Albertine sa for siden:
Kan man forutse at USA får problemer i nærmeste fremtid? Vil de bli tvunget til å skifte side?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for generell diskusjon av temaer som ikke passer inn under andre kategorier.
Albertine sa for siden:
Kan man forutse at USA får problemer i nærmeste fremtid? Vil de bli tvunget til å skifte side?
Lisa sa for siden:
Jeg lurer også på hva som vil skje men hva mener du med å skifte side? USA har lenge støttet dikatorer i Midtøsten men de vil vel ikke gjøre det hvis valgte ledere ikke er "our son of a bitch" som Rumsfelts engang sa ...
Jeg er fasinert av det som skjer, det går en grense på hvor lenge et helt folk kan holdes undertrykt av disse grusomme diktatorene som styrer i tiår. Måtte det som skjer også spre seg sørover i Afrika men der har de vel ikke den teknologiske infrastrukturen som må til for at slike ting skal kunne mobiliseres ....
Mauser sa for siden:
USA vil miste minst en av sine nærmeste allierte i den arabiske verden (Egypt). Generelt blir det interessant å se hvilke fraksjoner som klarer å stille troverdige maktalternativer på banen i alle de urolige landene. Dessverre har ekstreme islamister vist seg handlekraftige og samkjørte i en rekke andre land i Afrika, og de har jo et ferdig rettssystem de kan ta fram. I så fall havner USA raskt i en kattepine - de har ikke militære styrker å sette inne til støtte for en eventuell moderat, vestlig-orientert gruppering, de vil svært gjerne ikke støte resten av den muslimske verden fra seg, samtidig som de vil se det som nødvendig å opprettholde støtten til Israel mot et økende press fra ekstremistene.
Albertine sa for siden:
Flere amerikanske eksperter gikk i går ut og anbefalte USA å skifte hest, de har ingen tro på at Mumbarak er rette person til å sikre stabiliteten i området.
Polyanna sa for siden:
Det er veldig interessant, fordi både i Egyot og i andre land i området er de kreftene som har størst, eller i hvert fall stor, folkelig støttes, islamistiske i en eller annen form. USAs evige dilemma: de ser seg nødt til å støtte høyst udemokratiske regimer for å opprettholde egen posisjon.
Thomas sa for siden:
Joe Biden gikk nylig ut med klar støtte til Mubarak men Obama var langt mer forsiktig i sin omtale av situasjonen i Egypt.
Og historisk kan vi vel strengt talt spore mye av jævelskapen i regionen tilbake til den USA-støttede innsettelsen av shahen i Iran på bekostning av den demokratiske valgte presidenten Mohammed Mossadegh. Er sprøtt å tenke på hvor mye lidelse som potensielt kunne vært unngått dette ikke hadde skjedd.
Jeg håper at situasjonen i Egypt løser seg på en god måte for egypterne. Og at de dermed blir et demokratisk forbilde for resten av Arabia (og Persia).
Det virkelig store problemet til USA er deres forhold til og avhengighet av saudi-arabia. Er ikke uten grunn at mesteparten av terrorister og ekstremister kommer nettopp derfra.
Teflona sa for siden:
USA har jo støttet Egypt både økonomisk og på andre måter helt siden Camp David, men de har visst også gitt masse dollar til mer demokratiske krefter med håp om å myke opp styret til Mubarak. Det som er mer uvisst, er vel om det er de demokratiske kreftene som nå overtar, om det i det hele tatt blir noe skifte.
Garamond sa for siden:
Det er vel bare bråk i to spesifikke land, Egypt og Tunisia, ikke i hele den arabiske verden. På samme måte som det ikke er uro i Europa hver ganger noen krangler i Nord Irland.
Jeg tror dette går over ganske raskt. Tunisia er et land med ganske høy levestandard og er vanligvis veldig stabilt. Diktatoren der har reist og det vil neppe være noen overraskelse om det blir frie valg ganske raskt.
I Egypt har Mubarak kunnet sitte lenge takket være amerikansk støtte. Fra å være ganske populær har han utviklet seg til en stadig verre diktator. La oss håpe amerikanerne holder seg unna slik at det kan velges en litt mer moderne statsleder.
Divine sa for siden:
Jeg har ikke helt klart å henge med på hva som egentlig skjer i Egypt og Tunisia, og når jeg prøver å lese meg opp nå, så finner jeg ingen ting om bakgrunnen. Kan noen gi en kort oppsummering?
Thomas sa for siden:
Dette stemmer vel strengt talt ikke helt. Det har vært uroligheter i Yemen og Jordan, og det er noen som "frykter" en dominoeffekt i flere arabiske stater. Det har også vært samtaler mellom kong Abdullah i Saudi-Arabia og Mubarak hvor de har gitt hverandre moralsk støtte og forsikringer om at opptøyene er ubetydelige.
I beste fall kan vi se at flere diktatoriske regimer faller og blir erstattet av demokratiske regjeringer.
Teflona sa for siden:
www.nrk.no/nyheter/verden/1.7479783
www.abcnyheter.no/borger/110129/vil-revolusjonen-seire-i-egypt
Thomas sa for siden:
Her er forøvrig en fin måte å holde seg oppdatert på:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.