Jeg hadde lovet barna pannekaker til kvelds. Og startet friskt på oppgaven. Men kom fort på hvorfor det er så lenge siden sist jeg stekte pannekaker. De elendige pannekakene faller jo bare fra hverandre! Hva gjør jeg feil?!
jeg hadde ikke tid til å svelle røren, men begynte å steke 5 min etter at røren var ferdig. Kritisk punkt?
jeg pisket eggene godt sammen. Skal eggene være lite, medium eller godt pisket sammen?
-startet med masse smør i pannen og medium temperatur. Feil? Burde jeg startet med full temperatur og svidd første pannekake?
brukte både jernstekepanne (mislykket), stor teflonstekepanne (mislykket) og liten teflonbelagt stekepanne som var den eneste jeg fikk det noenlunde til i.
Tips mottas med takk. Oppskriften er fra en hustellsbok mamma hadde da hun gikk på skolen. Pappa steker de nydeligste, tynneste, mest perfekte pannekaker av samme røre, så det er ikke oppskriften det står på ihvertfall.
1 egg
2 dl hvetemel
3 dl melk
litt salt
1 ss smør/ smolt
Har du induksjonstopp? Start med høy temperatur og smør i panna. Senk kort tid etter at røra er puttet oppi, og snu bittelitt før pannekaka er tørr oppå. Øk temperaturen før ny pannekake puttes i. Smøret gjør at den blir sånn fin "knudrete" og ikke glatt.
Jeg har stekt pannekaker siden jeg var småbarn, og har aldri noen sinne latt røra svelle.
Dette har jeg visst kranglet om før her en gang. :knegg: Jeg bruker nemlig også få egg, og får likevel kjempefine pannekaker.
Min røre er f.eks
4 dl melk
2 dl mel
1ss sukker
(ikke noe salt. Bruker ikke andre sukker i?)
la svelle ti minutter
2 egg
Titanpanne i medium størrelse, på ganske sterk varme. En liten klatt smør/margarin, så lite som mulig, men nok til at det dekker pannen når du vender på den. En øse røre, så lite som mulig, men nok til at det dekker pannen (og litt til) når du snur og vender på den. Stek raskt, snu.
Den første pannekaken kan ofte bli ødelagt da, men resten blir tynne og lette og fine. Smaken er forskjellig, men jeg liker ikke tykke pannekaker som er stekt stive i masse smør. Dessuten kan man spise flere når de er tynne. :D
Jeg bruker en noenlunde lik oppskrift som Turban over her, men et par ss smør i tillegg.
Jeg smelter smøret, hiver i eggene og visper de knapt nok sammen, og rører i det andre.
Svelling har jeg aldri tid til.
Jeg liker tynntynne pannekaker, nærmeste crepes, så jeg tynner gjerne ut røra underveis med litt vann.
Lykkes alltid med disse.
Jeg pisker ikke eggene, jeg kan til og med vispe sammen hele røren med håndvisp. Der tror jeg mye av kluet ligger for du får for mye luft i røren, tror jeg. Jeg måler aldri, så jeg har ikke helt kontroll på hvor mye jeg bruker av hver ting.
Hmm, jeg lager pannekaker uten egg, ikke alltid røren får svelle mer enn 5-10 minutter, men det går fint likevel. :) Kanskje pannen også er del av problemet?
I pannekaker, har jeg lært av min mor, skal det være minimum 1 egg pr. person som skal spise. Når jeg lager pannekaker her, selv om jeg lager bare til gutta, så har jeg aldri i mindre enn 3 egg.
Jeg tenker at det punktet med masse smør og medium varme også kan ha vært litt i overkant? For mye smør i panna kan bli overdose ja, jeg ter en pinne smør på en gaffel og stryker kjapt over panna så det bare blir et tynt lag før hver pannekake, det funker best syns jeg.
Ellers har du jo fått en haug med oppskrifter her, så min "man tager hvva man haver" er bortkastet. :knegg:
Jeg har slitt i alle år med å steke pannekaker, og jeg har prøvd x antall oppskrifter. Så kjøpte jeg crepe-panna til Tupperware - o glede! Nå er pannekakestekinga en lek, og jeg bruker kun litt smør når jeg steker den første pannekaka.
Anbefales på det varmeste!
Jeg lager pannekakerøre uten egg, som fint holder seg sammen under steking. Det er svellingen som er det kritiske punktet. Lite egg = minst 15 minutter svelling.
Jeg syns disse eggrike oppskriftene minner for mye om omelett. Vi hadde samme problem som hovedinnlegger.
Etter at det ble investert i egen pannekake-stekepanne går det som en lek, og vi trenger nesten ikke bruke smøring. Spesialpannen er nesten uten kanter, så å snu er mye lettere.
Oppskrift kan jeg ikke bidra med, her i huset er det mannen og Propellen som fikser det.
Steking av pannekaker er ikke min greie, det fanget svigermor opp og ga meg ett pannekakejern. Helt genialt for meg!
Vi har ikke fancy steikepanne, men det funker flott med stekinga her alikevel. Vi tar ett egg per persjon og like mange dl mel og jevner ut med melk til passelig tykkelse. Det er sjelden det blir tid til svelling. Det har ikke så mye og si. :)
Jeg tar ett egg pr person og lager eggedosis (uten sukker). Smelter en god del smør (100 gr?), har oppi havregryn og hvetemel. Sukker trengs ikke.
Lurt å bruke teflonstekepanne, og den bør være uten sår/skader etc. Da setter det seg bare fast. Jeg bruker å ha platen på 7-8 (den går fra 1-9, der 9 er varmest).
Jeg kan ikke lage pannekaker og jeg har da fulgt oppskrift i den rutete kokoboka. Det funker ikke. :knegg: Mannen lager gode pannekaker og største tulla mi på 8 år har sikkert lært det av han, for i går lagde største tulla mi pannekaker helt alene og klarte det perfekt. Så jeg får lære av henne. :D
3 egg
7-8 dl melk
vaniljesukker en god slump
litt sukker
mel til røra er passe
Hun lot bare røra svelle i 5 minutter før hun stekte. Varmer opp panna på full varme og skrur ned plata til 3/4 av full varme når hun har i smøret til første pannekaka. Så velling trenger ikke nødvendigvis være det kritiske punkt.
Det finnes jo forskjellige pannekaker. Det er slike tradisjonelle norske pannekaker som er helt tynne og amerikanske pannekaker slike som på bildet til Isolde. De steker ganske forskjellig. De amerikanske er enklere, synes jeg.
Jeg steker alltid tynne pannekaker i jernpanne. (To stykker for ellers tar det en evighet å lage til hele familien.)
Jeg har funnet en oppskrift på grove pannekaker her på FP med både sammalt mel og havregryn og masse egg. Det blir veldig bra. Hvis pannekakene uansett skal spises med syltetøy tar jeg litt sukker og kardemomme i røra.
Jeg har funnet en oppskrift som gir de beste og mest lettstekte pannekakene jeg har vært borti; jeg skal skrive ned oppskriften når jeg kommer hjem - jeg pleier forøvrig å doble den når jeg steker pannekaker til alle fire. Og ja, den trenger den halvtimen med svelling i kjøleskapet! :nemlig:
Jeg mener grunnoppskriften er denne, men jeg skal dobbeltsjekke så snart jeg kommer hjem fra jobb:
3 egg
4 dl melk
150 gram hvetemel
4 ss sukker
1 ts salt
2 ss smør/olje
Pisk eggene. Bland alt det tørre før du rører ut melken litt etter litt for å unngå klumper. Tilsett de piskete eggene til slutt. Ta plast over bollen og la stå i 30 minutter i kjøleskap. Disse har en veldig god smak og en røre som gjør pannekaker lettere å steke enn alt annet jeg har prøvd. Det kan dog nevnes at vi fikk ny stekepanne, fra Tefal, til jul og den er også helt fantastisk - så den bidrar vel til sitt den også. Men pannekaker går som en lek - ny runde i morgen! ;)
Jeg lar forøvrig pannen bli skikkelig god og varm før jeg heller skrur den ned.
Isolde, steker du pannekaker på takke? Eller mener du sveler, som det er bilde av? Vi har takke, og pannekaker er det umulig å steke på den. Med mindre man vil ha små pannekaker formet som hest/ku/stjerne eller hva fantasien måtte fortelle om det rare resultatet. De blir iallefall ikke runde med en såpass tynn røre som pannekakerøra. Svelerøre er gjerne tykkere, og da får vi fine små sveler.
Jøss. Jeg har alltid brukt 1 egg pr. 3 dl melk og tilpasset med mel til ønsket konsistens jeg. Ingen svelling eller noe. Bare stekt i vei fra røren er ferdig. Og mine blir kjempefine.
Jeg sveller aldri røren, og har aldri opplevd at noe faller fra hverandre. Jeg bruker derimot ett egg per person som skal spise, + ett til. Stekes i jernpanne med smør, på 6-7, skrudd ned fra full guff (9) når smøret tas oppi.
Dere som lager pannekaker uten egg: Har dere i eggerstatning i stedet, eller lager dere røre av bare mel og melk? :undrer: Jeg klarer liksom ikke helt å se for meg at det vil henge sammen eller smake noe særlig... :sparke:
Jeg lager pannekaker av speltmel/rismel/havremel, havremelk eller rismelk, olje og vann. Bruker eggerstatning hvis jeg har, og det blir absolutt best, men det går fint uten også. Henger sammen og smaker utmerket. :)
Jeg strevde også lenge, men fant til slutt ut at bare én av stekepannene hjemme egner seg til formålet. Og det virker litt tilfeldig at akkurat den egner seg. Jeg bruker middels varme, og blir derfor stående i timesvis når jeg først steker. Det hjelper heller ikke at stekepanna er liten. :sukk: Men resultatet blir i det minste ok.
Vår røre sveller aldri, den lages, og stekes. Er laget etter "noen egg og noe sukker piskes, litt melk, mel til det er tykk, mer melk, og en skvett smeltet smør, og en god del mer sukker dersom mannen lager den enn om jeg gjør det"-prinsippet, men at de faller fra hverandre har jeg egentlig aldri vært borti. Det hender jeg ødelegger dem når jeg snur dem, stikker stekespaden gjennom (uforsiktighet, jada), men mannen kaster dem i luften, så han pleier egentlig ta seg av den delen.
er pannekaker en kunst altså? (Utenom den delen med å få dem til å snu seg og lande i stekepannen igjen når man kaster i lufta da, det er en kunst jeg ikke behersker...) er det på induksjon det er vanskelig? for det har vi ikke.
Jeg synes det er enklere å steke pannekaker på induksjon, Malama. Fordi man kan endre temperaturen kjappere, og dermed starte på forholdsvis høy temperatur. Med vanlige kokeplater ville man ikke hatt anledningen til å senke temperaturen såpass kjapt, og da ville pannekaka bli brent. Det er iallefall min erfaring. Steker man på høy temperatur når man heller i røra får man den fine knudrete "crepes-feelingen".
Jeg har alltid laget pannekaker som deg, på slumpemetoden. Nå har vi imdilertid gått over til Toro for ungene, siden vi er forsiktige med melk.
Jeg har aldri hatt problemer med å steke pannekaker.
Jeg pisker egg og bittelitt sukker til eggedosis + en ts bakepulver.
Har i vekselvis mel og melk og til slutt smeltet margarin.
Jeg steker på ganske høy varme, og steker de med en gang.
Jeg steker tynne pannekaker på takke ja. Men de blir ikke alltid perfekt runde. Tar røre på, tømmer bare på midten og så stryker jeg det av og til utover med sleiven. De blir nok litt tykkere enn om man tømmer litt på en stekepannet og lar det bli syltynt. Men vi liker pannekakene med noen mm tykkelse. Amerikanske pannekaker steiker jeg og på takken, men da gjerne 7-8 stk på en gang.
Til vanlige pannekakerøre bruker jeg 4 egg og 1 liter melk ca.
Hvetemel til ganske tynn røre. Piskes sammen i full fart og lar svelle i minst 15 min. Har aldri brukt sukker og smør i røra. Bruker en dråpe rapsolje i pannen for hver pannekake.
Grove pannekaker går det mest i. Kjekt fordi det er sunnere, mye mer mettende og sparer tid for oss som ikke er glad i stekeos.
Lager en røre a la dette. :
2 egg
1.5 dl sammelt hvete fin/grov
1/2 dl lettkokte havregryn
1.5 dl hvetemel
5 dl melk
Rapsolje til steking
ca 5dl hvetemel
ca 7 dl melk
2-3 egg
1ss smeltet smør
ca 1/2-1 ts salt
1 ts sukker event
ca 1 dl havregryn
ha i det tørre, spe med melk i 3 omganger. visp egg lett, ha i. Så salt, event sukker, og smeltet smør. Rør i havregryn. Svelle oppimot 30min. iallefall 20.. Gjerne lenger. Liker røren litt tynn. og liker best tynne pannekaker. Vil du ha tykkere, bruke mer mel/mindre melk.
Steker på middelsvarme +. Dvs på induksjonstopp på 6+ ca. Blir alltid veldig gode! :jupp:
Eg brukar alltid mykje egg. Egg og halvparten fibramel. Det gir litt betre samvit for ein ellers næringsfattig middag. Mine pannekakeglade barn skal ikkje ha korkje suppe eller bacon el.l. til.
Så festlig! Her har jeg laget pannekaker i alle år uten noen som helst tilnærming, og likevel fått det til. :gruble:
Jeg tar 3 egg, 2 ss sukker, 2 ts salt, pisker det sammen.
Så heller jeg oppi rundt en liter melk og rører det sammen med en passelig mengde mel. Jeg prøver å få svelletid, men det går like greit uten rent stekemessig - men det smaker bedre om det får svelle litt.
Jeg bruker litt smør for hver pannekake, har stekt i alle typer panner og delingsfenomenet er ukjent for meg. Medium varme, justerer slik at jeg kan snu kaka akkurat når den er tørr på overflaten.
Til 1 liter melk har jeg oppi 4 egg.
Smelta smør
litt salt
en god del mel.
Teflonpanne - tynne fine pannekaker umiddelbart.
Jernpanne - første kake er katastrofe, de to neste fulle av fett (her må de margarin i panna, nemlig...). Fra og med kake nr. 4 blir de perfekte..
Ikke lest alle svarene.
Start med å vispe sammen melk og mel, med håndvisp. Visp inn ett og ett egg tilslutt.
Eggene er limet i røra, sa mamma til meg da jeg sleit som deg for noen år siden.
Til 20 tynne pannekaker bruker jeg 6 dl melk, 4-5 dl sammalt hvetemel og 4-5 egg. Har pannekakepanne, sånn med 1 cm høy kant rundt, smører panna kun til første pannekaka.
Jeg aner ikke, har aldri prøvd. :vetikke: Pannekakene blir bra i panne, synes jeg, og dessuten liker jeg ikke kjøkkendingser som bare kan gjøre én ting, så jeg skaffer meg nok ikke et pannekakejern med det første. :niks:
Det er slik vi har.
Det var en av julegavene et år jeg tenkte jeg bare kom til å stappe i skapet og glemme, men det er faktisk en av de tingene vi har brukt veldig mye.
Kan steke lapper i det også og man kan velge tykkelse på pannekakene.
Mamm har pannekakejern. sånn som på den linken, som et "vaffeljern som lager flate kaker, ikke opprutede hjerter", gir pene, runde pannekaker som ikke trenger snus, og aldri vært problemer med at de går i stykker heller.
Hun fikk det for mange, mange år siden, fordi hun ikke klarte snu på den tunge jernstekepanna (vi snakker så lenge siden at det var jernstekepanner som var vanlig, senere fikk hun lettere stekepanne også...) så det var en fonuftig ting i hennes kjøkkenskap. Men for oss som 1)Har lett stekepanne 2)klarer snu påden (og mannen kaster på pannekakene) og 3)får perfekte pannekaker likevel, ser jeg ikke poenget i å skaffe en slik.
3 store egg
150 gram hvetemel
2 ss sukker
litt salt (bruker ca 1/2 teskje)
4 dl melk
4 ss smør (bruker olje selv)
Eggene piskes for seg. Det tørre blandes og røres litt og litt ut med melken for å unngå klumper. Tilsett eggene til slutt og la røren hvile under plast i kjøleskap ca 30 minutter.
Dette gir ca 12 pannekaker, jeg dobler som regel oppskriften.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.