Jeg sitter og klikker frem og tilbake på sammenligningene på Elkjøp. Men jeg får liksom bilkort-følelse, der vi satt og konkurrerte i ting vi ikke helt skjønte hva var en gang. :knegg:
Så: Hva er viktig? Hva skal jeg tenke på?
Utsatt start? Vannforbruk? Strømforbruk? Omdreininger? Antall kilo kapasitet? Restfuktighet?
Pris er egentlig ikke superviktig, dette er en maskin som brukes mye og den kan godt koste litt, bare den er verdt prisen. Er Miele det eneste saliggjørende? Hva med Asko, AEG, Siemens eller Bosch?
Jeg vil sterkt anbefale vår fra Siemens. Det er noen tall bak, jeg husker ikke hvilke. Det er en dyr maskin, rundt ti tusen, men den er god og tar 8 kg. Kilokapasitet er det viktigste for meg. Deretter omdreininger. Og så alt det andrem selvsagt, spesielt kvalitet. Jeg vet at mange er kjempefornøyd med den, og jeg tror den er minst like god som Miele. Vi ahr forøvrig Miele-trommel, og den er ikke spesielt fantastisk.
Strømforbruk, kapasitet, omdreininger og programmer var viktig da vi kjøpte ny.
Uten et godt ullprogram og øko-programmer (korte vaskeprogram på lav temp) kan det bare være, f.eks.
Og det er jo greit at den har såpasse futt i sentrifugen at det ikke renner vann av klærne når man er ferdig (og at man kan justere sentrifugen, såklart).
Omdreiningar er viktig for oss som ikkje har tørketrommel. Og har du tørketrommel sparar du jo straum ved å ha godt med omdreining. Så omdreining først og fremst.
Deretter syns eg utsatt start er veldig greit. Det brukar vi svært ofte. Eg syns det er greit at kle ikkje ligg våte i maskina så veldig lenge. Det er også greit om ein set det på om kvelden, og maskina startar om morgonen.
Hadde eg kjøpt maskin i dag hadde eg også sett på straumforbruk.
Omdreininger teller mye synes jeg. Og at maskinen skyller godt, men det tror jeg nye maskiner stort sett gjør.
Vi merket himmelvid forskjell fra 1200 til 1400 omdreininger da vi byttet maskin. Svigers sin har 1600, og en gang jeg vasket håndklær der var de nesten tørre da maskinen var ferdig. Det er gull verdt å spare tid i trommelen, og at klærne tørker fortere på stativet. :jupp:
Vi gikk fra en gammel og sliten vaskemaskin, til en med 1600 omdreininger. Det var et sjokk de første ukene, for f.eks en 30-vask med fleece-klær er jo omtrent tørre når de kommer ut. :humre:
Bruker du tørketrommel? Hvis du gjør det er restfuktighet ekstra viktig for å spare mest mulig strøm. Dere er en ganske stor familie, så en maskin med mindre enn 7 kg ville ikke jeg kjøpt ihvertfall. Mulighet for utsatt start er kjekt, syns jeg ihvertfall, da kan jeg lage klar vaskemaskina, og la den sette seg på slik at den starter en liten stund før jeg kommer hjem fra jobb feks.
Ellers bør du sjekke programmene og lengdene på dem. Jeg har en LG som bruker uendelig lang tid på 60 graders vask. (nesten 3 timer...) Det er ikke så kjekt.
Av merker så er mitt inntrykk at Miele er best og dyrest, dernest kommer AEG, ASKO og Siemens som også gode maskiner. Jeg avbefaler ihvertfall LG, etter den erfaringen jeg har, og har hørt andre som heller ikke er fornøyd.
Omdreininger og antall kg er i hvert fall viktig for oss. Som Ru sier, tøyet er nesten tørt når det kommer ut og det passer oss med liten tørkeplass fint. Vi er superfornøyd med vår Miele.
Nå har jeg bare skummet gjennom siden, men det er flust av vaskemaskiner med 1000 og 1200 omdreininger til salgs hos Elkjøp.
(Uten at jeg så over pris og merke og slikt.)
Omdreininger er viktig, så at den har et skylleprogram (brukes til skylling av regnkle og andre ytterkle samt tøybleiene), samt et hurtigprogram for mindre skiten vask. Og jeg setter stor pris på utsatt start, brukes ofte. Jeg er veldig fornøyd med Miele maskinen vår (også tørketrommelen).
Jeg trodde jeg gjorde det riktige da jeg kjøpte en skikkelig dyr en fra Miele for 3 (?) år siden. Men den har det vært mye reparasjoner med allerede. Skifting av elektronikkpanel og diverse rusk. Det har ikke kostet oss noe, men det er aldri gøy med en ukes avbrudd i klesvasken. Skuffet over Miele.
Jeg er heller ikke fornøyd med Miele, så ikke gå i fellen og tro at Miele er det eneste saliggjørende!
For meg teller kapasiteten mest. Jeg vasker sjelden, men mye, og da er det greit å få stappet mest mulig i maskinen om gangen. Jeg har 6 kg nå og synes det er for lite. Ville nok sett etter maskin med 8 kg.
Ellers er 1600 omdreininger minimum. Gjerne mer. Jeg hadde 1800 på vår forrige (AEGs toppmodell) og ja, det er merkbar forskjell på restfuktighet på 1600 og 1800 omdreininger også. Jeg har 1600 nå og savner stadig de nesten tørre klærne fra gamlemaskina.
Ellers er strømforbruk viktig for meg.
Av programmer er det kjekt med en tast for å velge kortversjon av normalprogrammer. Det er spesielt greit hvis man av en eller annen grunn ikke har helt full maskin. Kjekt også med et hurtigprogram og et greit skylleprogram til regnklær. Et godt ullprogram er også en selvfølge.
Jeg bruker aldri utsatt oppstart lenger (selv om jeg har det), så det er ikke viktig for min del.
Vi hadde AEGs toppmodell tidligere og var veldig godt fornøyd med den. Dessverre holdt den bare 4 år. Vi fikk velge oss ny maskin på garanti når AEG'n røk og jeg var fast bestemt på å gå for ny AEG, men endte opp med Miele fordi det var lang leveringstid på den AEG maskina vi ville ha. Jeg er ikke i tvil om at AEG sin maskin var en bedre maskin for vårt behov enn Miele-maskina.
Jeg gjorde masse undersøkelser da vi kjøpte vår maskin for et år siden og landet på Siemens' toppmodell. Den er jeg utrolig godt fornøyd med. Jeg har skrevet om den her.
F.eks. AEG/Electrolux er vel som regel bra maskiner? Omdreininger, kapasitet og kortprogrammer er viktig. :nemlig: Ville aldri kjøpt mindre enn 1600/7kg.
Kapasitet. Har 8kg trommel nå, og skjønner ikke hvordan jeg klarte meg før. Med 3 barn i huset, deriblant en tenåring, er det uante mengder med klær som vaskes. Oppgaven ser fryktinngytende ut, men nå maskinen er stappet full, så ser det liksom ikke så ille ut likevell:knegg:
Sist jeg kjøpte sa de i butikken at Asko er de maskinene som tåler mest juling (sandete parkdresser og sånt), så det kjøpte jeg, og den har fungert fint så langt (7 år).
Ellers, som de andre sier, omdreininger, ullprogram, og for dere, kapasitet.
For meg er det viktig å kunne velge forvask, at det er en stor trommel og mange omdreininger. Et godt ullprogram er også gull. Dessverre har ikke vår dyre Siemens akkurat det.
ASKO. Industrikvalitet, rustfritt stål der andre har plast, overdimensjonerte støtdempere og trommelaksling. Holder like lenge eller lenger enn Miele, koster mindre.
Vi hadde Miele i mange år. Da den til slutt døde etter 10+ års hard bruk, hadde vi ikke råd til ny i samme merke. Jeg savner Mielen vår.
Det jeg likte best med den: Da vi fikk den oppdaget vi at mange flekker som "ikke gikk bort", forsvant da vi vasket i Mielemaskinen. Den hadde utsatt start, noe som var kjekt da vi bodde i blokk og ikke kunne sette på vask før vi la oss. Vi kunne programmere med ekstra skyllinger, noe som var bra i forhold til barn med astma etc. Den sentrifugerte godt, noe som sparte oss for mye tørketromling. Ellers var det en robust maskin som tålte litt røff håndtering. Det eneste vedlikeholdet var å bytte reima nå og da.
Eg signerer også på Asko. Vår surrar ute på badet i skrivande stund. Den har holdt i 8 år til hausten, aldri problem med den. Syns fjøringa på trommelen er supersmart - men mulig det er vanlig på alle maskiner nå? Heile trommelen står på fjører, slik at maskina i seg sjølv står stille sjølv om maskina sentrifugerer. Det gir mindre skader på maskina også.
Jeg har ikke sjekket tiden på vår, men vi bruker andre typer programmer på ull også. Og man kan regulere tiden selv. Men det er jo ikke sikkert vi har samme maskin i det hele tatt.
Går fint på min ull, i hvertfall. Bruker av og til programmer som f.eks. fin/silke og et eller annet mixprogram jeg ikke husker navnet på. Det blir kanskje ikke vasket på samme måte, men jeg stiller inn omdreininger og temperatur sånn at det blir likt. Har program som er mer skånsomt enn ull også, hvertfall et som er forhåndsinnstilt både på lavere temperatur og omdreininger enn ullprogrammet.
Dette kunne vært skrevet av meg, bare at vår ble kjøpt for litt lenger siden. Veldig fornøyd, og familien vår kan trygt settes i klassen som storforbrukere av vaskemaskiner. :)
Jeg vet det. Det er jo derfor man også kan koke ull. Det er temperaturforskjellene og ikke temperaturen som krymper. Men jeg har aldri ødelagt noe ull i maskin, ihvertfall.
At man slipper å oppleve å måtte skifte børste på maskinen....(var noe av det selgeren på Lefdal sa til oss, jeg syns det var en finfin forklaring til meg, jeg hadde nok kjøpt maskinen uansett, for den gamle virket ikke...:desperat: )
Alt du nevner var viktig for oss, og når vi i tillegg fikk en ASKO som var svanemerket var vi ikke i tvil. Har hatt den i over tre år nå og kunne ikke vært mer fornøyd.
Forskjellen på med og uten børster er at de med børster trenger å få disse byttet etter ca halve levetiden. De koster ikke mye - men det må til. De børsteløse har ikke samme problemet. De er dog så nye så om de har andre ulemper isteden så vet jeg ikke om det.
Hyacinth - jeg har en av de dyre siemensene, den vasker reint uten problemer på ullprogrammet den ihvertfall. Nå er ikke vi storbrukere av akkurat sokker, men det meste annet blir da ihvertfall reint. Også ødelegger den ikke strikketøy. Medmindre man har en mann som slenger det inn sammen med sengetøyet, men jeg er (til tross for protester fra samme mann) usikker på om det er maskinen sin skyld, egentlig.
Børster er gammeldags (og velprøvd) teknologi hvor stømmen overføres til motoren med kullstifter (børster). Som SF sier, disse slites og må en eller annen gang byttes. På noen motorer holder dog børstene lenger enn resten av maskinen.
Børsteløse motorer styres av elektronikk. Det gir flere muligheter, bedre styring av hastighet og kraft, ingen slitasje og totalt sett lavere strømforbruk. De er noe dyrere å produsere, men teknologien har vært på markedet i en del år, og burde være godt modnet.
Kapasitet var det viktigste for oss. Byttet for et år siden. Med høy kapasitet ender man gjerne på toppmodellnog da følger gjerne at maskinen er børsteløs, energigjerrig, lavt vannforbruk osv. Vi har også toppmodellen til Siemens.
det viktigste jeg så på da jeg kjøpte meg ny nå nylig var hvor stor kapasitet (kg) trommelen tok. og hvor stor døren var og at det var en maskin som tåler at man vasker mange vasker på en dag eller flere i uken osv.
Siden du bruker tøybleier er det lurt å sjekke om den skyller med kaldt vann. (du setter de vel på skylling før vask?) Skylling med varmt/lunkent vann som mange maskiner gjør, øker bakterieveksten.
Jeg stemmer for Miele jeg altså. Beste vaskemaskinen jeg har hatt. Men det er jo ikke helt rettferdig, før det har jeg hatt billigmaskiner, og nå klinte jeg til med en toppmodell fra Miele.
Den har stor trommel, skånetrommel, 1600 omdreininger, kortprogram. Det eneste den mangler er utsatt start, men det har jeg egentlig ikke savnet. Om jeg setter på en maskin før jeg drar på jobb, så overlever jeg det at klærne ligger noen timer i maskinen.
Før var jeg plaget med sur vaskemaskinlukt, men det har jeg ikke hatt etter at jeg fikk denne maskinen.
Vi kjøpte en LG på et nett-tilbud, foreløpig fornøyde med den.
Jeg synes det er kjekt at den tar 8 kg så det er plass til en dyne i den av voksenstørrelse, siden man jevnlig kan regne med å få en slik utspydd :nemlig: . Vi testet dynekapasiteten i vår forrige helg, med suksess.
Utsatt start er helt uviktig for meg, ettersom vi uansett aldri har den på når vi ikke er hjemme, og jeg ville heller ikke ha hatt den programmet når vi ikke var hjemme - hadde vi hatt vår litt mer gunstig plassert ville jeg dratt ut kontakten hver gang den ikke er i bruk.
Jeg ville styrt unna de som er kombinert vaskemaskin og tørketrommel. Har særdeles dårlig erfaring med en sånn. Klærene ble rett og slett ikke rene selv om jeg kjørte dem på 4 timers programmet. Tørketrommelfunksjonen ødela klærene fordi det ble så varmt inni den. Er heldighvis kvitt den nå.
Vår vaskemaskin og ørketrommel tok kvleden med bare et par uker i mellom rett før jul. Vi endte opp med å kjøpe Bosch.
Viktig for oss var kapasitet, den gamle hadde 4 kg og det er lite for en famile på fem. Andre kriterier var brukervennlighet, hurtigprogram, energiklasse A.
Utsatt start har vi aldri brukt, her slåes alt av om vi sover eller ikke er hjemme.
Hva slags maskin har du, Forbrukerkverulant? Vår piper, men pipingen kan vi skru av. Dessuten piper den bare en stund før den resignerer og går inn i dyp meditasjon.
Oh, God. JA! Maskinen vår piper en gang, så holder den kjeft. Eller. Nei, den piper mange ganger. Eller? :undrer: Men den #"¤&& tørketrommelen fra Miele piper i timesvis og høyt og lenge og jeg HATER det!
Vi har en Siemens, og modellen heter noe med Silence. :gaah: For nøe sprøyt!! Silence meg midt i ryggen! Og på vår maskin går det altså IKKE an å slå av pipinga. Den piper mange ganger, men ikke sånn rett etterhverande så du kan holde deg for ørene, næææhda, ikke så lett nei! :gal:
Da anbefaler jeg å sende en mail til importøren, så får du sannsynligvis instruksjon om hvilke knapper du skal holde inne for å slå av den funksjonen.
Har en Bosch som i utgangspunktet ikke hadde slik piping, men etter at klåfingret treåring hadde vært på ferde startet den å pipe etter hver vask. :snill: Sendte mail til importør og fikk ordnet saken.
Står den skikkelig i vater? De bråker avsindig om de står littebitt skjevt. Står de helt i vater så skal de være veldig rolige. (Kjenner ikke den spesielle modellen altså, men generelt så må de stå fullstendig rett.)
Ser at mange her inne er fan av ASKO. Vi har en ASKO vaskemaskin fra 2006, vet ikke om det var toppmodellen, den kostet da 8000 kr. Innkjøpsprosessen bar preg av julestengte butikker, varetelling på andre dager ( også stengte butikker), og kaputt maskin hjemme og 1 ukes vask fra før ferie og 2 ukers ferievask i koffertene. Intet rent å oppspore i heimen for hverken store eller små.
Jeg har angret siden første vask, da den rett og slett ikke vasker like bra som min gamle maskin. Mener å huske at den også fikk lavt score på vasking på en eller annen test jeg fikk lest i etterkant. I tillegg spiser den mere tøy på ullprogrammet enn den gamle AEG jeg hadde før.
Vi har akkurat måtte kjøpe oss nytt nå.
For oss var det viktig at den hadde ullprogram, økoprogram, restindikator og stor kapasitet. Vi gikk for AEG. Den er nydelig! Bråker fint lite. Bortsett fra at den piper når den er ferdig. Men jeg skal sjekke ut det i bruksanvisningen etterpå. :knegg:
Den tar 8kg tøy og har stor åpning. Vi nøyde oss med modellen under toppmodellen. Vi klarer oss meget bra med 1400 omdr på sentrifugen.
Vi kjøpte også tørketrommel i samme slengen. Da gikk vi for toppmodellen til Whirpool.
Vi er kjempefornøyde. :jupp: Nå skal det sies at det ikke skulle så mye til da. Vi hadde en kombi sak fra UPO. :humre:
:knegg:
Den var virkelig helt håpløs. Den gikk i fem år før den døde da. Jeg var bare happy for at den døde en lørdag, så det var mulig å få kjøpt seg en ny. :knegg:
Glemte helt da! Den nye har en fiffig funksjon. Jeg kan manuelt endre på tiden på flere av programmene. Etter hvor skitne de er. Genialt!
Har ikke lest de andre svarene. Vi kjøpte ny maskin for et par år siden og er mest fornøyd med følgende:
*stor åpning
*7 kilos kapasitet (mulig det finnes større nå)
*høy sentrifugehastighet
*enkel meny som kan stilles inn fort (automatisk innstilling av grader ved valg av program)
*forprogrammering inntil 12 timer
Kjøpte ny i høst og gikk da for Miele, igjen. Selger mente at da ville den vare i rundt 20 år mens de andre som bare er litt rimeligere ofte tar kvelden etter 5 år. Jeg fikk en toppmodell til en grei pris med en haug av rabatter osv og endte vel opp med å betale rundt 8.000 kr. Den har utsatt start (har aldri forsøkt meg på det), en haug av programmer, vasker veldig rent og 1600 omdreininger. Jeg er veldig fornøyd!
Jeg likte faktisk vaskeriet i borettslaget vårt veldig godt, det gikk greit å få unna hele storvasken på 3 timer og de scvære maskinene kunne ta alt! I tillegg kunne jeg få rullet sengetøy og duker lynkjapt. Hadde jeg hatt sjans ville jeg gått for storhusholdningsvarianter, altså. Og jeg ønsker meg varmrulle helt på ordentlig. :kjerring:
Jeg vakler mellom AEG (som later til å ha alt jeg ønsker meg), Miele og Siemens.
Vaskeresultat.
Mange nok programmer og enkel å stille inn.
Utsatt start. ( stiller feks inn om kvelden slik at den starter om morgenen, og jeg rekker å henge opp før vi må ut døren :nikker: )
Kg-kapasitet, vi har 7kg.
Strømforbruk.
Sentrifugehastighet ( vi har 1600)
Beste maskinen vi har hatt. Har vel hatt den i snart et år nå og den er bare elskbar. Lavt energiforbruk, ganske stillegående, 8 kg kapasitet, mange omdreininger (kan velge), utallige funksjoner ifht. vannmengde osv. Men veldig enkel meny og lettbetjent.
Vi kjøpte ny maskin nå nylig, og endte opp med Bosch.
Den har 8 kg kapasitet, omdreining på 1600, lavt strømforbruk, godt ullprogram, enkelt og lettfattelig programvalg, er stillegående, har skånetrommel.
Minuset med den er denne pipingen når den er ferdig. Den piper tre ganger på rappen, og gjentar dette ti ganger før det blir stille. Finner ikke noen mulighet til å slå dette av heller. Men ok...fordelen med det er at jeg får et spark i baken til å faktisk gå ned å ta klærne da :knegg:
Annen kjekk ting med Miele er jo om at hvis det skulle være noe tull innenfor garantiperioden, så kommer de hjem til deg med egne i stedet for at maskinen skal leveres inn et sted. Dette riktignok noe som vel trolig gjelder for større steder.
Er godt fornøyd med våre Miele-produkter. Fikk riktignok en feil på tørketrommelen etter et par års bruk, men de kom da et par dager etter at feil ble innrapportert og fikset det hjemme hos oss.
Vår Miele tørketrommel begynte å tulle etter 5 år. Motorlagrene gikk tørre, og da gikk motoren så tregt at sikringen gikk. Etter at jeg smurte dem har den fungert, enn så lenge.
Og AEG-vaskemaskinen måtte bytte motor og inntaksventil allerede etter to år (garantisak), og etter 6 år begynte den å løse ut jordfeilbryteren. Antakeligvis motoren igjen, så da kjøpte vi heller ny maskin.
Med fare for å høres ut som jeg er 100 år gammel, så syns jeg det virker som sånne ting varte mye lenger før, uten å måtte repareres hele tiden. Vaskemaskinen (AEG) som jeg kjøpte i 1985 vasket perfekt i noe sånn som 12 år (da begynte den å brenne). De jeg har hatt siden har det vært mye krøll med. Mye mer elektronikk-mikkmakk som går i stykker.
Jeg har det samme inntrykket, Filifjonka. AEG-en til mamma og pappa; av typen gedigen fryseboks-look med egen sentrifuge - ja den er 35 år gammel nå og går fortsatt som ei klokke. Eneste som har måttet byttes ut på den er det dumme plastlokket til sentrifugen, ringen som holder tøyet på plass.
Til sammenligning er jeg og mannen på vår tredje maskin etter at vi flyttet til egen bolig for første gang for 6 år siden. Det skal nevnes at den første maskinen var brukt da vi fikk den, men dog ...
Ting varte lenger før. Nå er de designet for å holde ut garantitiden. For eksempel er lyspærer designet for å brenne i 1500 timer, selv om det er laget pærer (av den gammeldagse typen med glødetråd) som hadde en levetid på 100 000 timer. De ble presset ut av markedet av et kartell med Osram og Philips i spissen.
Samme med batteriet på Ipod, det ble bevisst laget for å bli ødelagt etter 13-14 måneder. Etter en rettssak som Apple tapte kom de opp med et nytt batteri som varer litt lenger.
Ja, jeg vet om flere som hadde komfyrer og vaskemaskiner i 20-30 år. Det er ganske utrolig lite miljøvennlig at ting faktisk lages for å gå i stykker fort. :(
Husk at antall omdreininger ikke helt forteller hele sannheten. Jo større trommelen er, jo større er kraften i omdreiningene. 1600 omdreininger på en 6kg trommel gir derfor ikke like god effekt som 1600 omdreininger på en 8kg trommel.
Jeg har hatt Miele og Asko og vært superfornøyd med begge to. Nå sist ble det Asko fordi sambo har omfintlig hud og Asko skyller bedre. Miele og Siemens og andre tyskproduserte maskiner skyller ofte ikke like bra, fordi inneholdet av kalk i vannet nede på kontinenetet er høyere og derfor skummer ikke vaskemiddelet like mye.
Nettopp. Vi fikk beskjed om at det vel kun var Miele som evt. kunne matche den, men med tanke paa pris saa slo Samsung Miele glatt. Og ja, den er virkelig STILLEGAAENDE. Har flere ganger maattet sjekke jeg ogsaa; satt jeg den virkelig paa!??
AEG og Electrolux er to sider av samme sak (samme fabrikk). Vår Elektrolux var i følge selger omtrent eksakt samme maskinen som AEG-maskinen som stod ved siden av. ;) Forskjellen var ullvuggen og prisen...
Sånn hadde vi også! :dulte: Den ble innkjøpt da jeg var to år og varte til lenge etter at jeg hadde flyttet hjemmefra. Separat sentrifuge med 2500 omdreininger. :hyper:
Det er samme selskap ja. Om det er samme fabrikker vet jeg ikke helt. Selv for AEG o.l. vil jeg vel tro at mye av produksjonen nå skjer i Asia, eller i øst-europa. Man har her ofte produsenter som kan produsere for flere selskaper. De har ingen design av produkter selv, men leier ut produksjonskapasitet ganske enkelt.
Electrolux eier jo også merkenavnet Zanussi og en haug andre. Strengt tatt er vel Electrolux som selskap eier av AEG-merkenavnet bare, men bruker altså dette til mer high-end-produkter.
Mye kan produseres på samme fabrikk. Det kan være basert på samme design også, men det kan benyttes forskjellige komponenter.
Mange av de mer kjente merkene har heller ikke egen design og produksjon av "billigmodellene". Ofte kjøpt inn via produsenter som i vårt marked ikke er kjent.
Gamlingene hadde også. Ble vel ca. 20 år gammel før noe rett og slett rustet i stykker innvendig etter en liten lekasje fra en slange.