Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Hage] Hva skal du dyrke i år?

#1

Tallulah sa for siden:

Jeg har nettopp sådd orientalsk valmue:

Paprika - Ferenc Tender:

Chili - Aji Blanco Crystal:

... samt en albansk chili som visstnok skal være ganske hardfør. De tre sistnevnte kan det hende jeg ikke flytter ut, men valmuene skal ut så snart frosten er borte for godt.

Jeg har bestilt massevis av frø, og framover er det en del til som skal forkultiveres. Det er så deilig at sesongen har begynt igjen! :hyper:


#2

Mei sa for siden:

Jeg har sådd stemor (fordi de kan settes så tidlig ut :hjerter: ), cherrytomater og vanlige tomater. De har blitt så store at de må ompottes nå. Har satt en pose jord fra garasjen til tining. :knegg: Etterhvert skal jeg forkultivere diverse krydderurter også. Og erteblomster. Og sikkert en hel haug impulskjøp kjenner jeg meg selv rett.


#3

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg er ikke ferdig med å planlegge, men jeg har i hvert fall bestemt meg for å så gresskar, som skal brukes til Halloween i år. Jeg innbiller meg at det er mulig å få disse ganske store.


#4

Mei sa for siden:

Gresskar ja. Definitivt. Sådde diverse små gresskar da vi bare hadde veranda - og i år skal mannen få snekre meg blomsterkasser til å ha nederst i hagen. Der blir det prima dyrkningsforhold - når jeg bare får satt på sneglebånd og rådyrsikring. :himle:


#5

Tallulah sa for siden:

På grunn av diverse dustete EU-direktiver så har det blitt ulovlig å importere villtomaten min. :sur: Jeg har noen frø igjen fra i fjor, så får vi håpe jeg greier å ta ut noen frø av dem igjen.


#6

Ma Dalton sa for siden:

Noen som har tips til nettsteder der man kan kjøpe frø? Ser for meg at den nye hagen i det nye huset skal bli såååå fin. Men jeg aner jo ikke hva som befinner seg under snøen, siden vi flyttet inn i desember.


#7

Tallulah sa for siden:

Ja! Sjekk impecta.se og runabergsfroer.se. De er definitivt de beste.


#8

Palmen sa for siden:

Jeg skal så stemor en dag denne uken. :hjerter: Jeg har sånne småpotter, hvor mange frø i hver, Mei?

Ellers blir det nok et nytt forsøk på tomater i år, selv om de aldri ble modne i fjor. Paprika og pyntegresskar skal jeg også forkultivere. Det går mot vår! :hyper:


#9

Rug sa for siden:

Jeg skal lage grønnsakbed i pallekasser, har jeg tenkt. Men jeg tror rett og slett ikke at jeg gidder å så tomater og agurker, vi bor like i nærheten av en produsent av snackagurker og de besteste perletomatene, og det er mulig å få kjøpt planter på vårparten. Jeg klarer alltid å drepe stiklingene ved å overvanne/glemme å vanne, nemlig...

Ellers skulle jeg veldig gjerne hatt den valmuen din, Tallulah, den likte jeg!

Jeg satte mange stauder i fjor og mengder av løk (forrige eier disponerte altså nesten et mål tomt og presterte å ikke ha en eneste løk eller staude, bare stein, terrasse og vintergrønt - og 100 tujaplanter. Sånt må man jo bare fikse), så jeg er superspent på våren.

Å, kom på en ting til, jeg må få tak i stokkroser, det må man vel gjerne så?


#10

Kirsebær sa for siden:

Vi har ikke hage, men siden borettslaget har bestemt at vi skal ha blomsterkasser på innsiden av balkonggjerdet skal vi se om vi får plantet gulrøtter. I og med at vi aldri har plantet noe i hee vårt liv før, blir det ganske spennende, og jeg føler det som om jeg legger ut på en skikkelig oppdagelsesferd. :nemlig:


#11

Tallulah sa for siden:

Palmen, prøv noen små tomater, de blir modne. Jeg fikk heller ikke til de store i fjor.


#12

Palmen sa for siden:

Å ja, jeg har jo mengder av stokkrosefrø i kjelleren! Yey!

Vi satte mengder av løk i høst, så jeg er spent på hva som kommer opp av det. I skråningen vet vi nå at det er bare ugress som vokser (i tillegg til en type bunndekkende staude) så den skal til pers i år, der skal jeg få ugresset under kontroll og plante noen stauder utover sesongen.

I fjor lagde jeg grønnsakshage midt på plenen, men den skal jeg flytte i år. Hvordan får man tak i pallekarmer? Finnes det en grønnsakshagemedpallekarmerfordummies-innstruksjon noe sted?


#13

Palmen sa for siden:

Småtomater, ja, godt tips, Tallie! Lykken er at jeg nå har kontor rett i nærheten av både Plantasjen og et Hagesenter (hva heter den andre kjeden? de med den røde, ovale logoen?) så nå kan jeg dra på frøhandel i lunsjen!


#14

Rug sa for siden:

Jeg har ikke forsøkt å få tak i pallekarmer, men jeg tenkte jeg skulle innom Felleskjøpet (bor på landet, gitt) eller rett og slett Obs! Bygg for å høre om de har til en grei penge. Gidder ikke bruke en formue, det svarer seg å bygge selv fremfor å kjøpe til Plantasjenpris.


#15

kokosbolle sa for siden:

Jeg dyrker rips, solbær og kirsebær. :sparke: :knegg:

Også skal jeg følge med på tråden her, for jeg tror jeg må ha en grønnsakshage, men akkurat nå virker det litt gresk for meg.


#16

Ru sa for siden:

Pallekarmer fra Plantasjen er i hus. :lykkelig:
199,- pr. stk, så løp og kjøp!
Det blir urter, gulrøtter og sukkererter, og mer som jeg ikke har bestemt enda.
Jeg har lyst på flerfargete gulrøtter, har noen sett frø til det?


#17

Pappalille sa for siden:

Jeg bor i fjerde etasje med knøttebalkongen fra helvete ... Jeg ska'kke plante noenting, tenk. :mumle: Og jeg vil ha hage. Nå!


#18

Mei sa for siden:

For all del ikke kjøp pallekarmene på plantasjen! De tar det veldig-mangedobbelte av foreksempel Felleskjøpet og andre som selger pallekarmer til dem som bruker det til det de er ment til å brukes til.


#19

Mei sa for siden:

Jeg bodde sju år med en liten balkong, og jeg dyrket masse-masse. Det finnes mye fint som kan henge på veggen, henge på verandakanten og stables i høyden! :jupp:


#20

Pappalille sa for siden:

Den er full alt av møbler og grill og det vil jeg jo også ha der. =) Den er forbausende brukandes til å være så liten, men man må velge. Det er jo helt greit dét, jeg ville bare sutre litt fordi jeg ikke har hage. :knegg:


#21

allium sa for siden:

Men det er jo ingen i nærheten! Eller vet du om noen? Det lokale Felleskjøpet hadde ikke sist jeg sjekket. Å kjøre bil til nærmeste billige forhandler koster fort like mye som å kjøpe et par på Plantasjen.


#22

Tallulah sa for siden:

Jeg skjønner sutringen. Jeg er så heldig at jeg har en parsell jeg kan dyrke på, i tillegg så flommer minibalkongen min over. Jeg har tre verandakasser som jeg fyller med blomster i alle mulige farger, også henger jeg opp ampler med krydderurter. I tillegg til dette har jeg tomater i hjørnene, bundet opp, slik at de ikke brer seg utover, men bare oppover, broccoli i potter, og litt gulrøtter.


#23

Ole Brumm sa for siden:

Jeg skal så det jeg har av frø liggende tenker jeg, så får vi se hva som forsatt spirer, tror de er utgått på dato, men kan jo ikke kaste noe. :sparke:

Kanskje det er på tide å så, har tenkt at det er for tidlig jeg, skal jammen se om jeg har en pose jord i boden.


#24

Ru sa for siden:

Men når Felleskjøpet ikke har noe særlig av dem, og gudene veit hvor andre steder er, så er det ikke dyrt med 199,- kr stk. Sånn kontra kjøre halve byen rundt.


#25

Palmen sa for siden:

199,- er det for de fire dingsene som tilsammen danner en kasse, elelr er det for en lengde?


#26

Ru sa for siden:

En pallekarm. Altså et lag hele veien rundt.
Den er hengslet i hjørnene.


#27

Ru sa for siden:

En sånn som ligger på toppen. :nemlig:

Vi skal bare ha to stykk ved siden av hverandre, så jeg synes det var en finfin løsning. :glis:


#28

Puslingen sa for siden:

Samboer er jo handy-mann så han skal få gleden av å snekre pallekarmer til meg. I den størrelsen eg vil ha. :hjerter: Han veit det berre ikkje endå.

Men eg trenger litt hjelp her. Eg har ein uferdig hage som nok ikkje vert ferdig i år heller. (Ikkje økonomi til det for tida.) Derfor ser eg for meg grønnsakshage som eg kan dulle og stella med. Problemet er at i nabolaget er det poplulært med kaniner, og dei flyr rundt i alle andre hager enn eigaren sin. Heile året, kvar dag. Og selvfølgelig er min naturhage veldig populær. Så korleis beskytter eg grønnsakene mine mot desse dyra? Eg må vel til med hønsenetting og styr da. Ser for meg at ungane sine gulrøtter og salat kan bli populær kaninføde.

Mulig andre synest det er kjempesjarmerande, men her i huset går det raskt mot kaninstuing om dei går på grønnsakene mine. :mad:


#29

M@M sa for siden:

Ååå,- så godt at denne tråden dukker opp. Jeg er nemlig for sen med å så hvert år... :Sparke: Det betyr at tomatene aldri blir modne osv...

Jeg drømmer veldig om et drivhus for å hjelpe de varmekjære plantene, men synes de er så dyre. Får vel lete litt på finn.

Jeg skal i hvert fall så tomater, paprika, sukkererter, urter. Salat og reddiker sår jeg direkte). Valmuefrø og blomkarse plukket jeg inn i høst, så det skal jeg også så. Jeg har prøvd meg på stokkroser et par ganger, men de har visnet ned. Prøver igjen...

Hvor/hvordan sår dere? Jeg bruker små potter/minidrivhus i vinduskarmene, men har ikke så mange karmer. Dessuten ser det ikke så pent ut med såkar over alt. Jeg hadde planer om så i kjelleren i år, men der er det ikke varme og lys. Klarer frøene seg med lysstoffrør og noen få plussgrader i starten?


#30

Tallulah sa for siden:

SiriP: Løse kaniner? De hadde blitt kaninstek temmelig fort hos meg, gitt. Men ja, jeg tror du må til med hønsenetting da. Hvis du spikrer noen trekantrammer (litt ala kaninbur), så kan du sette dem over grønnsakene dine.


#31

Mandino sa for siden:

Vi har ikke hage (får dog 50 m2 om et års tid), men skal i år som i fjor så gulrøtter, timian, persille, koriander og dill på balkongen.


#32

Ru sa for siden:

@SiriP:
Her er det ingen løse kaniner, for de blir revemat på 1-2-3. Skal jeg fange en rev til deg, kanskje?

Vi hadde stor suksess med innendørs sukkererter i fjor, og det skal det bli i år igjen. Jeg rydder vekk orkideene fra det svære stuevinduet og setter inn andre vekster i stedet.

Knotten og jeg skal så eplefrø, hvordan er det med suksessraten på slikt egentlig? :knegg:
Appelsinene har vi slått fra oss. :fnise:


#33

Puslingen sa for siden:

Alle som er på besøk hos oss synest jo der er så koseleg med kaniner, men dei beiter jo ned den litle plenen me har og bæsjer overalt. Så no må eg tydeligvis gjerde inn grønnsaker, jordbær og alt. Er det noko som dei dyra ikkje spiser? Som eg kan så uten så mykje styr?

Ru: Er det ikkje noko med at frø fra epler ikkje gir frukt, men ein må ha spesielle frø? Eller noko slikt. Eg har planer om å forsøka meg på div. frukt i år, som fersken og slikt. Rekner ikkje med at dei gir frukt, men kanskje eg får ein fin liten plante. :) Mamma planta avokadokjerne, og fekk ein svær, grønn plante. Ingen frukt då, men planten var nok i seg sjølv.


#34

Ru sa for siden:

De må vel ha en kompis til å befrukte seg, vil jeg anta. Avocado-planter må man ha to av for at det skal bli noe. Jeg tror Blå har hatt avocaplanter fra stein? :gruble:
Det skal vi også prøve på, for øvrig.

Vi får plante en god haug med frø, så får vi se. Vi har plass til epletrær i hagen, og det hadde jo vært gøyt å få dem til selv. :knegg:


#35

Honda sa for siden:

Gress;)

Tror vi skal få til å ordne plen på vår 2 mål tomt i år ja:)
Bodd her siden i 2005, var plen på fremsiden av huset da,men vi har gravd drenering osv...Skulle grave til å bygge ut i fjor men ble ikke helt sånn,så når snøen forsvinner skal vi grave.Og så kanskje så plen etter det :P :) Er en flekk på 3*3 meter som er sikkelig plen igjen. resten er bare løvetann, for-glem-meg-ei, ballblomst (som vi kaller de der jeg er i fra i finnmark),hundekjeks og nå annen fin lilla blomst.
Tok en del av de og satte i urner på fremsiden av huset i sommer. Så hadde nå litt fine blomster som syntes ilag med ugresset på baksiden:knegg:

"Blomster" blomstrer helt av seg selv
Bilde fra i sommer:
Snoopy var vel 1 meter høy i fjor sommer. Og dette er bare en liten del av tomta vår

Etter at jeg hadde "klipt" enga


#36

Ru sa for siden:

Det skal vi også. :knegg:
Vi har bare mose. Nytter ikke med mosekverker, da har vi bare jord tilbake. Og løvetann, så klart. :gal:


#37

Mei sa for siden:

Jeg ville spurt på et sted de bruker pallekarmer. OBS-bygg har mange i bruk ser jeg. Jeg får imidlertid ikke lov å sette opp pallekarmer - naboen og mannen skal snekre meg noe finere i lerk visstnok. Jeg skal ha to og tre oppå hverandre for best mulig jordsmonn.


#38

Mei sa for siden:

Vi hadde sitteplass til fem, bord og grill - og haugevis med planter. Det går så fiiiii-iiiint om man bare er motivert. :D


#39

Ru sa for siden:

@Pappalille: Man får veldig gode gulrøtter i altankasser, faktisk. Og jordbær, og sukkererter. :btdt:



#41

Peppermynte sa for siden:

Jeg skal så spinat, reddik, agurk, tomater, salat, fløyelsblomstsukkererter og gulrøtter i en laaang kasse mannen snekret til meg i fjor. Fra før av har jeg peppermynteplanter som står der ute. I høst plantet jeg over 60 tulipanløk i kassen og gleder meg til de dukker opp til våren.

Spinaten vi plantet i fjor ble kjempegod! Deilig å ha rett i salaten.


#42

Mei sa for siden:

Jeg håper-håper jordbærene - både de røde og de hvite - har overlevd i garasjen. Lavendelen også. Det holder nok imidlertid hardt, jeg glemte å dekke krukkene til. :flau:

I kveld har jeg pottet om tomater og stemor. Nå er minidrivhuset klar for nye småplanter. :hyper:


#43

Palmen sa for siden:

Da er stemorsfrø i jorda!


#44

Inagh sa for siden:

Vi har hage... Jeg drømmer om å legge terrasse over hele skiten. :knegg:

Men hver gang jeg ser en bugnende hage - full av blomster og nyttevekster, så skulle jeg ønske jeg hadde i det minste et snev av grønne fingre.


#45

M@M sa for siden:

Ru: Jeg sådde et eplefrø i ei blomsterpotte hos farmor da jeg var liten. Fra et eple jeg spiste. Husker hun kom med planta som hadde vokst seg stor og at vi planta treet på plenen. I dag (25 år senere) står det fortsatt der og gir maaange epler hvert år. :)


#46

Ma Dalton sa for siden:

Skal sjekkes ut. Takk! ;)


#47

Ru sa for siden:

Jeg misliker den snøen som kom nå. Hva er vitsen?
Jeg vil ha vår! Jeg vil bli ferdig med å rydde hagen ...


#48

Carrie sa for siden:

Følger med for inspirasjon.

Har bjørnebær, moreller, rips, solbær, stikkelsbær, bringebær og markjordbær som kommer år etter år. I fjor fikk jeg rabarbra, spent på hvordan den kommer i år. Hadde tomater i massevis som ikke modnet, men plukket de grønne og modnet de inne. Jordbær i kasser, en stor kasse med krydderurter, litt salat, gulrøtter etc. og en kasse med sukkererter. I fjor prøvde vi også gresskar. Ønsker meg veldig et drivhus, men det er liksom stygt nok i hagen med en diger trampoline :sparke:


#49

Rug sa for siden:

Men hvis du har plass, er det jo ikke stygt med et drivhus? Min søster har det så utrolig koselig inne i og rundt drivhuset, det er den beste plassen i hagen. Vi skal omprioritere litt i hagen slik at jeg får plass, og da skal det ikke være et lite knøtt på fem kvadrat. Det skal i alle fall være plass til en stol og en arbeidsbenk, pluss det som skal vokse der.


#50

Rug sa for siden:

Forøvrig er det nok ikke i år de store hageplanene kan iverksettes. Vi har en sommerstue, men jeg lurer faktisk på om vi kommer til å rive den. Den deler hagen veldig i to, samtidig som den ikke fungerer etter våre ønsker. Det er de forrige eierne som har bygget den.

Uten varme på fryser alt inne i løpet av vinteren, så jeg kan ikke bruke den som oppbevaring for planter uten å bruke en formue på strøm. Det er ingen takvinduer, de to vinduene er mot øst (og solen dekkes av huset vårt) og nord, og sørvinduene/skyvedørene er dekket av takheng slik at det ikke kommer særlig sol inn. Dermed kan jeg heller ikke bruke det til å drive planter. Er det galskap å rive et helt bygg for å få plass til flere bed? :sparke:


#51

Carrie sa for siden:

Problemet er mest at det ikke er noen egnet plass å ha det.. :(


#52

Rug sa for siden:

Den ser jeg, ja. Jeg fikk plass i vår 50 kvadrats hage, jeg kjøpte et veggdrivhus i Danmark på to kvadrat. Vi støpte dekke som det stod på, nettopp fordi det stod inntil veggen. Neste gang skal jeg bare ha stein nok til å gå og stå på, slik at plantene kan rett i jorda.

Men jeg hadde veldig mye glede av det lille huset, satte bare inn hele jordsekker, laget et lite hull og satte plantene direkte i sekken. Da kunne vi også reise fra i perioder. Det var litt stress å regulere varmen, for døren måtte på vid gap når sola stekte som verst, og det måtte jo noen være til stede for å gjøre.

Hadde vi ikke flyttet, var neste plan å få montert hyller slik at jeg kunne dyrke ting i flere nivåer. Jeg hadde også en automatisk vindusåpner, men jeg gadd aldri montere den siden jeg så at det måtte mer luft til de dagene det var verst.


#53

Tallulah sa for siden:

Nå har jeg bestilt enda noen flere frø. :hyper:

Urter denne gangen.

Koreansk anisisop:

Kinesisk gressløk:

Russisk estragon:

Grønnmynte:

Etasjeblomsten temynte:

Og en tebusk!


#54

Mei sa for siden:

Jeg har sådd noen krydderurter. Flere på vei. Også håper jeg at jeg får tak i og får satt jordskokk i år. :tvitvi:


#55

Nelly sa for siden:

Da har jeg og ungene sådd chilli, måneds jordbær og paprika. Spennende om det blir noe greie på, ikke erfaren i slikt.

Etter å ha lest her fikk jeg lyst til å lage meg en liten grønnsaksbed. Kan ikke denne snøen snart forsvinne.


#56

Tallulah sa for siden:

Jepp, jeg husker fremdeles på deg. Med en gang det dukker opp noe på parsellen (og det gjør det), så graver jeg det opp og sender til deg.


#57

GinaK sa for siden:

Jeg kjøpte en bringebærbusk på senhøsten i fjor, spent på om den lever til våren.
Og så plantet jeg en haug med lilla tulipaner og lilla allium sammen i et steinbed og håper det blir lekkert til våren. :)
Kanskje jeg skal prøve meg på litt grønnsaker.. agurk, salat og tomater....


#58

Mei sa for siden:

:lykkelig:

Vi hadde ingen rådyr på besøk i fjor, til tross for at det er mange i området. I vinter har de imidlertid oppdaget hagen vår, og jeg er allerede urolig for alle løkene som ligger klar til å spire når snøen forsvinner. Er det noen som har hørt noen gode "holde-rådyrene-på-avstand-tips"?


#59

Palmen sa for siden:

I dag har Mini og jeg sådd Cherrytomater og paprika.

Vi har masse blomsterfrø som må forkultiveres, ellers planlegger vi bok choy, pyntegresskar, broccoli, erteblomster og gulrot. Kommer til å bruke frøbånd til gulror i år. VI må dessuten ha squash, løk og poteter, det var stor suksess i fjor. Mon tro hvor mange av disse kassene jeg trenger til dette?


#60

mamsen74 sa for siden:

He-he... naboen vår sverger til hårdotter på plantene sine. Vi derimot sier at hun bare kan sende de til oss så får det heller stå til med tulipanene ;)

Ellers en flott tråd, som jeg skal titte innom igjen når vi flytter hjem til Norge. Mange fine tips her!!


#61

gajamor sa for siden:

jeg og ungene var en tur på plantasjen i helga og kjøpte frø;

Grønnsaker: gulrot, paprika, agurk, tomat, gresskar, salat, sukkererter, erter, chili
Urter: gressløk, oregano, timian, persille
Blomster: solsikke og sommerblomstblanding (lille skatt insisterte)

Mye av dette bør klare seg utendørs, men noe må vi nok satse på å dyrke i vinduskarmen inne. I tillegg setter vi poteter så raskt det lar seg gjøre.


#62

Tallulah sa for siden:

Jeg har fått tefrøene mine! De ser ut som små hasselnøtter, og ligger i vann hjemme nå. Jeg skal så dem i kveld, og krysser fingrene for at de spirer.
Dette blir spennende!


#63

Palmen sa for siden:

Hvordan kan man få til avocadoplanter? Legger man steinen i vann i en periode først, eller rett i jord?


#64

Miromurr sa for siden:

Jeg og guttene har sådd frø i helga. De fikk være med på plantasjen, og Rabalder fikk velge seg frø selv. Han har sådd noen rosa og hvite sommerblomster, jeg husker i farten ikke hva de het. Sjarmøren valgte jeg buskblomkarse til, de har store frø som er lette å håndtere for små fingre. De koste seg skikkelig med å så frø, og er veldig entusiastiske vannehjelpere.

I tillegg har vi (jeg) sådd salvie, hestemynte, oregano, timian, sitronmelisse, kirsebærtomater, røde orientvalmuer og blå valmuesøster. Blå valmuesøster har jeg samlet frø til selv, så den er jeg mest spent på om kommer opp.


#65

allium sa for siden:

Jeg gjorde den en gang, jeg mener det var noen kompliserte greier med å stikke nåler inn i midten av stenen, før man henger stenen på et glass ved hjelp av de utstikkende nålene, slik at halvparten står i vann.


#66

Tallulah sa for siden:

Da jeg var liten hang vi steinen halveis ned i vann, med to fystikker stukket inn. De hang den til den fikk røtter, så ble den plantet. Men de er ikke så spennende altså, de blir liksom bare en lang, tynn stengel. Men det er veldig pedagogisk.


#67

Tallulah sa for siden:

Forresten, jeg anbefaler denne igjen: Dyrk det, spis det.
Masse fine prosjekter for barn (og voksne), og man trenger ikke hage for å gjennomføre dem.


#68

Tallulah sa for siden:

Jeg har funnet et nytt sted å kjøpe frø; på etsy! Søk på heirloom seeds, og man får opp masse spennende. Jeg greide ikke å droppe maisen alikevel, så i år blir det svart mais.


#69

veobra sa for siden:

Jeg har frø til stokkroser liggende i vann, skal plante i morgen. Det står at de skal plantes i februar hvis man vil de skal blomstre til sommeren. Jeg får satse på at det holder.



#71

Malama sa for siden:

Jeg får jo veldig dyrkelyst av å lese denne tråden...

Hvorvidt jeg har energi til å gjennomføre er en annen sak, jeg har nok ikke verdens grønneste fingre heller, og hagen vår er under sterk... kan vi si vurdering? Der var en så høy hekk at det var bare skygge, derav ikke et eneste gresstrå, bare mose og løvetann. Vi tenkte å røske opp hele greia og utvide terassen som er der, siden det uansett er utenfor soverommsvinduet vårt, og mannen min er gresspollenallergiker, så å anlegge gresspen virket litt dumt. så fikk vi hund, og måtte ha noe "natur" vi kunne slippe henn ut i for kjapp tissing på morgenen, så da beholdt vi mosen, men tok hekken hadde vi allerede tatt med motorsag. Den har dog vokst seg noe opp igjen, og hva vi skal og ikke skal gjøre med hagen er egentlig veldig uvisst... Men ei kasse eller to på veransen kunne jeg jo i det minste hatt...

Er jeg f.eks altfor sent ute til å dyrke tomater (kanskje sånne små?) på verandaen? (Den er egentlig ganske stor, dog altfor full så egentlig har vi ikke plass, men slike ting ignorerers. Særlig dersom det kan henges i kasser på rekkverket, der har vi jo allverdens plass, for det har vi ikke noe av i det hele tatt! (Bare en under kjøkkenvinduene på andre siden av huset, der pleier jeg putte noe sommerblomster)


#72

allium sa for siden:

Jeg jukser og kjøper tomatplanter på gartneriet.


#73

Malama sa for siden:

Det er sikkert en lurere løsning...


#74

Malama sa for siden:

Men dersom jeg skulle gå for den pedagogiske "se, her er et frø, vi putter det i jorden og vanner og passer på, og se om en stund kommer det opp en grønn sak, og se, så vanner og passer vi på videre, og se, den vokser, og tilslutt gir den oss noe vi kan spise" er tomater muligens et for veldig prosjekt (De er blitt meg fortalt at jeg er sent ute?) De krever utfra det jeg husker fra min mors tomatprosjekt ganske stor plass, da det ble så mange, store planter av det...

Hva er et fint "lære Knerten om at mat kan komme fra frø"-prosjekt?


#75

Tallulah sa for siden:

Gulrøtter i melkekartong i vinduskarmen. Så 3-5 i hver.


#76

Arona sa for siden:

Jeg skal dyrke kjærligheten! :)


#77

Miromurr sa for siden:

Nåååh! :love:


#78

Palmen sa for siden:

Skavvise, 63 potter står i alle vinduskarmer og er i ferd med å gjøre mannen min gal:

cherrytomater
paprika
persille
basilikum
blomkål
broccoli
pyntegresskar (til Halloween så klart!)
stemor

Så får vi se om forkultiveringen gir resultater, eller om vi rett og slett burde ha satset på de grønnsakene man kan så direkte ut i jorda. Koselig er det jaffal!


#79

Miromurr sa for siden:

Jeg egner meg ikke som frøpasser. Eller, egentlig egner jeg meg ikke som ungepasser. Nå har guttene i all sin omsorg vannet ihjel de fleste små spirene våre. :gaah:
Men, sommerblomstene til Rabalder klarer seg fint, én av buskblomkarsene til Sjarmøren har også klart seg. Og både salvien og tomatplantene har det strålende så langt. :bankibordet:


#80

Ru sa for siden:

Her spirer det i Halloween-gresskar, prydgresskar, reddiker og sukkererter. Et av eplefrøene har faktisk spiret og vi har nå offisielt et epletre. På omtrent 1 cm. :knegg:
Pallekarmene er klargjort og venter på utplanting, jeg skal bare vente til det har regnet litt.
Vi har veldig mye sol mot huset, så det blir ganske snart for mye sol for plantene å stå i vinduskarmene. :bortskjemt:


#81

Maxine sa for siden:

Jeg skal konsentrere meg 100% på å få hekken min så høy og tykk som mulig!!

Tror faktisk jeg skal sette meg ned og se på den vokser på de varmeste solskinnsdagene...!


#82

Miromurr sa for siden:

Jeg kan anbefale en hvit-portvin-og-tonic mens du ser på at hekken vokser. Med masse isbiter. Det burde gjøre susen. :nemlig:


#83

Maxine sa for siden:

Taaakk :lykkelig:

Hvilke tips har du til hekken da? :confused:


#84

Miromurr sa for siden:

Nei, jeg har som sagt klart å ta livet av de fleste spirene jeg hadde sådd, så akkurat det tror jeg du bør spørre noen andre om. Men hagedrinker er jeg god på.


#85

Maxine sa for siden:

Da vet jeg hvem jeg skal spørre når hekken er blitt så tykk og høy at den skjermer for den nysgjerrige naboen min :D


#86

Malama sa for siden:

Tomatfrøene spirer til "taket" i det lille plast "drivhuset", paprikaene bare et par cm grønne spirer, gulrøttene er noen tynne, pinglete greier, men lange spirer (Hva som vokser nedover og evt kan spises av dem vites ikke.)


#87

Michelle sa for siden:

Her kan du lese litt. www.bakker-norge.com/G_457/Klipping-av-en-hekk.htm
Ikke vær redd for å klippe godt ned iallefall de første årene. Da blir hekken tett og fin.
God jord er viktig under planting. Viktig å gjødsle. Vi bruker av og til om våren (Ikke hvert år) å ha jord rundt hekkplantene blandet med litt kugjødsel kompost.
Den jorden du får fra Plantasjen er ofte dårlig og tørr. Derfor er det ekstra viktig å blande den ut.

Jeg var på gartneri i går og kunne ikk dy meg så det ble innkjøpt et par Rhododendron samt vårjyvel:)


#88

Sinobell sa for siden:

har sådd poteter. men så tenkte jeg at det var smart å sjekke opp i litt rundt potetsåing. og da kom alle krekk og advarsler. Men fader rullan, det er jammen vanskelig å så poteter riktig, det vil si om det skal være for gøy og ikke for industri. Det første problemet er å få tak i såpoteter. som da er poteter testet for sykdommer, for de som selger er grossister, mao å kjøpe 4-5 stykker er utelukket. Å sende poteter selv til testing skulle jo gå ann men når en test er av 110 poteter så blir det litt vanskelig.

så nå er jeg sur på potetbøndene som gjør det så vanskelig. hva med litt open source potetdyrking?

forresten har jeg tenkt å så det som skapte overskrifter i BA i høst som opiumsvalmue. jeg er nemlig en av de som var å forsynte seg av frøkapslene. jeg bryr meg minst om opiums"mulighetene", og håper blomstene får stå i fred.


#89

Maxine sa for siden:

Jeg skal dyrke plen i år også gitt :knegg:

Humpetittenplena skal jevnes ut, og jeg får ti kubikk matjord i hagen til helga :dustekjærring som skal gjøre alt sjøl:


#90

Palmen sa for siden:

Sjekk et velutstyrt hagesenter, de i nærheten av meg selger settepoteter i 5 kilossekker, og det er ikke all verden. Kanskje du kan gå sammen med en nabo, og dele en pose om 5 kg blir for mye?


#91

Karamell sa for siden:

Jeg har fått masse spirer av en venninne så nå har jeg spirer av tomat, paprika, chili, agurg, sitronmelisse og basilikum i vinuduskamen her.

Ellers skal jeg passe på plenen og hekken. :knegg:


#92

Hyacinth sa for siden:

Jeg også. Jeg plantet laurbærhegg i fjor. En drøss med busker. Moren min sier at de vokser en halvmeter i sesongen. Men de har ikke vokst i bredden, så det ser ikke ut som en hekk. :sur:


#93

Maxine sa for siden:

Jeg plantet søtmispel. Klipte den ned to eller tre ganger. Det kjentes kjipt ut da, men jeg ser jo at den blir tykkere, og den spirer godt allerede :)

Gjødslet for første gang i dag, det er heldigvis god jord på mesteparten av tomta. Sett bort fra litt murstein og grus slik på de merkligste steder :p


#94

Ru sa for siden:

Plantasjen selger små kasser med settepoteter, typ 2,5 kg eller så. Testet av mattilsynet og ok. :nikker:

Jeg har jobbet masse i hagen de siste dagen, og nå har jeg et bed som ser pent og ok ut, et som begynner å bli tomt for bringebær og så har vi begynt å rydde opp litt hist og her. Jeg har klippet frem en svær rosebusk og klippet ned en hortensia, og ellers kranglet veldig mye med bringebær. :gal:
Min mor var helt forferdet, "skal dere ikke ha bringebær?! Det er jo så kjekt for barna?!". Jadda. Men ikke vill-bringebær som er viltvoksende og over fuckings alt i hagen. :gal:


#95

Miromurr sa for siden:

Jeg har måkket fram blomsterbedet, mannen har måkket fram plenen (og tok med seg to spireabusker i samme slengen :sur:), og jeg har funnet de stakkars solbærbuskene mine under halvannen meter snø, helt nedbrutte. :sukk: Skal prøve å klippe de ned, og håper de kommer med nye skudd snart. Neste år skal de bindes opp før vinteren. Bringebærbuskene og spireaene som ligger under tre meter snø bak huset tør jeg ikke tenke på hvordan det har gått med engang.

Inne spirer tomatplantene og popcornet som bare det, heldigvis. Små urteplanter av sitronmelisse og salvie har også begynt å dukke opp, og rosenkorgplantene (?) har det helt strålende og begynner å bli klare for omplanting/utplanting. Timianen tok kvelden av for mye vanning dessverre.


#96

Ru sa for siden:

Miromurr: Jeg klippet ripsbusken helt ned i forfjor, den kommer fint opp igjen i år. :nemlig:


#97

Salt sa for siden:

Vi skal mure opp 2 bed i hagen og bytte jorda, og når vi har fått gjort det skal vi plante buksbomhekk. Foran det vet jeg ikke helt hva jeg skal ha, men det blir muligens lavendel (helst spiselig) og kryptimian.

Også er jeg veldig spent på hvordan det går med klatrerosene jeg plantet i høst! Ser noen skudd nederst, så jeg krysser alt jeg har. Har gitt dem kugjødselkompost, og vanner godt.


#98

Miromurr sa for siden:

Det høres veldig jo lovende ut. Ripsbuskene mine ble også helt klipt ned i forfjor, og fem av seks busker kom med nye skudd. Den siste var nok skadet i røttene av gravearbeid like ved, så jeg tror det var derfor den ikke kom seg. Men det var gamle busker, solbærbuskene plantet jeg i forfjor, så jeg vet ikke hvor mye de tåler.


#99

allium sa for siden:

Lavendelen min er død - igjen. Er det noen som har gode tips for å holde liv i lavendel?


#100

Mei sa for siden:

Det er vel ikke alle lavendeler som er stauder/overlever i Norge? :vetikke: Jeg har ikke helt gitt opp min lavendel fra i fjor, den har fått et par nye blader og kvistene er grønne inni. Jeg håper dette er første året jeg har klart å overvintre en.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.