Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dilemma ang gravid jente på hyttetur i påsken

#1

Polkadot sa for siden:

Jeg er med i Røde Kors Hjelpekorps, og i påsken har vi vakt på ei hytte på fjellet ved et ski-senter.
En av medlemmene er gravid og har termin 2 uker etter siste dag i påske-vakta. Hun ønsker å være med på hytta, men jeg syns ikke det er forsvarlig at hun blir med og trenger meninger fra andre mødre for å vite om jeg er urimelig eller ikke.

Hun har tidligere et barn på 3,5 år, og statistisk sett vil hun antageligvis føde før termin. Hun selv er ikke bekymret for om fødselen skulle starte mens hun er på fjellet, hun stoler på at hun kommer seg raskt til sykehuset med helikopter.
Jeg mener at det er useriøst og egoistisk av henne å tenke slik, for det koster utrolig mye å sende folk i helikopter til sykehuset, og ikke bare at det koster penger, men det kan være andre som trenger helikopter-transport også, og da er det dumt å sette seg selv i den situasjonen når faren for at fødselen kan starte midt i påsken er ganske stor.

Men på den annen side, er jeg hysterisk? Er sjansene for at fødselen starter 2 uker før termin SÅ stor at vi bør nekte jenta å være med på hytteturen?


#2

Veronal sa for siden:

Er den eneste måten å komme seg til sykehus vha. helikopter? Hvor langt er det fra hytten til parkeringsplassen og fra parkeringsplassen til sykehuset?


#3

Miss Norway sa for siden:

Blir vel verst for henne vel? Som risikerer å føde "alene" (helikopter-prioriteringen får jo ikke HUn gjøre akkurat, det er AMK som bestemmer om/hvis det blir aktuelt og som du sier så er jo påsken en travel tid med mye ulykker, påsketrafikk og folk som blir syke i avsidesliggende hytter).

Har barnet noen far eller andre som skal være med på fødselen så burde jo de og ha uttalerett vel?


#4

Mikkeline sa for siden:

Ligger hytten langt fra vei, så hadde ikke jeg vært komfortabel med den situasjonen. (Jeg trenger vel ikke å kjenne så grundig etter heller for å konkludere med at jeg ikke hadde befunnet meg i fjellheimen 2 uker før termin)


#5

Solregn sa for siden:

Helt enig.

Jeg syns faktisk at dere kan nekte henne å være med jeg... Hun er vel strengt tatt ikke til så stor hjelp heller, to uker før termin er man jo nødt til å ta permisjon fra jobb også, så permisjon fra Røde Kors burde egentlig være sidestilt med det syns jeg. Både for hennes del, og ikke minst dere andres del...


#6

Polkadot sa for siden:

Jeg ønsker å nekte henne å være med. Men det er ikke jeg alene som bestemmer det, så jeg måtte bare høre flere meninger før jeg legger det fram for de andre.

Men når det gjelder å være til hjelp eller ikke, så er alle velkommen til å være på hytta. Men om noe skulle skje under en evt tidlig fødsel, og ambulansehelikopteret skulle bli nødvendig, så kjenner jeg at jeg blir irritert over tanken på at man med viten og vilje setter seg selv i en sånn situasjon.


#7

Polkadot sa for siden:

Langt. Det er snakk om at vi må gå på ski eller kjøre scooter for å komme fram til hytta.


#8

Solregn sa for siden:

Ja, det er egentlig ikke forsvarlig i det hele tatt. Jeg hadde som sagt aldri gjort det. Men nå vet jeg at jeg har "korte svangerskap". Førstemann kom fen dager før termin, andremann tre uker før...

Gi oss tilbakemelding på hvordan det går da?


#9

Che sa for siden:

Termin er jo regnet med +/- 14 dager, så det er jo galskap og dra ut på hyttefjell og ta opp et helikopter som kan brukes til redningsoppdrag for at hun på død og liv skal opp på fjellet!

  • I normale jobber går man jo ut i permisjon 3 uker før, så da er hun vel permitert fra frivillig arbeid også da....?

Det går nok bra, men hun vil jo være vel så mye en byrde som til hjelp tenker jeg frykten for fødsel


#10

Ru sa for siden:

Jeg hadde aldri i livet gjort noe slik 2 uker før termin. Jeg fatter ikke at hun tør jeg!
En ting er de som føder i helikopter eller ambulanse fordi de bor langt unna, eller det skjedde lenge før tiden eller hva_har_du, men å sette seg i en slik situasjon vel og vitende om hva som kan skje. Jeg frister å kalle det uansvarlig.


#11

Nenne sa for siden:

Det høres ut som et underlig valg, men dere kan vel strengt tatt ikke nekte henne?


#12

Agent Scully sa for siden:

Et helikopter er vel ikke akkurat noe man kan bestille som en vanlig taxi heller. Uvær er jo også en faktor, i vinterferien var det for eksempel så mye snø og vind at vi ikke fikk snescooter til å hente oss på hytten.
Men for all del, hun må jo gjerne dra. Bare hun ikke bruker mine skattepenger på den helikoptertaxien ..


#13

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns det høres skikkelig tullete ut å dra et sted der hun må basere seg på helikopter-transport 2 uker før termin.


#14

Niobe sa for siden:

Enig. :nemlig:


#15

Veronal sa for siden:

:knegg: Da høres det jo helt skrullete ut.


#16

Pelen sa for siden:

Nei, jeg syns ikke det er forsvarlig å gjøre noe slikt. Jeg syns at dere kan begrunne dere på at man har permisjon tre uker før terming og da har man det også fra Røde Kors.


#17

Sitron sa for siden:

Hadde det vært meg, så hadde det ikke vært uforsvarlig, iom at jeg aldri føder før termin. Om hun kun har ett barn å sammenligne med, så er det noe uforsvarlig vil jeg påstå, men KUN fordi hytten ligger så langt fra folk at det ikke er gjort å hente henne med bil. Å si at hun bare kan bli hentet med helikopter er nesten det jeg syns er mest uforsvarlig her, siden det koster en god del penger.


#18

Albertine sa for siden:

Dette var et godt argument. Selv har jeg tre uker til termin nå og hadde ALDRI vurdert hyttetur så tett opptil termin.

#19

chara sa for siden:

Jeg er enig i at det kan være uforsvalig å reise så langt fra allfarvei som dere skal, så tett opp til termin. Men det er snakk om et voksent menneske som jeg mener må få bestemme dette selv. Hennes valg om hun vil utsette seg for den risikoen det er.


Chara


#20

Sitron sa for siden:

Jeg ble litt sur da jeg ikke fikk lov å reise til besteforeldrene min i julen da jeg ventet Iben. Det er jo bare halvannen time til sykehus og jeg føder jo ALDRI før termin. Slemminger.


#21

mammami sa for siden:

Hun har ingenting på den hytta å gjøre, når situasjonen er som den er. Dere er på vakt, ikke sant - ikke på påskeferie? Dersom man ser bort fra risikoen for tidlig fødsel, hvor stort bidrag kan man egentlig forvente fra en høygravid kvinne?

Jeg har masse erfaring med å være "uforskammet frisk og sprek høygravid", og skjønner at hun regner med å være til stor hjelp - men her må dere sette ned foten. Vis til 3-ukers-regelen ift permisjon fra jobb, og ønsk henne velkommen neste påske.


#22

Pelen sa for siden:

Godt innlegg og enda flere bra argumenter!

#23

Gullik sa for siden:

Det høres absolutt ikke forsvarlig ut! Det er jo selfølglig hennes valg, men synes virkelig at man har lov til å si ifra til henne at det ikke er en veldig god ide.


#24

Cascaye sa for siden:

For meg høres skisenter rimelig ved allfarvei ut.
Skjønner ikke hvorfor dere skal nekte henne det, har dere et juridisk ansvar for henne?


#25

Cascaye sa for siden:

Ja når man ser sånn på det, så er jeg enig.


#26

Agent Scully sa for siden:

Føde i helikopter ....:moahaha: det er vel egentlig straff nok i seg selv.
Og med Severin Suveren som fødselshjelper blir nok opplevelsen komplett: "Jasså, ungen får ikke oksygen? Uflaks"


#27

Esme sa for siden:

Som også Miss Norway sier: hun venninnen din bør absolutt ikke anta at det står helikoptertransport til rådighet for henne om hun går ut i fødsel. Tvert i mot så bør hun belage seg på hytttefødsel. Jeg har hatt store problemer med å få ordnet helikopter til alvorlig sykt barn i påsken og en frisk kvinne, selv om hun er i fødsel, kan fort ende opp med å komme langt ned på prioriteringslisten.


#28

Polkadot sa for siden:

Jeg har fått ny informasjon om den hytta. Det var ikke så ille som det hørtes ut som til å begynne med. Det er ikke så fryktelig langt til parkeringsplassen (selv om bilveien ikke går helt opp, så er det ikke noe problem å gå opp til hytta). Så vi blir ikke å nekte henne å være med opp dit, men hun må ha egen sjåfør med seg.

Når det gjelder vakt/ferie...Alle medlemmer er velkomne til å være på hytta. Om de er godkjente førstehjelpere eller ikke.


#29

Mams sa for siden:

Advarer først om at jeg har stygge tanker jeg.

Siden det er kort til bil og parkeringsplass er det ikke sikkert hun blir med, for jeg får følelsen av at hun håpet på en helikopterfødsel for å ha noe å "skryte" av.
Dette trenger selvsagt ikke være riktig da.


#30

Polkadot sa for siden:

Dine stygge tanker er allerede tenkt...


#31

safran sa for siden:

Jeg støtter deg, Polkadot. Jeg mener det er uforsvarlig.


#32

Polkadot sa for siden:

BTW: Fra parkeringsplassen til sykehuset er det ca halvannen times kjøring i bil.


#33

Zip sa for siden:

Hmm, nå ble jeg nysgjerrig på hvor den Røde Kors hytta er?, kanskje jeg har vært der.


#34

Nessie sa for siden:

Hvordan kan man vite at man ALDRI føder før termin? :undrer:
Det vet man vel strengt tatt ikke før det er i gang?


#35

Filifjonka sa for siden:

Jeg er sikker på det fins alle slags variasjoner når det gjelder fødsler. Om man har gått over tiden fem ganger kan det likevel skje at sjettemann kommer en måned før termin.


#36

Nessie sa for siden:

Ja, det er liksom det jeg ser for meg og :blunke:.


#37

Enhjørning sa for siden:

Og hun har tenkt at hun skal humpe på scooter evt i slede hele veien frem?
Nei, jeg ville nok ikke tatt sjansen på dette her.
Jeg ville ikke hatt lyst til å dra heller, om det var meg som var høygravid.

Endret: OK, nå så jeg at det ikke var så langt til hytta som først antatt.
Men jeg står likevel for det jeg har skrevet over.


#38

Tøtto sa for siden:

Jeg hadde holdt meg hjemme så tett opp til termin. Synes det er idiotisk av et voksent menneske å ta så lite ansvar for seg selv.


#39

Dixie Diner sa for siden:

Det er jo ikke sikkert hun får helikopter heller, vel? Tenk om de bare sender bort ei jordmor og hun må ligge og føde på hytta? :knegg:

Jeg syns høygravide kan ta egne vurderinger og gjøre det som passer dem best, som regel. Men her er det jo faktorer som dyre helikopterambulanser å ta hensyn til, og ikke minst at hun faktisk skal ta seg fri fra jobb 3 uker før termin. Hun har jo ingenting der oppe å gjøre, er det ferie hun skal på?
At det i tillegg er såpass vanskelig å komme seg fort nok til sykehuset at det eneste alternativet blir å bruke luftambulanse, syns jeg er horribelt. At hun ikke skjems?


#40

Mikkeline sa for siden:

Det er jo ikke helt uvanlig å ha den lengen på reisevei til sykehuset om man bor litt "usentralt". Men her er det jo andre aspekter som spiller inn også, da tenker jeg på vær og føreforhold f.eks.


#41

Embriksmamma sa for siden:

Helt enig. Jeg synes vel kanskje hun burde ha vett til å la denne hytteturen være.


#42

lil'c sa for siden:

Jeg hadde ikke vært på en slik hytte 2 uker før termin, synes det er ganske uansvarlig.
Og å bare regne med ambulansehelikopter, det er kanskje det verste! Det er dyrt, og hun vil nok komme langt ned på prioriteringslista. Snuppa måtte kjøre det en gang, og jeg trakter ikke akkurat etter det igjen for å si det sånn, og da var det nære på for henne. (var derfor vi fikk det)


#43

Solen sa for siden:

Jeg hadde helt klart prøvd å få med meg flest mulig på å nekte henne å være med. Først ville jeg ha forklart situasjonen, men er hun steil ville jeg ha nektet. Virker nesten som om hun ser på det som noe eksotisk og spennende å bli kjørt til sykehuset i helikopter.


#44

Bequita sa for siden:

Jeg ville også følt meg veldig lite komfortabel i en slik situasjon. Jeg ville prøvd å få henne til å forstå at dette ikke handler om henne, men om alle de andre det kan gå utover dersom hun plutselig kommer i styrtfødsel oppe på fjellet. Hvis alle de andre syntes det var greit, er det nå en sak. Men hva med de dere er der for? Hva hvis noen turister er i fare men så må dere velge å følge henne til sykehuset? Og det med å helikopteret synes jeg tok kaka! Hva hvis helikopteret er opptatt pga henne og så oppstår det en nødsituasjon et annet sted? Ikke er det gratis akkurat å kjøre helikopter heller. Jeg støtter ikke Røde kors for å sponse gærninger som har lyst til å føde i lufta. :sur:


#45

Esme sa for siden:

Det var en og en halv times biltur til sykehus?

Et aspekt er jo om man ikke kan stole på at veien er åpen om det skulle bli uvær. Og det skal ikke mye uvær til for at helikopterene ikke kan lande heller.

Hadde dette vært på sommeren så hadde jeg syntes at det var helt greit at hun var med. Om hun da hadde gått ut i fødsel hadde det jo bare vært å reise med en gang istedet for å vente flere timer hjemme som de fleste gjør.

Men vinterværet i Norge er jo veldig skummelt, og man kan jo risikere å bli sittende på hytten.


#46

Maverick sa for siden:

Halvannen time til sykehuset er jo ingen sensasjon i Norge, det var avstanden der jeg bodde før.

Å bli med på hyttetur to uker før termin synes jeg allikevel er litt drøyt, men hva vet vel jeg om hvordan formen til "normale" høygravide er.

Uansett er det vel å trekke motivene litt vel mye i tvil å tro at det var tanken på en helikopterfødsel for å ha noe å "skryte" av, som fristet.


#47

Dixie Diner sa for siden:

Med bil er det ikke så ille, men her var det snakk om scooter eller ski. LITT vel "stress" når man er i fødsel.


#48

Zip sa for siden:

Hmmm, var vel halvannen time med bil til sykehus og en kunne gå fra parkeringsplassen til hytta.

Jeg synes ikke det høres ille ut. Men nå bor jeg selv to timer fra sykehus da. Og når det ikke var langt med scooter eller ski til hytta hadde jeg ikke brydd meg om hun ville vært med.

Og det skal mye til at en føder i helikopter, det er det som regel ikke plass til. Vi har to timer til sykehus og luftambulansebase her. Sjelden gravide blir kjørt med helikopter, da stopper de fødselen først.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.