Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Risengrynsgrøt for dummies

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg lager alltid risengrøt på komfyr. Altså ikke i stekeovn eller med dyner rundt eller noe annet. Jeg lar den koke opp og for å slippe å røre, så lar jeg den bare stå og trekke under lokk på restvarmen på plata. Innimellom har jeg kokt den opp igjen et par ganger, for å få opp varmen, men erfaringen min tilsier at det ikke trengs, egentlig.

Nå har vi fått induksjon. Det betyr at plata blir omtrent kald når man skrur den av, og det er lite restvarme å la grynene svelle på. Enten må den småkoke på svak varme (svir seg), eller så må jeg røre i ett sett.

Nå har jeg begynt å fundere på om jeg bare skal sette den i stekeovnen. Det er her dere kommer inn i bildet. Hvor mange grader og hvor lenge? Og skal den koke opp på komfyren på forhånd? Og lokk på i ovnen? Og gryta tåler å stå i ovn? Ja?


#2

Camomilla sa for siden:

75-80 grader i ett par timer.


#3

Camomilla sa for siden:

Ja den skal koke opp på forhånd og jeg mener jeg lotr den småkoke under røring i 10 minutter før den gikk i ovnen. Jeg har vanlig stor kjele som gikk fint i ovnen.


#4

Hyacinth sa for siden:

Takk! :blomst: Og 75-80 grader var jo veldig lite. Alle gryter tåler vel det? Det hørtes veldig lett ut. :)


#5

Camomilla sa for siden:

Tror alle gryter tåler det.
Lykke til.


#6

Synnemor sa for siden:

Jeg har prøvd stekeovnsversjonen, og her i heimen foretrekker vi kokeplategrøt. Har også induksjonsplate. Etter at grøten er kokt opp, settes platen på 3 og da koker såvidt grøten ( i 45 min). Pleier vanligvis å røre i den et par ganger, men den brenner seg i grunnen aldri fast. Bruker H-melk, den brenner ikke så lett. Holder faktisk på å lage grøt as we speak, og har rørt en gang på nesten 40 min.


#7

Hyacinth sa for siden:

Ok, kanskje den kan stå på en eller to i det minste da. Vår induksjon går fra 1-9 pluss boost. (En gang smeltet jeg forresten smør på boost, det anbefales ikke. :hehehe: )


#8

ItsOnlyMe sa for siden:

Stekeovn-versjonen alltid her i huset. Har også induksjon. Synes den svir seg fort, har også stille fra 1 - 9 med boost.

Koker opp melk og vann, ha i smør, putter i risgryn, rører om og rett i ovnen ( med lokk over)
80 grader i minimum 1,5 time. Bruker å la den stå gjerne både 2 og 3 timer... til vi skal spise rett og slett. Koker den kjapt opp,tilsetter mer veske om nødv. Rører i salt og event litt sukker/vaniljesukker. Blir alltid god. :nikker: Og sååå lettvint!


#9

Hyacinth sa for siden:

Ja, du har melk i også, går jeg ut fra?


#10

Hyacinth sa for siden:

Åja, nå leste jeg det. Jeg koker opp gryn og vann og har deretter i melk. Smør til slutt, det koker ikke med smør hos meg.


#11

Lille meg sa for siden:

Og vi har rundt 50 grader i - ja, flerfoldige timer. Starter med middagen i 9-10-tiden og spiser i 15-16-tiden. Det blir bra grøt det også. :jupp: Bruker Geisha-ris, og følger oppskriften på pakken, dvs koker opp vann, har i ris og koker til vannet er kokt inn. Har i melk og koker opp. Og whosj inn i ovnen med lokk på. Svir seg aldri! :D


#12

Hyacinth sa for siden:

Hvor varmt er for varmt i stekeovnen?


#13

ItsOnlyMe sa for siden:

Koker ikke med smør hos meg heller.
Helt detaljert da:
koker opp vann og melk, slår av/tar gryten av platen, putte smørklatt i , så ris.. rører om lett, putter på lokk, så i stekeovnen.

Eller foresten: det koker vel med smør jo, under siste oppkok før vi spiser, du har rett. Blir det noen forskjell?


#14

Hyacinth sa for siden:

Nei. Jeg bare rører inn litt smør. Ikke alltid. Noen ganger.


#15

Niobe sa for siden:

Lager grøt i stekeovn. Da koker jeg ikke opp med vann, bare med litt av melken. Grøten står så lenge i ovnen at grynene blir myke uansett. Har ovnen på ca. 50 grader, og grøten står gjerne i 4 timer. Gis et oppkok på komfyren etterpå, spes med mer melk om den er tørr.


#16

Hyacinth sa for siden:

Du har bare melk og gryn i gryte og stapper i ovnen? :domm: Ingen koking på forhånd?


#17

Lille meg sa for siden:

Jeg tror egentlig at man må koke opp først, jeg, før den havner i ovnen. :nemlig:


#18

Niobe sa for siden:

Hehe, den må kokes opp først, ja. Men bare med melk, ikke vann. Jeg synes den blir bedre da.


#19

Sokk sa for siden:

Jeg koker ris og vann til det er kokt inn litt, heller oppi melka og koker opp igjen. Deretter settes kjelen inn i ovnen. Ovnen kan godt være kald. :nemlig:


#20

Maggie74 sa for siden:

Den ferdiglagde man får kjøpt i butikken (ikke TORO, men den andre) er bedre enn noe jeg kan lage sjøl, så jeg gidder ikke ødelegge gryter lenger. Inn i mikroen, og vips har man deilig risengrynsgrøt.. :D


#21

Floksa sa for siden:

MIn står å trekker på 1-2 på induksjonen. Tar sånn ca 3 timer for 4 l grøt.
Geisha grøt etter oppskrift.


#22

ItsOnlyMe sa for siden:

Før brukte vi ferdigposene, og microvarianten endel. Men gikk over til stekeovns-varianten, - mye bedre og rimligere. Endag tiden ble knapp, kjøpte vi microgrøten, - ungene likte den ikke. Og den var ikke så god nei. Min vanlige er myye myyyye bedre :nemlig:


#23

Hyacinth sa for siden:

Fjordland? Liker ikke. :sær:


#24

Rug sa for siden:

4 l grøt, Floksa? Blir det nok til riskrem på søndag da, eller forsvinner alt? Hilsen familien to voksne, to barn og 1 liter er for mye...


#25

Frøy sa for siden:

Dere kan ikke være rare grøtfamilien, 1L er knappt på en voksen, en 6åring og en 2åring. Når to voksne og to barn skal spise koker vi av 2L, men da har vi til riskrem også.


#26

Niobe sa for siden:

Vi er foreløpig bare to voksne og ett barn, og grøt av 1 liter melk holder lenge til oss. I romjulen hadde vi en familie på fire på besøk, og da laget vi av 3 liter og hadde til riskrem etterpå.


#27

Filifjonka sa for siden:

Jeg foretrekker absolutt den grøten som er kokt på vanlg måte, fremfor stekeovn/dynegreiene. Har også induksjon, og den blir aldri svidd på svak varme. Jeg syns ikke grøten er god når den er altfor bløt, og det holder lenge å la den stå i en time. Bruker Geisha grøtris og følger omtrent det som står på pakken, bortsett fra at jeg bruker melk i starten.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.