Vi skal prøve kosthold uten gluten, melk og sukker til Storebror.
Vi starter med 2 uker melkefritt, så 2 uker glutenfritt, så 2 uker sukkerfritt. Så setter vi sammen 2 uker med melke + glutenfritt.
Jeg regner med at vi ender opp med melke og glutenfritt, og med store restriksjoner på sukker.
Men altså. Melkefritt. Første prosjekt.
Soya, havre og rismelk, den er grei.
Blå soft flora.
Hva kan vi erstatte yoghurt med?
Hvordan kan de lage kakao i barnehagen til turdager?
Er det melk i knekkebrød? (nei?)
Du får tak i soya youghurt
Kakao kan du laga av havremelk eller varma opp sjokolademelk ( du får kjøpt ferdige dunkar med sjokomelk. Meiner den finnest i sortemanget til rismelk og soyamelk )
Litt nyskjærrig...
Ser det er en del uker til men har et spørsmål:
sukrose(farin)fritt eller froktosefritt(fruktose består av 50% sukrose og 50% fruktose)?
Jeg kjenner flere som ikke tåler melk og de tåler heller ikke soya. Noe an kan være obs på.
Soyayoghurt er grei, men vær obs på at de aller fleste variantene inneholder sukker. Sojade naturell gjør ikke det. Sånn til dere skal sette sammen, tenker jeg på.
Soyasjokomelken kan sannsynligvis varmes opp, denne er også proppfull av sukker. Et bedre tips er nok kakao og rismelk, den er litt søt i seg selv uten å være tilsatt sukker. Evt smeltet sukkerfri sjokolade og rismelk. Havremelk er sikkert også bra, jeg bruker det til det aller meste i stedet for melk.
Knekkebrød: her tror jeg du bare må lese på pakkene. Det finnes helt sikkert en del uten melk.
Greien er egentlig å sjekke alle innholdsfortegnelser, for særlig melk er på de rareste steder. :tre års fartstid: Det er mange gode tips å hente her inne, heldigvis. Lykke til!
Jeg holder på å lære meg melke-, soya- og eggefri matlaging nå, og det går egentlig ganske bra, og du finner helt sikkert ut av det. Det er viktig å lese alle innholdsfortegnelser, for det finnes melk i utrolig mye. Vi skal ikke ha noe med melkeprotein og må f.eks unngå Crème fraiche, fløte, is, kasein, kaseinat, kesam, melk, margarin, myse, mysepulver, ost, ostepulver, rømme, smør, yoghurt, yoghurtpulver, tørrmelk etc. Det tar litt tid og sette seg inn i det, rett og slett.
Jeg synes havremelk i mat fungerer bra, men har ikke fått dreisen på havrefløte. Trøtt ga meg et fint tips om å øke fløtemengden og så tilsette mer fett.
Soyamelk og soyayoghurt har jeg ikke prøvd, siden broren til min melkeallergiker ikke tåler soya. :sukk:
Jeg har ikke prøvd enda, men du får visst kjøpt melkefrie fiskeboller og sånne produkter på Obs. (Hvit saus kan lages på "blå margarin" og havremelk.)
Det er ikke melk i de knekkebrødene jeg har i skuffen, men knekkebrød kan man jo lage selv også. Det meste kan jo lages selv, om nødvendig.
Jeg synes pålegg er den største utfordringen, siden mitt barn som ikke skal ha melk ikke liker kjøttpålegg eller syltetøy. På ett eller annet tidspunkt går han nok lei av leverpostei. :knegg:
Ellers finnes det en del oppskrifter på www.utenmelk.no og allergikokken.no.
Dette er et forsøk for å se om det har postiv innvirkning på autismespekter problemer.
Hvis vi ser at det virker kommer vi til å få veiledning.
Jeg ser for meg at å kutte sukker helt og holdent er umulig. Der forsvinner nok "bare" ekstra og synlig sukker, om dere skjønner hva jeg mener?
Sukkeret i kaviaren og majonesen må nesten bare få være, hvis ikke er det absolutt ingenting som gutten spiser.
Jeg synes dere burde hatt veiledning fra dag 1. Dette er en ganske kraftig kostomlegging, så jeg synes ikke dette er noe man skal holde på med på egen hånd. Og hva slags positiv innvirkning venter dere å se? Har dere tatt tester på om han reagerer på gluten og melkeenzymer? Hvis dere ikke har slike håndfaste ting å måle, så er det veldig lett å "se det man vil se". Dessuten er tidsperspektivet altfor kort. Vi vurderte en lignende diett for sønnen vår, og da sa de at man ikke kan si noe som helst før etter seks måneder.
Jeg beklager at jeg er så negativ, men jeg blir litt oppgitt når folk sier at "men det er da bare å prøve". Jeg synes ikke det er "bare å prøve", all den tid det mest sannsynlig innebærer en voldsom omveltning for barnet samt at resultatene kun vil være basert på øyet som ser.
Ja men er det sukkeret eller fruktosen sere skal kutte?
Min sønn tøler ikke fruktose så ergo han tåler ikke sukkert helle med at fruktose består av 50/50 med sukker og druesukker.druesukker tåler han.
Så skal du kutte fruktose må du kutte frukt og.
og ALT med sukker.
Saft er det bare fun saft som er ok.
Av "uekte" sukker er det bare splenda og naautren?!? som er ok. Ikke sukrin.
Brus er det bare cola ligth-pepsi max som er ok. For fanta er laget på frukt konsentrat
For eks om dere skal kutte alt.
Jeg har ikke prøvd gogreen, men oatley kan fint brukes til det du nevner her.
Denne listen er "positiv" i forhold til å kutte ut melk. Smør bytter du ut med soft spesial (blå soft), yoghurt med soyayoghurt og så kjøper du salami som er uten melk (bjerke har en type uten). Resten er som regel melkefritt.
Wasa har en pakke med gluten og melkefri knekkebrød.
Jeg har laget kakao til meg av rismelk og smeltet sjokolade (Plamil fra helsekost), det krevde en del sjokolade for å døyve rismelksmaken, men med nok sjokolade, så ble det helt perfekt! Ellers, så går det jo an å lage varm eplejus eller saft istedet for kakao.
Veldig lurt å begynne med melk, ja. :) Og siden det ikke er 100 % alt-som-ligner-på-sukker siden heller går det nok veldig fint med de soyaproduktene som har sukker i seg også, bare vær obs på det når dere kommer så langt. Trikset er å se hva som står øverst på ingredienslistene, men det vet du sikkert.
Nei ikke alle, men det er gluten i de fleste knekkebrød.
kokosmelk, mandelmelk (har jeg funnet i "melkekartong" på helsekost :hyper: ),
Yoghurt kan du lage selv (oppskrift her inne) eller bruke sojayoghurt.
Har du tenkt å bruke honning til søtning?
Her er en god oppskrift på kakao. Men du får til mye med både rismelk og sojamelk også. Og du kan jo bruke oboy (som jeg mener å huske er uten både melk og gluten. Men ikke sukker da. MEn du må sjekke, er noen år siden vi drakk oboy!)
3 tablespoons canned coconut milk
1/2 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon sukrin or honey
a dash of natreen sweetener
4 1/2 teaspoons cocoa powder (ecological, from health shop)
1 dash ground cinnamon
1 cup boiling water
Jeg tror det vil bli svaert vanskelig aa klare dette uten veiledning paa egenhaand. I tillegg tror jeg ikke dere kan faa sikker effekt etter kun to uker paa en diett. Skal barnet ogsaa spise i barnehagen boer dere gi all mat ellers tviler jeg paa at dere vil oppnaa maalet.
Jeg er rimelig erfaren paa ettikett lesning siden jeg selv gaar paa vegetarkost. Naar dene ene soennen min skulle paa melkefritt kosthold tok det fire uker aa klare aa faa luket ut alt med melk. Den siste synderen var knekkebroedene i barnehagen, som inneholdt melk. Og dere har ikke bare planer om aa gjoere dette, men ogsaa kjoere uten sikker og gluten.
Jeg haaper dere har forstaatt at dere maa lage all maten fra bunnen, og det tar tid. Jeg kjenner flere med barn med samme problematikk som dere, og alle har de proevd disse kosthold triksene. Og alle har til slutt kommet til at det ikke virker. Klart man vil det beste for sitt barn, men det er lurt aa gjoere seg noen tanker om at det finnes dyre 'spesialister' som krever mye penger og tid, og det hjelper ikke alltid.
Jeg vil ogsaa legge til at maalrettet jobbing med spraak og spraakforstaaelse, og veileding i reaksjonsmoenster hos barn og foreldre, det ser ut til aa virkelig hjelpe barna.
Gul leverpostei på boks er melkefri. Soya er en vanlig kryssallergi, så jeg ville prøvd å holde meg unna det også.
ICA sin havremelk er god. Rismelk funker veldig godt til kakao, sammen med nesquick eller o'boy. Jeg har funnet et instantpulver fra max havelar som er uten sukker også, og kun søtet med honning.
Jeg har ikke prøvd glutenfritt overhodet, men bidrar med hva jeg kan bidra med.
Her i huset går det mye i tomatsauser. Uten hvitløk, siden vi har en hvitløksallergiker også i huset, og hvitløk er det jaggu i nesten alt. :mumle:
Vi har levd uten melk før, så den er grei.
Vi skal i første omgang ta en og en ting, før vi tilslutt setter de sammen.
Barnehagen er HELT på vår side, og de kommer garantert til å greie å luke ut ting på 1-2-3, da de har erfaring med melkefritt og glutenfritt fra før, om en ikke sammen.
Dyre "spesialister" som krever penger og tid hører jeg ikke et sekund på.
For å oppklare litt.
Han er ikke allergisk.
Dette prøver pga diagnose innen autismespektret.
Jeg har vært skeptisk, men psykolog på hab.team for barn anbefalte oss å prøve iallefall, hennes erfaring at noen mente det var OK, noen mente det ikke var ok.
Jeg har venninne som jobber på barneavlastning, og har 2 barn der som har veldig god effekt av dette.
Det er ingen ernæringsfysiolog på sykehuset her. Det er ingen private.
Jeg kommer selvfølgelig til å ta med guttungen til legen hvis vi ender opp med å fjerne både melk og gluten etter disse to ukene.
2 uker tar han ignen skade av, han spiser så lite og kjedelig fra før, at dette muligens kan gjøre at han får i seg flere næringsstoffer. :knegg:
Jeg har ikke hjerte til å ikke prøve. For hva om de om 10-20 år finner ut at dette ER greia for de med autismespekterdiagnoser, også har ikke vi prøvd det engang, pga at noen sa at det ikke virket, pga at det virker mye jobb, fordi at vi ikke kan klare det alene etc.
Jeg er enig i at man godt kan prøve, men jeg er sterkt uenig i at man skal teste dette ut selv. Som jeg sa før, hva forventer du skal skje etter seks uker? Vet du hva du skal se etter?
Kan du ikke oppsøke ernæringsfysiolog på St. Olavs? Hvis de ikke har det på sykehuset dere sokner til, må vel det være en grei skuring å få bruke St. Olavs istedet?
Har ikke lest hele tråden men du bør unngå soya. Soya sitt protein er veldig likt kasein og de fleste reagere på begge deler. I tillegg har soa en del uønskete effekter på eks stoffskifte og hormoner..
Jeg har skrevet et par aritikler som jeg menr jeg har lagt ut her som heter "hvordan begynne gluten og melkefri diett".
Har 10 års erfaring med diett nå :)
Du bør prøve å begrense inntak av hvetestivelse.
Havre er veldig likt gluten og derfor bør det unngår på lik linje med at melk og soya er likt.
Den skjoenner jeg saa altfor godt, man gaar jo de ekstra milene man trenger for barna sine. Jeg har jo ogsaa proevd diett for min ene soenn, og kjent paa den der.
Likevel, tre stk spesialdietter 100%, med total tidshorisont paa seks uker, ser jeg som saa ambisioest, at det i praksis ikke lar seg gjennomfoere. Og saa skal dere kombinere de forskjellige diettene med hverandre. Jeg tror dere trenger mere tid for gjennomfoering, planlegging og observasjon. Det er svaert faa norske idag som lager all mat fra bunnen, det tar mye tid.
Anbefaler harryhandling for der har de bedre utvalg og priser i spesialmat.
Vi har kuttet 90% av all sukkeret og fruktosen og er egentlig ikke et problem. Må bare tenke over ting. Tenke at eks jus er ut -vann er inn :knegg:
Og at eple er den frukten med mest fruktose i
Grønne grønnsaker er OK. Med gulrot er ut.
Rød paprika er ut - mens grønn ,lilla og gul er OK.
Mais er ut
Vanlig sukker er ut
Sjokolade er ut og popkorn eller saltpotetgull er ok.
Er bare eksempeler.Sier ikke hvordan du skal gjøre det. prøver bare å hjelpe :)Jeg har et hefte om fruktose jeg kan skrive stikkord av om du er int. Send meg en pm da:)
Men fruktosen er veldig enkel å finne ut av. Be om å bli henvist til en fruktose pusettest og en laktose pustetes.
Så slipper du å prøve selv først.
Jeg vil anbefale boken Kjernesunn om du ikke har den fra før. Der er det mange tips som er supre og den omhandler blant annet en gutt som har spist seg symptomfri fra autisme. Det er mange som ser at kostomlegging hjelper.
Men; Du skal vite hva du gjør og sammensetningen av maten er like viktig som å kutte ut. I tillegg anbefales det å gi eye-q i doble eller triple mengder til å begynne med og det har i mange tilfeller vist seg å være en av de viktigste endringene.
Mange autister reagerer på kasein og gluten og man ser øyeblikkelig at ungen har fått i seg noe en ikke tåler etter en stund uten. Det viktigste tror jeg er å vite at det kan ta tid, flere måneder før du ser de større endringene. Noen reagerer positivt øyeblikkelig, men for de fleste er veien lenger.
Jeg har selv flere autister i familien og ser at kostomlegging er positivt, men veien kan være lang i og med at de har en rekke diller i forhold til mat, hvordan den skal se ut, at den ikke skal være i nærheten av annen mat osv.
Så søk og finn andre familier som gjør det samme, få tips på matlaging og skriv ned oppskrifter så blekket spruter og vær nøye på sammensetning og næringsinnhold.
Det er en av årsakene til at vi foreløpig, og etter nøye overveielse, har valgt å IKKE sette gutten vår på diett. Kasein- og glutentestene har ikke gitt utslag, så vi tviler på at det er MYE å hente på å kutte det ut. Og jeg ser for meg en svært vanskelig hverdag for gutten min om vi skal begynne å nekte han ting. Jeg tenker mye på dette, og er ofte usikker på om vi gjør det rette, men vi har heldigvis fagfolk i ryggen som sier at det er ikke bare bare å skulle innføre en slik diett. Kanskje vi prøver det når han blir litt større og vi kan forklare han det litt bedre. Akkurat nå ville han ikke forstå, og en slik kostomlegging ville nærmest bare vært "slemt". Jeg vil presisere at gutten min ikke er en "tung" autist. Da hadde jeg sikkert tenkt annerledes.
Jeg ser lett forandring på han med mat ellers, så jeg kan ikke skjønne at dette er verre?
Både vi og barnehagen ser jo forandring hvis han spiser litt mye sukker. Og alt går jo på synsning. Om vi mener at han er roligere, lettere å håndtere etc.
Dette er tilbudet vi har, og vi må bare gjøre det beste ut av det.
MEN, hvis vi synes dette funker, og skal fortsette på dette, da MÅ vi få til ernæringsfysiolog.
Jeg har også ei venninne med bred erfaring fra dette gjennom jobb på laget, som kjenner gutten, og som også kan observere utenfra.
Jeg har tenkt mye i natt ,og tror at vi gjør dette:
Kutter melk nå på mandag, da det er grei skuring. Samtidig så innfører vi de glutenfrie knekkebrødene og brødene, først som sist. Slik får han tid til å venne seg til det.
Etter 2-3-4 uker, alt ettersom det går å leve melkefritt med tanke på om han spiser, så kutter vi mer og mer gluten.
Sukker kutter vi alt ekstra etc, litt sakte men sikkert.
Vi kommer også til å ta opp dette på ansvarsgruppemøte i dag. Jeg synes også at 2 uker per ting er litt lite, og kommer til å bruke mer tid på det. I løpet av 4-5 uker satser vi på å være melke og glutenfritt, og da bruke noen uker å se om vi ser noen forbedring.
Kanskje så mye som et par mnd.
Hun vi snakket om i går er barnepsykolog. Hun har nok erfaring med at dette kan hjelpe, men jeg tror ikke hun har så mye erfaring med HVORDAN det skal gjøres. Jeg kommer også til å bestille en legetime i løpet av kort tid, for å drøfte dette med fastlegen. Og hun kan da muligens greie å hoste opp en ernæringsfysiolog etterhvert.
Vi er nestne bare nødt til å ta det steg for steg, ettersom han har endel hang ups på mat også.
Nå ble jeg glad og lettet på dine vegne Serafin.:) Dere kommer til å få et bedre liv når tidshorisontene blir mere realistiske. Og så håper jeg at dere vil være av dem som får god effekt av diettene.
Høres kjempebra ut!
Vær obs på at det er ikke alle ernæringsfysiologer som er like innkjørt i dette, eller er like "for" å bruke diett ift autisme.
Kanskje du kan kontakte NPIF og høre om de kjenner til noen gode ernæringsfysiologer der? (Evt. har du den kontakten jeg sendte deg. De virker veldig behjelpelige ift hvor man kan finne hjelp utomhus også)
Vær Obs på at havregryn (selv om de er glutenfrie) er noe man gjerne ikke tåler så godt. Samme med soya.
Blå soft er uten melk.
Grov glutenfri inneholder hvetestivelse og noen reagerer også på dette. I begynnelsen så brukte vi mest fin glutenfri. :jupp:
Go og mager er glutenfri leverpostei men inneholder dog hvetestivelse.
Høres ut som du er godt på vei allerede da. :riktig:
Dette gjelder jo for cøliakere (havre) og hveteallergikere (hvetestivelse), men det er ikke sikkert det er noe man trenger å ta hensyn til ved akkurat denne problematikken. :vetikke:
Det er jo ikke det i glutenfri havre, men proteinet ligner, og for noen cøliakere Kan det bety at man reagerer. Men det er ikke sikkert det er den slags mekanismer ved en evt autisme-gluten-sammenheng. Men nettop denne type spørsmål burde man fått hjelp med av feks ernaringsfys.
Eller det finnes andre glutenfrie meltyper og melblandinger uten hvetestivelse, som også er grovere enn fin melblanding.
Problem for mange på glutenfri kost er at det blir lite fiber og mye karber. Altså man stopper opp i "systemet" fordi man spiser mest loff, og legger på seg fordi disse lyse melsortene inneholder mer karbohydrater/kalorier. Dette kan selvsagt kompenseres via annen mat. Igjen, ernæringsfysiolog :jupp:
Vi bor i Nord Trøndelag. Vi har 1-2 timers kjøring til Sverige, og planlegger en tur om ikke lenge, ettersom det er mye større utvalg der. :)
Og ja, det BLIR ernæringsfysiolog, men de vokser ikke på trær, jeg kan dessverre ikke trylle, eller noe som helst, så det må ta den tiden det tar.
I dag har han fått smake knekkebrødet,soyayoghurten og spaghettien.. Alt falt i smak. PUH! Da er faktisk det viktigste dekket for oss, slik kostholdet hans er per i dag.
Sender med knekkebrød, yoghurt, musli, rismelk, havremelk og brød i barnehagen i morgen, så får de prøve seg litt frem i morgen.
Han har ikke spist leverpostei på flere måneder, og til frokost i barnehagen i dag skulle han ha det, og ingenting annet. :gaah:
Men knekkebrødet og rismelken gikk ned på høykant. Puh!
De skulle ha pizza til lunsj i dag, så han får bare spise det. Vi trenger alle litt tid til å omstille oss, tror jeg. Og han har ikke spist pizza på flere mnd heller, så er vel liten sjanse for at han faktisk spiser det...
Gildes leverpostei er uten melk og gluten men med hvetestivelse. Så da må du ha et forhold om du skal holde han unna hvetestivelse også. Da er produkter som er glutenfrie ikke safe - bare de som er naturlig glutenfrie. (m.a.o du må sjekke alt for hvetestivelse)
Samme med havre :jupp: Cøliakikere holder seg ofte borte fra havre av de årsakene Kanina skriver om her. Det kan være dere også bør droppe havren...
(og når vi da er inne på det; har man først en reaksjon på melkeprodukter har mange en reaksjon på soya også. Og geitemelk. Eller ikke. Det er det som gjør det så enkelt :dåne: )
Jeg tror vi bare må starte litt bredt, og ikke holde han unna hvetestivelse og soya, og hvis vi merker at det ikke er noen stor forbedring, så får vi bare gå hardere til verkst.
Det er vanskelig nok å få han til å spise fra før, liksom.
Men det er jo ikke noe annerledes å velge det bort? Det er jo bare å velge blå soft som også er uten, bruke olivenolje istedet for soyaolje (soyaolje tør jeg påstå ingen burde bruke anyway), og velge de produktene som er naturlig glutenfri. Det er ofte bare snakk om å ta den posen istedet for den posen liksom. Når du først skal sette deg inn i det, så er det ikke mer arbeid med naturlig glutenfri pasta og brød og knekkebrød, enn med hvetestivelse. Det er litt mindre utvalg, men sånn alt i alt, så er det vel det samme om man kan bruke to poser med mel eller fem, så lenge de to posene med mel funker til alt mener jeg.
Det største problemet med å kutte soya er yoghurt!
Han er 3 1/2 år.
Nydiagnosiert med asperger syndrom.
Han har allerede en litt vanskelig posisjon i barnehagen, og vi jobber MYE med at han skal heve status i gruppa og ikke være "annerledes"
Han spiser kun knekkebrød, yoghurt, ris og pasta, som er standar. Kan innimellom spise kjøttkaker, musli og pølser. Sånn på en god dag.
De har ofte yoghurt med musli eller havrefras til 2 måltid.
Hva om vi da fjerner soyayoghurten?
Det som sannsynligvis skjer er:
Raserianfall -> Negativ oppmerksomhet fra resten av gruppa
Spiser ikke -> Går uten mat fra 11.30 til 16.00.
Og nei, erstatning hjelper ikke, han vil ha det samme som andre.
Det er en liten gutt med ganske store problemer fra før vi snakker om her. Vi skal ikke kaste ungen ut med badevannet her heller.
du sjekker opp lage-yoghurt-selvtråden her inne og lager yoghurt på kokosmelk (Eller annen melkeerstatning) :D Blir så godt atte!
Et annet alternativ jeg lager til lillegutt istedetfor yoghurt er kokosmelk eller mandelmelk (han kan ikke drikke rismelk, sojamelk eller havremelk), blandet med bær eller bananer og litt vaniljepulver (uten søtning), også har jeg oppi litt gelatin. Rører underveis i stivnelsesprosessen så blir konsistensen sånn passe grøtete.
Og det siste alternativet er babyfruktpuré på boks. Ikke fordi det er så veldig likt yoghurt i seg selv men fordi boksen er så stas å ha med seg i matpakka :himle:
Ja, og hvis du ikke har noe imot palmeolje, går det an å få tak i sånne piskebare fløteerstatningsgreier (Erlet, en til jeg ikke husker navnet på i farta). De kan piskes opp sånn passe, blandes med bær/frukt og evt. noe søtningsgreier, og kan også brukes til å erstatte yoghurt.
Alle disse er det mulig å "optisk" få til å se ut som normal yoghurt. Hvertfall hvis muslien (eller i ditt tilfelle, rosinene, nøttene, elns) has på og kamuflerer litt.
(han får jo uansett ikke spist musli eller havrefras så litt annerledes blir det jo)
Ah, sånn ja. Ja da skjønner jeg at youghurten er viktig. Men det går jo an å la det meste være uten, men la ham ha youghurten? Det er jo mulig at det blir en bedring i symptomene, og at han kanskje begynner å spise mer på sikt også, når dere forsøker denne fremgangsmåten?
Jeg bråvåkner om natta pga at jeg har kommet på ting, og får ikke sove igjen.
Det med maten er jo bare en ting, det er jo 100 andre ting som skal på plass også.
Jeps.
(prøv å få en uttalelse fra lege om nødvendigheten av dietten, så kan du søke grunnstønad. Uansett kan du prøve å skrive fra diettkostnadene på skatten med grunnlag i diagnosen. Altså merkostnaden ift vanlig kosthold. Det du egentlig ikke nødvendigvis har lov å skrive av er utgifter til lege og ernæringsfysiolog privat ifm slike dietter. Men selv med gjennomsyn fra skatteetaten sklir det gjennom gitt :btdt:
Jeg skriver også av bøker, kurs, og at jeg må kjøre ekstra for å komme meg til butikker utvalg + evt. ekstra kostnader ved å kjøpe mat på nett. Det finnes veldig gode allergimatbutikker på nett, nemlig :
Vi har et barn med cøliaki i barnehagen, hvor de utelukkende bruker naturlig glutenfritt(pappan har også cøliaki). Derfor utgår også havre.
Havre er ikke sikkert glutenfritt dersom det ikke er plantet på områder hvor det ikke har vært hvete de siste fem år.
Jeg ble forklart at tarmen til barn er mye mer omtålig enn en voksens, og at de derfor valgte naturlig glutenfritt.
Nå har vi jammen meg holdt på i 3 mnd, og vi har fått en ny gutt. Han snakker, han er mer "med", har med øyekontakt etc etc.
Like sær i matveien er han dog. :knegg:
Det går i knekkebrød med kaviar + majones.
Rundstykker med smør.
Ris med ketchup.
Spaghetti med ketchup.
Kjøttkaker en sjelden gang.
Pølser med lompe.
Chips. (En sjelden gang)
Soyayoghurten mistenker vi at han får vondt i magen av, han får ikke det hjemme lenger. Prøver litt mer ut i barnehagen.
Men ting flyter nå, og det er sjelden jeg må tenke lenge for å finne løsninger, og til middag spiser vi glutenfritt hele gjengen, som oftest. Sånn i tilfelle han en dag plutselig skal bestemme seg for å smake på noe. (Det er jo lov å håpe?)
Kjempebra at det har gitt resultater. Jeg hadde nok laget yoghurt-erstatning, hvis han får vondt i magen av soya-yoghurt.
Men, jeg håper for guds skyld at barnehage, PPT, hab-team hjelper gutten med å ta igjen det tapte. Nå kjenner jeg ikke gutten din, men ut ifra det jeg har lest (og husker) så er det helt essensielt for hans videre utvikling at man jobber med å styrke felles oppmerksomhet (øyekontakt) og særlig imitasjon, hvis dette er problematisk for han. Veldig bra at dere synes øyekontakt har blitt bedre. Imitasjon og felles oppmerksomhet terper man på flere ganger om dagen til det virkelig sitter. Dette er to grunnleggende punkter som er viktig for å videreutvikle språk og sosial samhandling med andre mennesker.
Han har 7 timer spes.ped i uka + assistent resten av tiden han er i barnehagen. Til høsten er det søkt om 11 timer spes.ped. Han er på gruppetrening med fysioterapaut en dag i uka, i varmebasseng sammen med assistenten sin en dag i uka, og sanserom en time i uka.
Møller kompetansesenter er nå inne i bildet, og vi skal finne opplegg sammen. Barnehagen bruker endel tegn til tale, det skal taes ny hørselstest etc.
Så han har et bra opplegg rundt seg. :)
Så flott at det fungerer! Såvidt jeg vet er det ganske vanlig med reaksjon på soya hos barn, men det finner dere jo ut av. Hvis dere noensinne er i Sverige, har de veldig god yoghurt laget på havremelk der! Uansett, deilig at omleggingen gir resultater!
Supert.
Her har vi også fått en ny gutt. Storebror har gått på diett siden 2004. Han var helt i sin egen verden og vi fikk ikke kontakt. Vel han har nå et greit språk og er blitt veldig knyttet til oss i familien. :hjerter: