Dette lurer jeg på for tiden. Jeg jobber i b.hg. og fra tid til annen hender jo at en har kontakt med barneverntjenesten, eller en hører om andre som har hatt kontakt med dem.
Hvilken utdannelse kreves for å få jobb i barneverntjenesten og drive med saksbehandling?
Men hver litt obs på at det finnes mange barnevernspedagoger, og få jobber.
Jeg kjenner mange som har gidd opp å få jobb i barnevernet, og nå tar noen ekstra år på skolen for å kunne jobbe som forskolelærere.
Barnevernpedagog eller sosionom. Enkelte kommuner aksepterer også andre relevante høyskoleutdanninger (f eks lærer/førskolelærer med spesped), gjerne i kombinasjon med erfaring.
Hva angår jobbmarkedet er det store forskjeller rundt om i landet. Staten fordeler i disse dager midler til å finansiere en større satsning på barnevern, og en rekke kommuner har planer om å øke antallet stillinger. Mange steder vil det antakelig bli mangel på barnevernpedagoger i løpet av året.
Annonsene sier for det meste barnevernpedagog eller sosionom, og har i blant med "eller annen tilsvarende utdanning." Jeg har møtt en og annen førskolelærer, lærer, sykepleier og spesialpedagog i saksbehandlerstillinger.
Det er som Mauser sier en hel bråte stillinger up-and-coming mange steder. I Oslo snakkes det i hvert fall om at det kan bli litt konkurranse om barnevernpedagogene utover året.
Hvis du møter en med f.eks sykepleier utdannelse i fast stilling som saksbehandler i barnevernet, vil du ikke stille deg litt kritisk til kompetansen?
Jeg har ikke noe i mot sykepleiere, men vi har våre profesjoner, og utdannelsene inneholder veldig mange ulike element. Jeg ville definitivt blitt kritisk om jeg møtte det motsatte. En barnevernspedagog i fast stilling som sykepleier.
Jeg har forresten ikke noe i mot barnevernspedagoger heller...... men jeg ønsker at de som eier en stilling skal være kvalifiserte og gjøre en god jobb.
Jeg er bare kjent med osloområdet, men har ikke inntrykk av at det er spesielt vanskelig her. De fleste av mine medkullinger før jeg tok fødselspermisjon har fått relevante jobber, skjønt en del har valgt å være ped.ledere i barnehagen på dispensasjon for å unngå turnus. Mye institusjonsjobber i omløp.
Barneverntjeneste virker heller ikke som noen umulighet. Det er jo relativt stor turnover i mange barneverntjenester, så jevnlig behov for nyrekrutteringer.
Jeg tror det kommer an på hvor man bor. Ei venninne av meg var ferdig utdannet for endel år siden og har ikke fått jobb som barnevernspedagog, men har jobbet litt i barnehage som støttepedagog, litt som assistent i sfo, og nå jobber hun vel som ped.leder i barnehage.
Det kommer an på hvor du bor. Jeg vet at mange er i området sliter med å få relevante jobber og har endt opp med å jobbe i bhg eller i stillinger som er helt utenfor utdanningen. Det er som regel mange søkere til stillingene her.
Det høres jo ut som at det da er vanskelig å få ansatt en med relevant utdanning, så da blir det personlig egnethet blant de som søker.
Men kan en virkelig få FAST stilling - ikke disp?
I b.hg. kan du få ped. leder stilling på disp, og skal du få stillingen fast må du ta den relevante utdannelsen innen en viss tid. Jeg antar det er slik i andre yrker også, men kanskje ikke innen barneverntjenesten?
Barnevernet har desverre et dårlig rykte på seg, så derfor reagerer jeg på ansettelsen. Jeg synes ikke den typen ansettelse gir barneverntjenesten et bedre rykte. Og hvis det virkelig er slik at hvem som helst kan få faste stillinger innen barneverntjenesten, så bør det gjøres om på og få inn noen utdanningskrav. Barneverntjenesten har en viktig jobb å gjøre for barna, og den skal en ikke ta så lett på synes jeg.
Jeg kan ikke tenke meg at "hvem som helst" kan få utdannelse i barneverntjenesten noe sted med f.eks et fagbrev som snekker. Men utdanninger som førskolelærer og spesialpedagog f.eks kan være nyttige ved en barneverntjeneste, de. F.eks vil jeg tro de har en del mer i sin utdanning om det å snakke med barn på en bra måte enn vi har på barnevernstudiet (det er absolutt en del av utdanningen, altså, men mange savner mer av det). Og en jurist eller to er verd sin vekt i gull.
Men som sagt; de fleste steder søker man hovedsaklig etter barnevernpedagoger eller sosionomer.
Vi har ikke så mye om "å snakke med barn på en bra måte" i utdannelsen vår vi heller (noe teori så klart, men det burde vært en egen praksis spør du meg), men jeg tenker at har du anerkjennende kommunikasjon godt under huden, er du veldig godt skodd. Og har du ikke det, bør du sette deg godt inn i hva det er og bli en anerkjennende person. Jeg jobber hardt med det, og det er virkelig verdifullt. Jeg rett og slett :digger: anerkjennende kommunikasjon!
Jeg ser helt klart at jurister er gull verdt, men jeg tenker at de er best på lover og regler, og bør være støttespillere for dere som er barnevernspedagoger og sosionomer. Det er dere med "rett" utdannelse som skal ta dere av saksbehandlingen (kontakt med barnet, foreldrene, b.hg., fosterhjem...... og alle andre). Og det er da jeg stiller spørsmål ved sykepleierutdannelse.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.