Toro og møllerens blir ofte dratt frem som eksempler på allergivennlige alternativer, men jeg er litt forvirra. Det er vel egg, melk og gluten som er det man oftest kommer borti når det gjelder unger. Hva inneholder ikke hva av dette av slike ferdigposer?
På toro.no kan du under "Produkter" ta avansert søk og velge de allergener du ikke vil ha i produktet, da får du opp liste over hva som er "trygt" for deg.
Ah takk. Følgende søtmat fra Toro er uten egg, melk og gluten:
De fungerer disse melblandingene? Veldig ulikt vanlig mel/kakemikser eller går det an å bake med dem uten å kjenne dem godt på forhånd? Smaker det ukjent?
Egentlig dårlig gjort at de ikke kan ha en fin ferdigmiks uten egg, melk og gluten slik at man kan lage en kake enkelt som fungerer for de aller fleste.
Katta: Toro sine glutenfrie mjølblandingar fungerer bra. Eg brukar den fine blandinga som erstatning for kveitemjøl til å f.eks lage kvit saus. Det smakar godt, men nei, det smakar ikkje HEILT som saus på kveitemjøl. Smaken av kveitemjøl manglar :knegg: Det smakar likevel godt, og ikkje rart på nokon som helst måte. Eg gidd ikkje lage eigen saus med gluten i til oss andre i familien. Det er ikkje verdt to panner berre for å få kveitemjølsmaken.
Du kan egentlig bruke dine vanlige oppskrifter, men glutenfritt mjøl oppfører seg på ein annan måte. I gjerdeig vil den glutenfrie deigen ikkje vere elastisk. Det er litt rart. Den er superlett å kjevle ut da - oppfører seg litt som mørdeig på ein måte. Veldig enkel å lage pizza med (bruk berre vanlig pizzaoppskrift).
Generelt: oppskrifter der mjølmengden er liten, f.eks i konfektkaker (våte sjokoladekaker), er like gode med glutenfritt mjøl som med vanlig mjøl. Eg kan ikkje merke forskjell i alle fall. Du vil merke meir forskjell i bakverk der kveitemjøl er ein stor ingrediens, f.eks boller.
I middagsretter der du skal bruke kveitemjøl til jevning, kan du trygt erstatte med glutenfritt mjøl (eller maizenna), utan at du merkar dette på smaken. Og ja, her vil glutenfritt mjøl jevne like bra som vanlig mjøl.
Eg syns pizzabotn som er glutenfri er like god som vanlig - og av erfaring veit eg at glutenfri pizza blir slukt i barneselskap. Når det er sagt - eg syns det er unødvendig å servere glutenfri pizza til ei stor forsamling, sidan dette mjølet tross alt kostar meir enn kveitemjøl.
Hugs at deigen kan vere litt rar å kjevle, eg berre klaskar den på brettet og trykker den ut.
Det er sånn jeg behandler vanlig pizzadeig også i og for seg. Det er bare greit å vite at jeg kan lage glutenfri pizzabunn om det blir aktuelt (jeg kjenner noen cøliakibarn som ikke vanligvis er på besøk her, men det kan jo skje før jeg aner det). Og å kunne lage saus med glutenfritt mel er veldig greit å vite at går an. For da ender jeg faktisk med å kunne lage det aller meste av det jeg vanligvis lager.
Hva bruker forresten melkeallergikere som erstatning for fløte? katta lager imaginær saus uten allergiting oppi