Jeg har lest en del diskusjoner det siste året som går på hvor dårlig det passer med skoleferier, for korte åpningstider i bhg, for dårlig, for dyr og for lite SFO. Jeg har lest meg fram til at sommerferien er for kort, høstferien unødvendig og vinterferien likeså. Og nå er det altså planleggingsdagene som er på banen.
Man burde innføre flexiferie, slik at foreldre kan reise når det ikke er så dyrt/passer med egen ferie, og barnepassordninger bør være tilgjengelige hele året slik at alle får pass når de trenger det, og dette vil være mye mer samfunnsøkonomisk.
Jeg lurer vel egentlig på hva slags skole/barnehageår man ser for seg? Bør det innskrenkes til tre ukers ferie som tas ut når det passer? Er det samfunnsøkonomisk nok? Bør vi kutte barselspermisjonen til seks uker? At norske foreldre kan være vekke et helt år fra jobben er jo særdeles lite samfunnsøkonomisk?
Er det i det hele tatt noen løsning som er gjennomførbar og samfunnsøkonomisk nok? I tillegg til å være familievennlig?
Er dette et særnorsk problem, eller har de i andre land en bedre ratio mellom foreldreferie og barneferie?
Under min bittelille googlesekvens over skoleår fant jeg denne oversikten over antall skoledager i året, bare som et lite sammenligningsgrunnlag:
School days in other countries
[LEFT] American students 180 days[/LEFT]
[LEFT]Australian students 198 days[/LEFT]
[LEFT]Israeli students 216 days [/LEFT]
[LEFT]German students 220 days [/LEFT]
[LEFT]Japanese students 243 days
Ideelt sett for oss, så hadde jeg sett for meg et skoleår der man droppet høstferien, resten av frien i skolen er grei for meg.
Barnehage, jeg ville gjerne hatt en bhg som var åpen hele året slik at jeg kunne regulere fri. Langfri i påske og sommerferie hadde holdt for oss, samt helligdager i julen. Vi liker å gi barna fridager her og der, og liker å styre de selv.
Tja... jeg synes skoleåret og tilsynsbehov ikke skal ses på som to sider av samme sak. Uansett hva barna skal gjøre når de ikke har skole synes jeg ikke tilsynsbehovet skal avgjøre hvor langt skoleåret skal være. Man kunne helt sikkert utvide skoleåret med en uke eller to, men jeg tror det er godt med en god pause om sommeren. Vi har så kort sommer i dette landet at det er fint med mulighet til å være mer ute disse ukene. Enten de blir passet av foreldrene eller av andre.
Men Norge er et U-land når det kommer til sommertilbud til skoleunger. Mange steder er til og med SFO sommerstengt! Det burde vært et mye bedre tilbud av sommerleirer og sommeropplegg for unger rundtomkring som både ivaretar tilsynsbehov og aktiviseringsbehov.
Når det gjelder vinter/vår- og høstferie synes jeg det hadde vært spennende med et fleksibelt uttak. Kanskje mulighet til å velge en uke innenfor en månedsperiode istedenfor en fastlagt uke som idag. Ikke først og fremst for å få billig sydentur, men for å øke sjansene for å faktisk få innvilget ferie sammen med ungene fra jobben sin side. Det er utrolig rift om disse ukene og det hadde vært bra for familiene om alle som ville kunne ha ferie med barna sine.
Nå er det en del år siden jeg bodde i England, men når jeg ser tilbake på det hadde de lengre skoledager og mye mer fri. Bank holidays både her og der slik jeg husker det. Da jeg bodde der, jobbet svært få mødre fulltid, om de jobbet i det hele tatt. (dette var i Wimbledon)
Tja sier jeg også. Før jeg fikk skolebarn var jeg vel av den oppfatningen at vi har altfor lange ferier her til lands men jeg er ikke så sikker. Det blir litt feil å sammenlikne med land som UK for der er skoledagen nesten dobbelt så lang som i Norge og det regner jeg med at den er i de fleste andre land også. Skoledagen er jo latterlig kort her til lands. Jeg tror jeg ville ha foretrukket heldagsskole men med samme antall ferier som de har i dag.
Det er vel ikke noe særlig flere bank holidays i UK en vi har fridager i Norge hvis du regner med 1 mai, 17 mai, pinse, kr himmelfart osv.
I UK har de 2 dager bank hols i mai og en siste helgen i august. (bortsett fra påske, jul osv).
Så er det også stor forskjell på ferier i offentlige og private skoler i UK.
Helt sikkert ikke, men jeg husker alle disse bank holidaysene :knegg:
Sommerferien, er ikke den til ut i september? Jeg husker jeg likte skolesystemet, der barna hadde lange skoledager, men avbrutt av en lang pause midt på dagen.
Jeg synes "bank hollidays" eller planleggingsdager i løpet av året er ok, men nå har de her (og i Oslo) samlet alle disse og latt det bli en uke ekstra sommerferie. Egentlig greit nok. Gir nok mere planlegging, men jeg savner noen spredde langhelger.
Jeg ønsker vel ikke noen kortere sommerferie. Her er SFO stengt i 2 (eller er det 3? ) uker men de kan få tilbud fra en nærliggende skole. Mazungen har vært litt på SFO i ferier, fordi hun savner det.
Det som irriterer meg er at de forskjellige tilbudene som "kunstskole", dramakurs mm er umulig å kombinere med jobb. De er stort sett fra 10-14.
Mazungen var i høstferien (og skal i vinterferien) på sjakkskole i Oslo. Det varer hele dagen, eller det er barnepass før og etter som gjør det til et heldagstilbud.
Det er kanskje ikke rart at slike "kurs" her i byen sliter med å bli fulltegnet.
I den staten vi bor i så er det 7 planlegginsdager som påvirker elevene (dvs ikke før skolen begynner i august eller etter den sluttr i juni). I tillegg kommer noen offisielle fridager (6 per år). De har to uker rundt jul og nyttår og de har spring break i mars. Ellers ikke noen hele uker med fri. De har sommerferie fra ca 10. juni til 20. august.
Angående aktiviteter så finnes det mange private alternativer her, enten som heldags- eller halvdagscamps. De kan også gå på skolen, tilsvarende SFO og da har de litt undervisning, men ellers mest "oppbevaring". Camps kan være tennis, kunst, dans, svømming, prøve på forskjellige idretter, basket, fotball, diverse kombinasjoner med mye mye mer.
SFO her skal virkelig ha ros for bra ferieopplegg både sommer og vinter. Jeg er veldig glad for at det fungerer så bra, jeg kan sende ungene dit med god samvittighet og vite at de har det helt topp, får være ute, i aktivitet, bade, dra på turer etc. Men det blir et vakuum den sommeren de er ferdig med 4. klasse, det er lange uker. Det hadde vært flott med mer private tilbud å velge i. Og det burde være et krav at SFO har åpent i ferier, det er jammen meg et mangelfullt tilbud hvis det ikke har sommeråpent.
Ah, du tenker etter 4.klasse? Det går så fint atte. :) Jeg syns det er verre at SFO er stengt i hele juli, så man MÅ ta ferie da. Nei, har ikke familie som kan passe.
Her har SFO åpent hele sommeren. Veldig fornøyd med akkurat det. Etter 4. klasse får vi vel finne noe sommeraktiviteter ala fotballskole eller rideleir håper jeg. For å korte inn litt. Og kanskje prøve å få litt mer av ferien på midten av sommeren om vi kan.
Sommerkunstskolen i Ila (KROT) er bra, om vel korte dager. Flere kurs på Sverresborg skal også være bra. Gammeldags skole hadde jo vært ganske lærerikt tenker jeg....
Noen går også svangre med planer om å få til en ukes sommersjakkskole i Trondheim, men jeg er usikker på om det blir noe av.
Å sammenligne dag mot dag blir sært. 190 dager i Norge vil garantert være ganske mye mer i andre land i Europa ettersom de har lenger skoledager enn i Norge.
I Oslo er det tilbud om gratis sommerskole til alle barn på et stort utvalg av skoler i 4 uker av skolens sommerferie. Sommerskolen er et heldagstilbud og inneholder mange ulike kurs/temaer (f.eks. "Matteknappen med svømming", "Bokvenn", "Ut i naturen"). Det er stor pågang på plassene men man kan sette opp alternative ønsker og det er god sjanse for å få plass på noe. Et kjempebra tilbud! Se fjorårets brosjyre her: www.sommer.osloskolen.no/aktuelt/aktuelt2.shtml
Familien vår er fornøyd med feriene slik de er nå; vi klarer stort sett å la skolejenta vår få fri i skolens ferier ved hjelp av en kombinasjon av at vi tar ut ferie, avspasering, noen fridager uten lønn, besteforeldre og samarbeid med venner. Pluss 1-2 uker på Sommerskolen hvis hun har lyst til det. Vi har i tillegg en Aktivitetsskole (sfo) som fungerer veldig godt og som har bra ferieopplegg, det hender vi velger å la henne være der på dager det er aktiviteter hun liker godt. Jeg føler at de tvungne feriene fungerer etter sitt formål; det tvinger oss til å gi henne fri til å gjøre andre ting enn å være på skolen. Om vi så må dele på eller sjonglere litt med feriedagene vi foreldre. Det gjelder jo hovedsakelig en periode med småskolebarn, etterhvert vil jo barna kunne være hjemme alene om dagen med venner mens vi jobber på noen av skolens feriedager.
Vi gir lillebror fri fra barnehagen også, men nettopp barnehagens fleksibilitet gjør det jo lettere å 'glemme' å ta ham ut for fri i løpet av året. Og jeg vil påstå at barnehagebarn har minst, kanskje enda mer, godt av fri i løpet av et år. 3 ukers pålagt sommerferie + 1 uke pålagt i løpet av året er i minste laget mener jeg. Uansett hvor flott barnehagen er så har barna godt av å av og til få fri for å være i et mindre hektisk, mindre krevende, mindre støyende miljø. Det tror jeg de nyter, selv om de elsker barnehagen og vennene sine der :) Det er litt rart at skolebarna har 175 dager obligatorisk fri på et år, mens de yngre som går i barnehagen har ca 30-40 dager færre obligatoriske fridager.
I byer/steder det ikke er noe ok SFO og heller ingen sommerskoleordning skjønner jeg at skoleferien kan være problematisk lang.
Her har de lange skoledager. Fra 0820 til 1530 hver dag. Uten andre friminut enn 30 minutt lunsj og 20 minutt lek ute. De har sommerferie fra ca 3. Juni til ca 20. august, de har juleferie fra ca 18. desember til ca 5. januar og de har springbreak en uke i mars. Ut over det har de fri i snitt halvannen dag hver måned (her legger de alle fridager til mandager eller fredager, også bevegelige fridag om disse havner på en helgedag eller annen ukedag).
Ungene har altså relativt mye fri, men jeg tror de totalt sett går vesentlig flere timer på skole enn norske barn, dvs i småskolen.
Siden skoleferiene er lange, og amerikanere flest har få feriedager ( man må opparbeide seg rett til ferie, dag for dag) så er summer camp stor her. Og hjemmeværende mødre.
Jeg tror ikke at kortere ferie er tingen, mEn jeg synes SFO burde erstattes av heldagsskole, også for de minste. Skal de være på skolen bør det være er pedagogisk tilbud hele tiden - og man kan lære mye gjennom lek.
Tilsvarende synes jeg at tilbudet i feriene burde hatt et visst pedagogisk opplegg. Å gå 2,5 mnd uten undervisning av noe slag er lenge.
Her er det fra 8.35-15.05 fire dager i uken og 8.35-13.50 en dag i uken. Dette er fra 2. klasse og oppover. I kindergarten og 1. klasse slutter de 1.50 alle dager. De har lunsj, men faktisk ikke noen friminutter eller lek (det hadde de i kindergarten og 1. klasse), men de har 30 min gym hver dag (de er alltid ute og skifter ikke).
Høstferien kan de med fordel droppe. Egentlig vinterferien også, for lang påske, juleferie og sommerferie synes jeg holder. Skolegutten har fri hele juli, i tillegg til spredte dager innimellom ellers i sommerferien.
Lillebror har mye fri, for han vil gjerne ha fri når jeg har turnusfri, i tillegg til påske, jul og mer enn de 3 ukene de skal ha i løpet av sommeren.
Skolegutten kunne forresten hatt èn time lenger skoledag de dagene det ikke er leksehjelp, slik at leksene var ferdig når han kom hjem. Da hadde han jo hatt fri hver ettermiddag også.
Han begynner 08.15, og er ferdig med ordinær skoledag 12.50, 4 av 5 ukedager, den siste til 13.40.
Han har leksehjelp på mandager og onsdager. Er da ferdig 14.30.
Da kunne vi ha droppa SFO også, for han somler sånn når han går hjem, at han er hjemme samtidig med meg som slutter 15.30 :fnise:
Jeg sammenlignet antall dager siden dette er det som oftest har kommet opp i diskusjoner av typen ferie i skolen.
Altså at det er nærmest umulig å få alle feriedagene til å gå opp med jobb.
Men hovedproblemet er altså ikke alle feriedagene, men mangelen på alternativt tilsyn? Gjerne et pedagogisk riktig opplegg?
I forhold til det du sier, Elin, så ser det jo litt ut som om man begynner å helle mot lengre skoledager i steden for dagens (mange steder dårlige) SFO?
Løsningen på de fleste problemer er vel da egentlig langt flere pedagoger inn i skolen sammen med et alternativt opplegg på linje med frivillig sommerskole eller sommerleir?
SF: Jeg skal glatt innrømme at lekser kan være noe herk. Spesielt når man får sånne fine beskjeder på lekseplanen som at "lesing er foreldrenes overordnede ansvar, og for å lage en mer bindende kontrakt mellom foreldre og skolen, ber vi om at foreldrene heretter skriver under på siden at leksene er gjort".
Nefertiti: Sommerskolen i Oslo ser kjempeflott ut, men dette vil vel være vanskelig å gjennomføre her på bygda. Man ville i såfall bare ha et alternativ siden det er mange færre elever, noe som ikke ville ha like stor apell til alle?
Heldagsskole og ingen lekser høres fint ut. Her er det heldagsskole + lekser, og det er ganske slitsomt. Unger som kommer hjem klokken 16, som skal spise og kanskje også ha litt fritidsaktiviteter, og så lekser på toppen. :gal:
Jeg synes at skoleåret burde utvidet hver gang det kom inn nye ting i pensum. Jeg kan ikke skjønne at noe annet er rimelig. Faktum er at vi har gått fra en veldig faktaorientert skole til en skole som innehar mye mer enn rene fakta. Jeg tenker blant annet på den sosiale kompetansen.
Jeg personlig kunne veldig gjerne ha tenkt meg mer skole. Jeg ser faren ved det, men jeg synes ikke det er fair - hverken for lærere eller elever - å bare pøse på med innhold uten å utvide skoledagen.
Jeg tror de som regel har flere bank holidays i UK enn her fordi de flytter alle bevegelige helligdager/1. mai /jul osv til nærmeste mandag. Smartingene.
Ellers er jeg enig i at heldagsskole uten lekser hadde vært bedre. Sommerferien syns jeg har grei lengde, men høst- og vinterferie kunne jeg klart meg uten. Her er SFO åpen (til blodpris), så ungene har jo ikke fri likevel.
Sommerferien synes jeg er ok lengde på for ungene sin skyld. Barnepassmessig er det veldig lenge, og ifjor kom vi frem til at det blir for lenge for dem å gå hjemme alene, så vi deler opp ferien vår i år. Håper bare arbeidsgiverne våre kan imøtekomme våre ønsker.
Høstferien kan de ta for min del. Den kommer altfor tidlig etter sommerferien. Når det gjelder vinterferien er jeg litt usikker hva jeg synes om :p Vi har ikke mulighet å ta fri om vi skal få sommerferien til å gå i hop, men det ordner seg så lenge SFO har et tilbud til minsten. De eldste klarer seg, selv om jeg ikke synes det er ideelt at de er hjemme alene om dagene.
Planleggingsdagene er et ork hver gang synes jeg, spesielt de gangene SFO også har stengt. Men jeg ser jo nytten av planleggingsdager, og hele systemet må legges opp annerleders om de skal utgå.
Det største problemet med lekser er at det blir tilfeldig hvilken kvalitet det blir på arbeidet. Barn med behov for skikkelig oppfølging av leksene for å få til skolegangen sin er ikke garantert mer enn det foreldrene kan bidra med - dette utgjør store ulikheter for en del barn. Om alt arbeidet ble gjort på skolen med en kvalifisert lærer som hjelp så ble det bedre for de barna som trenger mer hjelp. Pluss at ungene fikk litt fritid også.
Jeg er enig i at høstferien fint kunne vært fjernet eller redusert også.
Og jeg er særdeles endig med him i at skoletiden og lærertilgangen burde utvides betraktelig. Systemet lærerne jobber under i dag ser ikke ut til å fungere i det hele tatt for veldig mange.
Mye av leksene kan gjøres i skolen, men noe bør man nok ha mener jeg. Det er jo ting som må pugges og det er mange elever som ikke får ro til det i skolen. Herremannen har f.eks. pugglekser i science.
Høst- og vinterferiene kunne fint vært gjort om til langhelger, i allefall høstferien. Den kommer på en tid i året hvor det ofte ikke er så veldig mye spennende å finne på, sånn sett hadde det faktisk vært bedre å hatt den i mai. (Men helt tullete, selvsagt.)
Jeg og er for heldagsskole. Litt lekser er greit, men det bør begrenses veldig. Selv de svakeste faglig sett burde være ferdig med leksene etter en halvtime. Litt lesing, regning/skriving og øving på ukas ord holder lenge.
Ja, takk. I tillegg kan de omgjøre vinterferien til en langhelg.
Jeg er selvfølgelig ikke imot at barna skal ha ferie, men det er ikke til å stikke under en stol at lange skoleferier ikke er forenelig med fulltidsarbeid, og fem uker ferie.
Kankskje greit når barnet er blitt 14-15 år og allikevel sover til middag, men ikke spesielt greit tidligere.
Her er det ikke SFO tilbud i bygda etter skoleslutt rundt 20.juni, og frem til skolestart rundt 20.august nei. Heller ikke for de under 4. klasse. :niks:
Det er et tilbud sentralt i Stjørdal, men det koster rimelig mye - og det er ikke så praktisk gjennomførbart for mange. :sukk: Det har vært snakk om at SFO kan slå seg sammen med bhg i sommermnd for å gi tilbud, men det er visst ikke lov.
Jeg er enig i at man godt kan rasjonere bort høstferien. Men jeg synes det hadde vært spennende med en periode på en måneds tid i løpet av våren med litt "løsere" skoleprogram hvor man kunne ta ut en valgfri ferieuke for ungene. Det tror jeg hadde vært fint for både barn og foreldre, barna trenger en friuke og når ikke alle tar den samtidig kan man faktisk greie å få dette til når ungene har fri. Kanskje ville det til og med redusere antallet uautoriserte ferier for å få rimelig sydentur, da unngår man jo at det er en svindyr uke med billige uker rundt.
Ellers er jeg også stor tilhenger av heldagsskole med godt med fysisk aktivitet, skikkelig mat og null lekser. Og gjerne fritidsaktiviteter i opplegget for de minste.
Fritidsaktiviteter innbakt i sfo/heldagsskole hadde vært noe, ja! :drømme:
Men leseleksene og puggeleksene håper jeg forblir. Heldagsskole eller ei, det er utopi å få lest så nøye en til en hver dag på skolen, eller f.eks. å få pugget gangetabellen intensivt nok.
Jepp. Men SFO burde blitt erstattet med heldagsskole, slik at det ikke bare var oppbevaring, og slik at kvaliteten på tilbudet ble like over hele fjøla Og så burde man kuttet ned på leksene. :nemlig:
Tenker litt på dette med leksefri skole.... Min datter skal begynne på en lekse-fri barneskole og jeg må si jeg er litt skeptisk til det uten å vite for mye om hvordan det fungerer. Jeg tenker at før eller siden må hun jo lære seg studieteknikk og lekselesing er jo en viktig del av det, for før eller siden får man jo lekser uansett, og hva skjer da dersom man ikke er vant til å ha lekser?
Lekse-fri skole her i Norge, offentlig skole? Ikke leselekse engang? Jeg vet dette med lekser er omdiskutert men litt lekser hver dag er viktig både for liten OG stor synes jeg.
Jepp. Helt ny skole med endel moderne og nye varianter i fht. læring. Det blir spennende å se hvordan det blir,men som sagt jeg er i utgangspunktet litt skeptisk til leksefrie skoler.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.