Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Englevakt

#1

Divine sa for siden:

I lokalavisen i dag er det skrevet om en dame som sier hun hadde englevakt fordi frontruta ble truffet av et jernrør mens hun kjørte på motorveien. Det har kommet en leserkommentar hvor det står: Det finnes ikke engler. Det heter flaks på norsk.

Jeg vet også at noen her inne har skrevet at de reagerer på ordet "englevakt". Men blir det ikke litt søkt å reagere? "Englevakt" er jo et etablert uttrykk som i og for seg har mistet sin opprinnelige betydning. Er det sånn at vi må saumfare hvert ord i bruker i frykt for at det er et element i det vil stiller oss uforstående/skeptisk til?

Jeg tror ikke på engler selv, men har null problemer med å bruke ordet "englevakt". Jeg prøver å finne eksempler på lignende ord og uttrykk, men kommer ikke på noe. :tenker hardt:


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det er et helt greit utrykk å bruke, til tross for at jeg ikke tror på et ørlige snev av engler en gang.


#3

Blondie sa for siden:

For meg er det et kunstig ord å bruke. Nå har jeg akkurat lært at jeg er en av dem som takler ting med pessimistiske briller også, så jeg ville nok heller sagt at hun hadde uflaks som havnet i en slik situasjon i utgangspunktet. :humre:

Finnes det egentlig noe annet lignende uttrykk? Jeg ville også sagt flaks, eller griseflaks kanskje.


#4

Neket sa for siden:

Jeg tror hun hadde både flaks og englevakt.

Bill mrk. Livredd for å kjøre bak lastebiler, tømmerbiler osv.


#5

allium sa for siden:

Min første tanke er at hun hadde uflaks. Jernrør i frontruta?


#6

Bluen sa for siden:

Pågår det en englejakt på forumet om dagen, eller? :humre: Jeg stusser ikke over uttrykket (selv om jeg jo må si meg enig i at det var ekstrem uflaks i utgangspunktet, da. Hell i uhell, kanskje?)


#7

Kitty Bastard sa for siden:

Mitt eneste problem er at de få jeg har snakket med som har brukt dette uttrykket er gærninger. :knegg:


#8

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns det er fjollete når det brukes i nyhetssammenhenger, og det høres ut som om englevakt er noe helt reelt. "Han hadde bilbelte på seg så han slapp lett fra frontkollisjonen" sidestilt med "Han hadde englevakt så skadene ble heldigvis små".


#9

Filifjonka sa for siden:

Jeg reagerer på det uansett om det måtte være søkt. Det høres helt fjernt ut. :humre:


#10

Tjorven sa for siden:

Englevakt er et ord jeg kan finne på å bruke. Jeg tror overhodet ikke på engler. Det er bare et uttrykk for at man har hatt flaks.


#11

Tinka sa for siden:

For meg er det bare et uttrykk.


#12

Neket sa for siden:

Bare et uttrykk for meg også, forresten. Jeg tror ikke jeg bruker det selv, men jeg hadde ikke reagert på det hvis jeg leste det i avisen/hørte noen bruke det.


#13

maggypop sa for siden:

Ikke sant? Mer djevlevakt enn englevakt vil jeg mene.


#14

Misteri sa for siden:

Bruker englevakt jeg også, selv om jeg ikke tror på engler. Bare et utrykk. :nemlig:


#15

Nessie sa for siden:

Grisevakt gir ikke helt den samme effekten føler jeg :knegg:


#16

mkj sa for siden:

Englevakt er vel mye sterkere enn hell i uhell.

Hell i uhell er f.eks hvis man ikke rakk bussen, sånn at man stakk innom Narvesen og kjøpte seg et flaxlodd mens men venta på neste - og så vant man en liten slump.

Englevakt - da har man vel som oftest lurt døden.

Er bare et uttrykk for meg også, har ikke noe problem med å bruke det. Jeg sier Herre Gud også, uten at jeg egentlig tenker over hva jeg sier, eller prøver å oppnå noen form for oppmerksomhet fra overetasjen.


#17

Niobe sa for siden:

Vi har "Salme 91,11" som veggord, så "englevakt" fungerer veldig bra for meg. :) Men det gjør "griseflaks" også, uten at griser betyr mer for meg enn resten av faunaen.


#18

ElinM sa for siden:

Jeg syns ikke flaks er helt beskrivende her, for hun hadde jo vitterligen uflaks som fikk jernrøret i frontruta. Da syns jeg englevakt passer bedre, siden dette var et "hell i uhell", som noen skrev. Englevakt = man var heldig og unngikk døden, gjerne pga en situasjon som oppstod pga uflaks.


#19

Polyanna sa for siden:

Noen har visst forsket på bruk av ordet "flaks" og funnet ut at det faktisk aller oftest brukes i situasjoner der man slett ikke har hatt flaks, men tvert i mot uflaks. Altså der man slapp relativt heldig fra noe som kunne gått skikkelig galt.


#20

Pebbles sa for siden:

Om man skulle fjernet alle "tåpelige" ord og uttrykk og kun holdt seg til ordknappe, saklige beskrivelser hadde det blitt et fattig og kjedelig språk.

Ordtak, uttrykk, idiomer krydrer språket og gjør det mer spennende - det er også morsomt å finne ut hvordan besynderlige ord og uttrykk har oppstått. :språknerd:

"Englevakt" er et uttrykk som sier noe mer enn "flaks".


#21

Tussa sa for siden:

Og kva står der? :)


#22

Smash sa for siden:

For han skal gi sine engler befaling
om å bevare deg på alle dine veier.

Jeg tror forøvrig på englevakt, så jeg syns det er på sin rett å bruke det i enkelte situasjoner.


#23

Robyn sa for siden:

Jeg bruker ikke englevakt selv, men reagerer nok ikke spesielt om andre bruker det.

Jeg ville brukt ord som flaks, griseflaks, heldig etc.

Men jeg tenker faktisk litt på den andre siden av ordet jeg da. Hva om hun faktisk hadde fått jernrøret gjennom hodet og dødd, var hun da ikke verdig englevakt?


#24

emm sa for siden:

Englevakt, griseflaks og lampedrita, jeg kan si det men skriver det ikke.

Uups, nå gjorde jeg det visst. :humre:


#25

Fibi sa for siden:

She puts the flaks in uflaks. :nemlig:



#27

Miss Norway sa for siden:

Jeg kalte ungene mine prinsesser selv om jeg er hysterisk antiroyalist og repubikaner.

Englevakt er et utrykk, ikke en trosbekjenning.


#28

Neket sa for siden:

Lampedrita?


#29

Olive Oyl sa for siden:

Takk. :knegg: Jeg tenkte nettopp det du skriver her da jeg åpnet tråden - tippet det var en flisespikkende "dette er upresis spåkbruk"-vinkling (som det i og for seg ikke er noe som helst galt med i flisespikkingsforumet, men likevel).

Jeg har ingen problemer med at folk bruker uttrykket, og skjønner godt hva som menes.



#31

Miss Norway sa for siden:

Vel, man må jo øyensynlig gjøre det når man legger ut nye tråder for tiden?

:knegg:


#32

Harriet Vane sa for siden:

:rofl:

Lampedrita!

Aldri hørt det før. Svingstang, derimot.


#33

Neket sa for siden:

I see :humre:

Jeg kaller det lørdag.


#34

Blondie sa for siden:

Det er jeg virkelig ikke enig i. En ting er å bruke forskjellige synonyme uttrykk, en helt annen ting er å bruke begrep som ikke nødvendigvis har noe med sammenhengen å gjøre. Det går an å ha et variert språk uten å slenge rundt seg med floskler. Aviser burde hvertfall passe seg for slike begreper, mener nå jeg.

Når det er sagt så er ikke englevakt et uttrykk jeg reagerer på, det er bare unaturlig for meg å bruke. Derimot reagerer jeg voldsomt når noen sier f.eks at "prosjektet var dødfødt" eller lignende. Det synes jeg er et utrolig fælt uttrykk.


#35

Miss Norway sa for siden:

:knegg:


#36

emm sa for siden:

Lampedrita er muligens et noe lokalt uttrykk. :knegg:


#37

Pebbles sa for siden:

Her snakker vi om to ting, vel? At aviser bør passe seg for klisjéer og floskler er jeg helt enig i. Men det ble vel referert til hva damen selv hadde sagt, eller tar jeg feil her?

Jeg diskuterer ut fra hvilke uttrykk vi tar i bruk i språket vårt - og ordtak, gamle ord og vendinger og idiomer synes jeg selvfølgelig folk fritt skal bruke.

Om jeg leste litt raskt og det er sånn at det er språket i aviser vi diskuterer, da er jeg helt enig i at en mindre flagrende og mer saklig stil er å foretrekke.


#38

Blondie sa for siden:

Jeg tar det ikke for gitt at dama har sagt det altså, jeg har jobbet med nok journalister til å mene at slike uttrykk ofte kommer av seg selv. Sportsjournalistene er vel de jeg har mest fordommer mot, jeg dumpet en etter at han hadde skrevet "fikk hull på byllen" 37 ganger på 14 dager. :latter:


#39

Plipp sa for siden:

Jeg bruker definitivt ikke ordet englevakt, det er for fjernt for meg. Jeg ser likevel at det er et helt ok uttrykk å bruke for andre. ;)
Prinsesser, se det er noe helt annet. De finnes i følge min overbevisnig.


#40

Inagh sa for siden:

Jeg tror jeg kunne funnet på å bruke ordet "englevakt," selv om jeg ikke kan komme på noen anledning hvor jeg faktisk har gjort det. :humre:

Og jeg sier som Zoë - skulle vi droppet alle ord og uttrykk bare fordi de høres dumme ut, ville vi stå igjen med et veldig nakent språk til slutt.

Og ja, jeg er helt enig i at aviser bør unngå de verste flosklene, og jeg får litt småmark av enkelte overskrifter VG stiller med til tider, men om dama sjøl sier hun har hatt englevakt, må hun vel få lov å siteres på det?


#41

Ru sa for siden:

Englevakt er griseflaks og mere til. :nemlig:
Griseflaks bruker jeg stadig vekk, englevakt er sånn "lurte døden"-ish.
:værsågod:



#43

Blåbær sa for siden:

Lampedrita. Sveiseblid bruker jeg.

Oj, ja, jeg sier englevakt også. Jeg har ikke brukt så mye tid på å fundere oer om det finnes engler eller ikke. :enkel:


#44

Filifjonka sa for siden:

Hvis folk har englevakt så er det jo litt merkelig at de i det hele tatt blir tatt av snøskred. Dårlig englejobb.


#45

Skremmern sa for siden:

Og hva med de som ikke klarer seg, driter englene i dem?


#46

Polyanna sa for siden:

De har fulle engler. :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.