Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Jeg tror det går bra. Men om det ikke går bra smiler jeg likevel

#1

ullmor sa for siden:

Er det lov å starte en setning med "men"? Da jeg lærte rettskriving var det ikke lov, "men" skulle binde to setninger sammen. I dag ser jeg stadig at setninger starer med "men" og lurer på om jeg har gått glipp av noe eller om det fremdeles ikke er lov.


#2

Katta sa for siden:

Jeg tror det er en litt relativ regel. Jeg fikk lov til å starte setninger med men da jeg gikk på skolen, det var på et vis greit når man visste hva man gjorde sa de den gangen.


#3

Toffskij sa for siden:

Det er helt normal norsk å starte setninger med «men» (og andre konjunksjoner, som «og» og «eller»). Det finnes heller ingen offisiell norm eller regel som sier at man ikke skal gjøre det. Det er derimot en viss tradisjon for å fraråde det, og mange oppfatter det nok ikke som god stil. Det er noe helt annet enn «ikke lov».


#4

Teofelia sa for siden:

Jeg oppfatter det som en ganske muntlig uttryksform; jeg kan godt begynne en setning med "men" på FP, men aldri tekster jeg skriver i jobbsammenheng.


#5

Benzo sa for siden:

Enig med siste taler.


#6

ullmor sa for siden:

Takk for svar alle sammen! I mitt hodet er det fremdeles feil å starte en setning med "men", men nå vet jeg at det er i mitt hodet det er feil. ;)


#7

Slettet bruker sa for siden:

Men jeg synes det er fint. Bare du kombinerer det med nok tankestreker så blir det fint. :ja:


#8

Bluen sa for siden:

Jeg retter alltid opp setninger som starter med "men" når jeg leser korrektur på jobbting som skal publiseres eller sendes til (det noe tilårskomne) styret. :sparke:


#9

Toffskij sa for siden:

Ville du rettet setninger av typen «Men hva skal man gjøre, da?», Elinblu? (Jeg strøk også de fleste «men» i setningsstart da jeg var korrekturleser, men jeg synes det er en teit absolutt regel.)


#10

Aiza sa for siden:

Jeg merker at jeg har skrevet det flere ganger her inne og føler hver gang det er litt feil og ikke helt riktig. MEN tenker at pytt pytt


#11

Dronningen sa for siden:

Det hadde vel vært bedre med

Jeg tror det går bra, men om det ikke går bra, så smiler jeg likevel.

Hvis det var den setningen du mente som eksempel? Som regel kan en del ting omskrives.


#12

Dixie Diner sa for siden:

Jeg gjør det innimellom, der det føles naturlig. Men jeg tenker meg som regel om før jeg gjør det, og jeg prøver å unngå det.


#13

Daisy sa for siden:

Jeg ser når jeg skriver det og tenker at det ikke er ideelt. Men skriver det likevel. :knegg:

Akkurat den setningen i overskriften ville jeg bundet sammen med et komma.


#14

ullmor sa for siden:

Setningene i overskriften var for å vise et eksempel på innholdet i innlegget. Selv unngår jeg å starte en setning med "men", med mindre jeg glemmer å taste "n" to ganger.. Jeg synes språket blir bedre om "men" forbinder to setninger enn som setningen starter med nevnte ord. Det ser bare ikke bra ut. Så det så.


#15

Toffskij sa for siden:

Jeg synes setningen i overskriften er helt utmerket som litt uformell skriftlig norsk. (Bortsett fra at det skal være komma etter «bra».)


#16

Bluen sa for siden:

Akkurat den typen setninger har jeg nok ikke hatt, men der ville det antakelig ha fått stå, ja. I det fleste tilfellene er det snakk om noe slikt: "Samene har vært utsatt for urett. Men de fikk noen rettigheter til slutt." Der kan det med fordel skrives sammen til én setning, synes jeg. Det er snakk om avisannonser eller styrepapirer, så jeg vil si det er ganske formelle tekster.


#17

Skilpadda sa for siden:

Men i den sammenhengen er jeg jo helt enig. :jupp:

Ellers er jeg enig med Toffskij. Det er ofte litt klønete å starte setninger med "men", men ikke alltid. Jeg har endret ganske mange sånne setninger i språkvask selv, enten ved å slå sammen til én setning eller ved å omformulere. (I enkelte tilfeller passer det til og med med en "Imidlertid" i stedet, men den er jeg forsiktig med.)


#18

Toffskij sa for siden:

Det er i veldig stor grad et stilistisk spørsmål, synes jeg. I litt formell stil passer det sjelden med innledende «men», mens «imidlertid» er veldig unaturlig i ledig, uformell stil.


#19

Bluen sa for siden:

Ja, og det er det som kjent ingenting som heter her på huset. :D


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.