Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

En bok av Hamsun, hvilke velger man?

#1

Hasselnøtt sa for siden:

Ja, jeg har fått det for meg at jeg skal/bør lese i hvert fall en av Hamsuns bøker. Spør meg ikke hvorfor. Det er en fiks idé.

Hvilken velger jeg?


#2

Filifjonka sa for siden:

Markens grøde? Jeg har lest alle bøkene til Hamsun tror jeg, og syns den er veldig fin. Jeg liker også godt Børn av tiden og Segelfoss by, og Benoni og Rosa, men hvis du bare skal lese en ... Hm, vanskelig.
Personlig er jeg ikke så glad i de mer mystiske bøkene som Sult og Pan. Men mange liker jo disse best.


#3

cora sa for siden:

Sværmere eller Pan.


#4

Hasselnøtt sa for siden:

Men hvorfor den i stedet for Viktoria, Sult, Pan eller noen av de andre veldig kjente?

(Når jeg lurer på hvilken jeg skal velge så er det vel egentlig et spørsmål om hvilken som er mest leseverdig.)


#5

Nenne sa for siden:

Uten tvil Markens grøde. Det er en flott bok.

Jeg likte ikke Sult, jeg synes ærlig talt den var tåpelig og lite troverdig.


#6

Vimsen sa for siden:

Jeg er helt på linje med Nenne.


#7

Sitron sa for siden:

Jeg likte Pan, syns jeg å erindre.


#8

Fluke sa for siden:

Jeg stemmer også for Markens grøde. :nikker:


#9

LilleT sa for siden:

Jeg er faktisk veldig glad i Sult, jeg. Den er veldig lettlest, også liker jeg å lese om bymiljøet på andre halvdel av 1800-tallet. Sværmere er en veldig "lett" bok. Den er på en måte opptakten til de senere store nordlandsromanene hans. Jeg synes Pan er bedre. Mysterier har jeg ennå ikke fått lest, men vet om mange som synes den er fantastisk.


#10

Mandarin sa for siden:

MARKENS GRØDE!!!!

:elsker:

Jeg har nettopp lest den igjen! Den er fabelaktig!! :elsker:


#11

Karamell sa for siden:

Eneste jeg har lest er Victoria.


#12

Bluen sa for siden:

Av en eller annen grunn likte jeg På gjengrodde stier godt, jeg. Er egentlig ingen stor Hamsun-fan, men måtte igjennom 6-7 böker av ham på nordisk grunnfag.



#14

Skilpadda sa for siden:

Det var vel Markens Grøde han fikk Nobelprisen for, så den er nok i alle fall blant de andre topplasseringene du nevner, hvis man skal si noe om hvilken som er mest kjent. :)

Det hele er litt avhengig av hva slags bøker du foretrekker, selvsagt. Jeg tror kanskje jeg ville foreslått Landstrykere eller Benoni til en "nybegynner", de er morsomme og "varmere" enn de andre nevnte. Og August, som er hovedpersonen i "Landstryker"-bøkene virker som han er en av de personene Hamsun selv likte best - skrønemaker og svindler og historieforteller som han er. :) Og hvis man liker Landstrykere, så finnes det to bøker til om de samme menneskene, og det er jo morsomt.

Men mange vil synes det er bedre å begynne med Viktoria (veldig romantisk og tragisk og stilistisk nydelig), Sult (modernistisk klassiker og egentlig et "must" hvis man er interessert i moderne europeisk litteratur) eller Pan (den kanskje mest "hamsunske" av disse tre, synes jeg, nordnorsk og dramatisk og sterke natur- og følelseskrefter).

Selv liker jeg kanskje Markens Grøde best av de Hamsun-bøkene jeg har lest. Gripende og episk og besk og burleskt morsom (selv om "morsom" ikke er det første ordet de fleste kommer på når de tenker på den). Nå fikk jeg lyst til å lese den igjen. "Inger hette hun. Isak hette han."


#15

vimjer sa for siden:

Ja.


#16

Skilpadda sa for siden:

Jeg liker også På gjengrodde stier. :) (Jeg liker forsåvidt alt jeg har lest av Hamsun, altså, men det er ganske stor variasjon i bøkene hans, så jeg liker dem på forskjellig måte.) Men det ville være litt pussig å begynne med den, synes jeg.


#17

Bluen sa for siden:

Er for så vidt enig i det. Kronologisk sett blir det i alle fall helt feil.


#18

Snippa sa for siden:

Jeg liker best "Pan"


#19

Note sa for siden:

Jeg synes alle skal lese alt av Hamsun. :knegg:


#20

Myggstukket sa for siden:

Sværmere, den syns jeg er flott.


#21

Stompa sa for siden:

Hvis du skal lese to bøker av Hamsun - og det synes jeg du bør fordi han har et så stort forfatterskap - ville jeg valgt en av romanene fra nyromantikken i 1890-årene (Sult, Pan, Victoria f.eks.) og en av de seinere romanene. Da får du et greit inntrykk av vidden i forfatterskapet hans. Jeg ville valgt Markens grøde (1917) fordi jeg elsker den boka. Ville også valgt den hvis jeg bare skulle lese ei bok.


#22

Sansa sa for siden:

Sult er min soleklare favoritt. Deretter Markens grøde.


#23

Tussa sa for siden:

Pan og Viktoria syns eg er nydelige romanar. Markens grøde har eg ikkje lest, men trur eg har den i hus. Kanskje eg skal leite den opp.

Fin tråd, Nova!


#24

Hasselnøtt sa for siden:

Mange flotte tips! Takker og bukker. Jeg synes jeg har noen flaue lesehull når det gjelder norske forfattere (både eldre og nyere), ett sted må jeg begynne.


#25

Cascaye sa for siden:

Markens grøde.

Var forøvrig på dramatisering av Markens grøde i sommer, med Juni Dahr og Gard Eidsvoll. Fabelaktig!


#26

Agurke sa for siden:

Pan er fin å begynne med dersom du ikke har lest noe Hamsun før.:nikker:


#27

Gremli Skremli sa for siden:

Jeg har lest Sult, Mysterier og Pan, og vil i hvertfall ikke anbefale Mysterier. Jeg forsto ikke bæret før jeg fant en analyse skrevet av to psykiatere. :knegg:

(Jeg er egentlig ikke så glad i Hamsun, orker ikke disse nevrotiske, sære mannsfigurene hans. Slike har jeg nok av i min nærmeste familie.)


#28

Nelly Nickers sa for siden:

Jeg fikk en jubileumsutgave av Pan, for noen år tilbake. Den var veldig spesielt og sterkt illustrert, og leseropplevelsen var stor. Dette var vel det året jeg var russ, minnes jeg... i 1995. For meg var det den beste Hamsunboka. Har lest en god del av de andre også, husker Markens Grøde også gjorde inntrykk på meg.


#29

Pamina sa for siden:

Jeg har akkurat lest Victoria med 10.klassen min, og gråt mine modige tårer og en av elevene måtte overta og lese siste avsnitt mens jeg satt og snufset. :rødme: Den er vakker og den er trist og en deilig måte å begynne sitt kjennskap til Hamsun på.

Du får lyst til å lese mer etter Victoria.


#30

mammami sa for siden:

Jeg ville ha valgt Pan - den er nydelig, og sitter som et skudd med en gang. Viktoria er også veldig fin, men gjorde ikke så sterkt inntrykk på meg. Mysterier er fryktelig merkelig, og kan være litt ugjennomtrengelig.

Markens Grøde passer litt senere. Veldig fin, men vent bittelitt.

IKKE les Sult først - det er en bok som i verste fall kan gi deg avsmak på hele Hamsun.


#31

Skilpadda sa for siden:

Mens mannen min straks sa "Ikke Pan!" da jeg nevnte spørsmålet for ham - og fulgte opp med "Sult" som forslag. ;) Det er veldig forskjellig hva folk faller for og hva de får avsmak for.


#32

Nessie sa for siden:

Akkurat det slo meg også, i denne tråden :nikker: .
Det er nok ganske subjektivt om man synes en bok er bra eller ikke. Det handler vel litt om hvor man er i livet når man leser den og? Og om hvilken person man er.


#33

Gremli Skremli sa for siden:

Pan var den jeg mislikte minst, selv om jeg synes hovedpersonen var helt grusom. Der var det i hvertfall enkelt å gripe fatt tolkningsmessig dette med sivilisasjon/villmark, mann/kvinne osv.


#34

Sansa sa for siden:

Kommer jo helt an på hvilken type bøker man liker. Hvis man ikke liker nyromantisk "suppe", så er nok Sult bedre. Evt Markens grøde.


#35

LilleT sa for siden:

Jeg ville definitivt ha lest Sult først! :knegg:


#36

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg tar med meg alle tips, fordøyer dem og skal snart bestemme meg.
Når det gjelder hvilken Hamsun-bok som passer min personlighet så tror jeg det er tema for neste kurs. ;)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.