Det var mange oppskrifter på latmannsbrød her om dagen, men dette fortjener en egen tråd. :knegg: Jeg har bakt brød to dager på rad nå, stort sett etter denne fremgangsmåten. Og det blir så godt! :nam: Siden jeg ville ha et litt grovt brød brukte jeg oppskriften hentet herfra.
5 dl hvetemel
1,5 dl rugmel (jeg brukte sammalt grovt)
1 1/2 ts salt
3 dl kaldt vann
5 g fersk gjær eller 1/4 ts tørrgjær
Gjær løses i vann og alt blandes raskt sammen. Dekk med plast og la stå til heving på benken i ca 18-20 timer. Deigen kan gjerne brettes noen ganger i løpet av hevetiden dersom det passer seg sånn. Dypp fingrene i vann, trekk ut litt av deigen og brett den over - gjør det samme hele veien rundt.
Spa deigen ut av bollen og oppå et papir eller håndkle godt strødd med mel (gjerne grovt). Strekk og brett deigen noen ganger og la ligge tildekket til siste heving (ca 2 timer).
Varm ovnen til 250 grader. La en jerngryte (24 cm diameter) stå i ovnen mens den varmes. Slipp deigen oppi den varme gryta, stek med lokk i 30 minutter, deretter 15 minutter på 220 grader uten lokk. Avkjøl på rist.
Dette tar altså lang tid, men samtidig er det veldig lite arbeid, og det blir lite oppvask. :nemlig: Og brødet blir veldig luftig, med deilig skorpe. :nam:
Men jeg leste oppskrift på et annet et også, som man bare skulle blande sammen røra, la det stå i ovnen over natten og bare sette på ovnen om morran (med brødet inni) og la det steke i ca 1 time. Det hørtes jo enda lettere ut, men jeg husker ikke hvor jeg leste det.. sukk..
Det kan også lages med litt grovmel, så blir det straks sunnere. :nikker: Jeg har prøvd å bytte ut litt mindre enn halvparten av melet med sammalt eller fibra, og det blir akkurat like bra!
Jeg har fått dilla på no knead bread, eller NKB som jeg har valgt å forkorte det. :knegg: Har til nå laget rundstykker siden jeg ikke har en egnet form, men Iset tipset meg om å bruke ildfast form med folie over, så det skal prøves. Har foreløpig bare smakt den fine versjonen av rundstykkene, men nå har jeg en grov i ovnen. Egenkomponert. :kry: Med solsikke- og linfrø, og 60% grovbakstmel. Brukte en dl mer væske, og røren oppførte seg akkurat som den hvite røren. Så nå gjenstår det å se når rundstykkene kommer ut av ovnen. :spent: Legger ut fullstendig oppskrift (m/bilde) om de blir bra. :må få liv i matloggen igjen:
Nå har jeg også debutert som eltefritt brødbaker. Jeg valgte å lage av kun hvetemel denne første gangen, det er greit å ha et slags nullpunkt å eksperimentere ut fra.
Brødet ble jo superbra, og for en skorpe, og for noen hull i brødet.
Jeg har latt en eldre slektning smake, og hun mente det var akkurat slik som surdeigsbrødene hun lagde i steinovn for 60 år siden var.