Jeg lager alltid risengrøt på komfyr. Altså ikke i stekeovn eller med dyner rundt eller noe annet. Jeg lar den koke opp og for å slippe å røre, så lar jeg den bare stå og trekke under lokk på restvarmen på plata. Innimellom har jeg kokt den opp igjen et par ganger, for å få opp varmen, men erfaringen min tilsier at det ikke trengs, egentlig.
Nå har vi fått induksjon. Det betyr at plata blir omtrent kald når man skrur den av, og det er lite restvarme å la grynene svelle på. Enten må den småkoke på svak varme (svir seg), eller så må jeg røre i ett sett.
Nå har jeg begynt å fundere på om jeg bare skal sette den i stekeovnen. Det er her dere kommer inn i bildet. Hvor mange grader og hvor lenge? Og skal den koke opp på komfyren på forhånd? Og lokk på i ovnen? Og gryta tåler å stå i ovn? Ja?
Ja den skal koke opp på forhånd og jeg mener jeg lotr den småkoke under røring i 10 minutter før den gikk i ovnen. Jeg har vanlig stor kjele som gikk fint i ovnen.
Jeg har prøvd stekeovnsversjonen, og her i heimen foretrekker vi kokeplategrøt. Har også induksjonsplate. Etter at grøten er kokt opp, settes platen på 3 og da koker såvidt grøten ( i 45 min). Pleier vanligvis å røre i den et par ganger, men den brenner seg i grunnen aldri fast. Bruker H-melk, den brenner ikke så lett. Holder faktisk på å lage grøt as we speak, og har rørt en gang på nesten 40 min.
Ok, kanskje den kan stå på en eller to i det minste da. Vår induksjon går fra 1-9 pluss boost. (En gang smeltet jeg forresten smør på boost, det anbefales ikke. :hehehe: )
Stekeovn-versjonen alltid her i huset. Har også induksjon. Synes den svir seg fort, har også stille fra 1 - 9 med boost.
Koker opp melk og vann, ha i smør, putter i risgryn, rører om og rett i ovnen ( med lokk over)
80 grader i minimum 1,5 time. Bruker å la den stå gjerne både 2 og 3 timer... til vi skal spise rett og slett. Koker den kjapt opp,tilsetter mer veske om nødv. Rører i salt og event litt sukker/vaniljesukker. Blir alltid god. :nikker: Og sååå lettvint!
Og vi har rundt 50 grader i - ja, flerfoldige timer. Starter med middagen i 9-10-tiden og spiser i 15-16-tiden. Det blir bra grøt det også. :jupp: Bruker Geisha-ris, og følger oppskriften på pakken, dvs koker opp vann, har i ris og koker til vannet er kokt inn. Har i melk og koker opp. Og whosj inn i ovnen med lokk på. Svir seg aldri! :D
Koker ikke med smør hos meg heller.
Helt detaljert da:
koker opp vann og melk, slår av/tar gryten av platen, putte smørklatt i , så ris.. rører om lett, putter på lokk, så i stekeovnen.
Eller foresten: det koker vel med smør jo, under siste oppkok før vi spiser, du har rett. Blir det noen forskjell?
Lager grøt i stekeovn. Da koker jeg ikke opp med vann, bare med litt av melken. Grøten står så lenge i ovnen at grynene blir myke uansett. Har ovnen på ca. 50 grader, og grøten står gjerne i 4 timer. Gis et oppkok på komfyren etterpå, spes med mer melk om den er tørr.
Jeg koker ris og vann til det er kokt inn litt, heller oppi melka og koker opp igjen. Deretter settes kjelen inn i ovnen. Ovnen kan godt være kald. :nemlig:
Den ferdiglagde man får kjøpt i butikken (ikke TORO, men den andre) er bedre enn noe jeg kan lage sjøl, så jeg gidder ikke ødelegge gryter lenger. Inn i mikroen, og vips har man deilig risengrynsgrøt.. :D
Før brukte vi ferdigposene, og microvarianten endel. Men gikk over til stekeovns-varianten, - mye bedre og rimligere. Endag tiden ble knapp, kjøpte vi microgrøten, - ungene likte den ikke. Og den var ikke så god nei. Min vanlige er myye myyyye bedre :nemlig:
Dere kan ikke være rare grøtfamilien, 1L er knappt på en voksen, en 6åring og en 2åring. Når to voksne og to barn skal spise koker vi av 2L, men da har vi til riskrem også.
Vi er foreløpig bare to voksne og ett barn, og grøt av 1 liter melk holder lenge til oss. I romjulen hadde vi en familie på fire på besøk, og da laget vi av 3 liter og hadde til riskrem etterpå.
Jeg foretrekker absolutt den grøten som er kokt på vanlg måte, fremfor stekeovn/dynegreiene. Har også induksjon, og den blir aldri svidd på svak varme. Jeg syns ikke grøten er god når den er altfor bløt, og det holder lenge å la den stå i en time. Bruker Geisha grøtris og følger omtrent det som står på pakken, bortsett fra at jeg bruker melk i starten.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.