Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Erfart:] Sprengt steinbit

#1

Cuyahoga sa for siden:

Vi skulle ha lettsaltet torsk og hjemmelaget potetstappe til middag i dag. En rett jeg behersker og som hordene spiser.

I ferskvaredisken etter jobb i dag, med blodsukkernivå nesten på minussiden, fikk jeg den strålende ideen å kjøpe steinbitfilet og panere den i stedet. "For det har jeg jo aldri gjort før, så det får jeg helt sikkert kjempebra til i en fei." :hyper:

Vel. Jentene nektet spise det, mannen og jeg presset det ned med grimaser og uffing og brekking, mens småkarene, som er matvrak nok til å ville ha spist atomavfall og bedervet isbjørn om de fikk det servert, spiste av hjertens lyst. :sukk: Det så ikke ut, og det smakte enda verre.

Så nå lurer jeg på hva jeg gjorde galt...

  1. Fisken var ikke fast, den var veldig slamsete. Skal steinbit være sånn, eller var det skikkelig dumt av meg å kjøpe fisk i byens dårligste ferskvaredisk-butikk?
  2. Hvordan panerer man fisk? Jeg vendte filetene raskt i mel, griljeringsmel, salt og pepper, men skulle jeg ha gått grundigere til verks? Skulle jeg ha brukt noe annet?
  3. Er det noen lure triks når man skal steke dette? Jeg snudde og flyttet sikkert altfor mye i de, for jeg er så sabla utålmodig. Steke i smør, ja? Lokk eller ikke? Lang tid? Høy varme? Skal de snus ofte?

Ja, ja, potetstappa ble god da. :o


#2

Blåbær sa for siden:

Steinbitfilet er ganske ru, så deler jeg litt når den er ferdig tilberett ja. I skiver på en måte, men den skal ikke være slamsete (hvis jeg forstår ordet rett :knegg: ).
Jeg panerer fisk ved å først duppe i mel (med salt og pepper), så pisket egg og til slutt brødsmuler.

Steiking: jeg blander olje og smør, steiker på middel varme og snur og venter minst mulig ja.


#3

Kitty Bastard sa for siden:

Dårlig fisk. Den skal være blank og det skal være god spenst i fiskekjøttet. Er den matt, vassen eller lukter det minste vondt så styrer du unna.


#4

Blåbær sa for siden:

Rå steinbitfilet skal være ganske fast med litt spenst ja.
Den letteste måten å se om steinbitfilet er fersk eller ikke er på fargen og glasen i kjøttet. Har den gulskjær i seg, og er matt, så styr unna.

Luktetesten er god på all fisk. Fersk fisk lukter nemlig ikke.


#5

Cuyahoga sa for siden:

Egg og brødsmuler altså. Jeg følte liksom det var noe som manglet i den miksen min. :nemlig:

Og fisken var slapp og litt løs, ikke skikkelig fast, så i tillegg til at jeg har vært kjøkkenkløne, så tror jeg at jeg gjorde et dårlig kjøp. :sukk:

Men takk! :blomster:


#6

Blåbær sa for siden:

Ja brødsmuler, etter knuste salt kjeks, cornflakes har jeg også hørt folk bruke, men ikke prøvd selv.


#7

Blåbær sa for siden:

Akk, nå våknet den tidligere fiskediskdamen i meg til live igjen. Noen som lurer på noe annet om fisk? :i siget:


#8

Martis sa for siden:

Steinbit er veldig ofte tint, og hvis den da er et par dager gammel og grå og matt, da er den ikke god. Den skal være blank og spenstig, dvs at om du trykker på den med fingeren din så skal gropen flate seg ut rimelig kjapt.

Jeg panerer som oftest bare med egg og griljermel, blir veldig godt det.


#9

Cuyahoga sa for siden:

:fnise:

Ikke akkurat nå, men du kan jo være min personlige fisketilberedningskonsulent neste gang jeg får lyst til å servere den sultne familien min ting jeg overhodet ikke kan lage! :knegg:


#10

Martis sa for siden:

:knegg: Tidligere fiskediskansatt her og.


#11

Kitty Bastard sa for siden:

Nå har jeg skikkelig lyst på steinbit.
Nammenam.


#12

Cuyahoga sa for siden:

Jeg har masse rester. Det er bare og komme. Jeg kan varme de i microen. :nemlig:


#13

Palmen sa for siden:

Ja, Blåbær, jeg tar gjerne nye tips til hverdagsfiskeretter! :hyper: Vi har nemlig nettopp oppdaget hvor kjapt og godt det er med fisk til hverdags, men ovnsbakt laks og fiskepinner og fiskekaker er jo forholdsvis kjedelig i lengden.


#14

Blåbær sa for siden:

Det merker for livet. :knegg:


#15

Blåbær sa for siden:

Siste hiten her i huset

Sei eller torskefilet i biter
en halv pakke frossen spinat
finhakket purre
en pakke kremost med urter
0.5 dl melk
1 terning fiskebuljong
litt timian
litt revet ost

Hiv fisk spinat og purre i ildfast form.
Varm og melk og rør inn buljong og kremost.
Hell dette over i formen og topp med litt timian og revet ost.
Inn i ovnen ca 30 min (litt avhengig av str på fiskebitene)

Serveres med ovnsbakte mandelpoteter.


#16

Syrin sa for siden:

Steinbit smakar jo godt da, EGENTLIG, så eg tippar du har fått dårlig fisk :( Eg har aldri panert steinbit da, men den er fantastisk å grille. Gudhjelpemeg så god den er på grillen.


#17

Blåbær sa for siden:

Tips 1:
Er du i tvil om kvalitet, kjøp heller frossen fisk
Jeg bor litt på "landet" på østlandet, og her kjøper jeg så og si aldri fersk fisk. Unntaket er fisk som annonsert med godt tilbud. Denne fisken går som regel fort ut av butikken, og fylles på oftere.


#18

kamp sa for siden:

Jeg syns steinbit trenger mye lengre tid enn eks torsk. Når jeg baker i ovn lar jeg den ofte stå 35min ..


#19

Blåbær sa for siden:

Steinbitfilet er ikke så god å steike nei. Egner seg best til grill eller foliesteking i ovn syns jeg.


#20

Cuyahoga sa for siden:

Men, kom jeg på nå, guttene mine skal jo sikkert ikke ha egg. Er det noe annet enn egg jeg kan bruke med samme effekt, eller må jeg holde meg til ovnsbaking av fisk framover også?


#21

Martis sa for siden:

Så heldig du er, Blåbær, som har barn som spiser blandede matvarer. Mine får helt panikk om ikke fisk, saus og grønnsaker er adskilt. :gal:


#22

Syrin sa for siden:

Du treng ikkje bruke egg når du panerer da :)


#23

Cuyahoga sa for siden:

Erfaringene mine fra i dag, der jeg ikke brukte egg, var ikke spesielt gode, for å si det pent. :knegg: Men mulig øvelse gjør mester.


#24

Blåbær sa for siden:

Hehe, har en slik jeg også.
Jeg har en liten bit fisk til han i folie eller steikepanne vedsiden av.

Du kan evnt. lage fisken for segselv og sausen hver for seg.
Funker bra det også.


#25

Syrin sa for siden:

Her er paneringa som eg brukar til fisk. Har aldri tenkt på at eg ikkje brukar egg. Og så brukar eg glutenfritt corn flakes, men der brukar ein sjølvsagt vanlig om ein tåler det.


#26

Blåbær sa for siden:

Seibiff er også en hit her. Der dupper jeg seien kun i mel med krydder før jeg steiker.


#27

Cuyahoga sa for siden:

Åh, det så jo godt ut!

Jeg har helt ærlig aldri panert en fiskebit tidligere i mitt liv, så jeg har mye og lære.


#28

Syrin sa for siden:

Ja, min ;) (får ikkje prikke, må visst prikke deg mindre...)

Hadde svært sjeldan panert fisk før vi fekk besøk av cøliaki i heimen :)


#29

Vito sa for siden:

Denne står i ovnen nå, blir spennende å se resultatet.
Tror helt klart at det er godt, den ostesausen smakte jo himmelsk!
Vi hadde ikke så mye spinat igjen som jeg hadde håpet da, så jeg spedde på med brokkoli og blomkål.


#30

Blåbær sa for siden:

Håper den smaker!
Jeg får alltid litt prestasjonsangst når jeg legger ut mine egne slumpeoppskrifter. :nervøs latter:


#31

Vito sa for siden:

Det var helt klart en soleklar suksess!!
Gubben har forlangt fast reprise! :D


#32

Blåbær sa for siden:

Her er en annen nydelig oppskrift.

Krepsehalesuppe med dill

1 boks med krepsehaler evnt 12 stk sjøkrepsehaler
1 fledd hvitløk
4 sjarlottløk, finhakket
1 ts appelsinskall
1 liten purre, finhakket
4 ss dill, finhakket
6 dl skalldyrkraft
1 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
creme fraiche
salt og pepper

Ha sjarlottløk og litt olje i en gryte og fres lett. Tilsett purre og appelsinskallet og rør sammen ca 1 min. Ha så over vinen og kok inn. Ha så i kraft og la koke i 5 min. Oppi med fløte og dill og la det få ett oppkok. Bruk så stavmikser. Krepsehalene varmes lett i panne sammen med hvitløk (veldig kort, hvis ikke blir de seige). La den renne av på kjøkkenpapir før du har de oppi suppen. Topp en en eller to ss creme fraiche.
Serveresmed godt brød til.


#33

Vito sa for siden:

Ooo, hørtes godt ut det også.
Du må legge de ut i en egen oppskrifts-tråd slik at de er lett å finne igjen! :jupp:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.