Jeg tror jeg skal prøve å bli litt flinkere til å lage mat. Jeg lager en super pizza, jeg er god på sjokoladekake etter oppskrift fra egen skolekjøkkenbok, jeg lager carbonara fra pose om jeg må og jeg lager saus ellers fra bunnen.
Egentlig er jeg ikke helt håpløs, men i praksis er jeg det likevel. Jeg kan nemlig ingenting om mat og hva som passer sammen og sånt.
Kan noen for eksempel fortelle meg når man bruker ruccola? Det smaker huggorm i sånn salat jeg normalt lager. Normalt betyr alltid. Den består av flybårne tomater, løk, hjertesalat og valgfritt av agurk/løk/mais/spisspaprika.
Det må da finnes salater der ute som er gode, som ikke er masse mas å lage og som funker til diverse mat?
Og balsamico? Denne etterhvert så utskjelte greia som jeg aldri fikk taket på. Når skal den egentlig brukes til ting?
Olivenolje av superkvalitet har jeg skjønt poenget med. Men ellers - lær meg om matgreier som er lurt å ha i skapet og som smaker godt. :vilha:
Jeg har som regel null interesse for matlaging, så inntil det endrer seg så bør terskelen både i tidsbruk og konsentrasjonskrav være ganske beskjedent.
Er det noen som vil/tør/gidder påta seg et håpløst tilfelle og lære bort en rett? Jeg har med hell greid å kopiere bacondadlene til Heiko altså. :blafre:
Jeg er ingen ekspert. Kun stort sett sulten. Hva med å ta en og en rett? Ruccola er jo nøtteaktig og besk, så den trenger kanskje litt sødme? Liker du brokkoli f.eks, kan du lage salat med små brokkolibuketter, finhakket rød løk, ristede pinjekjerner, olivenolje og bringebæreddik. Passer godt til biff. Eller kyllingfilet.
Men sånn når man snakker om oliven for eksempel - de smaker ikke sånn som i Italia de man finner på rema. Hvordan gjør man når man skal kjøpe oliven? Og hvor selger de ok olivenolje?
Greske, du må leite etter greske oliven!
De selges ikke på rema nei, men obs, meny og andre butikker med litt mer utvalg.
På slike plasser har de bedre oljer også.
Hvis du ikke er spesielt interessert i matlaging, men vil lære nye kombinasjoner så anbefaler jeg at du tester ut oppskrifter andre har god erfaring med og kjenner etter hvordan smakene passer sammen.
Meny har mye olivenolje. Også de med peppersmak. Om du ikke finner nok der, har du alltids Olivers & Co. Oliven finner du også der. Eller på div. innvandrerbutikker.
Enig med Tjorven! Ikkje gå til innkjøp av mange ingrediensar du ikkje kjenner heilt bruken til, men finn deg ei oppskrift som ser spennande ut, og kjøp inn det du treng til denne :)
Dersom du har lyst til å lære å like oliven hadde eg begynt forsiktig... Eg er ingen olivenkjennar, sjølv om eg likar dei alle. Prøv dei svarte først, gjerne dei som er lagt i olje og kryder/kvitløk.
Frå Wikipedia: "Den naturlig bitre frukten blir normalt gjæret eller behandlet med lut eller saltlake for å gjøre den mer velsmakende.Grønn oliven og svart oliven blir lagt i en slags natriumhydroksid og skylt grundig i vann for å fjerne det bitre karbohydratet oleuropein. Grønn oliven gjæres før de blir pakket inn i en lakefylt innpakning. Amerikansk svart oliven («California») blir ikke gjæret, noe som er grunnen til at de smaker mildere enn grønne olivener.
Konsentrer deg om noko heilt basic. Da får du det å lage mat inn i fingrane. Eg er glad i å lage mat, men mange av tinga på oppskriftsforumet er for avansert for meg. Kanskje Matprat kan fungere bedre for deg? Om du har iPhone har matprat en fin app der. Når det gjeld ruccola og balsamico er eg litt Rema 1000. Ruccola, cherrytomat, pinjekjerner og rødløk. Balsamico bruke eg ofte kremvarianten av. Og eg bruke den som dressing som eg blande sammen med olivenolje, salt og pepper. Etter olivenhaustinga eg var med på i Israel i haust er eg så heldig å ha egenprodusert olivenolje i skapet i uoverskuelig framtid, den kan ingen Rema-variant konkurrere med. :nam:
For eksempel Carbonara:
Steik bacon og kvitløk. Bland fire egg og tre dl kremfløte i en bolle. Tilsett svart pepper og parmesan i røra. Når pastaen er ferdigkokt har du oppi bacon og kvitløken. Vend inn. Deretter tar du røra og heller over og blande godt. La stå 30 sekund på varmen mens du vende inn. Da "sette" den seg meir. Verdens beste Carbonara.
Jeg er allerede forlengst en som elsker oliven altså. Jeg bare synes ikke remavarianten er noe god.
Jeg har en flaske sånn håndlaget, gresk olivenolje på benken nå som er helt grønn - den er altså så utrolig nydelig! :hjerter:
Når den er tom kan jeg aldri noensinne gå tilbake til rema. :niks:
Jeg synes oppskriftforumet er altfor mye. Det er alt der - ALT. Og før det har gått fem minutter har jeg gitt opp forlengst og innsett at lørdagen nok blir en pizza igjen.
Jeg pleide før å lage en ganske god pastasaus med boksetomater (god kvalitet, om jeg må be!), ruccola, kalamataoliven og masse chèvre smuldret over. Det er temmelig enkelt, tar maks ti minutter, og dessuten kjempegodt.:)
Dessuten er det alibi for å finne fram en god italiensk rødvin, sånn på fredagskvelden. :hjerter:
Jeg har et tips til den aller, aller beste søndagsmiddagen jeg kan tenke meg for tiden. Den krever litt koketid, men er slettes ikke vanskelig. Stjålet fra Jamie Oliver.
Trinn 1:
Kjøpt en røkt svineknoke (to kilos knoke = 8 porsjoner). Sånt har de på Meny, Ica, Maxi. Billig og enkel mat.
Legg knoken rett i en gryte.
Ha oppi to-tre bokser med hakkede tomater og sett plata på fullt.
Mens tomatene koker opp hakker du opp følgende:
En hvitløk
To gule løk
Urter, for eksempel timian og oregano (jeg bruker friske, men det funker med tørkede også)
Putt dette oppi gryta.
Krydre med salt (cirka 1 strøken ss), pepper, chili (1 liten, fersk eller 1 strøken ss med pulver) og fire laubærblad.
Når det koker i gryta, skrur du ned varmen til trinn 2, legger på lokk. La det putre i to timer. Sjekk kjøttet. Det skal enkelt løsne fra benet.
Trinn 2:
Når knoken har kokt ferdig, fisker du den ut av gryta og legger den på ei fjøl. La den ligge der og bli litt mindre varm, mens du gjør følgende:
Øs en del av tomatsausen over i en bolle. Hell i en boks med godt avrente, brune bønner. Mos bønnene inn i tomatsausen, og helle blandingen tilbake i gryta, dette jevner den så den blir litt fyldigere. Tilsett en boks med godt avrente bønner til - umost.
Nå er knoken litt mindre glovarm. Bruk fingrene og plukk av kjøttet. Det er ikke vanskelig, men det er litt klinete. Du må ta av skinn/svor og bein. Det løsner veldig lett og kjøttet deler seg i naturlige biter. :jupp: Skjær opp delene i bitesize størrelse. Ha de tilbake i gryta. Smak på tomatsausen og kjenn om du synes den er salt nok, pepret nok, sterk nok.
Ha oppi 1 ss eddik (eplesider eller hvitvinseddik. Balsamico går også bra, hvis du fortsatt lurer på hva du skal bruke den flaska til. :knegg: ). Det gir god syrlighet og løfter retten. Plukk ut laubærbladene om du finner dem. Hvis ikke, så dukker de opp når dere begynner å forsyne dere.
Ringle litt av den dødsgode olivenoljen din over rett før servering. Server gryta med luftig ris eller kokte poteter til. Lettdampet brokkoli er også godt til. Og salat.
Forbered deg på ekstrem metthet, ekstrem selvtilfredshet og uhemmet skryt.
Jeg hater oppskrifter. Å lage mat med oppskrift er kjeeehedeliig.
Jeg har brukt permisjonstidene mine på å jobbe inn noen nye oppskrifter, slik at jeg får de i fingrene. En ny oppskrift per. uke ca. 2-4 ganger iløpet av en måned så satt det.
Fant oppskrifter på nett fra personer jeg etterhvert visste var god på mat. Etterhvert som oppskriftene satt så følte jeg meg tryggere og tryggere på å prøve meg ut selv. Nå forstår jeg liksom litt hva som passer sammen.
Jamen, da bestemmer du deg for noe, og søker på det.
Du elsker oliven, så søk frem oppskrifter på det.
Jeg smakte en rett med pasta og kremet laks i Italia engang som jeg elsket. Jeg startet etter ferien med å prøve å lage noe lignende. Prøvde ganske mange oppskrifter da, men nå sitter den inne. :knegg:
Matlaging skal være litt lidenskap, ikke bare fornuft.
Også er det meg å dele oppskrifter da. Jeg er som sagt en slumper, jeg øver til det sitter i fingrene. Og har nå kommet til ett punkt hvor jeg ekspremiterer masse, og ikke helt tenker over hva jeg hiver oppi. Men jeg skal finne en ca oppskrift til deg, når jeg ikke er så brisen, hehe.
Ja, jeg har jobbet litt for å komme dit Vito, som beskrevet over.
Nå vet jeg at hvis du skal lage noe kremet, så er det ofte lurt å hive i litt syre for at retten ikke skal bli for tung (sitron.hvitvin eller eplejuice), at urter er veldig godt i retter med fløte/rømme/ost, men at det ikke alltid er sååå nøye hvilken urter osv. Vi prøver, feiler og lærer. Men du skal få en ca oppskift altså. :dulte:
Balsamico er himmelsk på tomatsalat.
Man skjærer en bifftomat eller annen stor søt tomat i fine ringer, hakker litt rødløk litt gul løk og litt hvitløk. Dryss på litt basilikum og eller oregano (jeg kan ikke fordra oregano men akkurat her var det godt), hell over en god klunk med balsamico, dryss over litt maldonsalt.
Spises med sprøet speltbaguette med godt smør på. :hjerter:
Ellers så hever balsamicoen sauser, supper og marinader.
Ruccola bruker jeg somregel i couscous salat sammen med ekstra søte småtomater, cous cous, sukkererter, grillet godt krydret kylling i biter og aioli.
Jeg vet enkelte sverger til å putte paprika oppi og, men siden jeg ikke tåler det droppes det.
Mat er gøy, smak deg frem. Mange av de beste rettene jeg lager har startet som slumperetter etter "man tager hva man haver når man ikke gidder å handle" prinsippet.
Men så har jeg ekstremt velfyllte matskap da.
Det skal jeg være enig med deg i. :knegg:
Jeg har fått som regel at om en rett blir veldig bra, så MÅ jeg skrive den ned rett etter at vi er ferdige med å spise. Da har jeg et utgangspunkt for videre eksperimentering til neste gang. :knegg:
Det har fungert bra, jeg har alltid en notisblokk liggende på kjøkkenet til det formål nå.
Ja og til å skrive ned når jeg endrer oppskrifter og det funker. :humre:
Er det ikke innmari ekkelt å ta av skinn og sånn da? Jeg prøver å se for meg at jeg greier å ikke tenke på at det har vært skinn oppi maten når jeg skal spise den.
(Jeg glemte å legge til at jeg er så pysete at det ikke er til å tro i tillegg.)
Jeg spiser ribbesvor, men ikke når jeg er gravis. Baconsvor spiser jeg ikke.
Jeg er skrekkelig pysete. Jeg kan tilstå at jeg sliter med konseptet å kjøpe kjøtt som kan gjenkjennes også. :foretrekker gjerne kjøttdeig:
Jeg vet om ei som var ute med damene på jobben og spiste grillet kylling, og som kommenterte hvor utrolig godt det var med det sprøstekte skinnet. Så sier ei av de andre noe slikt som at "ja, er det ikke utrolig at hud kan være så godt?"
"HVA? Er skinnet HUUDEN til kyllingen? ÆÆÆÆÆSJ!!"
Og så spiste ikke hun kylling mer. Verken med eller uten skinn.
Det der kunne faktisk vært meg. Absolutt. :kjente at kylling dermed havnet nederst på lista over aktuelle middager her&nu:
Jeg spiser ikke elg i noen form heller. For mye personlighet involvert.
Eller krokodille. Ekle dyr.
Og om noen sier noe ufordelaktig om et eller annet produkt jeg normalt spiser så kan jeg fort ende med å brekke meg bare ved tanken og greier ikke spise det mer. Makrell i tomat feks - det spiser jeg bare i perioder inntil en eller annen sier noe eller jeg kommer på noe med det - så er det ikke makrell på en lang stund.
Drikke melk fra dispenser? Næ.
Drikke melk fra fremmed kjøleskap? Er du gal, man gjør da ikke sånt?
Melne epler? :grøsser:
Innmat? :sjokk:
Og sånn bare fortsetter det. :sukk:
Jeg var trettifem før jeg turte smake på reker. Viste seg at det var helt nydelig.
Nå måtte jeg tenke på den udødelige "er det muskler i kjøttdeig" tråden fra et annet forum, så jeg forsøkte å søke den opp, men fant den ikke - kanskje den er død likevel?
Det er jo en fair sak å ikke like ruccola. Jeg liker selve smaken og bruker det som hovedsalat. Jeg syns mais ødelegger en hver salat, smaken er for søt og dominerende. Tomater må være av god kvalitet, mange smaker bare kjipt, spesielt nå om vinteren.
Min basicsalat består av ruccola eller annen god salat, tomat, nøtter (valnøtter, pinjekjerner eller liknende), agurk, linser eller bønner og ost (enten feta, fersk mozzarella eller norwegia i terninger). Over dette splæsjer jeg litt balsamico, litt olivenolje (Sjekk ut Oliviers & co), nykvernet pepper og salt.
Oliviers & co. Har bl.a. butikk på Storo og i Bogstadveien. Og husk; de færreste matvarer fra Rema smaker ok. For å bli glad i å lage mat syns jeg det er lurt å begynne å sette pris på gode ingredienser. Kjøp kjøtt og kjøttpålegg fra slakteren, fisk fra fiskehandler, oliven i løsvekt fra en grønnsaksjappe osv.
Jeg anbefaler slakter og pølsemaker Strøm Larsen på Torshov, delikatessebutikken Hotel Havana på Grünerløkka, og grønnsaksbutikken på Grønlands Torg. Evt. Sultan rett ovenfor Hotel Havana. Fiskebutikker er jeg litt grønn på nå, men du kan sikkert finne en god en. Når du går i disse spør du om smaksprøver, oppskriftstips, og prøver ut nye ting.
I tillegg må du begynne å lese kokebøker. Liker du noen av TV-kokkene, f.eks? Jamie eller Nigella? Kjøp en av bøkene deres, og les.
Du er pretty close to a lots case. :knegg: Kan du ik det minste prøve å lage din egen?
:skeptisk: Fordi de putter andre ting inni ostepakkene/melkepakkene/tacoskjellpakkene/smørpakkene/youghurtpakkene/eggepakkene/duskjønnerpoengetpakkene?
Jeg håper du egentlig mente ferskvarer? Forøvrig har mine to REMAer virkelig gode frukt- og grønnsaker.
Jeg liker jo faktisk oliven alts. Og mozzarella. Og dessuten kjøper jeg kun svinedyre tomater. :feinschmecker light:
Jeg ser helt klart poenget med skikkelige råvarer. Jeg sliter litt med logistikken bare. Her på landsbygden blir det et dagsprosjekt med Vanskelige Parkeringer å reise til spesialforretninger for å handle mat. Dermed må jeg finne en løsning som er brukandes i praksis også.
Det som er med særlig ruccola og balsamico er at når noen andre lager mat med de greiene oppi så smaker det rett og slett helt magisk godt. Jeg får vann i munnen når jeg tenker på kamskjellene med ruccola og noen andre greier som jeg ikke husker hva var som representerte forretten på julebordet sist.
Men - lage selv? :sjokk:
Jeg er såpass teit at jeg ikke skjønner av meg selv hva jeg skal lage sammen med kamskjell, eller hvordan jeg får til at det blir sånn godt som det der. Jeg har liksom mine retter som jeg er god på - men skrekkelig lei av.
Smuldre kaldt smør og mel i en bolle så det får en sånn smulekonsistens. Tilsett egget og kna det sammen til en klump, pakk i plast og legg i kjøleskapet i minst 20 minutter før du bruker den.
Ovnen på 180*C
Deigen holder til å dekke en normal paiform, eventuelt tre-fire små. Forstek deigen i 25 minutter før du har oppi fyllet. Et tips til å få den jevnt forstekt er å legge bakepapir oppe i formen når du har trykket den ut i formen, og legge et lag med tørkede erter eller bønner oppe i bakepapiret slik at de holder deigen flat mens den stekes. Pensle med resten av egget når du tar den ut av ovenen, før du tar oppi fyllet du ha gjort klart mens du forstekte deigen.
Fyllet består i grunnen av det du ønsker å fylle deigen med.
f.eks
Tre egg
Spinat og fetaost
Litt fløte eller melk
pepper og salt
eller
tre egg
100 g jalsberg
stekt bacon i biter
små buketter av broccoli (forkokt)
2-3 dl. fløte
pepper
eller
en boks smårettskinke
gode solktørkede tomater i småbiter
en fin hakket rødløk
biter av chevre 100-150 gram
tre egg
evt litt fløte for å få det vått nok.
Salt og pepper
Det er i grunnen bare å finne på.
Til paien serverer du en god salat, det du pleier å lage, eller en grønn salat der du bruker hjertesalat, issalat, litt ruccola, og crispi-salat, en avocado og agruk. Til den grønne salaten blander du en balsamico vinagrette.
3 ss god balsamico eddik
1 ss rødvinseddik
2 teskjeer Dijon sennep
2 fedd finhakket eller presset hvitløk
190 ml ekstra virgin olivenolje
svart pepper
maldon salt
Pisk sammen eddik, sennep og hvitløk
hell oje oppi eddikblandingen i en tynn stråle mens du piskker hele tiden.
Ha i salt og pepper til du synes det smaker godt.
Vi lager så godt som all mat fra bunnen, jeg har etterhvert blitt riktig så god på å lage mat også (:kry:) og vi ukeshandler på REMA. Riktignok er vi innom spesialforretninger innimellom for å få tak i de litt mer spesielle tingene, eller litt dyrere merker, men ikke hverdagsvarene. Jeg ser ikke noe poeng i å betale mye mer for akkurat de samme varene på Ultra eller Jacobs.
OK, jeg skal presisere: Det meste utenom basicingredienser. Hvis man skal bli glad i gode ingreidenser, i å lage mat og få inspirasjon, er ikke Rema stedet altså. Og nei, min Rema har ikke osten/melka/smøret/yoghurten jeg foretrekker. Jeg mener selvsagt ikke at man skal kjøpe samme tacopakke i en dyrere butikk, men det mistenker jeg at du skjønte.
Kan dere ikke gjøre det en lørdag da? Og se på det som et Prosjekt først, ikke varer som dere skal ha tilgjengelig hele tiden? Jeg ville også sjekket ut hva som finnes i nærheten av der du bor, det finnes vel kanskje tyrkiske grønnsakshandlere noen steder på bygda også? Etterhvert når du har funnet merker og produkter du liker, så allierer du deg med nærmeste kjøpmann og får vedkommende til å bestille for deg.
Det er derfor du trenger inspirasjon og oppskrifter. Jeg levde på nudler, spaghetti og ost fra jeg var 14 til et par og tyve, så det er håp. Jeg begynte å lage stor mat; steker, kalkuner og slikt, fordi det så gøy ut. Jeg kjøpte og lånte kokebøker og etterhvert så ble jeg såpass vant med ingrediensene at jeg kunne improvisere.
Jeg gjør meg ikke dummere enn jeg er. :hehehe: Det finnes nok av dem som er kategorisk anti REMA fordi "alt må handles på Jacobs, til og med dopapiret :overlegen:". Vår lokale REMA har både økologisk melk og diverse vellagrede oster, så akkurat der er hverdagsbehovet vårt dekket. I tillegg har jeg erfart at de er veldig greie til å ta inn nye varer i sortimentet dersom man etterspør dem. Sesamolje og mer eksklusivt smør foreksempel.
Jeg er også veldig fornøyd med vår lokale Rema, men man skal ikke så mange minutters kjøring unna før man kommer til en Rema der jeg ikke ville bli forbauset hvis det pilte rotter over gulvet.
Der har du ikke meg. Eller, hvertfall ikke helt. :knegg: Jeg syns kjedebutikkene i Norge har altfor stor dominans, og dermed kontroll over utvalget, så jeg liker ikke å legge igjen pengene mine på Rema (eller ICA, Meny, Bunnpris, Jacobs eller what not), uansett hvor godt utvalg de har av økovarer. Her vi bor så ligger Rema, ICA, Bunnpris, Joker og Meny i gangavstand, og det fører til at Meny har det gode utvalget, og de andre ikke.
Det er bra, det gjør det jo lettere å få tak i ordentlige greier utenfor bysentraene også.
Det er ikke sjans i havet til å reise til Oslo for å handle mat altså. Jeg ser at det ikke vil skje. Vi har en Ultra i akseptabel avstand - that's it. Men remaen lokalt her er av de bedre - det skal den ha.
Jeg kan jo lage pai, men jeg lager den alltid lik. Jeg tror jeg skal teste noen av Pamina sine varianter og se om ikke det blir litt gøy. Også tror jeg at jeg skal se om jeg finner ut av noe med kamskjell.
Kjøp familiekokeboken om du ikke har den. Den har gode oppskrifter som er enkle og greie og med forklaringer selv jeg skjønner. Og sortert på ingrediens. Og den forklarer sånne ting som hva som passer sammen og hvordan ting reagerer på oppvarming og sånn.
Jeg er dessuten veldig glad i Hälsokokboken (finnes også på norsk). Det må være noe med forklaringene i den boka, for alt jeg har laget derfra har blitt perfekt. Og det kan man generelt ikke si om maten jeg lager. :hehehe:
Jeg anbefaler Andreas Viestad sin kokebok "Hvordan koke vann". Helt grunnleggende gjennomganger av hvordan man behandler ulike typer kjøtt, fisk og grønnsaker. Med den som utgangspunkt tror jeg at man kan lære å lage nesten hva som helst.
Ellers har jeg en god grunnleggende kokebok, Aschehoug og Gyldendals store kokebok. Den er veldig tradisjonell norsk, men den har alle grunnforklaringene og det synes jeg er nyttig.
Jeg bruker forresten ruccula som pålegg, oppå kjøttpålegg. Det synes jeg er godt.
Øh, nå klarte jeg å kjøpe salte svinknoker først, deretter fant jeg ikke røkte på nærsjappa, da ble det røkt svinebog, får håpe det går for det samme, selv om det nok blir mindre fett pga lite bein. De salte får bli til kjøttsuppe seinere i uka.
Du er hjertelig velkommen hit any time. Jeg lærte meg å lage carnitas i går og det er aldeles nydelig og meget enkelt.
Ruccola er ikke noe særlig godt. Du kan ha et meget fullverdig kosthold helt uten ruccola. Det heter egentlig åkersennep og er en bitter liten sak som ofte er blitt dårlig i butikken.
Jeg er også på det stadiet der jeg har skjønt at jeg må perfeksjonere noen få retter. Så jeg har valgt ut noen oppskrifter fra Madams Mims gamle ukemenyer og jobbet med å få disse til ordentlig.
Og ruccola har jeg nesten gitt opp. Det blir som regel ikke godt.
Jeg vil støtte forslaget om Viestads Hvordan koke vann, det er en nydelig bok med sjarmerende presise og nesten-vitenskapelige tilnærminger. Det var der jeg endelig lærte å steke biff perfekt hver gang.
Carnitas er billig grytekjøtt, koteletter i biter eller lignende som du marinerer i en kjele i en blanding av cola, ananasjuice, chili, hvitløk, løk, tacokrydder og olje i 2 timer. Deretter tørker du av bitene, steker dem litt i smør og olje i en varm jernpanne, og hiver de oppi marinaden igjen og koker hele greien i 2-3 timer. Kjøttet faller nå helt fra hverandre og det supermøre kjøttet stekes en gang til til det blir crispy i en panne, og å øser du kokekraft/marinaden over så det blir saftig igjen.
Serveres med den derre vidunderlige mexicanske ostesausen som jeg har hatt oppskrift på her inne, varm tomatsalsa og cuacamole i små tortillalefser eller tacotubs. Du kan lage enorme mengder av kjøttet når du først er i gang, det er jo superbillig kjøtt, og fryse ned i porsjoner. :hjerter:
Å, at jeg ikke så dette i går, da! Det går helt fint med saltet knoke også! Har du laget? Hvordan ble det med svinebog? Den har ikke så mye bein og svor og sånn på, har den? Hvis det ble vellykket så er det kanskje noe å prøve for pinglefjeset også. :knegg:
Salt eller salt og røkt brukes om hverandre her i huset.
Jeg tror det å lære seg å koke ting lenge nok er et av supertricksene på matlagingsfronten. Det er en langsom snarvei til å bli skikkelig god til å lage mat og det er veldig billig. Ikke kan du gjøre veldig feil heller, du koker og koker til det slipper beinet, det smaker mye og gir fort mestring.
Jeg lærte carnitas av en kompis som også er en slomsekokk, så jeg foreslår å slomse i vei, for det kan liksom ikke bli helt galt. men jeg kan høre med ham om han har noen mål.
prøv dette:
en stor pakke nakkekoteletter i terninger eller strimler, skjær av fettet
marinade:
1 kopp cola
1 kopp ananasjuice
2-3 ts koriander på glass eller en hakket neve koriander
6-7 ss soyasaus
6-7 ss nøytral olje
1-2hakkede chili
4-5 hvitløksfedd hakket
saften fra en lime
en hakket løk
1 halv pakke tacokrydder
Bland sammen og ha i kjøttet, mariner under lokk over natten eller så lenge du kan. Minst to-tre timer.
Ostesausen:
2 fess hvitløk, 1 hakket løk, 2 bokser hermetiske tomater kokes opp. Ha i 1-2 ts spisskummin, 1 hakket chili uten frø, litt salt, 1 ss sukker, litt pepper og kok inn i 5 minutter. Ta kjelen av varmen og rør inn 1 boks philadelphia og 200 g revet cheddar. ha i en neve hakket koriander, og la gryten stå på svak varme. Viktig med slipp-belegg i kjelen!
Guacamole:
2 avocado, 2 ss rømme, 1 fedd hvitløk, 1 neve persille, litt korander og 1 vårløk moses med stavmikser.
Jepp, den er laget og fortært. Mulig at bog ble for tørt, altså, jeg synes liksom ikke kjøttet smakte så mye. Sausen ble god, men kjøttet kunne vært saftigere, så knoker passer nok best.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.