Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fordi eller siden?

#1

malou sa for siden:

Jeg har en sønn på 9 år som konsekvent sier siden der jeg ville brukt fordi. Kan disse ordene brukes med samme betydning?


#2

Skilpadda sa for siden:

Ofte kan de brukes litt om hverandre, ja. "Siden/Fordi du har vært så snill, skal du få loff med Nugatti til middag", for eksempel. Ved svar på "hvorfor?"-spørsmål høres det gjerne bedre ut med "fordi", men det er vel ikke direkte feil med "siden" heller. Tror jeg? Hva som høres best ut er jo typisk en modningssak, så det går seg antagelig til etter hvert. (Poden brukte "okay" i stedet for "ja" en periode da han var halvannet - det fungerer jo som svar på "kan du komme hit?", men mindre bra som svar på "vet du hvor pappa er?".)


#3

Mauser sa for siden:

Vi sees fordi.


#4

Kirsebær sa for siden:

:hjerter:


#5

pippo sa for siden:

I min oppvekst øst i Oslo var det hvertfall vanlig å si "siden" som alternativ til "fordi". Eks. "Jeg har ikke gjort leksa siden jeg var syk i går". Jeg sa det nok mye både i barndom og ungdom, men sjelden nå for tiden. Hører det imidlertid ofte. Jeg anser det som muntlig sosiolekt. Det egner seg ikke skriftlig.

Datteren min sier "enkel" for "lett", også når det gjelder vekt. Det er litt morsomt, synes jeg..


#6

Toffskij sa for siden:

Jeg oppfatter ikke «siden» som spesielt muntlig eller dialekt/sosiolektbundet. «Siden» og «fordi» overlapper hverandre en god del, og det er ingenting som tilsier at den ene bør foretrekkes framfor den andre når man skal uttrykke årsaksforhold. (Årsaksforhold, Mauser!)


#7

pippo sa for siden:

Jeg ser at bokmålsordboka er enig med deg, så da er vel jeg det også. ;) Jeg har som sagt oppfattet det som en mer muntlig variant. Da trenger jeg heldigvis ikke rette på sønnen min når han skriver det mer. Det er jo flott!


#8

malou sa for siden:

Takk for svar! Da skal han få fortsette å si siden (selv om jeg synes det høres merkelig ut :) )


#9

Anuk sa for siden:

Artig. Her skulle jeg akkurat til å si at jeg oppfatter "siden" som veldig konservativt bokmål, litt slik som sne og Majorstuen. Men da var det ikke akkurat riksmål fra oslo vest nei.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.