Altså, mannen ønsker seg veldig hjemmelaget ertesuppe.
Nå har nærbutikken tilbud på salt knoke, så jeg har gått til innkjøp.
De hadde også en oppskrift på ertesuppe, så jeg kjøpte alt som sto der.
Jeg kan ikke hjemmelaget mat for å si det sånn, men nå skal jeg gjøre et forsøk da tenkte jeg. Eneste er at jeg ikke er overbegeistret for erter. :sparke:
Kan jeg lage dette og koke og servere ertene ved siden av?
Kok svineknoken i et par timer
Ta av kjøtt og legg til siden
Hiv benet sammen med ertene
La det koke i ca 1 timer eller mer.
Evt ha oppi et par gulrot, kålrot, løk og timian.
Server ertesuppen med kjøtt ved siden av ;)
Vist ikke du ahr kjøpt splitt erter er det best å la de gule ertene ligge i vann over natten.
Ertene må nok i gryta, men du kan selvsagt gjøre som Lyppa sier. Da koker du suppen i 5-6 timer, og så gir den en liten omgang med stavmixer. (Og ikke kok kjøttet fullt så lenge da, om du ikke vil spise noe med konsistens som dårlig viskelær.)
En annen løsning er å koke den akkurat som oppskriften, kanskje helst litt mindre. Da er ertene hele og lette nok å skille ut.
Et tips, uansett løsning: Husk å skumme ertegryta GODT for belger som flyter opp, med mindre du da var så lur å kjøpe splitterter, hvor belgene er fjernet. (Noe de færreste butikkansatte forteller deg.) Særlig mye ertebelger i suppen gjør magen ganske vindfull utover dagen....
Og nok et tips: Noen skiver god spekepølse av sau/lam gjør underverker i slik suppe. Det samme gjør rikelig mengde timiankrydder!
Hvis det skal være ertesuppe så må nesten ertene være i. Kan ikke se for meg ertesuppe med ertene ved siden av. Ellers går det jo an å lage kjøttsuppe eller grønnsakssuppe.
Men altså! Jeg er jo helt grønn på dette her med hjemmelaget mat. :sparke:
Jeg tenkte mer på å følge oppskriften som sto der, men kone ertene for seg selv. Kanskje med litt kraft fra knoken? Også blir det jo litt som lapskaus mer erter ved siden av.
Aldri kokt erter før jeg, men det der hørtes litt pes ut. Aner ikke hva jeg har kjøpt jeg. :blond: Jeg vet bare at det er gule, økologiske erter.
Du kan selvfølgelig koke ertene i en egen kjele, med saltet vann, for eksmepel. Så lager du suppe på knoken, og lar grønnsaker (gulrøtter, purre, sellerirot - hva du måtte foretrekke) koke møre i kraften, renplukker kjøttet fra knoken og har det oppi igjen før servering. Ertene kan du jo ha oppi når du har tatt av det du vil ha. Men da får ikke ertene den gode smaken fra kjøttkrafta, og suppa/krafta får ikke smak og stivelse av ertene.
Du kan selvfølgelig gjøre som rajraj foreslå, lage kjøttsuppe på knoken og ertesuppe uten kjøtt. Problemet er at de aller fleste som er glad i ertesuppe neppe vil være fornøyd med en slik løsning. Slik suppe smaker nemlig som dårlig oppvaskvann, og selv Toros dårligst posesuppe smaker langt bedre! Så din mann vil neppe føle sitt ønske om hjemmelaget ertesuppe særlig godt oppfylt i et slikt tilfelle.
En løsning kan være å koke kraft på knoken + salt, pepper, litt gulrot og litt løk et par timer. Så skjærer du av litt kjøtt til deg selv, siler kraften, bruker en kopp av den som grunnlag for litt lys saus til deg selv, koker ertesuppe av resten (og bruker kraften i stedet for vann), lar kjøttet + noen skiver spekepølse følge med siste timen suppen koker, og server mann og evt barn ertesuppe. Selv lager du en lys saus tilsatt en del løk og spiser den + poteter sammen med det du skar av svineknoken. Og la gjerne ditt kjøttstykke koke sammen med sausen også!
Du kan jo få full oppskrift fra meg også, siden du sier du ikke er særlig trent i å lage mat:
KRAFT
1 svineknoke, delt i to
2 l vann
1 gulrot i små biter
1 løk i ringer
Salt/pepper etter smak
Kok opp vann, tilsett det andre, kok opp og la småkoke i 2-3 timer. Ta opp kjøttet og sil kraften.
LYS LØKSAUS (1 pers)
1 ss smør
1 - 1,5 ss mel
Litt vann (minst mulig)
1 kopp kraft
1/2 løk i småfliser
Krydder etter smak
Smelt smør i en gryte og ha i kraften og løken. Rist melet sammen minst mulig vann i et lite glasstil en ikke for tyktflytende masse og hell denne sakte og under stadig pisking i gryten. Pisk hele tiden til det koker opp, slå varmen ned på en, tilsett kjøtt og krydder og la småkoke 10-15-20 minutter til sausen har riktig konsistens (og jo lengre koketid, jo bedre smak!).
ERTESUPPE
Kraften
Svineknoken
1/2 kg gule erter, utbløtt over natten
2-3-4 gulrøtter i skiver
1 liten purre i skiver
1/2 løk i ringer
Et par ss tørket timian
Salt + hel pepper etter smak (og hvor salt knoken er)
Kok opp kraften, tilsett ertene (skal være frasilt bløtevannet). 1 time før ferdigkokt (kan koke alt fra 2 1/2 til 5 timer, etter hvilken konsistens du ønsker på ertene) tilsettes knoken, gulrøttene, løken, pepperen og timianen, 1/2 time senere også purren. Smak til med salt og evt timian, server sammen med poteter og flatbrød.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.