Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Aldersgrense for ekteskap med utlendinger

#1

Hønni sa for siden:

for å hindre tvangsekteskap?

Hva mener du?


#2

Sitron sa for siden:

Det er vel ikke aldersgrense for ekteskap, men for familiegjenforening?


#3

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes ikke vi kan begynne å gradere myndighetsalderen etter hva man finner på å gjøre som myndig. Da får vi heller heve myndighetsalderen/ekteskapsalderen til 21 for alle, da.



#5

Myrsnipa sa for siden:

Link til skikkelig bakgrunnsinformasjon før jeg uttaler meg? :blafre:

Så noe om dette på nyhetene, men ikke nok.




#8

Polyanna sa for siden:

Jeg syns aldersgrense for familiegjenforening (ikke ekteskap) er et uhyre drastisk tiltak. Jeg tror likevel det har noe for seg. Det er et faktum at tvangsekteskap og svært pressede arrangerte ekteskap er et betydelig problem. Det at norskfødte jenters statsborgerskap brukes som et "asset" i ekteskapsforhandlinger syns jeg er forkastelig. At jenter presses til å gifte seg purunge, før gjennomført utdannelse, gjerne med et gudsord fra landet i Pakistan, hemmer langsiktig integrering, og ikke minst likestilling. Det søkes jo også årlig om noen titalls dispensasjoner fra 18-årsgrensen for ekteskap, stort sett fra innvandrere. Det er visst om å gjøre å få dem inn i sikkerhet snøggast råd.

Dette vil kanskje også øke sannsynligheten for at norsk-pakistansk ungdom gifter seg med hverandre, og ikke som det er nå, når 70-80% av dem gifter seg med noen født og oppvokst på den andre siden av kloden? Jeg tror et ekteskap mellom to med litt likere bakgrunn har mye bedre mulighet for å lykkes, og det blir lettere for deres barn igjen å bli godt integrerte, enn om de har en pakistanskoppvokst, arbeidsledig bondeguttpappa som sliter med å forstå og få fotfeste i en ny kultur, og ikke har lært seg språket enda, alternativt en hjemmeværende pakistansk mamma som knapt har vært utenfor stuedøra siden hun kom hit som 18-årig brud.

Nå er jeg dundrende politisk ukorrekt her, og har med vilje brukt lite nyanser for å få frem poenget. Men dette ER et betydelig samfunnsproblem og ikke minst skrekkelig for de som blir utsatt for tvangsekteskap, og jeg vil ikke at vi skal være strutser og ikke tenke ubehagelige tanker.


#9

Polyanna sa for siden:

En annen ting: Ekteskap mellom folk fra ulike deler av verden kan selvsagt gå kjempefint, noe sikkert mange her inne kan bekrefte. Men ingen kan vel påstå at det ikke medfører ekstra/andre utfordringer? De har i hvert fall en mye høyere skilsmisseprosent, så noe må det være.

Er det ikke uansett en god ide at man er litt modnere og litt mer livserfaren før man gir seg i kast med et så krevende posjekt?


#10

Gremli Skremli sa for siden:

Jeg giftet meg med en utlending da jeg var 22. :knegg:


#11

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes det er en god idé for de fleste å være modnere og ha mer livserfaring enn den jevne 18-åring før de gifter seg. Eller får barn, for den del. Jeg mente innlegget mitt seriøst, jeg - kanskje aldersgrensen for ekteskap generelt er for lav?


#12

Polyanna sa for siden:

22 syns jeg faktisk er en ganske ok grense. 18 er skummelt tidlig. 25 er kanskje veldig dramatisk?

Men Gremlis, har du ellers synspunkter på dette, for du er jo mer enn gjennomsnittlig kvalifisert til å mene noe, skulle jeg tro...


#13

Kanutte sa for siden:

En venninne av meg giftet seg med sin amerikanse kjæreste da hun var 19. De var hodestups forelsket og planla å dele livene sine med hverandre, men hadde egentlig ikke tenkt å gifte seg så tidlig. De giftet seg for at han skulle få oppholdstillatelse i landet slik at de kunne være sammen. I dette tilfellet synes jeg det er bra at mine venner hadde denne muligheten, men jeg ser absolutt Polyannas gode poeng. Det er bare så vanskelig å uttale seg generelt når man vet at dette vil ramme ens "egne".

Men altså, på generell basis er jeg enig med både Polyanna og Skilpadda. Aldersgrensen for å gifte seg burde økes og i tillegg burde man hatt "ekteskapsforberende kurs" som fokuserte på kommunikasjonsteknikker og avklaring av hverandres forventninger til livet og ekteskapet. (på den annen side er det jo mange som er samboere uten å gifte seg, som kanskje også burde hatt et slikt kurs. Kanskje dette må inn i en ny læreplan for videregående i stedet?)


#14

Skilpadda sa for siden:

I gamle dager var jo myndighetsalderen 21. Jeg kan se en del gode argumenter for å gå tilbake til det. (Jeg kan se en del gode argumenter mot det også, bare for å ha sagt det.)


#15

Polyanna sa for siden:

Egentlig så syns jeg dette godt kan holdes utenom reglene for myndighetsalder, så lenge det dreier seg om når man får familiegjenforening, ikke når man kan gifte seg. Det handler vel rett og slett om å senke markedsverdien på 18 år gamle pakistanske jomfuer littegrann...


#16

Gremli Skremli sa for siden:

Broren min giftet seg da han var 19. Det er nå seks år siden, og det har gått strålende. Jeg tror ikke det er alderen som avgjør. Jeg tror også at mange fra andre kulturer er mentalt innstilt på å gifte seg når de er unge, at de rett og slett føler seg klare når de er 16, 17 eller 18 år. Å innføre aldersgrense tror jeg ikke er riktig vei å gå for å forhindre tvangsekteskap. Men det er klart det skal forhindres! ;)


#17

Cascaye sa for siden:

Hvem skal eventuelt straffes?


#18

Polyanna sa for siden:

Ingen skal straffes. Man blir bare ikke innvilget familiegjenforening før man er 22 eller 25 eller hva det er. Det vil fortsatt være helt lovlig å gifte seg, men man må, skrekk og gru, bo i det landet den andre kommer fra, til man er over aldersgrensen.


#19

Gremli Skremli sa for siden:

Jeg lurer fremdeles på om dette ville ha rammet oss da vi giftet oss. Mannen min fikk nemlig oppholdstillatelse på familiegjenforening.


#20

Polyanna sa for siden:

Hvis grensen var 25, ja. Ikke hvis den var for eksempel 22. Men det ville jo bare bety en utsettelse på å få flytte HIT, ikke på selve giftermålet.


#21

IOA sa for siden:

:dulte: Eller 21 da. Og ja, klart vi hadde blitt omfattet av et sånt regelverk hvis det hadde eksistert da vi giftet oss. Dette har jeg faktisk satt meg litt inn i, både gjennom jobben og pga egen situasjon.

Pr i dag er reglene sånn at hvis man skal søke om familiegjenforening, altså at ektefellen skal kunne komme hit til Norge, er det forskjell på regelverket hvis man er over eller under 23. Hvis man er under 23 år MÅ den norske parten ha en viss inntekt pr år. Det økonomiske kravet kan ikke fylles av verken den utenlandske parten, ved evnt jobbtilbud til den utenlandske parten, eller garantier fra tredjepersoner (feks foreldre).

En konsekvens av dette er at en mange gutter og jenter under 23 må jobbe istedenfor å studere for å kunne bo sammen med ektefellen sin. Dette gjelder alle, og det er mange tilfeller som ikke har noe med tvangsekteskap å gjøre. En høyere aldersgrense for familiegjenforening vil også ha konsekvenser for disse.

Og hva med tilfeller der det er barn inne i bildet? Skal man ta fra barnet retten til å være sammen med begge foreldrene? Og vil ikke da det å få barn kunne brukes som virkemiddel for å omgå denne regelen?

Personlig tror jeg den inntektsgrensen man har i dag er et minst like godt tiltak for å forhindre tvangsekteskap. Men det er vanskelig, fordi reglene i alle tilfeller vil ramme "uskyldige", i den forstand at de også omfatter mange flere enn den opprinnelige målgruppen. Jeg er også overbevist om at en aldersgrense alene ikke løser dette problemet. Tiltak som feks god informasjon og støttegrupper er minst like viktige.


#22

Nenne sa for siden:

Det som taler for en slik aldersgrense er at dette er utprøvd i Danmark og ser ut til å fungere bra. Selvfølgelig er dette grov innblanding i menneskers privatliv og vi greier sikkert alle å hoste opp en eller annen som kjenner noen som ville ha blitt rammet av en slik grense, men hvis det kan beskytte norsk-pakistanske jenter mot å selges til høystbydende så kan jeg absolutt tenke meg å applaudere et slikt forslag.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.