Jeg har ei leirgryte og jeg liker å lage middager i den. Jeg pleier å ha oppskjærte gulrøtter, løk og sellerirot i den og legge ei krydret steik oppå. Inn i kald ovn på 200 grader i to timer, og vips, så har middagen laget seg selv. Du trenger bare koke poteter og lage saus om du vil ha det.
Har du ei leirgyte og hva er din leirgryte-spesialitet?
Vi har brukt pulver, fordi jeg fant denne oppskriften rett før Lucia og det følgelig var utsolgt for alt annet. :gal:
Jeg vil anta at jeg ville støtt det sammen med timian i morter. :vetikke:
Å, nå kon jeg på at det er lenge siden jeg har brukt leirgryta mi! :hyper:
Jeg har også pleid å lage helstekt kylling i den. Med masse hvitløksfedd, sitronskiver, poteter, gulrøtter, fenikkel og cherrytomater. Noen klatter creme fraiche oppi rett før servering, så har man saus også!
Jeg bruker den nesten hver søndag. Hiver oppi det jeg har av kjøtt, grønnsaker og poteter, slenger i ovnen, og det er det. Også så lite oppvask da, og det blir så god saus av kraften. Kylling blir også kjempegodt.
Alt du kan lage i langpanne kan med fordel lages i leirgryte altså. Og gryteretter - bare legg til litt ekstra steketid. Husk å legg den i vann en stund før du bruker den (lokket også), og alltid inn i kald ovn. Så kan du slenge hva som helst oppi der.
Jeg har ikke leirgryte, men bruker slike former fra Tupperware
De funker på samme måte som leirgryter, men er litt lettere å håndtere og å bruke. Dessuten har de litt flere bruksområder.
Min favoritt er å steke kyllingfilet med en eller annen ost til fyll og med spekeskinker rundt på lokket (som er snudd opp ned). I selve gryten legger jeg det jeg har av grønnsaker og krydder. Lettvint, godt og en veldig sunn måte å lage mat på.
Vi har leirgryte som brukes endel. Sist søndag var det røkt svinekam som ble tilberedt. Min oppskrift er enkel: pass ungene mens mannen gjør jobben på kjøkkenet. ;)
Åh, på den tiden jeg fikk masse elgekjøtt brukte jeg alltid leirgryten! Kuttet køttet i store biter, sammen med poteter og gulrøtter, hvitløk, løk og div urter, litt vann og kjøttbuljongterning. Herregud så godt det var...
Leirgryten er flott til både kalkun kjøtt, og til svinekam synes jeg. Har litt olje oppi. Har grønsakene også oppi gryta. så får man en fin og god sø som egner seg til basis til saus i samme slengen.
Inbakt blomkål har jeg også leigryta. Da med vann og poteter oppi gryta også. Kjærer potetene i tynne skiver, så får man hele måltidet klart i leigryta. Helt fabelaktig. Så enkelt.
Er ikke 200 grader for mye? Jeg har nettopp stekt en kylling på 120 grader i tre timer. Fint, for da kan jeg reke ut på besøk mens middagen lager seg sjøl.
Du som laget kylling med lime - kan hende det var for mye lime som "ødela" smaken? Jeg har en oppskrift hvor man skal legge sitronskiver på kyllingen, men har erfart at det ikke bør være for mange. Sausen som danner seg i gryta da, blir ganske skarp på smak, så man bør være forsiktig med å ta for mye av den oppå risen. Men litt er godt.
Nå har jeg lammekoteletter i gryta, sammen med sjalottløk, gulrot, sellerirot og blomkål. Skal serveres med fetasalat og råstekte poteter. Og en god sjybasert saus.
Jeg venter også på at en leirgrytemiddag skal bli ferdig - skinkesteik hos oss. Den skal serveres på klassisk vis med potetstappen, saus (med selvplukket og -tørket svart trompetsopp) og brokkoli.
Jeg har sluttet å bruke leirgryte etter at jeg kjøpte meg ildfast form fra Tupperware. Funker på samme måten. Maten blir saftig og god. Bruker også å lage steik med de grønnsakene vi skal ha ved siden av. Forma er ikke stor nok, ellers hadde nok potetene gått oppi også.
Vi har leirgryte, men har dessverre knapt brukt den. Har også en Slow cooker / Crock pot, som jeg egentlig er mer begeistret for - jeg synes det er litt ekkelt med leigryte ifht. rengjøring og sånt. :sparke: Crock poten har vi bestilt poser til, og da er gryta ren og fin etter at den er brukt.
Får følge med her å se om det er inspirasjon å finne, for vi har som sagt brukt duppedittene lite. Mest fordi jeg sliter med å finne fristende oppskrifter.
Jeg bruker ikke leirgryta så ofte, men det er gøy å finne oppskrifter som blir gode i den.
Som regel lager jeg steker i den. Legg gryta i vann i 20 minutter, ha grønnsaker og steika oppi. Sett i kald ovn på 200 grader, og la stå i to timer. Alltid perfekt resultat. Skrubber med varmt vann etter bruk, og jeg har aldri opplevd mugg i den.