Jeg kan huske noen tråder her på FP hvor man har diskutert dette. Jeg har lest om transfett og fler, og en-umettet fett og fettsyrer og vet ikke hva.
MEN hva er det usunne fettet i margarinen? Jeg sitter her i dette øyeblikk med en pakke Brelett, en pakke Vita hjertego' Lett og en pakke Meierismør foran meg. Alle 3 i kjøleskapet mitt. Jeg sverger til Meierismør, men enkelte morgener har jeg ikke tid til å vente på at det skal bli mykt nok til å smøres på brødskiven.
Brelett:
Mettede fettsyrer: 18 g
Enumettede " : 15 g
Flerumettede " : 5 g
Vita hjertego' Lett:
Mettede : 8 g
Enumettede: 15 g
Flerumettede: 14g
Meierismør:
Her nevnes ingenting av ovennevnte.
Hva er egentlig disse 3 forskjellige fettsyrene, og hvilken er den farlige typen? Hvorfor skal man holde seg unna margarin.
Hilsen "ønsker margarin-kurs for Dummies":confused:
Det står hvorfor i alle disse trådene vi har hatt, det begynner vel å bli endel. :knegg: Jeg synes dette forklarer mye selv om det sikkert er satt litt på spissen. Smør er mest naturlig, margarin er et kunstig søppelprodukt i mine øyne, uten at jeg legger meg oppi hva andre bruker. Men jeg skjønner ikke hvorfor man bruker det i stedet for naturlig smør, om det ikke er fordi man LIKER margarinsmaken bedre da (urk).
Men altså, vi har alltid mykt smør. Det må jo ikke stå i kjøleskapet? Jeg har smøret i brødskuffen, det holder seg veldig bra da det i hovedsak er mettet fett som er mer stabilt. Vi bruker det relativt fort opp da, men bruker du det til både steking og på skiva bruker du det jo fort uansett. Ha det i en skuff eller noe, så slipper du hardt smør.
Jeg klarer ikke bruke smør til steking i stekepanne. Synes det lukter så stygt at jeg blir skikkelig kvalm. Kan bruke meierismør ellers, men foretrekker egentlig margarin, men bruker veldig lite av begge deler.
Jeg tror ikke "moderne" margarin inneholder noen farlige fettsorter, eller fett som blir til transfett når det stekes, slik det gjorde før i tiden, så det er et foreldet argument. Argumentet om at det er "industrielt" blir litt tomt, syns jeg.
Noen lærde strides om hvorvidt melkefettet skal friskmeldes, men inntil videre så regnes altså fortsatt margarinfettet som sunnere enn melkefettet.
Jeg prøver å bruke lite av begge deler, men foretrekker smør, fir smakens skyld.
Melkefettet friskmeldes? Er melkefett usunnere enn margarin-fett?
(eller hva man nå kaller det? transfett? plantefett?)
Men de som sverger til meierismør fremfor margarin da, hvorfor gjør de det dersom margarin fortsatt regnes som sunnere enn melkefett? Hvorfor er margarin sunnere?
Selve fettet som er i margarinen før den tillages, er vel regnet som sunnere enn melkefett sånn offentlig. Men etter all bearbeidingen for å lage et produkt som liksom skal etterligne naturlig smør, er det svært delte meninger om det er like sunt. Jeg er ikke kjemiker så mer info tør jeg ikke komme med, men all logikk i mitt hode tilsier i hvert fall at meierismør som omtrent kommer rett fra kua er sunnere enn "kjemisk" bearbeidet margarin. JEG mener det, men andre kan spise det de vil.
men Iset, hva er det du mener er farlig i margarinet da? Hva gjør det for dårlig for kroppen?
Jeg kikket nettopp i kjøleskapet igjen og der står det jo bl.a. å lese på Vita Hjertego' Lett at den reduserer kolesterolet, og pakken er sågar merket med nøkkelhullet.
Pizza Grandiosa er også merket med nøkkelhull. Jeg er ikke helt på godfot med den merkingen der. Og jeg er heller ikke fan av Vita Hjertegod.
Jeg mener det jeg skriver oppfor, at fettet i margarin ikke er like sunt som det var før det ble så bearbeidet. Flerumettet fett takler feks. oppvarming dårlig, og noen margariner blir kraftig oppvarmet under bearbeiding. Mettet fett er mye mer varmestabilt. Dårlig fett er ikke bra for kroppen, og jeg skjønner som sagt ikke hvorfor man bruker etterligninger i stedet for ekte vare.
Det er laaaange tråder om dette, ja, men jeg tror likevel jeg oppsummerte innholdet i dem her over. Mange syns det VIRKER mer usunt med noe som er laget i en fabrikk. NOEN forskere mener at melkefettets farer har vært overdrevne, men det er hittil ikke bevist overbevisende nok til at man endret anbefalingene om hva som er det sunneste, nemlig margarin.
Uansett inneholder fett uhorvelige mengder med kalorier, og er ikke noe man trenger å spise så mye av at man skal bruke mye krefter på å velge heeelt riktig, mener nå JEG.
Smør er prosessert melk
Margarin er prosessert planteolje.
Man kan ta vakre bilder av kyr og blomster, men begge deler blir kjørt gjennom en fabrikk.
Det er ikke noe mer naturlig og ekte over smør enn margarin altså. Dessuten er vel det aller mest ekte å spise rent spekk om naturlig skal være noe man skal strebe etter.
Det man skal unngå er i hvert fall palmeolje, det er et direkte usunt fett, men det brukes mye da det er rimelig og holder seg lenge. Men om jeg ikke er helt feil ute så brukes vel dette lite i margariner, men mer i tacoskjell, kjeks og andre slike produkter.
Kamp, det argumentet syns jeg ikke er noe godt. Det er mye de spiste da som ikke er sunt eller bra for kroppen, f.eks. alt for mye salt.
Hvorfor i all verden ikke? Tror du ikke at folk på 1800-tallet spiste noe som var usunt? :undrer: Det tror jeg var det pussigste argumentet jeg har hørt på en stund.
Hva? Nå skulle jeg virkelig ønske at tonefall kom litt frem. For om Skilpadda hadde skrevet det der så hadde jeg ledd godt og dultet. Men om du tror på alvor at folk før i tiden ikke spiste eller drakk usunne ting så blir jeg stum.
Iset: Forklar meg forskjellen på en margarinfabrikk og en smørfabrikk, for den forstår jeg ikke helt, altså.
(En ting JEG er skeptisk til med smøremargarin er ikke fettet, men rett og slett lengden på innholdsfortegnelsen. Det virker ikke riktig at det trengs SÅ mye greier oppi der)
Og forresten: Kufabrikken også. Altså selve melkeproduksjonen, med merkverdig for og mye båstid. Ikke bare gress og blomster og den slags der heller, altså!
Du svarte på det selv. Det er graden av hvor bearbeidet det er, egentlig. Altså at det er tilsatt så mye rart. Smør er tilsatt salt og that's it. Margarin har jo en innholdsfortegnelse from hell. I tillegg får folk i seg for mye omega 6, noe margarin bare bidrar enda mer til.
Ja, jeg mener fettet i margarin ikke er bra da det er oppvarmet og bearbeidet. I Møllers tran, feks, er det flerumettede fettet så bearbeidet at de naturlige vitaminene er ødelagt og må tilsettes på nytt etterpå (syntetiske). Det har jeg fra Møllers selv, altså (jeg var litt på høgget da jeg jobbet i helsekosten og fikk en representant fra Møllers ned til Stavanger for å diskutere tran. :knegg:). Jeg er som sagt ingen ekspert, men jeg foretrekker smør da jeg mener det er mest naturlig og inneholder sunnere fett, naturlig fett.
Jeg har en sterk mistanke om at det er palmeolje i Vita hjertegod. Og derfor har jeg mildt sagt ikke sansen for det merket i det hele tatt. Gir seg ut for å være så sunt, og så inneholder det palmeolje. :fnys:
I innholdsfortegnelsen står det vegetabilsk fett, det betyr i de fleste tilfeller palmeolje. Det er opplest og vedtatt at palmeolje er nesten like skadelig som transfett, og derfor skjuler produsentene som regel at produktet inneholder palmeolje og skriver vegetabilsk fett i stedet. Det er direkte villedende. Hvorfor skulle vita hjertegod ellers skrive at margarin inneholder solsikkeolje, raspolje og vegetabilsk fett? De to første oljene er da vitterligen også vegetabilske, men de er sunne og skal framheves. :fnys:
Det øker det farlige kolesterolet. Produksjonen av plameolje foregår dessuten ofte på uetiske og miljøskadelige måter, så det er også en grunn for meg for å unngå det.
Kanskje ikke så veldig overraskende er jeg enig med Esme og Polyanna. Jeg liker også best smaken av smør, men mener plantelivet er sunnere enn melkefett. Men så lite smør vi bruker så er det uansett ikke noe problem sånn ernæringsmessig. Mat stekes stort sett uten fett, og når jeg bruker fett velger jeg stort sett planteoljer. Lager jeg saus bruker jeg smør, til brød har vi brukt margarin eller 50/50-varianter (det finnes typer som inneholder lite og ingenting annet enn planteoljer). Men vi har etter hvert mer eller mindre kuttet ut å ha noe på brødet, siden vi forsøker å redusere fettet, etter å ha funnet ut at vi får i oss nok av det som det er.
Selvfølgelig tror jeg ikke det!
De gjorde masse som ikke var bra.
Men det er nå litt pussig at samtidig som margarin og olje industrien tar over verden så skal smør bli så farlig...!
Samtidig som at menneske blir sykere og sykere.. Selvfølgelig spiller andre ting også inn men kroppene våre trenger fett. Det var det "vi" levde av før ;)
Men men.. Vist folk vil ha margarin så spis margarin. Jeg bryr meg ikke ;) Jeg vet hva jeg spiser og jeg vet hva jeg server her hjemme.
Men blir vi sykere og sykere, kamp? Antallet som dør av hjerte- og karsykdommer har feks gått ned de siste tiårene, og dette er jo typisk sykdommer som er knyttet til høyt kolesterol, som igjen er knyttet til melkefett. I tillegg lever jo folk lengre enn før. De fleste mangelsykdommer er jo også mer eller mindre borte fra den vestlige verden. Jeg får det ikke helt til å stemme at det kostholdet som var før nødvendigvis er så mye bedre.
Kvaliteten på maten, se der kan vi gjerne ta en diskusjon. Jeg er også skeptisk til en del produksjonsmetoder og bruk av hormoner og plantemidler og genmodifiserte frød og hva-har-du.
Og kosttilskudd som skal hjelpe mot det ene og det andre og det meste. Mat har definitivt betydning for helsen. Men at melkefett er bedre enn planteoljer tror jeg ikke, så lenge summen av forskningen sier det motsatte.
Hva som smaker best skal jeg ikke diskutere, det er ofte sånn at det beste er det man har minst godt av. :sukk:
Åh, dette forstår jeg meg ikke på, selv om det har vært ørten tråder om det.
Sånn som oss da, som ikke bruker hverken smør eller margarin på brødet, men til nød hjemmelagd majones. Og stort sett kokosolje eller av og til rapsolje eller olivenolje til matlaging :blånn: (kamp - du bruker vel ikke olivenolje, jeg har fått høre at det er fullt av oksalater?)
Hvordan ligger vi an??
Men dette da? Det er (sjokkerende) nytt for meg, og det trodde jeg virkelig ikke om Møllers tran. Finnes det kosttilskudd/oljer med naturlige vitaminer? Vi spiser for lite fisk, så tilskudd må vi ha.
(Dette burde kanskje blitt en spin-off? :gruble:)
Hvis du spiser ikke for mye, og i hovedsak sunt fett, så ligger du vel godt an, vil jeg tro. Poenget er vel at det meste blir usunt i store mengder (særlig om man har et ensidig kosthold). Man kan drikke seg i hel på vann også. Men noe skal man ha mindre av enn andre ting. Sukker feks, det trenger man ikke i det hele tatt. Fett trenger man, men noe fett er bedre for kroppen enn annet fett, og noe er direkte skadelig (alle er jo opptatt av at man ikke skal ha transfett, men mange tar likevel tilskudd av CLA, ironisk nok, iom at det er en transfettsyre hvor det strides om det er sunt eller direkte skadelig å ta den). Proteiner skal man også ha, men kvalitenten på dem varierer. Noen har alle de essensielle aminosyrene man trenger, men om man feks er veganer må man sette kostholde sammen nøye for å få i seg alt man trenger. Osv, osv.
Men de aller fleste får i seg det aller meste av det de trenger, om de bare spiser variert, fra alle matvarergrupper. Og husker at man må ha både fett, karbohydrater og proteiner. Men at det ikke er et fett hva man velger innenfor gruppene, siden verken fett, karbohydrater og proteiner ikke er homogene grupper, fordi karbohydrater, fett og proteiner ikke er bare karbohydrater, fett og proteiner, men har ulikt næringsinnhold og innhold av vitaminer, mineraler og sporstoffer.
Oliven er høy (77 for svarte og 46 for grønne) men oliven olje er lav 7,6.
Selv går det i det kokos olje og tilnød litt raps olje, men jeg foretrekker kokosoljen.
Kokosolje. :hjerter: Jeg har lenge hatt veldig lyst til å hive meg på Kjernesunn Familie-opplegget (men vet jeg ikke kommer til å klare å overholde det), og der bruker de hjemmelagde majoneser og kokosolje osv. Jeg skal kjøpe kokeboken, den vanlige boken har jeg lest i filler. Det er boken sin, det.
Aleris serverer faktisk meierismør til måltidene sine. :glis:
Sikkert håpløst spørsmål og jeg føler meg nesten ubekvem ved å spørre, men kan det ikke være slik at palmeolje og kokosolje er det samme? Palmetre, kokos fra palmetreet? :confused:
Kjernesunn familie´s bøker er veldig fine. Jeg likte veldig godt juleboken dems, men den kan man jo vente med til neste jul og håper stadig på at det skal komme flere i serien dems.
Har begynt med kokosolje endel etter det :riktig:
men følger det absolutt ikke slavisk, men blir stadig flinkere.
Det tar litt tid å få med sønnen min til å smake på disse nydelige måltidene, men han liker kjernesunne vafler, rundstykker med kokosolje har jeg fått i han, det andre kommer vel litt etterhvert som han gir det en sjanse.
Margarin ble oppfunnet for mer enn 190 år siden, og var i full bruk fra ca 160 år siden. Så om du skal følge ditt eget argument kan ikke margarin være farlig for kroppen.