Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Leirgryte

#1

Frøydis sa for siden:

Jeg har ei leirgryte og jeg liker å lage middager i den. Jeg pleier å ha oppskjærte gulrøtter, løk og sellerirot i den og legge ei krydret steik oppå. Inn i kald ovn på 200 grader i to timer, og vips, så har middagen laget seg selv. Du trenger bare koke poteter og lage saus om du vil ha det.

Har du ei leirgyte og hva er din leirgryte-spesialitet?


#2

Hyacinth sa for siden:

Ja. Bruker den aldri. Skulle gjerne gjort det, men det er så dill. Legges i vann etc.


#3

Ru sa for siden:

Safrankylling. :nemlig:
Gulrøtter og potet i bunnen, hel kylling gnidd med safran og timian oppå. 180-200 grader i 1,5 - 2 timer.
:værsågod:


#4

Ru sa for siden:

Jeg legger den i vann først, så fikser jeg alt det andre. Da er det bare å ha det oppi.


#5

Hyacinth sa for siden:

Knuser du safranen i morter?


#6

Ru sa for siden:

Vi har brukt pulver, fordi jeg fant denne oppskriften rett før Lucia og det følgelig var utsolgt for alt annet. :gal:
Jeg vil anta at jeg ville støtt det sammen med timian i morter. :vetikke:


#7

rajraj sa for siden:

Å, nå kon jeg på at det er lenge siden jeg har brukt leirgryta mi! :hyper:

Jeg har også pleid å lage helstekt kylling i den. Med masse hvitløksfedd, sitronskiver, poteter, gulrøtter, fenikkel og cherrytomater. Noen klatter creme fraiche oppi rett før servering, så har man saus også!


#8

Mei sa for siden:

Blir det bedre smak på maten enn om man ovnssteker i form med aluminiumsfolie over altså?

Jeg har egentlig overtatt min mors leirgryte - problemet er bare å få fraktet den med fly til meg. :knegg:


#9

Neket sa for siden:

Jeg bruker den nesten hver søndag. Hiver oppi det jeg har av kjøtt, grønnsaker og poteter, slenger i ovnen, og det er det. Også så lite oppvask da, og det blir så god saus av kraften. Kylling blir også kjempegodt.


#10

Frøydis sa for siden:

Også bruker man mindre fett til tilbereding.

Safrankylling hørtes kjempegodt ut.

Jeg skal lage kalvesteik på søndag.


#11

Grøten sa for siden:

Har leirgryte.
Brukt den en gang.
Lagde noe med kylling og lime og noe annet, smakte grusomt. Etter det har den blitt stående.

Lager mye kjøtt i ovnen/langpanne. Kanskje jeg skal hive det i leirgryta isteden.

Følger med for tips.


#12

Neket sa for siden:

Alt du kan lage i langpanne kan med fordel lages i leirgryte altså. Og gryteretter - bare legg til litt ekstra steketid. Husk å legg den i vann en stund før du bruker den (lokket også), og alltid inn i kald ovn. Så kan du slenge hva som helst oppi der.


#13

Lhi-My sa for siden:

Jeg har ikke leirgryte, men bruker slike former fra Tupperware

De funker på samme måte som leirgryter, men er litt lettere å håndtere og å bruke. Dessuten har de litt flere bruksområder.

Min favoritt er å steke kyllingfilet med en eller annen ost til fyll og med spekeskinker rundt på lokket (som er snudd opp ned). I selve gryten legger jeg det jeg har av grønnsaker og krydder. Lettvint, godt og en veldig sunn måte å lage mat på.


#14

Grøten sa for siden:

Da skal jeg gi gryta en sjanse til søndagen. :jupp:


#15

Robyn sa for siden:

Fikk leirgryte for mange år siden og den står fortsatt pent pakket inn i esken sin i kjøkkenskapet. :o
Følger med og vurderer å teste den ut snart.


#16

Tusenogtredve sa for siden:

Vi har leirgryte som brukes endel. Sist søndag var det røkt svinekam som ble tilberedt. Min oppskrift er enkel: pass ungene mens mannen gjør jobben på kjøkkenet. ;)

Jeg har aldri laget mat i leirgryta selv.


#17

Shane sa for siden:

Åh, på den tiden jeg fikk masse elgekjøtt brukte jeg alltid leirgryten! Kuttet køttet i store biter, sammen med poteter og gulrøtter, hvitløk, løk og div urter, litt vann og kjøttbuljongterning. Herregud så godt det var...


#18

Mazaro sa for siden:

Leirgryten er flott til både kalkun kjøtt, og til svinekam synes jeg. Har litt olje oppi. Har grønsakene også oppi gryta. så får man en fin og god sø som egner seg til basis til saus i samme slengen.
Inbakt blomkål har jeg også leigryta. Da med vann og poteter oppi gryta også. Kjærer potetene i tynne skiver, så får man hele måltidet klart i leigryta. Helt fabelaktig. Så enkelt.


#19

Grøten sa for siden:

Har ei leirgryte stående i ovnen, nå.
Skal avsløre innholdet, men etter at vi har smakt/spist. :skeptisk:


#20

Frøydis sa for siden:

Her er kalvesteika på tur inn i ovnen. :nam:


#21

Estrella sa for siden:

Jeg har en som vi fikk av bestemoren til mannen for mange år siden. Den er faktisk veldig fin men har aldri brukt den. :sparke:


#22

Frøydis sa for siden:

Det er jo så enkelt, og ikke minst veldig godt.


#23

Estrella sa for siden:

Dere sier man skal legge leirgryta med alt oppi i kald ovn? Skrur man på ovnen etterpå da?


#24

Frøydis sa for siden:

Ja, jeg setter ovnen på 200 grader etter jegt har satt inn gryta. Da skal det stå i 2 timer.


#25

-ea- sa for siden:

Er ikke 200 grader for mye? Jeg har nettopp stekt en kylling på 120 grader i tre timer. Fint, for da kan jeg reke ut på besøk mens middagen lager seg sjøl.

Her er bilde fra tidligere, to lår av Stangekylling klar til å settes i ovnen:
[img]http://www.foreldreportalen.no/forum/attachment.php?attachmentid=37521&amp;stc=1&amp;d=1297611916[/img]
Med oliven, lauk og pottit.

Du som laget kylling med lime - kan hende det var for mye lime som "ødela" smaken? Jeg har en oppskrift hvor man skal legge sitronskiver på kyllingen, men har erfart at det ikke bør være for mange. Sausen som danner seg i gryta da, blir ganske skarp på smak, så man bør være forsiktig med å ta for mye av den oppå risen. Men litt er godt.


#26

Frøydis sa for siden:

I oppskriftsheftet står det 200 grader på steik, det er ulik temperatur på ulikt kjøtt.


#27

Grøten sa for siden:

Da er middagen spist.
Det var godt og kommer garanter til å bli laget igjen.
Her er et bildet:

Oppi her har jeg:

-4 gulrøtter
-1 stor brokkoli
-1 rød løk
-10 store sopp
-1 purre
-1 svinefilet, ca 500gr. (Oppdelt.)

Lagt i rekkefølgen som det er skrevet opp.
Salt, pepper, hvitløkskrydder og litt chilikrydder + en dæsj med fløte.

180 grader i nesten 2 timer.

Ikke mye igjen her, for å si det sånn.


#28

Frøydis sa for siden:

Nå har jeg lammekoteletter i gryta, sammen med sjalottløk, gulrot, sellerirot og blomkål. Skal serveres med fetasalat og råstekte poteter. Og en god sjybasert saus.


#29

Tangina sa for siden:

Jeg venter også på at en leirgrytemiddag skal bli ferdig - skinkesteik hos oss. Den skal serveres på klassisk vis med potetstappen, saus (med selvplukket og -tørket svart trompetsopp) og brokkoli.


#30

Mei sa for siden:

Jeg venter på at mamma skal ta med seg sin -gamle og ubrukte- leirgryte når hun kommer på besøk nordfra i slutten av uken. :hyper:


#31

Smoothie sa for siden:

Vi har brukt vår leirgryte for første gang i dag ( fikk den vel for 10-12 år siden :knegg:), og maten ble veldig god. :nikker:

Men hvordan skal man egentlig rengjøre den? Med eller uten zalo?


#32

Mei sa for siden:

Uten! Ellers smaker det vissnok zalo neste gang du lager mat i den.


#33

Mani sa for siden:

Brød


#34

Smoothie sa for siden:

:knegg: Tenkte meg det! Lot den stå en god stund druknet i varmt vann, før jeg vasket den uten zalo.


#35

Hyacinth sa for siden:

Jeg tok fram min i dag for å lage lammegryte. Den var FULL av mugg! :eek: Masse, ekkelt grønt mugg. Æsj! Skal jeg kaste den?


#36

Effie sa for siden:

dytte

Fant du ut av det Hyacinth?
Eg fann fram leirgryta mi i dag, og sannelig var det ikkje mugg i den og. Google fant fram denne tråden.

Dei er ikkje så dyre, kaste og kjøpe ny, eller går det an å vaske?


#37

Frøydis sa for siden:

Det er bare å skrubbe og vaske med varmt vann.


#38

Left sa for siden:

Jeg har sluttet å bruke leirgryte etter at jeg kjøpte meg ildfast form fra Tupperware. Funker på samme måten. Maten blir saftig og god. Bruker også å lage steik med de grønnsakene vi skal ha ved siden av. Forma er ikke stor nok, ellers hadde nok potetene gått oppi også.


#39

Storm sa for siden:

Hvor lenge skal den ligge i vann før bruk? Inn i kald ovn, ja? Hvordan vet man hvor lenge den skal stå der? :har også ubrukt leirgryte i skapet:


#40

Irma sa for siden:

Vi har leirgryte, men har dessverre knapt brukt den. Har også en Slow cooker / Crock pot, som jeg egentlig er mer begeistret for - jeg synes det er litt ekkelt med leigryte ifht. rengjøring og sånt. :sparke: Crock poten har vi bestilt poser til, og da er gryta ren og fin etter at den er brukt.

Får følge med her å se om det er inspirasjon å finne, for vi har som sagt brukt duppedittene lite. Mest fordi jeg sliter med å finne fristende oppskrifter.


#41

Frøydis sa for siden:

Jeg bruker ikke leirgryta så ofte, men det er gøy å finne oppskrifter som blir gode i den.

Som regel lager jeg steker i den. Legg gryta i vann i 20 minutter, ha grønnsaker og steika oppi. Sett i kald ovn på 200 grader, og la stå i to timer. Alltid perfekt resultat. Skrubber med varmt vann etter bruk, og jeg har aldri opplevd mugg i den.


#42

Effie sa for siden:

Er det godt nok å vaske vekk mugg med vatn? Eg er litt skeptisk til mugg, men eg veit jo eigentleg ikkje kor lett det er å få vekk heller.

Kva er forresten den store forskjellen på dei som er glaserte inni, og dei som ikkje er det?


#43

Hyacinth sa for siden:

Jeg vet ikke. Har ikke brukt den siden i fjor. :knegg:


#44

Frøydis sa for siden:

Jeg mener å ha hørt at de som er glaserte inni ikke trenger å bløtlegges først, da de holder på fuktigheten inne.


#45

Frøydis sa for siden:

Mugg er ikke farlig, og vaskes lett bort med varmt vann. Bare skrubb litt ekstra om du er skeptisk.


#46

Effie sa for siden:

Ah, lurt. Men blir like bra resultat?

Okay! Då får eg finne fram skrubben. :) Zænk ju!


#47

Guttemammis sa for siden:

Hmmm, jeg vasket min med Zalo.
Får teste den ut, er ikke brukt siden nyttårsaften, kanskje det er mugg hos meg også.:gruble:


#48

Frøydis sa for siden:

Ja, pappa har en som har blitt glasert pga bruk oppigjennom flere år, og han bløtlegger ikke. Smaker like godt med middag hos han som her hjemme.

:neie:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.