Jeg har aldri smakt sushi, anledningen har bare aldri bydd seg.
Siden jeg er allergisk mot skalldyr må jeg stort sett holde meg unna ferdigproduserte pakker som jeg forsåvidt har forstått stort sett ikke er kvalitets-sushi uansett.
Jeg er veldig glad i fisk, og tror derfor kanskje jeg vil like sushi. Og med salmalaks i kjøledisken på butikken må jeg kanskje kunne klare å diske opp med sushi hjemme selv?
Hva egner seg å starte med, altså hvordan tilbereder jeg det? Tror kanskje jeg vil ha med ris, og jo enklere jo bedre kanskje?
Hva slags soyasaus bruker man til? Annen saus?
Kan noen hjelpe meg i riktig retning i det minste, eller enda bedre med fremgangsmåte/oppskrift? :blafre:
(Og om jeg skulle forville meg på sushi-restaurant en eller annen gang, hvor problematisk er det å dukke opp med skalldyr-allergi? Noen som vet?)
Ang kvalitet på ferdigpakker: De pakkene jeg kjøper i butikken (og ja, jeg sjekker dato) er av mye bedre kvalitet enn de jeg har kjøpt take away fra restaurant. Jeg synes de er helt ok.
Å lage selv kan jo være enkelt om man vil gjøre det enkelt, men sushilaging er en kunst og skal man beherske alt skikkelig, så kreves det både tid og kunnskap.
Det er ikke vanskelig å lage sushi hjemme. Man må bare handle litt først. Man bør ha sushiris og japansk riseddik, soyasaus og wasabi. Også trenger man en bambusmatte til å rulle makiene med. Alt dette finnes på Ica butikken vår, men ellers også på innvandrerbutikker.
Inni kan du ha laks. Salmalaks er ypperlig, men jeg har brukt sånne fryste singelfileter fra frysedisken. Det går fint. I tillegg varierer du fyllet med avocado, agurk, vårløk og mango. Litt myk ost er også godt å ha i. Husk at det enkle er ofte det beste. Det skal ikke være så mange ingredienser inni hver maki. Laks, avocado og vårløk er en fin kombinasjon.
Innstruksjoner på hvordan du lager risen finner du hvis du googler det og det finnes mange videoer på youtube om hvordan du ruller maki.
Det var egentlig den som inspirerte meg, men takk for tips. :)
Har hatt lyst til å prøve sushi i flere år men ikke kommet så langt (er ikke så mange i min omgangskrets som vil være med :rolleyes: ). Og skalldyrallergien gjør det ikke akkurat enkelt heller.
Begynn enkelt med rå fisk. Se på det jeg skrev om salma og mango i den forrige tråden. Det er ikke sushi, men det er rå laks og en slags sashimi light. Å kjøpe sushiingredienser hjemme før man har smakt det høres litt voldsomt ut.
Det er ikke noe problem å spise sushi på restaurant med skalldyrallergi. Mannen min har det og det går helt problemfritt.
Om du har tenkt å lage sushi hjemme selv, så kan jeg anbefale måten å servere på som en japansk venninne av meg gjør det når de spiser hjemme, lager temaki:
Lag en bolle med sushiris,
del opp tangpapirfirkanter (nori), store nok til at man kan lage en strut
del opp rå fisk, eller røkelaks om du ikke er helt vant til tangpapir, agurkstrimler, omelettstrimler, kaviar, majones etc etc
Så tar man en firkant, legger på ris, og hva man ellers vil ha, snurrer til en strut og dypper i soyasaus.
Det er ingen kunst å lage sushi selv, men det blir fort ganske omfattende. men om man ikke går all in på fisketyper går det fint. Kjøp en sushikokebok. Vi har laget sushi hjemme mange ganger, og den er kjempegod, bedre enn på restaurant.
Jeg ser du på i Akershus - Sakura Sushi på Lillestrøm har den beste sushien jeg vet om. Jeg har flere venninner boende i Oslo som kjører til Lillestrøm for å få denne sushien.
De ligger rett bak Lillestrøm Kulturhus.
Prøv deg med en 10 biter (bytt evt ut norimaki med tempura roll), og kamskjell, scampi med kveite og laks.
De fleste sushisteder lar deg bytte ut de fleste bitene med laks når vi kjøper ferdige pakker og du bestiller take away. Vi pleier å bytte ut reka og et par andre biter med laks, og betaler ikke noe ekstra for det.
Jeg lager sushi hjemme minst en gang i uka, det er så lett og så digg! Jeg laget 10 hele ruller (ca. 90 biter) til bare meg og mannen sist. :knegg:
Liker bare makiruller, så det er det jeg lager. Inni har jeg avokado, mango, agurk og marinert tofu. Vi har fullstendig dilla, det er nesten en besettelse.
Jeg pleier å bruke den der wasabien fra Blue Dragon, den er akkurat passe sterk. Jeg gjorde en stor feil og kjøpte wasabipasta på en asiatisk butikk, det er det sterkeste jeg har smakt, den renset skikkelig opp i bihulene, altså! Så det er Blue Dragon på oss heretter, ja.
Jeg lurer på en ting; jeg har jo norien utenpå rullene, men da vi bestilte sushi ute i dag, var risen utenpå rullene og norien imellom. Hva heter de to forskjellige variantene? Det er jo forsåvidt ett fett hva jeg får, for jeg liker begge deler like godt, men er jo greit å vite.
By the way, jeg brukte Ming grøtris sist, da jeg ikke hadde mer sushiris igjen. Kan IKKE anbefales. Det ble ok, altså, men jeg gjør det ikke igjen. Var ikke det samme. :mumle:
Jeg kaller den med sushirisen på utsiden for vrengt maki. Gunkan heter de som ser ut som små båter med fyll i. Gunkan betyr ubåt, tror jeg. Så er det Sashimi som er bare fisk og nigiri som er ris og fisk. :D
Sushi er en besettelse, vi lager det ganske ofte vi også.
Geisha grøtris funker fint. Det er forskjell på Ming og Geisha. Vi gidder ikke styre med ris når vi lager hjemme vi, da. Da er det bare salmalaks, avokado og agurk på et fat, og så dypper vi det i soyasaus.
Det var Geisha jeg brukte, skrev feil. Jeg syntes IKKE det var det samme. Kommer ikke til å bruke det igjen.
Salte så dyre de noriarkene er i vanlig matbutikk! Over 50 kr. På asiatisk butikk får man dem til halve prisen, så jeg må nok på asiasjappa i neste uke. Jeg lager sushi hjemme en gang i uka, er så godt.
Eg gjer og det. Som regel bestiller vi bare laksebiter (nigiri) og laksemaki, i det antallet vi vil ha, istadenfor dei ferdige pakkane. Eg er ikkje like glad i den kvite fisken.
Nei, jeg spiser ingenting animalsk. Men jeg forstår at du spør (jeg skrev hva jeg har inni litt over her, men det er nok lett å overse det). Mange vet ikke at sushi betyr "ris tilsmakt med eddik". Navnet henviser altså til risen, og sushi kan spises både med og uten fisk.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.