Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp meg med tips for undervisningsopplegg om fagforeninger og Valla-saken!

#1

TBM sa for siden:

Hei!

Jeg har en dobbeltime i samfunnslære i morgen og vi har i en periode jobbet med et storyline-opplegg knyttet til arbeidsliv i samfunnslære (videregående skole).

Etter Valla-saken har jeg lyst til å snu om på opplegget i morgen og ta utgangspunktet i Valla-saken.

Jeg vil at elevene skal lære litt mer om:

  • arbeidsmiljøloven (hvorfor har vi den, hva regulerer den, hva betyr den for den enkelte)
  • fagforeninger (den politiske makten til LO, hva de gjør, hva de betyr for den enkelte)
  • lederskap (hvordan man oppfører seg, hvordan man motiverer hverandre, hvordan man som leder har ansvar for andre)

Mye av dette vet jeg jo mye om, men jeg er litt usikker på hvor jeg starter...

Så jeg vil veldig gjerne ha innspill - og håper at mange flinke damer har spennende ideer!!!

Jeg har DN fra lørdagen, med en detaljert framstilling av Vallasaken fra dag en. Yssens brev finner jeg vel på nettet et sted også. Ellers har jeg tatt lite vare på nyhetssaker mm, men jeg vil tro at mye ligger på nettet.


#2

Jessica sa for siden:

Måtte være perfekt å avslutte med en debatt. Da skal noen være fagforening, arbeidsgiver osv. De må først bestemme seg for tema på "møtet". Var med på dette en gang, utrolig morsomt...


#3

Pelikan sa for siden:

Jeg ville startet med å spørre elevene et åpent spørsmål, om hvilken tanker de har gjort seg i forbindelse med Valla-saken? Deretter ville jeg forsøkt å flette inn dette med arbeidsmiljølov. Hvorfor har vi den? Kanskje også stilt de det spørsmålet om de ansatte er for godt vernet? Ville dette skjedd med en mannlig leder? Hva skal man akspetere i arbeidlivet og hva er uakseptabelt?Jeg skal love deg at den timen du skal ha i morgen er over før du vet ordet av det. For det kommer nok til å bli mye engagement;)

Lykke til, og la oss høre hvordan det går?


#4

Ru sa for siden:

Jeg ville begynt med historien til LO. Hvem som startet det, hvorfor etc.
Forklart dette med tariffavtale, hva er det og hvorfor har vi det (den første kollektive kom i 1907, første Hovedavtale i 1935).
Få med litt om Marcus Thrane, at det tok 90 år å få Arbedismiljøloven (arbeiderbeskyttelsesloven av 1888 var starten), 8-timers dagen og helgefri(1891) som var et kjempesteg etc.

Min erfaring er i hvert fall at folk synes det er mye mer engasjerende når man ser det hele ut fra et historisk perspektiv, det er så mye vi tar for gitt som våre fagforeningsforfedre har stått på barrikadene for.
Tariffavtaler er noe man hører om på sommeren under forhandlinger, men mange aner ikke hva det egentlig er (til tross for at det jo er veldig enkelt å forklare).

Hvis du ser på sidene til FriFagbevegelse, finner du et tariffleksikon, det kan kanskje være greit å ta utgangspunkt i om man skal snakke om forhandlinger etc.

Dette ble mye rot og stikkord, men håper det kan være til hjelp. Hadde du hatt bedre tid kunne jeg skaffet deg mengder med materiell! ;)

Valla og Yssen-saken er forøvrig relativt kompleks, så å oppfordre til diskusjon omkring den som sak, det er neppe noe god ide. Å ta en lederskaps-diskusjon derimot, kan nok være nyttig.
Du kan jo også ta en diskusjon om hva de synes om medias involvering i saken, rettsikkerhet etc.

Spennende tema, som jeg brenner MYE for!


#5

Jessica sa for siden:

Vet ikke om du refererte til mitt innlegg, men jeg mente ikke at de skulle ha diskusjon om Valla og Yssen. Nå tenkte jeg mer på at de skulle diskutere en sak med helt annet innhold. Målet er at de skal føle på de forskjellige rollene i en diskusjon.


#6

Ru sa for siden:

Nei, jeg referte ikke til deg, ikke med vilje i hvert fall.


#7

Jessica sa for siden:

Ok :D Ble bare redd for å bli misforstått ;)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.