Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjemmelaget rømmegrøt

#1

Pelen sa for siden:

Er det noen som har en oppskrift på det? Gjerne en sunn variant.


#2

Pelen sa for siden:

Jeg ser at det er semulegryn i ferdigpakkene, trenger man ikke det altså?

Og hva kan man bruke i stedet for kulturmelk her? Noen idé? Naturell yoghurt?


#3

Meissa sa for siden:

Sunn rømmegrøt? :knegg: Her er i hvert fall en video med Wenche. Denne oppskriften brukte vi i dåpen til minstefrøkna og grøten ble god den. www.tv2.no/gmn/roemmegroet-3233626.html

Wenche hevder denne grøten ikke er så mektig som mange andre, men jeg har aldri prøvd noen annen oppskrift så jeg kan ikke gå god for det.


#4

Pelen sa for siden:

Ja, det var vel å overdrive. :knegg: Sunnere variant er vel mer riktig å skrive. I hvert fall ikke så fet og med ugunstig fett (på rømmegrøt posene står det vegetabilsk fett og det kan jo være palmeolje).

#5

Erica sa for siden:

Min bestemor lagde rømmegrøten med semulegryn i tillegg til seterrømme. Men jeg har dessverre ikke oppskrift.
Om det er fettet du er redd for så er jo ikke rømmegrøt maten uansett, men lages den på skikkelig vis er det ihvertfall sunt naturlig fett som brukes. Oppskriften til Wenche gir god grøt den.


#6

Erica sa for siden:

Forresten - eneste jeg husker om semulegrynene i oppskriften til bestemor er at hun kokte det veeeeeeldig lenge, for at det ikke skulle kjennes snev av semulegrynene i rømmegrøten. De som ikke visste det hadde ikke greid å gjette at det var semulegryn i den.


#7

Pelen sa for siden:

Takk for tips!

Mannen liker ikke for fet mat, han blir dårlig av det så derfor vil jeg helst unngå for mye fett.


#8

Isbjørn sa for siden:

Vi gjør det enkelt, kjøper Fjordland sin :) Kanskje jeg skulle prøve å lage selv en gang?


#9

Snuppa sa for siden:

Det mamma gjør er å varme opp melken som brukes på forhånd. Hun bruker ekte seterrømme, noe annet duger ikke. Det røres i grøten konstant og fettet som pipler ut taes ut av kaserollen fortløpende og serveres heller ved siden av.


#10

Stompa sa for siden:

Dette høres ut som en tradisjon som kan ha etablert seg fordi det var billigere å lage grøten med mindre rømme og mer semulegryn, men det skulle ikke merkes at man hadde laget billigversjonen. Etter hvert har det blitt sånn grøten skal være, og man tenker ikke over hvorfor semulegrynene skal skjules mer. Moren min har det litt sånn med medisterkaker og -pølser til ribba. Det har vi aldri hatt, for hun assosierer det med da hun vokste opp og de brukte det for å få nok mat; ribbekjøttet var så dyrt at alle i familien ikke ble mette av det de kunne kjøpe.


#11

Erica sa for siden:

Det er nok delvis rett, men i tillegg blir jo grøten noe mer fettfattig og mindre mektig. Tror nok det var en grunn også. Grøten var ihvertfall god den, og jeg skulle ønske jeg hadde oppskriften.


#12

Stompa sa for siden:

Ja, men det ikke sikkert at det var et ønske opprinnelig. I bondesamfunnet med mye kroppsarbeid hele dagen ville vel fettfattig og mindre mektig heller vært negativt enn positivt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.