Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvorfor har vi ingen landsbyer i Norge, bare bygder?

#1

daffy sa for siden:

Hvorfor brukes ikke begrepet "landsby" i Norge? Og hvorfor brukes bygd kun om steder i Norge (og Sverige?) og ikke i utlandet? Er det en språregel, eller har det bare blitt sånn?

Jeg syns det høres mye hyggeligere ut med landsby enn bygd.


#2

Niobe sa for siden:

Egentlig har vi vel stort sett bare landsbyer i Norge, og omtrent ingen byer. :knegg:


#3

Effie sa for siden:

Mannen seier by om bygda eg er i frå. (han = svensk) Han fekk eit forklaringsproblem når eg no spurte om størrelse på bygd vs tettsted vs småby etc. Alt anna er stad i hans hovud, til nøds kan han bruke ort.

Landsby høyrest mykje hyggeligare ut, det skal eg jammen sei frå no. :nemlig:

:knegg:


#4

him sa for siden:

Jeg tenker umiddelbart at vi har bygder fordi jordbruket i Norge er langt langs daler og man får langstrakt og spredt bebyggelse. I land med flatere landskap, er det mer naturlig å ha et sentrum, samme gjelder for plasser hvor folk har levd av fiske, der synes jeg bebyggelsen er mye tettere og mer sentrert. (Men jeg har ikke peiling egentlig. :p )


#5

Lhi-My sa for siden:

Det er flere steder som har begynt å bruke landsbybegrepet de senere årene. Nabokommunen min kaller seg nasjonalparklandsby.


#6

Tante Sofie sa for siden:

...det såkalte kommunesentrummet i den kommuna eg kjem frå kallar seg også landsby. :himle: Flott landsbyskilt med blomsterkasse på. :knegg:


#7

Intrigue sa for siden:

Har jo en landsbyer i NOrge, men det er virkelige miniatyrsamfunn som Vidaråsen Landsby bla


#8

Kitty Bastard sa for siden:

Vi har ingen landsbyer fordi vi ikke har noen landsbyer.
Du kan jo anlegge noen.


#9

allium sa for siden:

Jeg tror det kommer av lensvesen, adelskap og sånt. Som vi ikke hadde i Norge.

Hvis det er én stor jordeier som eier alt, vil de som jobber for ham klumpe seg sammen rundt slottet/storgården. Hvis man har flere selvstendige småbønder, bor de på egen jord.


#10

Skilpadda sa for siden:

Det er fordi nordmenn ikke liker hverandre og derfor i uminnelige tider har bosatt seg så langt fra naboen som mulig. :nemlig: Helst midt på hver sitt jorde, i stedet for at alle bor i en liten klynge og har jordene rundt omkring.


#11

Niobe sa for siden:

Vi var vel ikke så utsatt for stadige angrep her oppe i steinrøysa, så vi hadde vel ikke samme behov for å klumpe oss sammen for å kunne forsvare oss. Ingen misunte oss dette landet, sånn i hine, hårde dage.


#12

Gaia sa for siden:

Joda, vi har i alle fall en offisiell landsby i Norge, Landsbyen Dokka. Noe av poenget er at steder som i realiteten er "landsbyer" tidligere har vært veldig opptatte av å få bystatus. Dette er nok muligens en trend som er i ferd med å snu, etter hvert som steder som tidligere kunne ha fått bystatus innser at det er minst like bra å være landsbyer. Ellers så er nok demografi og selvstendige jorbrukere mye av forklaringen på hvorfor man ikke finner landsbyer i Norge på samme måten som i en del andre Europeiske land. Hvis man eier jorden man driver, så bosetter man seg også på den.


#13

Floksa sa for siden:

Hva er forskjellen på en bygd og en landsby da?
:bor i klynge og det har sine utfordringer:


#14

daffy sa for siden:

OK - så bygd brukes om landsbygd med spredt bosetning, mens en landsby har et definert sentrum? Men vi har da bygder med definert sentrum i Norge også?


#15

Kitty Bastard sa for siden:

Dokka kan erklære seg akkurat hva pokker de vil.
Bodø kan erklære seg verdensmetropol også, og insistere på å kalle seg Verdensmetropolen Bodø på egne hjemmesider.


#16

Gaia sa for siden:

@Kitty: er det noen grunn til at du mener at Dokke ikke er en landsby?


#17

Niobe sa for siden:

Jeg tenker det ikke blir det samme likevel. Om en landsby tenker jeg at innbyggernes hovedinntekt og næring er knyttet til sentrum og "landsbykjernen", mens i bygder er hovednæringen knyttet til landbruk/gårdbruk osv. Slik det tradisjonelt sett har vært i Norge. Uten at jeg har belegg for noe av dette. .


#18

Gaia sa for siden:

Jeg syns for øvrig at det er veldig betegnende på et tettsted som Dokka å kalle del landsby. Det er et lite (handels)sentrum i et større jorbruksområde. (Dessuten så ligger det i Nordre Land kommune, og siden det i teorien kunne hatt bystatus etter norsk målestokk, så er det jo faktisk en by i Land, og dermed en Lands by. :knegg:)


#19

tiddelibom sa for siden:

Jeg tenker at "landsby" er et begrep som ikke passer så godt i Norge. Jeg tenker "småby" om små tettsteder med bymessig infrastruktur, ikke landsby.


#20

Heilo sa for siden:

Interessant spørsmål. Det man kaller en village i Storbritannia er jo ofte ikke mer enn en husklynge med en kirke, en pub, en telefonkiosk og et offentlig toalett. Altså er det ikke mye bymessig infrastruktur som skal til.


#21

tink sa for siden:

Det har en historisk forklaring som jeg ikke kan greie ut for i farta. Vi har tidligere hatt en del klyngetun før den store jordskiftereformen fra 1800-tallet, men også disse er for små til å defineres som bygd eller landsby.

Det handler om eiendomsforhold og maktstrukturer. Akurat som det egentlig er forskjell på city (katedral/biskop) og town.


#22

Kitty Bastard sa for siden:

Hva er galt med teigblandinger og tundannelser, egentlig?
Det var det vi hadde i Norge, og selv om noen tundannelser kan minne om landsby, så er det ikke det samme. Det går på struktur og grunnlag, og på hensikt. Det er ikke bare slik at man slenger sammen noen bygninger og noen bønder og kaller det en landsby.

Dokka erklærte seg selv en landsby i 2009, og det er jo strengt tatt deres sak, men de ER jo ikke en landsby. De sa jo selv at de tok i bruk begrepet på en ny måte, og akkurat det kan jeg jo ikke egentlig krangle på.

Men de er ikke en landsby. Dokka er et tettsted. Eventuelt en elv.


#23

daffy sa for siden:

Men i Danmark kaller vi jo alt for landsbyer uavhengig av om hovedinntektskilden er sentrum eller jordbruk. Man ville jo aldri sagt at "jeg besøkte en liten bygd utenfor København i sommer". Hvorfor brukes ikke bygd om steder utenfor Norge (inkl Sverige)?.


#24

Brutus_ sa for siden:

Det har med organiseringen av jordbruket å gjøre fra gammel tid. Europa har hatt landsbyer og føydalherrer som har beskyttet dem mot beskatning, med jorda i parseller utenfor murene. Norge har vært for grisgrent for dette og har derfor mye mer spredt bebyggelse. De fleste gardsbruk som danner bygdene her i landet har ligget der i alle tider, så et boligfelt, en bensinstasjon og en butikk blir det eneste man har i det mest sentrale området.


#25

Brutus_ sa for siden:

Svenskene bruker "bygd" i de områdene som minner mest om Norge :D Gläsbygder heter det da. De har forøvrig det europeiske bosetningsmønsteret i sør. Der er det landsbyer.


#26

Brutus_ sa for siden:

Forskjellen er at husklynga har ligget der siden middeladeren. Og kirka likeså. Dassen og puben er sikkert tradisjonsrike de og. Generasjoner med daglig rus og pissing.

I Norge har man et romantisk forhold til landsbyer og derfor har man de siste 20 åra hatt ivrige kommuneplanleggere som tar begrepet i bruk og frisker opp vulgærfunkis sentra i bygde-Norge med lafta blomsterkasser og miljøgater. Blir ikke mer landsby av den grunn.


#27

Heilo sa for siden:

På kornet! :knegg:


#28

Tangina sa for siden:

:knegg:

I beskrivelser av fjernere steder, skal det heller ikke mye til for at man kaller en hvilken som helst husklynge for landsbyer - det være seg i Amaonas eller Indonesia. Det kan vel kanskje dermed også sies å fungere som et slags sekkebegrep for ikke-byer på steder hvor vi ikke har nok detaljkunnskap om den lokale organiseringen til å nyansere.


#29

Gaia sa for siden:

Begrepet "tettsted" er jo av nyere dato, og det er mange tettsteder som det ville være naturlig å kalle "village" (som er oversettelsen av det norske ordet landsby) på engelsk, f.eks. Fagernes, Hov og Dokka (for å holde meg til Opplandsregionen). Og selv om landsbyer tradisjonelt har vokst opp rundt et jordbrukssamarbeid som det demografisk og historisk sett ikke har vært tradisjoner for i Norge. Så kan også en landsby også vokse opp rundt andre sentrale bygg, f.eks. kirker, puber, eller rundt kommunale administrasjons bygg. Ordet "landsby" sier jo også noe om størrelsen på tettstedet (en by er for øvrig også å anse som et tettsted) og hvor sentrert bebyggelsen er. Den tradisjonelle norske bygden har jo mye mer spredt bebyggelse enn en landsby, og omfatter også de omliggende gårdene. Mens en landsby, slik jeg har skjønt begrepet, i mye større grad er sentrert rundt en eller flere offentlige bygninger.

Reiser man rundt i Europa er det dessuten ganske mange av de stedene som omtales som landsbyer, og som i sin tid oppsto rundt et jordbrukssamfunn, som i dag ligner ganske mye på mindre, norske tettsteder. Men at man i Norge ikke har små, idylliske mange hundreårsgamle landsbyer er jo en helt annen sak. Og det har jo både historiske, samfunnsmessige og demografiske årsaker.


#30

Polyanna sa for siden:

Jeg tror det er jorskiftereformen som er mye av bakgrunnen. Riktignok var det ikke store klyngene før det heller, men de hadde vel utviklet seg til landsbyer om man ikke hadde snudd alt på hodet på 1800-tallet. (Det hjalp vel ikke at reformen også skapte nabofeider som varer til denne dag...)


#31

Gaia sa for siden:

Jeg kommer for øvrig fra det jeg vil si er en klassisk sentral Østlandsbygd. Det er prototypen på en bygdekommune, med bosetting og infrastrukturen litt hist og her i kommunen. Selv om det er et "sentrum" så betyr det ikke at kirken, skolen og rådhuset ligger der, for de ligger selvfølgelig andre steder i kommunen, og selvfølgelig ikke på samme sted, men på forskjellige steder. Det er jo viktig at alle boligområdene/gårdene har nærhet til i alle fall ett "viktig" bygg. :nemlig: :himle:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.