Målet om tre fiskemiddager i uka virker omtrent uoppnåelig, men jeg har gode planer om å komme opp i to. Jeg er ikke så god på fisk, dvs. jeg kan lage hjemmelagede fiskepinner, fiskegrateng, sushi og foliebakt diverse, men trenger mer inspirasjon.
I tillegg ønsker jeg å bruke fisk som er "i sesong", jeg har skjønt at ulike typer fisk er best/mest tilgjengelig til ulike tider på året, omtrent som grønnsaker.
Mannen og jeg liker veldig ulik fisk. Jeg er glad i fet fisk som laks og makrell, han syns de smaker tran og vil helst ha mager, hvit fisk som er fordekket i kryddersmak. Han er skeptisk til fisk hjemme, men når han får det på fænsi restuarant liker han det godt.
Jeg kunne derfor tenke meg en insirasjon- og kunnskapshevende tråd om fisk og dens muligheter. Er dere med?
Jeg er veldig med, men jeg har ikke allverden og bidra med. Jeg liker selve fisken best bar, altså ikke dynket med allverdens fancy krydder, men med godt tilbehør.
Jeg er ikke så god på "sesongfisk", men vil allikevel bidra med to tips.
Selv har jeg svært god erfaring med å skinnsteke laks/ørret. Bitene til ungene blir stekt på begge sider, men til oss voksne så steker meg bare med skinnsiden ned (og med skinnet på). Da blir den veldig ålreit. Serveres med wokede grønnsaker, ris og soyasaus. Jeg synes sukkererter passer utrolig godt til. Eventuelt kan du smørdampe harricot verts hvor du har et par hakkede fedd hvitløk oppi smøret. :nam:
Ellers synes jeg du skal forsøke min fiskegryte med solskinn. Utrolig enkel og god fiskemiddag; i hvert fall grei å fylle på med hvis målet er 3 fiskemiddager i uka.
Takk for tips! Solskinnsgryta skal definitivt utprøves. Den kan til og med tenkes å falle i smak hos den kresne unge herren.
I forigårs kjøpte jeg faktisk ferdigfyllt ishavsrøye på ICA, den var virkelig delish. Hodet og hale var kappet av, og buken var fyllt med purre, tomat, paprika og gulerot i biter, samt sitronpepper og sitronsmør. Vi stappet litt ekstra pesto inni, og bakte i folie på 180 grader i 20 minutter. Det ble veldig godt, og smakte akkurat så lite fisk som mannen liker.
Nå er i hvertfall torsk i sesong og den torskemiddagen jeg lagde i går gikk rett hjem hos alle. Se "trøstefisk". Det er krydret og deilig.
Vi er ganske allsidige på fisken, både fet og mager, og alle er glad i ovnstekt laks. Trickset for å unngå all transmak er å ikke oversteke, synes jeg.
Jeg henger meg på. Prøver også å få til 3 i uka, men sier oss fornøyd med 2.
Igår hadde jeg frosne torskefileter med skinn. Puttet i form, litt salt og pepper, inn i ovnen. Serverte poteter, blomkålmos, sukkererter og hjemmelagd pesto til. Falt i smak hos alle.
Torsk, stekt på skinnsiden og ferdigstekt i ovn med sjy av smør, sprø baconbiter og soyasaus er veldig godt og enkelt å lage. Serveres med hjemmelaget potetmos.
Laks i fiskegratengen er prøvd, og det likte ikke jeg heller. Men laksekaker skal testes! De lager noen sinnsykt gode på Hotel Havana (middag i dag, kanskje?), med lime og chili.
Jeg kan anbefale Trines matblogg som har mange gode fiskeoppskrifter. Her om dagen lagde vi ovnsbakt torsk med vårløk og cherrytomater i brun saus. Sausen er laget av soyasaus, balsamicoeddik osv., så det er ikke vanlig brunsaus det er snakk om. Denne falt virkelig i smak hos oss alle fire, og var veldig kjapp og lettvint å lage så den passer godt som hverdagsmiddag.
Spesielt den siste her er god! Og du kan jo bytte ut laksen med torsk eller annen hvit fisk, dersom han overhodet ikke vil spise laks. Skjønt jeg synes den er best med laks ja. Hva med å forsøke å finne laksefileter som er mindre fett i? Jeg syns de smaker mindre "tran" enn fileter med tydelige fettstriper.
Denne ligner ganske mye på det vi i min familie kaller "Lofotens torsketunger". Illustrasjonsbildet er jo til å gråte av, men når man renskjærer tungene og deler dem i to på langs slik at de sprøstekes, er dette det aller beste tilbehøret. Det er absolutt nydelig!
Torsketunger? :skeptisk: Jeg hadde en liten slektning som ville ha torsketunger i femårsdagen sin (!), og det var det eneste foreldrene serverte. Jeg har fremdeles traumatiske minner om de gråhvite, ekle klumpene.
Torsk og reker er ihvertfall i sesong nå på nyåret. Mange restauranter kjører egne skreimenyer nå.
Jeg følger ivrig med på tråden, for jeg trenger også mer inspirasjon. Vi lager relativt ofte fisk, men det er ikke så mye variasjon i oppskriftene. :sparke:
Jo, nå kom jeg på noe veldig godt jeg prøvde for ikke så lenge siden. Gulrotsuppe som du legger smørstekt torsk oppi. :nam: Jeg fant oppskriften her; www.dentinista.no (:humre:)
Ellers syns jeg tunfiskrøre er kjempedeilig pålegg; ¨
-Boks tunfisk i vann eller olje rennes av
-halv boks rømme, creme fraishe eller kesam
-en sjalottløk finkuttet
-maldonsalt + pepper + skviset sitron
Og for variasjonen kan man ha i:
-urter - basilikum for eksempel
-en boks mais av god kvalitet kan være
-cherrytomater
Sesongfisk har jeg ikke peiling på. Men jeg satte meg mål om tre fiskemiddager i uken i fjor høst, og det går strålende! Vi klarer det de fleste ukene, og snittet er hvertfall på over 2,5. Men jeg MÅ sette opp ukemeny, ellers går det ikke. Og når jeg lager fiskegrateng så lager jeg minst to, så den ene havner i frysen.
Ellers så spiser vi mye ovnsbakt fisk med wokede grønnsaker til. Vi har samme "dilemma" som hos dere; jeg foretrekker torsk, gubben vil ha laks. Når vi ovnsbaker i folie så kan alle få den fisken de helst vil ha.
Fiskeburgere (podens favoritt), fiskenuggets, fish and chips, laks med "carbonarasaus", fiskesuppe og røkt torsk eller hyse med hvit saus til, er gjengangere.
Vi (voksne) spiser noen ganger indisk fisk. Dvs at vi lager en saus av fersk ingefær, løk, hvitløk, chili og curry. Litt kremost, fløte og mango chutney. Sausen skal være ganske tykk, for fisken skal så oppi (hvit fiskefilet, torsk, evt breiflabb) og den avgir en del væske. Serveres med ris og salat.
Dette har blitt en deilig tråd! Takk for fin sesongoversikt, Blåbær.
Jeg pleide å lage en fiskecurry før, som jeg tydeligvis har glemt litt. Da legger jeg en flat hvit fisjefilet i ildfast form, skviser er lime over og lar det marinere mens jeg woker grønnsaker lett med enten curry eller tandoorikrydder. Heller så dette over fisken sammen med en boks kokosnøttmelk og baker i ovnen på 175 i en halv time.
Laks med kremetpasta (lagt ut oppskrift)
Ovnslakt laks med pesto og rømme (oppskrift Iset)
Deilig fisk (oppskrift Harriet)
Osteurtefisk (lagt ut oppskrift)
Krepsehalesuppe (lagt ut oppskrift)
Ovnsdampet torskefilet med mangosalsa
Panert rødspette m steikt potet og rømmedressing (sesonggrønnsaker til)
I dag hadde vi torsk med chilismør, sukkererter og parmaskinke. Vi brukte westfalerskinke istedet for parmaskinke, og måtte droppe chilismøret, men det var utrolig godt likevel. Jeg er veldig glad i spekeskinke sammen med torsk, det er så godt! Kommer garantert til å lage denne igjen.
Til dessert hadde vi pavlova med biter av mørk sjokolade i bunnen, og vaniljekrem, bringebær og blåbær på toppen. :nam:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.