Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Strømsparingstips

#1

Fløyel sa for siden:

De fleste har vel kanskje fått en strømregning over middels. Det har ihvertfall vi.
(forbruket nov/des 2010 var 3000kw mer enn samme periode i år). Det var selvfølgelig veldig mye kaldere i år, men likevel - så ser vi litt på hva som kan gjøres for at ikke neste regning skal bli like høy.

  • Vedovn er montert - men prisen på ved har ikke gått ned akkurat. Og den veden vi har fått tak i brenner veldig dårlig. Så vi må ut å finne en ok ved leverandør.

  • Varmepumpe har vi - og den har vi montert ett digitalt ur på - så nå ser vi hva den faktisk gir av varme, og når det er -23-24 grader ute, så gir den 1:1. Forhørt oss litt med leverandører rundt om, og de mener dette er normalt når det er såpass kaldt ute.

  • Dusj - Frøkna får ikke stå i dusjen i 30 minutter. Og dusjen skal ikke renne i 10 minutter FØR hun går inn i den.

  • Tørketrommelen blir ikke brukt. Alle klær henges opp og tørkes. Vasker ikke klær hver dag, men prøver å samle opp til litt "større" maskiner.

  • Varmen er skrudd litt ned i kjelleren - vi oppholder oss ikke der, så det er ikke nødvendig med full varme.

Har du noen gode sparetips? Jeg liker ikke å fryse, så vi har ikke senket termostatene i oppholdsrommene våre :o


#2

gnuri sa for siden:

Timere på ovnene, slik at de er lavere om natten, og på dagtid når dere ikke er der. Så stiller dere timeren slik at varmen økes en times tid før dere står opp, og en time før dere kommer fra jobb/skole


#3

Trixie sa for siden:

Tetningslister rundt dører/vinduer om det er behov.
Sparedusj.
Sette ned varmen i huset, mesteparten av regninga går til oppvarming.

Enkle enøk-tiltak som ikke koster noe:

  • Kok med lokk på gryta/kjelen
  • Lukk dører mellom varme og kalde rom
  • Senk temperaturen om natten
  • Ta en dusj isteden for karbad
  • Vask alltid med fulle vaske- og oppvaskmaskiner
  • Nøy deg med 20 grader i stua
  • Luft kort og effektivt i stedet for å la vinduet stå på gløtt. Da unngår du nedkjøling av gulv, tak og vegger.
  • Slå av lys og varme i rom som ikke er i bruk. I Norge bruker gjennomsnitts- husholdningen ca 2750 kWh i året til lys, dobbelt så mye som våre naboland.

Andre enøk tiltak:

  • Monter sparedusj
  • Bytt til sparepærer
  • Fotocelle på utelys
  • Bruk tidsur på motorvarmer
  • Unngå trekk fra vinduer og dører, monter tetningslister
  • Bruk termostatstyrte ovner

#4

millact sa for siden:

Antar at det er bedre å vaske full vaskemaskiner enn halvfulle? Samme med oppvaskmakin, fyll den opp før den startes.

Slå av lys i rom man ikke oppholder seg i.


#5

Fløyel sa for siden:

Men har dere blitt mer bevisst strømforbruket etter siste regning?


#6

Elise sa for siden:

Hva betyr dette?

#7

Susse sa for siden:

Ja, det har vi. Ungene har blitt flinke til å slå av lysene på rommet og dusjer kortere. Vi voksne passer på trekke igjen de tykke stuegardinene om kvelden for å hindre trekken. Vi har satt ned termostatene på varmekablene som også har døgntimer. Jeg bruker vannkoker heller enn å slå på kokeplate.
Ellers fyrer vi med parafin og har kun en eneste varmeovn i hele huset. Det som drar strøm hos oss er to fulle vaskemaskiner + trommel daglig, samt alle som skal dusje.


#8

Fløyel sa for siden:

Når det blir veldig kaldt vil det si at den bruker f.eks. 1000 kw for å produsere 1000kw. Mens nå som det er normaltemperatur, bruker kun 400 kw for å produsere 3000 kw.


#9

Elise sa for siden:

Ok, skjønner. :jupp:


#10

Katta sa for siden:

Unngå bruk av varmekabler på rom man ikke trenger varme gulv. Vi har lagt et teppe på et gulv med varmekabler nede slik at vi ikke har samme behovet for gulvvarme der. Ikke ha det varmere på badet enn man må.

Skifte pakninger. Bruke dørene i huset, skille kalde og varme soner. Hvis det er varmt på badet, ha badedøra lukket, det er ikke behov for samme temperatur på gangen utenfor. Bruke døra til vindfanget aktivt.


#11

Ru sa for siden:

Vi har gjort som følger:

  • Monterte varmepumpe oppe i sommer
  • Nye tetningslister på alle vinduene i tv-stuen nede
  • Nytt vindu på rommet til Knotten (det er dog ikke satt inn enda, det ble levert for sent)
  • Slått av varmekablene i gangen nede.
  • Hengt opp forheng (type tykke gardiner jeg hadde liggende) mellom inngangspartiet nede og gangen. Det trekker fra inngangsdøren (må byttes på sikt).
  • Innstallert varmepumpe i underetasjen.
  • Ny, og mer effektiv panelovn på rommet til Knotten (nåes ikke av varmepumpe). Dette er eneste panelovnen vi har.
  • Justerer varmen på badet oppe (varmekabler, termostat).
  • Sparepærer
  • Lukker dører til rom som ikke er i bruk, slukker lys samme
  • Kjører alltid fulle vaskemaskiner (så langt det lar seg gjøre)

Og det er vel det? Det er ingen her i huset som står evigheter i dusjen egentlig, og badekaret har ikke vært i bruk på lenge. Vi har klart oss med bare varmepumpen i hele vinter og har ikke fått avskrekkende høy regning i det hele tatt. Ved har vi måtte kjøpe i vinter, men brukt kun til kos. Vi skal hente på fjellet til å ha neste vinter, om man må kjøpe lønner det seg jo ikke overhodet å fyre med ved kontra strøm.

Varmepumpene har erstattet to konvektorovner som sto og gikk i tillegg til fyring i peisen forrige vinter, og selv da kunne vi nesten ikke bruke underetasjen.

På listen over ting å fikse:

  • Bytte vinduet til Knotten. Det står klart og venter bare på at det skal bli vår.
  • Prøve å bytte tetningslister på utgangsdør nede.
  • Bytte begge inngangsdørene (på sikt)
  • Bytte de gamle vinduene oppe og nede (det kommer til å koste ...)
  • Hente ned masse bjørkeved fra hytten på fjellet

#12

Mams sa for siden:

Det der stemmer nok ikke.
Det er fortsatt billigere å fyre med ved selv om man kjøper den kontra det å bruke strøm.
Jeg bruker minimalt med strøm når jeg fyrer med ved og det ville kostet meg MYE mer å bruke strøm en det jeg betaler for veden.

Men det er viktig å tenke på hva slags vedovn man har når man fyrer med ved. Jeg har til nå hatt en eldre modell av en kombinasjonsbrenner.
(ved/parafin) Jeg byttet nå i vinter og den nye gir mye mer varme med mindre ved. Jeg bruker kun bjørkeved da.

Jeg synes det er bedre med en oljefylt varmeovn en en panelovn under vinduet. Menklart med mine gamle trekkfulle og punkterte vinduer så ender jeg med mye varmetap ut av vinduene.


#13

Pelle sa for siden:

Senke temperatur hvis man reiser bort.


#14

Fløyel sa for siden:

Vi har kjøpt en vedovn som avgir rimelig mye varme. (god gammeldags jøtul vedovn, ikke veldig fancy, men den gir varme) Den ble dessverre ikke montert før slutten av desember, så vi er litt spente på hvor stor "effekt" den vil ha på årets strømforbruk. Men klart, vi ser det vil lønne seg å kjøpe inn ett større lass med ved til sommeren. Men p.t. har vi fulgt med på de tilbudene som er - og det har ikke gått uhorvelig store mengder, og vi har brukt den som "hovedfyring" i 1 etg, og merker veldig forskjell før/etter på hvor mye panelovnene slår seg på. Gulvvarmen slår seg også av, når rommet oppnår en viss varme, og de har vært mye "av" etter at vedovnen kom i hus - så i det store og det hele tror jeg vi sparer litt ihvertfall.

Vi bor i ett hus fra 1990 - så vinduer og dører er ikke trekkfulle. Loftet er etter isolert, så huset i seg selv er godt isolert.. Vi har måttet se på hvor mye "unødvendig" strøm som går - og da er det oppvarming av kjeller, dusjing av pre-teens, tørketrommel og halvfulle vaskemaskiner som må innskjerpes.

Vi er ikke "hysteriske" altså, men det gir jo en liten tankevekker når man får ett såpass høyt forbruk og det er manko på strøm..


#15

Carrera sa for siden:

Vi har varmepumpe, luft/vann. Har vannbåren varme over hele hovedetg og kjeller. Bruker ikke annen oppvarming, bortsett fra varmekabler på badet i 2. etg. Fyrer noe med ved for å ta toppene når det er på det kaldeste, selv om behovet ikke egentlig er der. Varmepumpa vår gjør jobben selv ned i mot 30 minus.

Vi senker ikke temperaturen om natta, da dette faktisk vil bli dyrere for oss. Den vannbårne varmen ligger i betong over det hele, og ved å senke nattetemeraturen, så vil betongen kreve såpass mye tid for å oppnå dagtemp igjen, og dermed bruke mer strøm på dette enn om den får holde en jevn temp døgnet gjennom.

Vi prøver å vaske fullest mulig maskiner, både klær og oppvask.
Tørketrommelen brukes minimalt, noen den gjør ellers også.
Lukker dører til kjølige rom.
Lufter kjapt og effektivt.
Slukker lys i rom som ikke er i bruk.
Har sparedusj.
Bruker sparepærer der det kan brukes.


#16

Pelen sa for siden:

Nå har jeg ikke leste hele tråden men mannen snakket i dag om at om familien dusjer i 20 minutter per dag og har sparedusj så sparer man 2000 kr i året.


#17

Alias sa for siden:

Det er også mye å spare på dersom man bytter til mest mulig energieffektive hvitevarer, forutsatt at disse må/bør byttes ut. For strømmens del vil det jo ha betydning uavhengig av om man er nødt til å kjøpe nytt, eller bare ønsker å kutte i forbruket.


#18

Anne C sa for siden:

Sparedusj kommer aldri inn i mitt hus. Jeg hater sparedusjer.


#19

Skjevo sa for siden:

Vi har flyttet fra leilighet til hus i høst, og har selvfølgelig fått en mye større strømregning. Vi har varmepumpe, luft til luft, som endelig har fått service og nå fungerer slik den skal. Servicemannen anbefalte ikke å senke temperaturen om natten, varmepumpen bruker mye energi på å få opp varmen igjen på dagtid. Vi har varmekabler i hele underetasjen. De står på 24 grader og gjør at rommene er mulig å oppholde seg i uten å fryse. Ellers vasker vi fulle maskiner av oppvask og skittentøy, dusjer korte dusjer. Har byttet ut halvparten av vinduene. Til våren gjenstår bytte av resten av vinduene, samt etterisolering av alle yttervegger.


#20

turi sa for siden:

*Gratis ved, o lykke!! :hjerter:
*ungene er blitt flinke til å slå av lys når de går ut av rom. Mannen trenger litt mer øvelse.
*Har: varmepumpe, nye dører og vinduer, ny etterisolert hus.
*Skal kjøpe: tetningslister til ytterdør og mer glava til loft.
Vi fikk helt grei strømregning!!


#21

mrc sa for siden:

Med dårlig ved kan det være at strømfyring ikke er så mye dyrere. Viktig også at man setter seg inn i hvordan man fyrer riktig.

Det er helt normalt ja at de ikke gir noe ekstra effekt på slike tempraturer. Sjekk også innstillingene. Det kan være bedre å ikke kjøre pumpa automatikk, men stille inn en temperatur og kjøre viften på høyere hastighet - i hvert fall når man ikke er hjemme. Da sprer man varmen mye bedre. Sett den også på kun oppvarming når man ellers fyrer i ovn.

Pass ellers på god lufting og ikke for kalde overflater i nærheten av klestørk, slik at man ikke får kondens og videre fuktproblemer.

Hvor lavt, og er kjelleren noe fuktig? Anbefalingen ved "nedkjøling" av rom som ikke benyttes er vel også at de ved jevne mellomrom skal varmes opp og luftes i henhold til fukt.

Når det gjelder lufting kan "sprenglufting" kunne være tildels bedre enn for mange ventiler etc. som står åpne hele tiden. Men pass på at man lufter nok, og at man har en viss sirkulasjon.

Spørsmål videre er hva man evt. kan gjøre med huset i seg selv kanskje. Samtidig skal det sies at en del utbedringer har såpass liten effekt i forhold til kostnad at det går veldig mange år før de gir en reell gevinst.


#22

Sokk sa for siden:

Jeg har senket innetemperaturen ganske betraktelig, og fikk ikke avskrekkende strømregning. På med tøfler og genser, og jeg synes det er en vanesak. Har pleid å ha omtrent 23 grader før, nå er det sjelden mer enn 20-21. Ofte ikke mer enn 18 når jeg er alene hjemme. Når barna er her har jeg litt mer. :humre: Jeg er flink til å lukke dører, skru ned varme og av med lys på rom som ikke er i bruk. Badet er varmt, da, og jeg har ikke sparedusj.

Dessverre har jeg ikke mulighet for vedfyring, men jeg har en slik hytteovn (gassovn) som kan brukes som ekstraoppvarming når det er veldig kaldt. Man kan fyre ganske lenge for de 200 kronene det koster å fylle gassflaska. :nikker:

Og så er det et godt triks å ha leieboer i kjelleren som betaler strømmen sin selv! :knegg:


#23

Puslingen sa for siden:

Me har balansert ventilasjon med varmegjennvinning, så me har ikkje opne ventilar eller vinduer. Når det er skikkeleg kaldt (under -10 grader), skrur me ned effekten på anlegget, for å begrensa inntak av kjølig luft. Skrur opp om me dusjer eller bruker tørketrommel, for å fjerna fuktig luft i huset/ ventilasjonskanalene.

*Tørketrommel brukes kun til handkler, ellers tørker me på stativ.
*Kjører kun fulle maskiner, både vaskemaskin og oppvaskmaskin.
*Varmekabler i heile 1. etasje og på bad oppe som står på ca. 20 grader. Ingen nattsenking på varmen, for å halde ein jamn temepratur.
*Fyrer med ved (kjøper rimeleg hos lokal leverandør).
*Barna bruker badekaret kun i helgene, ellers dusjer dei.

Til neste vinter skal me ha ny vedovn (ikkje heilt i orden den me har), og me skal tette igjen inngangspartiet siden me ikkje har vindfang. Det er kaldt i gangen no, og dørene står ofte opne inn i stua og opp til loftet. På det kaldeste har me også ein liten oljeovn på loftet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.