.....her i huset har matlagingen vært i en uendelig lang bølgedal siden jeg ble gravid, nå kjenner jeg at tiden er inne for å ha noe annet enn take away og ferdig og mikrimat :flau: Egentlig er jeg glad i å lage mat, men har ikke helt funnet gnisten igjen.
Jeg kunne tenkte meg oppskrifter på mat som jeg kan sette i ovnen og glemme der, har ikke lyst å stå lenge over grytene....
Noen som vil dele oppskrifter på deres favoritter (paier, pizzaer, gratenger, alt i ett form etc)
Alt i ovnen-middager blir det ofte her, som:
Nakkekoteletter, poteter, gulerøtter og løk. Har jeg tid til å gjøre noe med gryter og styr har jeg det tradisjonelle tilbehøret kokte poteter, brun saus og surkål til. Men nå blir det mest alt i form.
Legger nakkekoteletter i smurt langpanne(bruker blanding olivenolje og margarin), har på ønska krydder. Setter det i ovnen på ca 220grader. Der får de stå mens jeg skreller og kutter gulerot, løk og poteter i båter. Krydrer potetene. Fordeler rundt om i langpanna og skrur ned varmen til 180grader. Når potetene nærmer seg ferdig snur jeg kotelettene så de får litt farge på begge sider.
Andre grønnsaker er også godt i; hvitløk, sjampinjong osv.
Kjøttdeig på grønnsaksseng er en favoritt hos oss.
1 pose lapskausblanding
4 dl vann (sånn ca)
1 buljongterning (kjøtt eller grønnsaker)
Legges i en dyp, ildfast form.
1 pk kjøttdeig eller karbonadedeig
1 egg
mel og vann i passe mengde
salt og pepper etter smak og behag
Kjøttdeig, egg, vann og mel blandes sånn at det blir en jevn og fin masse, og så krydrer man med salt og pepper, og så sprer man kjøttmassen jevnt utover grønnsakene, sånn at det blir som et lokk.
Settes i stekeovn på ca 150 grader i 1,5 - 2 timer.
Har ikke en eksakt oppskrift, men grønnsaker som blomkål, brokkoli osv i en form med tykk hvit ostesaus over. Bacon på toppen. Kutter du osten og har i eggeplomme i sausen og vender inn stivpiska eggehvite blir det mer gratengaktig. Serveres med hva du måtte ønske; poteter, salat, rundstykker...
Et forslag til: ha kyllingfileter og frosne grønnsaker i ildfast form.
Hell over ferdig saus, f.eks indisk korma. La stå til ferdig. Serveres med ris eller pasta.
Vi har også mye grønnsaker som legges oppskåret i en smurt form (skivede poteter nederst om vi har poteter), og så legger jeg det vi skal ha av kjøtt på toppen, alternativt i folie om det skal dampes. Smøres gjerne på rikelig med pesto eller annen "marinade", og deiser noen klatter med smør/olje/creme fraiche/rømme/kremost rundt omkring. Som regel olje eller smør oppå kjøttstykkene så de ikke blir tørre under steking. Smaker nydelig, og grønnsakene er jo aldri så gode som når det er litt motstand i de om man virkelig kjenner smaken fremfor å koke dem. Vil du ha saus over kan du jo bare blande fløte og kremost, eller fløte og majonaise, osv..
Ellers er det veldig fint å lage bakt fisk med div urter oppå.
Nei, den blir stekt når den står i stekeovnen sammen med det andre, og blir som et kjempestort kjøttkakelokk. Og når den stekes tar den til seg noe av smaken fra grønnsakene, og grønnsakene får smak av kjøttdeigen.
Laks i form
laksefilet (1 per pers) legges i bunn av ildfastform, ha på sitronpepper
1 purre i skiver has over
2-3 gulrøtter i skiver has over
1 beger cf has på toppen
Inn i ovnen 20-30 min (pleier ofte å ha frosene fisk, da jeg har glemt å ta opp)
Serveses med pasta eller squash"spagetti, bygg gryn...