en som ikke tåler melk og en som ikke egg. I tillegg har jeg tre diabetikere.
Desserter som eg lagar til mine allergikarar er gele, fromasj og sjokoladepudding. Lagar andre ting og, men dette er det som går igjen. ( uten egg, melk og gluten )
Av middagar så lagar eg alt mulig. Men eg lagar jo allergivennlig mat kvar dag, så det blir kanskje noko anna då.
Jeg synes tapas/koldtbord er helt kurant å lage slik at ikke alle kan/vil spise alt, så lenge man bestreber seg på at alle kan spise et godt utvalg av ulike typer retter. At det f.eks. er minst én kjøttrett uten gluten eller egg hvis man har én med, for eksempel, og at det ikke bare er salat til vegetarianerne. Og at det må være greit å ha eggerøre på bordet selv om det er eggeallergikere til stede (med mindre de er så allergiske at det er farlig for dem å ha maten på samme bord, eller noe sånt).
1 eller 2 oppskrift inneholder mandelmel, men som erstatning kan du bruke rismel.
Noen inneholder svin (foliebakt indrefilet eks..) men det er mye kylling og okse.
Noen inneholder limesaft/skall. Det kan du bare kutte ut (utenom i lime marinert kylling da..). Men når det bare er 1 ss lime saft eller limeskall dropper du det bare.
Jeg tålte lime når jeg laget filene men måtte etterhvert stoppe å bruke det så jeg har prøvd de fleste uten lime og det går helt fint.
Noen få inneholder egg, disse er hovedsaklig i del 3. Tror det er 2-3 stk i de andre delene.
Del 3 sine oppskrifter er tilpasset SCD (et ksothold hvor man unngår all form for stivelse i form av sammensatte karbohydrater). Her er det en del oppskrifter med egg så de styrer du unna ;)
Det er jo mye godt å velge i, men jeg tror jeg ville serverte Boef Bourguignon med noen gode grønne grønnsaker til (aspargesbønner, sautert spinat e.l.
Til dessert ville jeg lagdt en anretning av noen friske frukter, f. eks mango og ananas, en rød sorbet og en varm sjokoladedip til.
Jeg selv er vegetarianer ville ikke ha problemer med at det fantes mat jeg ikke kunne spise. Det som kan vaere problemer er at ikke alle tenker over mathygiene. Feks paa grillfest med spesialgrillede groennsaker til meg, spiser jeg de ikke dersom de ligger paa severingsfat sammen med kjoettsjyog biff.
Og jeg har begynnt aa lage all mat glutenfri naar jeg har coeliakere paa besoek. Spesielt mange har for vane aa bruke samme kakespake paa ulike kaker, og da er den glutenfrie kaken blitt forurenset. Syns det virkere bedre enn aa maatte passe paa gjestene mine, aa maatte kommentere paa mathygiene syns jeg tar stemningen ned til et lavmaal.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.