Hei :) sitter og skriver på særemne, har valgt å skrive om den første boka i serien hulebjørnens klan. Lurer på om det er noen av dere som har lest boka og som kan fortelle meg litt om hva dere tror budskapet i boka er, og hva syns dere om at alt er skildret til minste detalj?
Det har jeg! men det er lenge siden.. også sliter jeg litt med å finne en problemstilling. Har mange ideer om hva jeg vil skrive, men har ikke en konkret problemstilling! (noe lærer vår vil at man skal ha) ..
Først og fremst vill jeg lest boken på nytt. Skal du skrive om den, bør du ha fersk informasjon om emnet. Og ikke vente at andre skal gjøre jobben for deg. ;)
Det høres ikke spesielt lurt ut å skrive særenme om en bok du har lest for lenge siden, altså. :niks: Anbefaler å skrive om en bok du har lest nylig og som du har et forhold til. Hulebjørnens klan er vel heller ikke en bok med et sterkt budskap. Så vidt jeg husker, det er sikkert tjue år siden jeg leste den.
At relasjonene mellom mennesker og følelseslivet vårt stort sett har vært de samme siden tidenes morgen.
Og jeg vedder på at mange menn av og til kunne ønske at vi kvinner gikk ned på kne med stumpen i været om de ga et tegn.. :knegg:
Jeg har et forhold til boka, og syns den er veldig bra. Men sant nok, kanskje jeg skulle ha valgt en annen bok. Men føler at det kommer til å bli bra hvis jeg klarer å lage en ordentlig problemstilling. Har allerede begynt, så kan ikke velge noe annet nå.
Men hva har du LYST til å skrive om da? Du lager jo problemstilling ut i fra det. Har du lyst til å skrive om kvinnerollens skildring, landskapet, sexen, språket, tidsepoken, eller hur?
ja, det kan jeg .. hva med å sammenligne de "reglene" som de har med verden idag? altså regler som at bare menn fikk lov å jakte, kvinnene skulle gjøre som mennene sier.. det er vel en plass i verden der det fortsatt er sånn.
Det kan man selvfølgelig, men det krever kanskje litt mer eh...litterær innsikt.. hvis problemstillingen er å skrive en anmeldelse. Jeg tenker også at en bok uten mål og mening (som Hulebjørnens klan var, såvidt jeg husker) er vanskeligere å finne budskap/tema m.m i enn en bok av litt høyere kvalitet.
Jeg også tenker som Rine, og man skal ha en problemstilling som virkelig kan heve nivået i oppgaven for å få en god karakter på en oppgave om en slik bok, som det i utgangspunktet ikke er så veldig høy kvalitet på litterært sett.
Men du var inne på noe litt lenger oppe her, HI.
Jøye meg, det er ikke som i Gamle Dager, gitt. Vi måtte skrive om mer enn en bok, vi måtte gjerne ha lest den og ikke nok med det: vi måtte formulere problemstilling selv. Ikke kunne vi spørre internettet heller. :knirk:
Sarah: Start med en forsøksvis problemstilling, det vil uansett endre seg etterhvert som du skriver deg varm.
Kan Ayla ses på som historiens første rødstrømpe? :knegg:
Eller for å gjøre det veldig enkelt: Er feminisme et tema i denne boken?
Jeg har ikke lest disse bøkene på ... hvertfall ti år. Den første er det 12-15 år siden jeg leste. Jeg kjenner at jeg ikke husker så mye av dem. (Og jeg trodde de het Hulebjørnens klan.)
Jah, vi måtte sammenligne flere bøker, minst tre, med et minste antall sider i hver også. Jeg tror dette varierer veldig fra sted til sted og mellom lærere?
Knirker sammen med deg. Og så ser jeg med forventning (:moahaha:) og skrekk (:skremt:) fram til den dagen en av mine søte små (elever altså) kommer tuslende inn på FP med en oppgavetekst formulert av meg selv (!) Tenk så fristende det hadde vært å føre dem fullstendig på ville veier bare for å gi en FRYKTELIG lærepenge om hvor skummelt det er å ukritisk svelge alt man finner på nett.
Høres ut som en lærer etter mitt hjerte. Jeg snakker ofte om viktigheten av å sjekke kilder, og kunne ha gitt dem en liten lureoppgave. Dog på en litt annen måte.
Rine, den der problemstillinga kan bli tricky, gitt. :knegg:
Joddah, det kommer an på hvordan du leser den. Jeg synes den formidler dette med å være anderledes/ikke passe inn på en glimrende måte.
Den viser og med skremmende tydelighet hvor lett man støter bort noen bare fordi det er tradisjon/norm. At for få eller ingen egentlig tør å si fra eller sette seg opp mot autoriteter, gruppementalitet og hvor stor påvirkningskraft autoriteter eller gruppen kan få.
Joda det kan du lett lage en problemstilling utav.
Wow! Og jeg som leste bøkene en eller annen gang på 1980-tallet (:KNIRK: ) og trodde det var fordi det var husmorporno fordekt som litteratur! I virkeligheten leste jeg altså bøkene fordi de så utrolig godt formidlet hvordan det er å være anderledes og utstøtt. Spenstig!
Min nest yngste lillebror og resten av gruppen hans brukte en gang en nynazistisk side som kilde for en oppgave om Holocaust. (jada, alle familier har sine sorte får) Det ble en eh... interessant oppgave. :himle:
:lol:
Min faglærer i referansearbeid og søkeadferd brukte et slikt eksempel på hvorfor det kan være greit å undersøke hvem som står bak sidene før man anser dem som troverdige og brukbare kilder. :knegg:
:knegg: Jeg var stud.ass i gamle dager :knirk: og fikk faktisk takkemail av en av studentene etter avlagt eksamen; han hadde visst lært et og annet om kildekritikk etter å ha gått på en solid smell på kurset mitt. Illustrert vitenskap er ikke gangbar kilde i nettopp det miljøet, ass. :overlegen:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.