Kjøpte meg ismaskin i går, som ligger klar i fryseboksen. Det følger med et hefte med noen grunnoppskrifter, men det kommer ikke helt tydelig fram hva man skal gjøre med ingrediensene før man har dem i maskinen. Skal jeg vispe eggeplommene til eggedosis, og fløten til krem? Eller skal alt bare blandes?
Vil også gjerne ha gode oppskrifter på hjemmelaget is. :)
Det kommer an på hva man lager. Hvis du visper eggeplommene til eggedosis og fløten til krem som du så blander så får du isparfait. Jeg har prøvd å lage den varianten hvor man skal dampe inn fløten til den henger igjen på skjeen (eggekrem - altså lag eggedosis, tilsett varm fløte litt etter litt mens du pisker, så varmes blandingen opp mens du rører til eggekremen tykner). Jeg tror den siste varianten er det som blir iskrem?
Litt på gyngende grunn her, så jeg ender ofte opp med bare å lage sorbet. :knegg:
Jeg mente jeg lagde eggekrem? Eggedosis varmet opp og så ble det tilsatt varm melk/fløte til det tyknet og så blandet med vispet krem til slutt? Eller hvordan var det?
Hvilken har du kjøpt? Jeg fikk også min nye ismaskin i går - en Philips. Ut fra det jeg kunne se sto det nøyaktig fremgangsmåte i oppskriftsheftet. Jeg mener å huske at ting skulle piskes men ikke varmes.
Jeg lagde is etter denne oppskrifta (med noen modifikasjoner på tilsetninger, men ikke på framgangsmåte). Det ble i hvert fall helt fantastisk godt! :nam:
Ismaskinen fryser bare ned isen under røring slik at det ikke dannes iskrystaller. Pirsking av krem og slikt må man fikse selv.
Jeg kjørte et stort beger vaniljeyougurt i ismaskinen i går. Ble veldig deilig. :nam: Fins kokosyougurt i store beger mon tro? Kunne tenke meg å gjøre det samme med den.
Man kan lage alle typer "is" i ismaskinen - det kommer an på hva man foretrekker.
Iskrem lages av pisket krem.
Italiensk gelato lages også av pisket krem, men krem piskes i langt mindre grad (altså mer kompakt).
Fransk iskrem bruker også eggeplommer - dvs. at man lager det fra eggekrem. (Jeg prøver stadig å lage den, men den er tidkrevende. :gal: Det er veldig da å kjøle ned blandingen i vannbad før blandingen helles over i ismaskinen.)
Sorbet er melkefri - benytter pisket fruktpuré. (Jeg har brukt sorbetoppskrifter som bruker pisket eggehvite for å få høyere grad av fluffyness.)
Sherbet er som sorbet, men med litt melk.
Granita - som sorbet, men med iskrystaller.
Jordbær og balsamico er en hit hos oss (sorbet med eggehvite). Det går i det og blåbær til høsten. Husk at du trenger mye, mye smakstilsetning ettersom aromaene kommer ikke like lett frem når blandingen er kald. Overdrivelse er lurt for å nå målet.
Og nå kom jeg på hvorfor vi stadig forsøker på fransk iskrem-varianten (den med eggekrem). Vi lager sorbet med pisket eggehvite og sitter da igjen med eggeplommer, hvah gjør man da? Jo, man må selvfølgelig lage iskrem med eggeplommer. :nemlig:
Oppskriftene jeg bruker er med kokt/ varmet ismasse som deretter kjøles før de går i ismaskinen. De er gjerne basert på mrlk, fløte og eggeplommer. Som røres sammen og varmes opp. Dvs. Ingen pisking av krem.
Ellers kan man improvisere også, f.eks. Ha i yoghurt som nevnt, eller fruktjuice. De mangobaserte juicene blir ofte gode, de er litt fyldige og søtlige.
Jeg har testet første runde med 3 eggeplommer som jeg vispet først med melis, 3 dl kremfløte og jordbærmos. Det ble godt, men litt mektig og "fløtete". Tror kanskje sorbeter blir bedre.
Jeg bruker oppskriftsboka til Ben & Jerry. Der pisker man egg og sukker til eggedosis, så blander man inn kremfløte og H-melk. Enkelt og greit. Ingen oppvarming, og isen er veldig god.
Jeg har min første isposjon snurrende nuh. La meg si det sånn; Jeg måtte fjerne meg fra kjøkkenet for å ikke prøvesmake opp alt sammen. Nam!! Brukte oppskriften til mammaugla (selvfølgelig :knegg: ) ovenfor her, med noen justeringer.
Det husker jeg ikke! Sorry. Hvis du googler eggehvit og sorbet så finner du sikkert passende mengdeforhold. Er ikke i nærheten av boken min på en stund.
Det kommer an på hvor kald blandingen er før du har den i ismaskinen. Hvis den er kjøleskapskald kan den bli en del stivere enn softis. Jeg pleier å kjøre den til det ikke er mer frysekapasitet igjen, se på om den fremdeles fryser blandingen i en film nærmest fryseelementet.
Jeg tok den i såfall ut for tidlig - da var den som soft is. Jeg har aldri sett ungene skrape skålene sine så iherdig. :knegg: Det kunne godt vært mer is - det var plass til mer i bollen. Det som var der var imidlertid så mektig at det egentlig holdt i massevis.
Jeg skjønner imidlertid ikke at det ikke skal la seg gjøre å lage is i to omganger nesten etter hverandre. Fryseelementet var steinhardt enda da jeg tok det ut. Kanskje jeg rekker en omgang til senere i kveld? :hyper:
5 dl melk
2,5 dl kremfløte
ca. 3 vaniljestenger (husk å dele de i to og skrape ut vaniljefrøene inni)
6 eggeplommer
200 g sukker
Vaniljestengene trekkes i melk/fløteblandingen i en halv time
Eggeplommer og sukker piskes sammen som en eggedosis (bruk gjerne en kjøkkenmaskin) TIPS: Jo luftigere du får det, jo bedre konsistens får du
Hell over melk/fløte og vaniljeblandingen over eggedosisen
Varm opp blandingen til ca. 80 grader
Når blandingen begynner å tykne, skal den siles over i ny bolle TIPS: Hvis den begynner å koke, må den siles med en gang
Avkjøl massen og hell den over i en iskremmaskin
Har du ikke maskin, kan den fryses i vanlig fryser
– Du kan gjerne ha andre smaker i også, iskrem tåler alt, sier Hellstrøm
Jeg så Nigella lage iskrem på tv en gang og prøvde selv etter hukommelsen. Jeg har ikke ismaskin og heller ikke tålmodighet til å røre så ofte, så konsistensen ble ikke helt perfekt. Men smaken var veldig god. Det var rett og slett bare kremfløte, pisket lett. Smakssatt med melis, saft og revet skall av appelsin og lime.
Jeg? Jeg har bare forsøkt uglemammas i denne tråden, og en noget selvkomponert sorbetoppskrift med eggehviter. Jeg liker aller best skikkelig fløteis med masse eggeplommer og sjokolade eller annet snopt tilsatt. Jeg kjenner at muligetene er uendelige med en sånn maskin som dette. :hjerter:
Jeg lagde en god variant av en Nigella-oppskrift i dag. Fløte, appelsinsaft + skall, limesaft og melis, pluss litt hakket sjokolade. Ikke noe egg. Den ble frisk og god.
Ja, i ismaskin får det iskremkonsistens, setter du begeret rett i fryseren blir det knallhardt og iskrystallete.
Jeg er på jakt etter en god iskremmaskin med minst 1,5 litersbolle. De har en på tilbud til 299,- på Obs nå, men den er på bare 1 liter og jeg vil ha større. Ismaskin er et must nå når jeg ikke spiser melkeprodukter og egg, soyais koster jo flesk. Dessuten vil jeg prøve meg på diverse sorter fruktis/sorbet i sommer. :nam:
Har du en kjøkkenmaskin? Jeg fant ut at iskremmaskin til min kitchen aid hadde en bolle på ca 2'2 liter. Tror ikke prisen var så ille heller, men den er jo ikke 299,- da.
Jeg har en dånegammel Kenwood fra før krigen omtrent, som egentlig burde vært i bosset for lengst. Bruker den kun i nøden siden jeg ikke tar meg råd til ny, har liksom så mye annet å prioritere. Men en Kitchen Aid er på ønskelista, absolutt. Finnes det ismaskin til den altså? Hø?
De med liten bolle er ofte billige, rundt 3-400,- kroner. Jo større bolle, jo dyrere, ser jeg. Jeg vil ha minst 1,5 litersbolle, helst mer, og da må jeg nok opp i nærmere tusenlappen tenker jeg. Men det er en fantastisk investering, spesielt om man ikke spiser melkeprodukter og dermed ofte må lage sin egen iskrem.
Takk for tipset, spennende! Jeg kjøper nok da heller en ny Kenwood siden min er så gammel og delvis ødelagt. Men nå har jeg jo en super unnskyldning til å faktisk ta meg råd til en ny maskin, hehe.
Beklager at det har tatt så lang tid å finne frem Ben&Jerry-boka.
Oppskrift på "sweet cream base", som jeg bruker enten alene eller med div. blandet oppi.
2 store egg
190 ml sukker
500 ml kremfløte
250 ml melk
Pisk eggene lett, 1-2 minutter. Pisk inn sukkeret, litt om gangen, til alt er blandet sammen. Hell i kremfløten og melken, og pisk. Ha i ismaskinen.
Hvis du vil blande noe opp i dette, f.eks. kjeks, sjokolade osv. pass på å gjøre det på sluttiden av islagingen - altså bare noen få minutter før du avslutter.
Denne isen er ganske myk når den kommer ut av ismaskinen, så jeg pleier å lage den en stund før, heller det opp i en beholder, og fryser den til den får ønsket konsistens.
I og med at det er eggehviter og melk i den i stedet for bare eggeplommer og fløte vil jeg anta det er en mindre mektig og rik iskremsmak? Den må prøves, selv om jeg er svak for eggeplommer og fløte i is. :knegg:
Ben&Jerry var god! Og ikke minst; veldig enkel å lage. Ikke "skitne til alle boller og halve kjøkkenet underveis". Etter å ha forsøkt et par-tre-fire forskjellige oppskrifter gikk det plutselig opp for meg i ettermiddag at man egentlig ikke trenger noen. Det er litt som omelett - har du egg og litt til så blir det omelett uansett. Min "grunnoppskrift" ser nå sånn ut;
-1 liten pakke kremfløte (piskes til krem)
-2 eller 3 egg (eller fire plommer) (tilsettes og piskes inn)
-Matfløte, melk, kokosmelk, kaffe eller hva hjertet måtte begjære (tilsettes og piskes inn)
-Søtning ved behov (tilsettes og piskes inn)
Alt helles i maskinen og etterhvert som isen blir tykkere tilsettes sjokolade eller andre gode saker.
Akkurat nå lager jeg bountyis. Kokosmelk, kokos og mørk sjokolade. Jeg glemte et øyeblikk at jeg ikke er så glad i kokos, men jeg liker jo is!? :knegg:
Er ekstremt fornøyd med min Philips, men i min nylige research så det ut som alle maskiner duger. Det fine med min er at den bare har et fryseelement som skal i fryseren, ikke en hel bolle.
Kokosisen blir ikke min favoritt. Mannen kunne derimot ikke få nok, så den forsvinner vel den også.
Jeg pisker krem og tilsetter ett og ett egg rett fra skallet. Med den "oppskriften" bruker jeg bare en bolle og en visp og alt er klart på under fem minutter.
I gourmetversjonen varmer jeg opp og bruker kun eggeplommer, men den tar tid og skitner til hele kjøkkenet. Smaken blir fantastisk uansett.