I siste Mamma leser jeg et intervju med Hans Erik Dyvik Husby (Hank von Helvete) der han blant annet uttaler: "Gro og jeg koker morsmelkerstatning på byggmel og økologisk lønnesirup".
Nå bruker ikke jeg MME, og hadde jeg gjort det hadde det vært rimelig fjernt for meg å lage det selv, men går dette virkelig an? Byggmel og lønnesirup; er det slikt det er lagd av?
Ei jeg kjenner laget morsmelkserstatningen selv. Hun brukte kumelk fra tanken på gården, malt og litt diverse som hun kokte opp i diger gryte. Morsmelkserstatning fra butikk mente hun var ren svindel. Barna hennes vokste veldig fort...
Før ble jo barn (selvfølgelig) fostret opp på den melken som var tilgjengelig, helst melk fra mennesker - amme hvis mor ikke hadde melk, men ellers melk fra de dyrene som var tilgjengelig (ku, hoppe, geit).
Men personlig hadde jeg foretrukket MME hvis jeg selv ikke hadde mulighet til å amme. Det er nok lurere fra et ernæringsmessig synspunkt også.
Når det kommer fra den kanten, må jeg si at jeg tar det med en klype salt. Iallefall før metoden er anbefales fra profesjonelt hold. Man ga jo babyene kumelk da vi var små, det er jo helt klart frarådet i dag. Hans Erik Dyvik Husby er i mot psykologbehandling for alvorlig psykisk syke også, og har i grunn en del rare ideér.
Min mormor og hennes søsken ble oppfostret på kumelk og malt, for oldemor greide ikke å amme. Jeg tror ikke det er det sunneste, men kanskje ikke det farligste heller.
Oldemor ble utrolig fort gravid igjen, siden hun ikke ammet og rakk 6 enlinge-barn i løpet av 8 år. :gal: Jeg hadde dødd, tror jeg. Hun var 146 høy og gikk typisk inn fra jordet, fødte litt og gikk i fjøset etterpå.
Melk har vel en del veksthormoner også, om jeg har forstått det riktig. Kalven skal jo vokse seg betydelig større enn et menneskebarn, og har derfor veksthormoner tilpasset det. Og hvalen har sikkert enda mer ...
Hopppemelk er mye mer lik morsmelk enn kumelk. Hoppemelk og morsmelk har mye laktose i seg, dette har visst med et dette er dyrearter som har behov for at diebarnet kan nøye seg med korte ammeøkter, (men gjerne mange), pga at de er byttedyr og må være i stand til å flykte på kort varsel (eller noe i den duren). Naturlig nok er apemelken aller mest lik morsmelken, men kua ble altså valgt som melkeleverandør til menneskene for den er det enkleste husdyret å ha.
"MME" laget av byggmelk og lønnesirup høres eksperimentelt ut. Som et lite tilskudd til annen mat, kanskje, men i stedet for MME høres direkte skummelt ut.
Jeg fikk hjemmelaget mme fra jeg var ca 3 mnd, mamma mistet melken, og den tror jeg var laget av helmelk, vann og malt og kanskje en ting til? Og jeg har blitt helt fin. :knegg:
Det ville ikke ha falt meg inn å produsere min egen mme nå i dag, med alle de merkene som finnes på markedet.
Mulig han og Gro har mye peiling på spedbarnsernæring, men dette hørtes veldig alternativt ut syns jeg.
Jeg tror jeg minst ville hatt bachelor i ernæring før jeg begynte å eksperimentere med maten til spedbarna mine. Heldigvis har begge klart seg med morsmelk de første fem månedene.
Mmmm. Apemelk. Kanskje vi skal foreslå det til Hans Erik Dyvik Husby?
At han gjør noe sinnssykt noe er i grunn ikke noe nytt. Det vel psykene som lager MME og gjør slaver ut av alle som drikker det, tenker jeg. :xenu:
Til eldste født i -87 så fikk jeg oppskrift på hjemmelaget mme av helsesøster. Husker ikke blandingsforholdet, men det var helmelk,vann, sukker og malt. Hun mente det var bedre for en liten, for tidelig fødd baby og rimeligere enn Colette. Helsesøsters ord var lov, den gang. :knegg:
Jeg tar ikke råd av Hank om psykiatri, rus, kosthold, biler, politikk eller noe som helst annet, og ser ingen grunn til å begynne å endre den linja nå. Jeg setter det i samme bås som da Morten Harket introduserte speltbrød til de som ikke tåler gluten. (Jeg vet ikke om noen til nå har greid å forklare ham heller forskjellen mellom mindre gluten og glutenfritt.)
MME er spesialtilpasset og er umulig å lage hjemme. Jeg siterer www.flaskeposten.org for enkelhets skyld;
Det kunne ikke falt meg inn å eksperimentere med denne sammensetningen. Virkelig ikke. Og at ungene vokser fort er langt fra noe argument. Det får meg bare til å tenke på en novelle av Roald Dahl. :knegg:
Mormor kokte "mme" til sine unger, hun var ingen "melkeku" som mamma sier, hadde ikke mye melk/fikk ikke til å amme. (Antakelig derav var mamma har en bror som er 2,5 år eldre enn seg, og ei søster mellom...) Mormor fikk ni barn, og de fleste fikk altså antakelig denne hjemmekokte erstatning, av melk, vann og malt og noe greier. Jeg har også fått den, for mamma mistet melka da jeg var 4 mnd gammel, og all kjøpe-erstatning spydde jeg av, da fant mormor frem boka si og kokte til meg. I min babytid var anbefalingen også å introdusere fast føde fra rundt 3 mnd alder, så jeg gikk vel mer og mer over på det...
Men om jeg ikke kunne ammet mine barn hadde jeg nok valgt kjøpemelk...
Jeg er i gang med den bacheloren, og jeg er ikke sikker på at jeg hadde følt meg kompetent etter det heller. :knegg: Morsmelkerstatning er jo feks jernberiket. Hvordan sikrer man at ungene får i seg det de skal ha av vitaminer, mineraler og sporstoffer om man mekker det selv. Neii, jeg tror jeg hadde holdt meg til kjøpeerstatning om jeg ikke ammet selv.
Med mindre det benyttes som tilleggsnæring i ny og ne synes jeg det høres veldig ut som at babyen risikerer mangel på en del næringsstoffer.
Moren min fikk for øvrig koksmelk i en periode som baby, det gikk også fint. Man tar det man har når barnet er sultent. Ikke at det dermd er å anbefale til alle andre.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.