Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva kan man bli om man studerer engelsk?

#1

Myrsnipa sa for siden:

Et familiemedlem skal begynne å studere, og hun vil begynne på engelsk grunnfag og deretter ta en bachelor i engelsk.

Hva "blir" hun da?

Det er ikke aktuelt for henne å jobbe som lærer...


#2

rine sa for siden:

Arbeidsløs? :blafre:
Litt fjas, men jeg tipper at det ikke er lett å få noen jobb med "bare" engelsk.


#3

Dronningen sa for siden:

NTNU sier dette:

Kompetanse i engelsk er relevant innenfor et vidt spekter av yrker. Kommunikasjon er et stikkord for den type yrke man kan velge med engelsk i fagkretsen. Det er behov for kompetanse i engelsk innenfor områder som oversettelse, reiseliv, journalistikk og media, kulturformidling, økonomi og markedsføring. Mange jobber som lærere på forskjellige nivå i skolen, eller ved høgskoler og universiteter. Andre eksempler er litteraturkritikere, forfattere og språkteknologer. I tillegg finnes det yrkesmuligheter internasjonalt.


#4

Flubby sa for siden:

Jeg har to venninner med hovedfag i engelsk. Den ene jobber heltid i dagligvarebutikk, den andre jobber som engelsklærer i videregående etter flere år som arbeidsledig. Tviler på at engelsk er det sikreste kortet å satse på i dagens arbeidsmarked.


#5

Myrsnipa sa for siden:

Takk Dronningen. Har sendt henne den teksten og spurt om det er noe interessant der.


#6

Myrsnipa sa for siden:

Det er ingen andre aktuelle kort, skjønner du. Så vi må hjelpe henne med en infallsvinkel (eller utfallsvinkel).


#7

Niobe sa for siden:

Men... Hvorfor kan hun ikke bare få studere engelsk, om det er det hun virkelig vil..?


#8

rine sa for siden:

Engelsk er selvfølgelig nyttig å kunne, men i alle de yrkene du beskriver, Dronningen, kreves det tilleggskunnskaper (utdannelse og/eller personlige kvalifikasjoner). Jeg ser for meg at man skal ha litt flaks for å få en OK jobb med bare engelsk og intenting annet. Nå aner jeg jo ikke hva venninnen til Myrsnipa driver med, I`m just saying. :nemlig:


#9

Flubby sa for siden:

Det er store årskull som uteksamineres innen språk hvert år, spesielt engelsk. Med "bare" bachelorgrad stiller hun sørgelig svakt i forhold til alle de med mastergrad som også sliter på arbeidsmarkedet. Jeg har inntrykk av at engelsk er en fin ting å ha i tillegg til den utdannelsen man egentlig har tenkt å ta.


#10

Karamell sa for siden:

Kan man bli bachelor med bare engelsk? Trenger man ikke flere fag? Hilsen gammel og kan bare cand.mag. systemet.



#12

Myrsnipa sa for siden:

Nemlig....


#13

Dronningen sa for siden:

Så klart, men der er ingen dårlig vei å starte. Noen trenger en del år for å finne ut hva de vil satse mer konkret på. Engelsk kan være en innfallsvinkel til å gå videre i en spesifikk retning.


#14

Flubby sa for siden:

Grunnfag i engelsk ville vært veldig nyttig, men deretter tror jeg det sikreste er å bytte beite, dersom tidsbegrensningen på studiene er 3-4 år, og man tenker å få brukt utdannelsen i ettertid. Komboer som engelsk grunnfag og for eksempel bachelor i økonomi eller pedagogikk ville vært en bedre investering i egen framtid enn bachelor i engelsk, og stoppe med det. Er det et alternativ, eller er h*n fast bestemt på bachelor i engelsk, dermed basta?


#15

Blå sa for siden:

Hun må ha noen andre fag dersom hun skal få en bachelorgrad.

Dersom hun absolutt ikke vil bli lærer ville jeg rådet henne til å kombinere engelsk med noe økonomi og eller personalledelse/HR aktig og satse på næringslivsstillinger, et eller annet sted der hun kan profilere seg på at hun kan arbeide med internasjonale kunder eller utenlandske ansatte.


#16

Solå sa for siden:

Synes også det kan være en bra plass å starte om man er veldig usikker på hva man vil. Har hun en plan om hva hun vil bruke utdannelsen til da? De fleste må jo kombinere engelsken med noe annet, om man ikke vil bli lærer, men det er jo ikke alltid like lett å velge retning...

hilsen en som startet med engelsk grunnfag før hun endelig bestemte seg for hva hun skulle bli :blunke:


#17

Nera sa for siden:

Kullene på årsstudiet i engelsk er fryktelig store for tiden; over 100 registrerte selv her ved "mitt" universitet er realiteten. Så det sier seg selv egentlig at det er overproduksjon av kandidater selv om det selvsagt er en del frafall underveis.


#18

gajamor sa for siden:

Hva med oversetter? Du blir nok ikke autorisert med bare bachelor, men det finnes en del bedrifter som gir oppdrag til ikke-fagfolk også. Selvsagt dårligere betalt, da.


#19

Divine sa for siden:

Nja, det holder sjelden med bare språkfag for å bli oversetter. De fleste ønsker enten fagoversettere eller folk med master i oversettelse. Statsutorisert oversetter kan hvem som helst bli, så lenge man klarer kravene (som er veldig strenge). Det er dessuten få bedrifter som har faste in-house-oversettere. De fleste benytter frilansere. Og tilværelsen som frilansoversetter er ikke bare-bare, altså.



#21

C3PO sa for siden:

Jeg er statsautorisert translatør (det heter ikke statsaut. oversetter), og jeg er blant de få med tittelen som har hovedfag i engelsk. Det har lenge vært en motsetning mot universitetsmiljøet og translatørmiljøet, så jeg turde faktisk ikke fortelle hovedfagsveilederen min da jeg besto eksamen (på første forsøk). Og ja, du må ha en bakgrunn innenfor juss og økonomi for å klare eksamen. Eller stemmer det ikke helt at hvem som helst kan bli translatør. Det er lenge siden det ble innført krav om minst 3 års høyere utdanning.

Som flere skriver, kan man stort sett glemme fast jobb som oversetter. Jeg tipper på at jeg hadde en av de siste in-house-jobbene da jeg valgte å bli selvstendig på heltid. Det blir stadig vanskeligere å komme inn på frilansmarkedet, men det er fortsatt mulig. Da må man i tillegg være godt organisert - altså kunne holde styr på oppdragene, og ikke levere for sent. Klarer man å ikke overholde frister, blir man fort arbeidsløs. Det som er verst med byråene er at så lenge du ikke er noe særlig mer enn bachelor, er de ikke villige til å betale en anstendig lønn. Så man kan si at jeg har absolutt tjent på hovedfaget mitt.

Min erfaring er at det nesten uansett ikke er verdt å kun ta en bachelor. Arbeidsmarkedet blir mye mer begrenset, ettersom de bedre jobbene går til folk med master.


#22

Meissa sa for siden:

Det er ikke nødvedig å tenke så langt fram med en gang. Hvis hun har lyst å studere engelsk så er det en fin plass å begynne. Når man er student og har blitt litt mer erfaren så er det lettere å finne ut hva man vil videre. Det viktigste er å studere noe man liker, også blir man kjent med andre og får inspirasjon til videre studier etterhvert.

Jeg skulle ønske jeg tok noen fag på universitetet før jeg begynte på profesjonsutdanningen så hadde jeg kanskje blitt bedre kjent med både meg selv og systemet og kunne tatt bedre valg.


#23

Flubby sa for siden:

Her var vel noe av poenget at hun kun hadde 3, maks 4 år, til rådighet for å skaffe seg en utdannelse, og da har man ikke tid eller råd til den luksusen det er å prøve seg frem med noe man synes er artig først. Da bør det helst være noe matnyttig i enden av utdannelsen.


#24

Meissa sa for siden:

Beklager, jeg leste bare første innlegg, resten skummet jeg bare. Det var ikke meningen å være unyttig.


#25

Myrsnipa sa for siden:

Hun er allerede 26 år, og begynner å studere nå.... så derfor jeg er litt "effektiv" i tankegangen.

Takk for mange flotte svar. Det hjelper veldig: :)


#26

rajraj sa for siden:

Hvis hun er strategisk når hun bygger opp bachelorgraden sin, så kan hun peile seg inn på en del yrker der det er veldig nyttig med gode engelskkunnskaper. Men, som mange her er inne på, det var det med "bare" å ha en bachelor, da. Arbeidsmarkedet er trangt, så hvis hun er avhengig av å få en jobb kjapt etter at hun er ferdig - og vil at den jobben skal matche utdannelsen, så er det i hvert fall viktig at hun undersøker arbeidsmarkedet litt først. Og har hun noe fra før, som hun kan bygge videre på? Tidligere arbeidserfaring som vil telle positivt i tillegg til utdanningen, for eksempel?

Mitt inntrykk, som finn.no jobbsøk-abonnent, er at økonomi går igjen. Og saksbehnadling, så da vil juss, samfunnsfag eller administrasjon i en eller annen form være relevant.

Hvor skal hun i så fall gå? Jeg vet at oppbyggingen til en bachelor i språk ved UiO gir rom for å velge ganske bredt med tanke på emner.


#27

Katta sa for siden:

Er det du som er effektiv eller er det hun? Om man studerer 3 eller 5 år er ikke så vanvittig forskjellig. Studietiden kan virke lang når man ser frem på den, men den er kort når man ser tilbake. Så hvis det man egentlig vil er et studium som tar 1-2 år lenger enn man hadde sett for seg, tenker jeg det er ganske dumt å la være på grunn av dette året.


#28

millact sa for siden:

Jeg har engelsk grunnfag og tok deretter årsstudium i engelsk for næringslivet på Norges Handelshøyskole. Der jobbet vi endel med oversettelse, de har dyktige forelesere der som gjør endel frilans arbeid innen oversetting, innenfor teknisk engelsk, juss og økonomi. Man trenger mye mer enn kun engelsk for å kunne oversette skikkelig, man skal forstå hva det er snakk om rett og slett! Jeg gikk så en annen vei og tok bachelor og master i økonomi og jobber nå innenfor det fagfeltet.


#29

Toffskij sa for siden:

Med engelsk i fagkretsen kan man bli hva som helst eller ingenting. De fleste humanistiske fag er jo sånn, utdannelsen er temmelig allmenn og lite spisset mot noe bestemt yrke. Men de gir en form for … eh … allmenndannelse som trengs i mange yrker. Man må bare finne ut hvordan man skal selge den inn. Og det er lurt å prøve å finne artige og relevante bijobber mens man studerer, det er ofte de som bestemmer hvilket yrke man ender opp med til slutt.


#30

Divine sa for siden:

:flau: Det burde vel JEG huske, som jobber med denne yrkesgruppen i det daglige. Kanskje kjenner jeg EGENTLIG deg, også, C3PO?

Jo, jo. Men man trenger ikke være språk- eller oversetterutdannet for å bli statsautorisert. Det var vel det jeg prøvde å si (nok en gang på en knotete måte, ser jeg.)


#31

Divine sa for siden:

Nemlig. Jeg har bare språkrelaterte fag i fagkretsen, og var for feig, egentlig, til å torde å satse på hovedfag i anvendt språkvitenskap, som jeg egentlig hadde lyst til å ta. Jeg følte at alle hadde funnet en nisje, mens jeg bare vaset rundt. Så jeg safet og valgte master i oversettelse, noe jeg mente var mer håndfast. Og det var det jo. Jeg har en jobb med trives godt med, men lønna er lav, og jeg føler at det er svært lite annet jeg kan.

Og finne relevante bijobber mens man studerer? Hmm, nuvel, det tror jeg kan være lettere sagt enn gjort. Jeg var spansklærer en stund, men utenom det så klarte jeg aldri å finne en bijobb som hadde noe som helst å gjøre med det faglige jeg drev med.


#32

Pebbles sa for siden:

Hvorfor er engelsk det eneste kortet i hele verden? Om hun begynner å studere engelsk grunnfag og kommer seg inn i studiemiljøet, så er vel sjansen stor for at hun vil se muligheter til kombinasjon med andre fag som kan være nyttig med tanke på yrke. Hun bør oppsøke rådgiver i løpet av førtse halvår og stake ut kurs derfra.

Ellers virker du litt stresset på hennes vegne? Det er vel ikke verdens undergang å vente til man blir 26 med å studere? Mange begynner senere enn det? det høres litt klaustrofobisk ut at hun MÅ treffe riktig og det MÅ gennomføres på så og så lang tid. Om man har en tilleggsinntekt og slikt, er det vel ikke noen krise, selv for en 26 åring å prøve og feile bittelitt?


#33

Divine sa for siden:

Jeg er enig. Engelsk vil jo uansett bare vært et av flere fag hun må ta for å ta en grad. For meg er 26 år INGENTING, så jeg ser ikke helt hva du stresser med, jeg, heller.


#34

Toffskij sa for siden:

Zoë har et veldig godt poeng, det er jo nettopp sånn det typisk er ved universitetet: Man begynner med et fag, blir kjent med folk, finner ut hva de skal ta og hva de ønsker seg, ser hva som funker med hva, hvem som får jobb hvor osv. Så lenge man tar studiet sitt alvorlig, går det som regel helt fint.


#35

Lykken sa for siden:

Det kan jo være at hun har barn, huslån etc som gjør at hun ikke kan studere i "evig tid"? Altså, det kan være at hun har mulighet til å studere en viss tid økonomisk, men er deretter avhengig av å få inntekt (god) ganske kjapt. :vetikke:


#36

C3PO sa for siden:

Nå er det lenge siden jeg tok engelsk grunnfag på Blindern, men jeg tok det som det siste faget i cand.mag.-graden. Og det angret jeg på fordi det ga en utrolig god innføring i akademisk arbeid og tankegang, så det burde jeg ha tatt som første fag!


#37

Røverdatter sa for siden:

Man kan vel "bli" en hel masse med engelsk i fagkretsen skulle jeg tro. Kjenner blant annet et par stykker som er medarbeidere i selskaper som har internasjonale kundekretser der kommunikasjonen utelukkende foregår på engelsk. Jeg kan ikke se for meg mange arbeidsplasser som krever høyere utdanning der man ikke får bruk for engelskkunnskaper.


#38

Skilpadda sa for siden:

Engelskkunnskaper er ofte helt nødvendige, men det er ikke gitt at man får høyere lønn med engelsk i fagkretsen. Det er mange som har svært gode engelskkunnskaper uten å ha studert det som fag, så det er slett ikke sikkert arbeidsgiver vil lønne ekstra det å ha studert det.


#39

Røverdatter sa for siden:

Jeg vil jo tro at høy lønn vanligvis ikke er på toppen av argumentlisten når man velger språkfag i utgangspunktet. :vetikke:


#40

Divine sa for siden:

:nemlig: :lavtlønnet:


#41

Skilpadda sa for siden:

Neida, for all del, men jeg oppfattet akkurat denne tråden som å dreie seg om hvor (økonomisk) matnyttig det ville være å studere engelsk, det var derfor jeg kommenterte den muligens tvilsomme lønnsomheten i det.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.