Vi skal ha selskap i helga, og skal blant annet servere stek. Det er en litt spesiell stek, den skal langtidssteke på lav temperatur, for deretter å avkjøles i saltvann. Serveres altså kald, sammen med potetsalat. Derfor vil jeg gjerne servere varm saus til det hele og trenger en oppskrift på en gooood saus. Noen som har? Helst en som ikke innebærer bruning, for det liker jeg ikke.
Du begynner med en kjele (gjerne en med slipp-belegg) og smelter smør og har i hvetemel. feks 2-3 ss av hver. Rør det sammen over svak varme til det lukter paideig/popcorn og spe med kraft, vann med buljong, fond + vann el. (Har du kraft fra steken? Da ville jeg brukt den.
Begynn med en halvliter, og juster med mer, om den blir litt tykk. Ha i en dæsj med matfløte eller creme fraiche, litt sukkerkulør for å få fin farge, salt og pepper.
Hvis du vil ha saus uten mel, så koker du opp buljong/fond eller kraft og bruker maizena brun sausjevner. Rund av sausen med fløte/creme fraiche eller en klatt smør.
Jeg har laget saus slik du skriver her, Harriet - men jeg syns den blir så tam/smakløs. Hva gjør jeg galt da? Jeg pleier å bruke kraft + evt fond om jeg har lite kraft.
Jeg synes også det hjelper å la sausen koke med løk, og smakssette den med for eksempel en dæsj rødvin, litt konjakk, balsamico, sukker eller gele av bær (typisk litt syre og litt sødme).
Til okse liker mange en saus med litt rødvin i(jeg liker ikke, men har skjønt jeg ikke er representativ). Hva med en skvett i den brune? Ville også ha startet med smør, surra litt finhakka løk og så tilsatt hvetemel for bruning. Trenger ikke voldsomt med bruning, men litt av smaken kommer jo derfra. Du kan jukse/justere fargen på slutten med litt sukkerkulør, om du vil. Hm, nå spoler jeg litt tilbake her: Når steika er stekt så tilsetter du vann i forma og "koker" ut, den væske bruker du til sausen. Tilsett salt, pepper og kanskje rødvin?