Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fastelavnsboller

#1

Fluke sa for siden:

Hva er den beste oppskriften?




#4

Hot Lips sa for siden:

Er det fastelavnssøndag i morgen? :skeptisk:


#5

Kaktus sa for siden:

:jupp:


#6

Meissa sa for siden:

Juhu! Fastelaven. En særdeles god grunn til å bake boller.:jippi:


#7

Elisabet sa for siden:

Er det noen bolledeig en kan sette dagen før så den langhever på noen måte? Orker ikke tidlig opp får å få ferdig boller før vi drar kl. 9. Men vi vil jo gjerne ha med boller på tur. Og bake ut og steke rekker jeg alltids.


#8

ming sa for siden:

Du kan bruke en hvilken som helst bolleoppskrift. Halver gjærmengden. Lag deig, bak ut boller, sett kjølig over natta. Sett bollene lunt igjen i morgen en stund før du skal steke dem, slik at de får hevet litt da.


#9

Elisabet sa for siden:

Skal deigen heve 1 time før jeg baker ut bollene? Men bare putte brettet i kjøleskapet til dagen etter istedenfor til etterheving? Og bare ta etterheving og steking dagen etter? Kan jeg fylle med vaniljekrem og hakket smilsjokolade inni da når jeg baker dem ut allikevel?


#10

ming sa for siden:

Ingen forheving. Jeg regner med at det går greit å putte inni det fyllet du skal ha kvelden før, ja, men det har jeg aldri prøvd selv.


#11

Elisabet sa for siden:

Jeg kan ikke bare lage deigen da og sette den i kjøleskapet, og så bake ut bollene i morgen? Har ikke plass til 3 stekebrett med boller i kjøleskapet.


#12

Klatremus sa for siden:

Og hva er det beste fyllet? Bruker alltid krem, men føler for litt fornying.


#13

ming sa for siden:

Det går også helt fint. :nikker:


#14

ItsOnlyMe sa for siden:

Eh.........fastelaven er vel ikke i morgen? Eller har det gått meg husforbi? Noe sier meg at jeg har misset noe her..... :rødme:


#15

Elisabet sa for siden:

Fastelavenssøndag er i morgen ja. :nikker:


#16

ItsOnlyMe sa for siden:

Så flott! da blir det bollebaking i morgen da.... :knegg:


#17

Elisabet sa for siden:

Hadde du det forrige søndag også? Er gjerne en del som tar feil av dagen fordi det selges fastelavensris en uke for tidlig når noen tyvstarter. ;)


#18

ItsOnlyMe sa for siden:

:humre: nei, har rett og slett glemtav heile greia. Men boller skal det nok bli likevel ;)


#19

Hot Lips sa for siden:

Fastelavn er redda... Fire overprisede kremfylte boller fra Meny er innkjøpt. Får komme sterkere tilbake neste år. :o


#20

Hot Lips sa for siden:

Jordbærsyltetøy og 50/50 krem/vaniljekrem. Og melisdryss på toppen. :nam:


#21

Lille meg sa for siden:

Det ville i alle fall forklart at "alle" butikkene er tomme for kremfløte. :eek: (Det er vel lørdag før fastelavnssøndag og 16. mai at slikt skjer, er det ikke?)

Forøvrig - jeg er sjokka! Heter det virkelig ikke fastelavnENssøndag? Det har jeg (og mannen min også!) trodd helt til nå. :gremmer seg:


#22

Hot Lips sa for siden:

:knegg:


#23

iben sa for siden:

Angående Trine sin oppskrift. Det skal være et egg i deigen ja? Ikke 1 egg til pensling?


#24

Filifjonka sa for siden:

Gjærbakst og fløtekrem er for meg en helt uforståelig og veldig kvalmende kombinasjon. Så her skal vi lage boller med rosiner og kanelboller, ingen krem! :)


#25

Benzo sa for siden:

Nå har jeg boller og kanelsnurrer til heving, brukte oppskriften fra Trines matblogg og deigen er i hvert fall fantastisk god å jobbe med! Jeg puttet ett egg i deigen, det pleier å bli veldig godt.


#26

Bomull sa for siden:

Jeg har ogsaa Trine sin bolledeig til heving her naa, mens sjokoladelinsene, rosiner og vaniljekrem staar klart til aa fylle herlighetene etterhvert.

Jeg hadde et egg i deigen ja.


#27

Salt sa for siden:

Jeg fyller med krem (pisket med vaniljesukker) og marsipan. :nam:


#28

Stikka sa for siden:

Har denne deigen til heving, men det går veldig treigt synes jeg. Spent på om denne blir like luftig og god som den oppskriften jeg pleier å bruke.


#29

Benzo sa for siden:

Bollene var gode og myke. :nam:


#30

Lille meg sa for siden:

Jeg har også prøvd meg på denne oppskriften. Deilig deig å arbeide med! Og god smak på bollene. Skal lage vaniljekrem til å fylle bollene med seinere. Gleder meg! :nam:


#31

Bomull sa for siden:

Veldig god deig aa jobbe med. Mine gaar straks i ovnen etter snart aa ha etterhevet ferdig. Det lukter godt i hele huset allerede.


#32

Guttemammis sa for siden:

Har bakt de bollene som reklameres for her inne fra detsoteliv.no og fylt dem med
vaniljekakefyll og smeltet melkesjokolade på toppen, spent på om dette er godt:D


#33

Anne C sa for siden:

Jeg har faktisk aldri laget fastelavensboller, heller ikke i år.


#34

Guttemammis sa for siden:

Og det smakte HIMMELSK! :nam: :nam: :nam:
Ikke akkurat tradisjonelle fastelavnsboller, men er ikke sååå gald i krem.


#35

Sissel sa for siden:

Vi har nettopp spist boller med blanding av krem og vaniljekrem, og bringebærsyltetøy under. Kjempegodt. Hadde også laget skoleboller, så nå er alle mette og gode.


#36

Stikka sa for siden:

Bollene ble gode, men ikke så luftige og gode som min vanlige oppskrift.


#37

ingling sa for siden:

Her i huset skal vi ha boller med krem av havrefløte og bringebærsyltetøy. Bruker ikke oppskrift, men lager bollene med speltmel, havremelk og uten sukker - søter med vanilje og kardemomme, bruker lite gjær og kaldhever deigen. Funker som bare det! Luftige og gode. :)


#38

Nabojenta sa for siden:

Overraskende lette å trille ut. Har aldri jobbet slik en fin deig. Frister til gjentakelse, og jeg hater som regel å bake.


#39

Fluke sa for siden:

Da er det påan igjen. :jupp:



#41

Fluke sa for siden:

Ja denne kommer alltid overraskende på meg, så flaksfor meg at vi fikk fastelavnsboller i kantina i går.


#42

Niobe sa for siden:

Jeg har deig til heving just nu. Vi skal ha fastelavensfest for noen av podens venner senere i dag. Jeg bruker oppskriften på Trinesmatblogg, som vel egentlig er Morten Schakendas oppskrift. Supergode boller.


#43

Høst sa for siden:

Jeg skal lage vaniljeboller i morgen, er ikke så glad i krem. I stedet for å trille ut boller, kjevler jeg ut deigen, trykker ut rundinger, legger en god skje vaniljekrem på rundingen og en annen runding over, presser sammen i kantene, hever og steker. :)

Det blir første gang for junior med slike boller, er spent på om han liker disse like godt som han liker vanlige boller. :)


#44

Madicken sa for siden:

Dette er virkelig verdens beste (og enkleste) boller!


#45

Niobe sa for siden:

Jeg brukte denne oppskriften før, men foretrekker Schakendaoppskriften nå. Men begge er veldig gode.


#46

Sundae sa for siden:

Jeg fyller dem på svenskemåten. Etter å ha skjært et lokk tar jeg ut litt av "bolle-innmaten", blander det med bittelitt melk og marsipan. Legger røren tilbake i bollen og spritser en krans av krem over. På med lokket og dryss over melis. Nam!


#47

Filifjonka sa for siden:

Jeg holder meg nok en gang til boller med rosiner eller kanel, og har mer enn nok med alle bildene av boller med krem og sjokolade og annet som ikke skal være i gjærbakst. :knegg:


#48

Engasjert sa for siden:

Jeg håper virkelig den er god, for den var over gjennomsnittet tidkrevende å lage! Gjærdeig er jo noe jeg bare "slenger sammen", denne tok 30 min å lage, inkludert ti minutter med å putte små, uvillige smørklatter ned i deigen. Noen som er gode på baking, som kan fortelle meg hva som gjør deigen bedre ved å gjøre det sånn, framfor å smuldre smøret i melet, eller å bruke smeltet smør?!

Forventer å finne smørklatter i deigen ved utbaking :p


#49

Niobe sa for siden:

Jeg opplever at det å elte inn smøret til slutt gir en smidigere og lettere deig, med mindre mel. I tillegg synes jeg bollene får en litt annen konsistens, noe jeg antar er fordi fettet er fordelt på annen måte?

Deigen er lett og luftig på en annen måte enn den jeg laget fra Detsøteliv.no.


#50

Njulaif sa for siden:

Da jeg var liten var tradisjonen hjemme hos oss at vi hadde vannbakkels fylt med syltetøy og krem eller krem blandet med vaniljekrem. Jeg mistenker at det var vannbakkels fordi mamma muligens ikke var så glad i boller, eller evt ikke syntes hun var noe flink til å lage boller. :knegg:

Selv elsker jeg å bake, men jeg og mannen spiser ikke så mye av slikt bakverk så jeg gjør det ikke så ofte. Er heller ikke så veldig glad i "bare" vanlige hveteboller, så må alltid minst fylle deigen med rosiner. Som regel ender jeg opp med å lage noen få boller dedikert til å fylles med krem (helst vaniljekrem i følge mannen min) og syltetøy, og resten blir som regel boller med ALT. :knegg: Og alt vil som regel si rosiner i deigen, fyll av vaniljekrem inni og (ved servering) melisglasur laget av melis og sitronsaft oppå. :knegg:

Hmmmm... Må vel lage boller i morgen jeg og tror jeg. Kjenner det på gikta nå.


#51

Njulaif sa for siden:

Kan det ha vært vanskelig med smørklattene fordi smøret var for kaldt tro? :gruble: Ser for meg at det kan være kliss hvis smøret er for mykt også (altså kliss å få det ned i bollen), men kanskje det kan hjelpe? Kunne vært greit å vite siden jeg vurderer å bruke denne oppskriften selv.


#52

Madicken sa for siden:

Da prøver jeg Schakenda. :jupp: På hvilken måte mener du at disse er bedre?



#54

Niobe sa for siden:

Jeg liker konsistensen på både deigen og de ferdige bollene bedre. Men det er nok et spørsmål om smak og behag, for den andre oppskriften er også god! Men Schakendaoppskriften synes jeg gir lettere og smidigere deig med mindre mel. Deigen er jo veldig "smørklissete" og fuktig når den settes til heving, men er letthåndterlig og veldig luftig etterpå.

Begge oppskriftene gir luftige boller, men jeg opplever Schakendabollene som lettere og litt mer "porøse", på et vis? Vanskelig å forklare.


#55

Niobe sa for siden:

Smøret må være mykt, ja. Jeg tok smøret ut av kjøleskapet igår kveld, men det kan også myknes forsiktig noen sekunder av gangen i mikro.


#56

Njulaif sa for siden:

Er det forresten noen av dere som har prøvd de nye "bakehjelpemidlene" fra Mors Hjemmebakte? Disse: www.morshjemmebakte.no/Produkter/Bakehjelpemidler

Har det noe for seg i det hele tatt? Jeg er kanskje spesielt fristet av den der "ferskere bakst" siden jeg og mannen som nevnt ikke akkurat klarer å trøkke i oss en hel bollebakst på rappen. Heller jo helst mot frysing, men dog... Vil jo gjerne at baksten min skal smake ferkst så lenge som mulig.


#57

Niobe sa for siden:

225 grader er forresten alt for mye i min stekeovn. Jeg steker bollene på 180-200 grader.


#58

Vianne Rocher sa for siden:

Hør på Niobe! Schakendaboller er de beste bollene! De har fantastisk konsistens for utbaking og det uten at deigen er klissete, eller at bollene blir for tørre pga. for mye mel etter steking. Også smaker de bedre enn alle andre boller!


#59

Madicken sa for siden:

På varmluft?


#60

Vianne Rocher sa for siden:

Over - og undervarme!


#61

millact sa for siden:

Skal sette deig etterpå tror jeg, eller kanskje jeg rett og slett venter til i morgen? Blir noen med pisket krem og noen med vaniljekrem og kokos.


#62

Madicken sa for siden:

Så det er generelt sett ingen god idé å bruke varmluft på boller? (Bruker varmluft på nesten alt.)


#63

Vianne Rocher sa for siden:

Generelt sett en dårlig idé å bruke varmluft på alt bakverk, synes jeg. Varmluften på de stekovnene jeg har erfaring med, gjør bakverket tørrere og mer ujevnt stekt.

Jeg bruker undervarme+varmluft på pizza og varmluft til tining. Utover det synes jeg resultatene blir bedre med over- og undervarme.


#64

Madicken sa for siden:

Ok, takk for tips. :)


#65

Engasjert sa for siden:

Bollene (kanelknutene) ble kjempegode! Og på mystisk vis var alle smørklumper borte. Jeg hadde kjøleskapkaldt smør som jeg delte i biter og lot det stå på benken en stund. Mulig det fortsatt var for kaldt.

Det ble godt, men ble det så mye bedre at det var verdt all tida det tok, tro




#68

Rug sa for siden:

Jeg kommer heller ikke inn nå, men jeg så at hun er midt i flytting til ny server siden bloggen er så ustabil. Jeg bare søkte på Schakenda og boller, og fant den i en pdf-versjon.


#69

apan sa for siden:

Jeg bakte av den fine melposen som heter "boller". Ble utmerket. Lagde Trines kanelknuter ifjor, veldig gode, men ikke verdt tiden.


#70

Fluke sa for siden:

Jeg gikk for oppskriften fra detsøteliv og angrer som en hund. Det tar LANG til å kjøle ned kokt melk til 37 grader altså, så her blir det bollebaking (og lite bolling) til langt på natt. :mumle:


#71

Fluke sa for siden:

Den er nå 48 grader ...


#72

Fløyel sa for siden:

Sette på lokk på kjelen og hive den ut på terrassen?


#73

Mrs. Longbottom sa for siden:

Sett den i kaldt vannbad og visp. Da går det fort.


#74

Fluke sa for siden:

Det hadde vært lurt, om jeg ikke hadde vært så smart (:duh:) at jeg hadde helt den opp i kjøkkenmaskinen allerede fordi jeg tenkte den ble fortere kald der enn i kjelen.


#75

Rug sa for siden:

Jeg har nå konstatert at jeg liker mye bedre oppskriften fra det søte liv, som jeg har brukt i mange, mange år. Fluke: jeg koker bare opp halvparten av melken og bruker den andre til å kjøle den ned med. Eggene has oppi før gjæren, og vips, riktig temperatur.


#76

Fluke sa for siden:

Smart. Egg?


#77

Rug sa for siden:

Av, det er sikkert en endring den jeg fikk oppskriften av har gjort, det hadde vært typisk. Jeg har altså i to egg.


#78

m^2 sa for siden:

Jeg bakte schakendaboller idag og de ble helt perfekte!!
Eltekroken har gått på walkabout her så jeg eltet først deigen for hånd lenge, eltet så inn smøret og eltet for hånd litt til. Også hevet se leeeenge - antar det var fordi ikke noe av væsken skulle være varm?

Uansett - helt perfekte. Takk for tips!


#79

Palmen sa for siden:

Jeg har alltid vært fornøyd med Det Søte Liv oppskriften, men skal jammen prøve denne fra schakenda i dag.


#80

Syrin sa for siden:

Skal prøve Trine sine boller i dag.


#81

Bomull sa for siden:

Prøver Trine sine i dag her og, tror jeg.

Lager allerede de beste kanelsnurrene :kry:, så der melder jeg pass! ;)


#82

Fluke sa for siden:

Det tok så lang tid før melkeblandingen var temperert at det ble ikke boller i går kveld. Ventet til jeg kunne ta oppi gjær og mel, og så blandet jeg det godt sammen og satt det i kjøleskapet. Det hevet en del der i løpet av natten, men jeg slo det ned og trillet boller da jeg sto opp i morges. Så fikk de ligge i noen timer på benken og heve før jeg så stekte dem. Og de ble superbra! :danse:


#83

Taien sa for siden:

Jeg har en lett oppskrift jeg fikk av min venninnes mor for mange år siden. Den blir flittig brukt her i huset.
Og nå lukter det nybakte kanelsnurrer i hele huset. mmmmm :nam:


#84

Puslingen sa for siden:

No har eg akkurat satt deig av Trines oppskrift. Siden eg har tatt livet av kjøkkenmaskinen min, har eg knadd for hand. :dåne: Trur ikkje skuldrene mine satte pris på det, men deigen vart i alle fall god å jobbe med. Står til heving no, så eg er spent på korleis den vert.


#85

Palmen sa for siden:

Schakenda-bollene ble helt perfekte!! :nam:


#86

m^2 sa for siden:

Sant de var fine!!
Jeg har ikke smakt, men fikk positive tilbakemeldinger på smak og ... konsistens også. Hva syntes dere?


#87

Palmen sa for siden:

Tre tenåringer, en seksåring og fire voksne mente de var de beste bollene noen sinne. :nemlig: Jeg har bare såvidt smakt, skal gi min dom i kveld. :jupp:


#88

Vianne Rocher sa for siden:

Det er virkelig de beste bollene! Jeg har høstet masse skryt og lovord når jeg har brukt Schakendas oppskrifter på boller og kanelknuter og jeg synes helt ærlig talt at det ikke er noe som slår dem heller.


#89

Niobe sa for siden:

:eek: Det står det respekt av, altså. Jeg synes jo i grunn oppskriften er slitsom nok med kjøkkenmaskin. :knegg:

Så bra at mange er fornøyde. :jupp:


#90

Njulaif sa for siden:

Da ble det omsider Schakendaboller på oss også i dag. Litt sent, siden jeg for det første alltid er litt sent ute med å gjøre slikt som å sette bolledeig, og for det andre nok hadde for kald melk da jeg laget deigen så den måtte heve litt ekstra lenge. :sparke:

Og så viste det seg at jeg ikke hadde nok mel, så jeg lagde bare halv deig, og bakte den ut til 8 boller (siden jeg er vant til at min vanlige bolledeig blir 16 boller). Så emnene ble nok litt vel store. Og så ble jeg så opptatt av at den måtte heve lengre, at jeg endte opp med å heve dem kanskje pittelitt FOR lenge... :knegg:
Det er i alle fall de største bollene jeg har laget på en stund kan man si.

De står nå å avkjøler seg litt, før vi skal ha kjempeboller til dessert/"kveldsmat".


#91

Polyanna sa for siden:

Jeg syns i grunnen de bla akkurat like gode som de jeg pleier å lage. Ganske lik ingrediensliste, men med smeltet smør.


#92

Effie sa for siden:

Me laga semlor frå detsoteliv, og eg hadde gleda meg verre. Sambuaren min er svensk og han har ikkje fått semlor på mange år sidan, og det høyrdest så godt ut at no skulle me virkelig kose oss.
Men æsj, det var altfor søtt. :blæh: Og eg kom på etter å ha smakt den første (..einaste..) at eg ikkje likar krem heller.

Men bollane vart luftige og gode, det skal dei ha. :D


#93

millact sa for siden:

Jeg endte med ferdigpakke boller fra Møllerens. Barna ønsket eggekrem og kokos på, så det ble det. Alle var fornøyde. Kremfløten står urørt i kjøleskapet.....


#94

Njulaif sa for siden:

Ja, da har det vært overdådig fastelavnsbolle til kveldsmat. Jeg synes bollene ble gode, men ikke spesielt mye bedre enn de jeg lager med min vanlige oppskrift. Men bolle med min mors hjemmelagede rabarbrasyltetøy (siden det var det eneste vi hadde i huset), vaniljekrem og pisket krem ble veldig godt, det må jeg si. :jupp:


#95

Filifjonka sa for siden:

Jeg har også prøvd Schakendaoppskriften, men min gamle oppskrift som jeg har brukt i 25 år blir akkurat like luftig og bra. Den er med smeltet smør, og har ellers nokså samme mengder av ingrediensene. Jeg har variert litt med å ta i smøret på slutten, men jeg syns ikke det er forskjell.


#96

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg syns ikke den oppskriften er noe fantastisk jeg heller, blir like bra med smeltet smør, mye enklere, og man kan brune smøret litt før man har i melk og sukker, det gir nydelig karamellaktig smak på bollene.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.