Vi skulle ha lettsaltet torsk og hjemmelaget potetstappe til middag i dag. En rett jeg behersker og som hordene spiser.
I ferskvaredisken etter jobb i dag, med blodsukkernivå nesten på minussiden, fikk jeg den strålende ideen å kjøpe steinbitfilet og panere den i stedet. "For det har jeg jo aldri gjort før, så det får jeg helt sikkert kjempebra til i en fei." :hyper:
Vel. Jentene nektet spise det, mannen og jeg presset det ned med grimaser og uffing og brekking, mens småkarene, som er matvrak nok til å ville ha spist atomavfall og bedervet isbjørn om de fikk det servert, spiste av hjertens lyst. :sukk: Det så ikke ut, og det smakte enda verre.
Så nå lurer jeg på hva jeg gjorde galt...
Fisken var ikke fast, den var veldig slamsete. Skal steinbit være sånn, eller var det skikkelig dumt av meg å kjøpe fisk i byens dårligste ferskvaredisk-butikk?
Hvordan panerer man fisk? Jeg vendte filetene raskt i mel, griljeringsmel, salt og pepper, men skulle jeg ha gått grundigere til verks? Skulle jeg ha brukt noe annet?
Er det noen lure triks når man skal steke dette? Jeg snudde og flyttet sikkert altfor mye i de, for jeg er så sabla utålmodig. Steke i smør, ja? Lokk eller ikke? Lang tid? Høy varme? Skal de snus ofte?
Steinbitfilet er ganske ru, så deler jeg litt når den er ferdig tilberett ja. I skiver på en måte, men den skal ikke være slamsete (hvis jeg forstår ordet rett :knegg: ).
Jeg panerer fisk ved å først duppe i mel (med salt og pepper), så pisket egg og til slutt brødsmuler.
Steiking: jeg blander olje og smør, steiker på middel varme og snur og venter minst mulig ja.
Rå steinbitfilet skal være ganske fast med litt spenst ja.
Den letteste måten å se om steinbitfilet er fersk eller ikke er på fargen og glasen i kjøttet. Har den gulskjær i seg, og er matt, så styr unna.
Luktetesten er god på all fisk. Fersk fisk lukter nemlig ikke.
Steinbit er veldig ofte tint, og hvis den da er et par dager gammel og grå og matt, da er den ikke god. Den skal være blank og spenstig, dvs at om du trykker på den med fingeren din så skal gropen flate seg ut rimelig kjapt.
Jeg panerer som oftest bare med egg og griljermel, blir veldig godt det.
Ikke akkurat nå, men du kan jo være min personlige fisketilberedningskonsulent neste gang jeg får lyst til å servere den sultne familien min ting jeg overhodet ikke kan lage! :knegg:
Ja, Blåbær, jeg tar gjerne nye tips til hverdagsfiskeretter! :hyper: Vi har nemlig nettopp oppdaget hvor kjapt og godt det er med fisk til hverdags, men ovnsbakt laks og fiskepinner og fiskekaker er jo forholdsvis kjedelig i lengden.
Sei eller torskefilet i biter
en halv pakke frossen spinat
finhakket purre
en pakke kremost med urter
0.5 dl melk
1 terning fiskebuljong
litt timian
litt revet ost
Hiv fisk spinat og purre i ildfast form.
Varm og melk og rør inn buljong og kremost.
Hell dette over i formen og topp med litt timian og revet ost.
Inn i ovnen ca 30 min (litt avhengig av str på fiskebitene)
Steinbit smakar jo godt da, EGENTLIG, så eg tippar du har fått dårlig fisk :( Eg har aldri panert steinbit da, men den er fantastisk å grille. Gudhjelpemeg så god den er på grillen.
Tips 1:
Er du i tvil om kvalitet, kjøp heller frossen fisk
Jeg bor litt på "landet" på østlandet, og her kjøper jeg så og si aldri fersk fisk. Unntaket er fisk som annonsert med godt tilbud. Denne fisken går som regel fort ut av butikken, og fylles på oftere.
Men, kom jeg på nå, guttene mine skal jo sikkert ikke ha egg. Er det noe annet enn egg jeg kan bruke med samme effekt, eller må jeg holde meg til ovnsbaking av fisk framover også?
Her er paneringa som eg brukar til fisk. Har aldri tenkt på at eg ikkje brukar egg. Og så brukar eg glutenfritt corn flakes, men der brukar ein sjølvsagt vanlig om ein tåler det.
Denne står i ovnen nå, blir spennende å se resultatet.
Tror helt klart at det er godt, den ostesausen smakte jo himmelsk!
Vi hadde ikke så mye spinat igjen som jeg hadde håpet da, så jeg spedde på med brokkoli og blomkål.
1 boks med krepsehaler evnt 12 stk sjøkrepsehaler
1 fledd hvitløk
4 sjarlottløk, finhakket
1 ts appelsinskall
1 liten purre, finhakket
4 ss dill, finhakket
6 dl skalldyrkraft
1 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
creme fraiche
salt og pepper
Ha sjarlottløk og litt olje i en gryte og fres lett. Tilsett purre og appelsinskallet og rør sammen ca 1 min. Ha så over vinen og kok inn. Ha så i kraft og la koke i 5 min. Oppi med fløte og dill og la det få ett oppkok. Bruk så stavmikser. Krepsehalene varmes lett i panne sammen med hvitløk (veldig kort, hvis ikke blir de seige). La den renne av på kjøkkenpapir før du har de oppi suppen. Topp en en eller to ss creme fraiche.
Serveresmed godt brød til.