Ok etter samtale med legen skal vi prøve en god stund uten melk for Lillegutt.
Han hater både ris og havre og soyamelk. Pleier å bruke soyamelk i middagene da, så da merker han ikke det, men å drikke noe av dette er utelukket. Han er ikke så glad i melk utenom heller da.. :confused: så er jo litt redd for dette med kalsium osv.
Er det en vanesak. kan han lære å like soyamelk med f.eks vaniljesmak eller sjokoladesmak?
Og jeg klarte å dumme meg ut allerede første dagen, i dag, ved å gi han kjøttboller som jeg så var melk i..:( Dette blir vanskelig ser jeg. det er jo melk i nesten alt... :confused:
Go og mager sine produkter frå Gilde er uten melk. ( kan vera spor av, men for dei fleste går dette greit )
Me synes havremelk er betre i matlaging enn soyamelka. Soya setter ein rar smak som ikkje alltid er like lett å knekke.
Guttungen min drikker sjeldent rein melk, men han likar havregryn og slike frokostblandingar. Og der øser eg på med melk :knegg:
Gildes go&mager og Finsbråtens mer smak er begge melkefri.
Ellers er jo www.utenmelk.no ei fin side. Det er ikke lett å holde tunga rett i munnen nei, når man er ny i den melkefri verden.
Her holder vi oss unna laktose, noe som til tider en prøvelse i seg selv. Har ofte med pølse på termos, for å si det slik. Det meste at mat man får på sparket, er det jo melk i. Også på cafe etc.
Hvis du er redd for kalsiummangel kan du gi han kalsiumtilskudd i form av tabletter. Fås på apoteket.
Andre tips:
Smør på skiva - blå soft
Pålegg: skinke, makrell i tomat, kaviar, go og mager leverpostei, fleskepølse, syltetøy.
Middager: Her er tipset å lage det meste fra bunnen av, men har du det travelt er go og mager-produktene melkefrie.
Leiv Vidar kjem forresten med ein ny serie pølser no som er fri for alle allergener. Den er ikkje kommen ut i så mange butikkar enno, men den dukker nok opp rundt om etterkvart. ( skal vera uten melk, soya, gluten, glutamat blant anna )
Hvis du kutter ut sauser (brun saus går bra), så har du uttallige middagsmuligheter.
Vi lager pasta, ris og potet, grønnsaker i alle varianter, kylling, fisk, fiskepinner, kjøtt.
Kjøttsaus, hjemmelaget pizza med en del uten ost, havregrøt laget på vann, pannekaker, vafler, lapper laget på havremelk eller rismelk, alle kaker kan lages så og si, bytt ut melk og smør med havre/rismelk og blått smør.
Salami, hamburgerrygg, Go og mager pålegg, samt kyllingpålegg er uten melk.
Stabburets leverpostei, syltetøy, Sjokade er også uten melk.
Røkt laks, røkt makrell og makrell i tomat er populært her i huset.
Kakao på havremelk eller rismelk.
Havrevaniljesaus og gele er en slager når vi skal bort i bursdag.
Go og mager pølser på termos er ett must på tur.
Å leve melkefritt er ikke noe problem, det krever bare kunnskap og øvelse.
Mitt beste tips er å lage mat fra bunnen med rene råvarer. Da får du full kontroll. Bruk kveldene til å forberede neste dags måltid - da føles den totale tiden man bruker mye kortere.
Jeg syns legen skulle gitt deg retningslinjer i forhold til kalsium. Grønne grønnsaker har iallefall endel kalsium - det samme med noen typer fisk.
Skjønner. Da er det vanskelig med hvitost, altså. Du kan teste tofuostene, men det spørs om de faller i smak. Hvis han liker smøreoster finnes det noen som ikke er så verst, sjekk på helsekost eller store matvarebutikker. De har også ulike melkefrie smørepålegg som kan være mulig å teste. Det finnes hvitost av rein geitemelk, men proteinene der er veldig like kuprotein, så ofte anbefales det å unngå det i en sånn testfase. Du fikk ikke noen lister av legen, da?
Freia 70% kokesjokolade er utan mjølk. Toro sjokoladekake langpanne-blanding er og utan mjølk, og Høvding pølsebrød, diverse kjeks. Hm, berre usunne ting på lista mi, ser eg. :humre:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.