Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Ja, går verden under nå? Er dette starten på det som etter spådommer skal gjøre ende på alt i 2012?
Månen er nærmere kloden enn på lenge, jordskjelv var spådd og med skjelvet i Japan oppstår en tsunami som vil gjøre langt større skader enn selve skjelvet og etterskjelv. Vil en mulig atomkatastrofe som følge av dette føre til langt større etterdønninger på klimafronten, også for oss her i trygge nord?
Som en kollega på jobben sa; noe skjer i allefall. "Nå er jeg 50 år og første gangen jeg hørte om fenomenet tsunami i det hele tatt, var i forbindelse med tsunamien i Thailand" ...før det; ingenting foruten noen skjelv her og der. Mediadekningen og tilgangen på den gjør nok mange mer oppmerksomme på det som skjer verden rundt, inntrykkene blir sterkere.
Jeg har personlig ingen sterk mening om dette, det ene har tatt det andre og det har prellet litt av meg egentlig, tidligere, men det er klart at det melder seg tanker når slikt som dette skjelvet i Japan skjer. Vi følger med live over nett på storskjerm her på jobb, og bildene vi ser gjør jammen inntrykk. Jeg får flashbacks til 9/11; husker det som det var i går ...og tragedien i Thailand, for ikke å snakke om Indonesia og Haiti +++
Naturkatastrofene blir bare fler og fler virker det som, større og større. Hvor ender dette?? Hva tenker du?
Nja. Discoveryhore somjeg er har jeg sett flere dokumentarer om tsunami i min oppvekst. Fenomenet hadde tross alt et navn. Internett er nytt og vi får mer innsikt i katastrofer enn før.
Du har jo kalenderen til Maya-folket, som stopper på en gitt dato i 2012, 21. desember 2012. no.wikipedia.org/wiki/Mayakalender
Det er flere andre spådommer ute og går også, men jeg har strengt tatt ikke satt meg særlig godt inn i noe av dette, det er jo ei heller første gang dommedag er spådd å skulle komme, men det er jo stadig snakk om verdens ende uansett ...så kanskje den kommer snart? ;)
Jeg personlig tror ikke det altså, men det kunne jo være interessant å få en diskusjon på det allikevel.
Å, sånn. Nei, jeg frykter ikke noe på grunn av spådommer.
Jeg kan lite om geologi, men er det så at man tenker seg at klimaendringer kan trigge jordskjelv?
Jeg tenker at det helst er verden som blir mindre og mindre, og media som gir oss mulighet for helt andre inntrykk og en helt annen informasjonsflyt enn tidligere.
Hadde man hatt samme medietrykk i forbindelse med Titanic, 1. verdenskrig og Vietnamkrigen, tror jeg ikke man hadde oppfattet vår tid som ekstraordninært skrekkelig, i alle fall ikke i den vestlige verden. For ikke snakke om hvordan verden hadde sett ut hvis media hadde fokusert like inngående på kriger i den tredje verden som de gjør når det er fokus på den vestlige verden.
Blir virkelig naturkatastrofene så mykje større? Eller er det mediadekninga og internett som gjer at dei virkar større?
Tsunamiar har no eg høyrt om i alle år, både dei som er utløyst av jordskjelv og dei som er utløyst av ras. Så det er i alle fall ikkje nytt.
Vi har hatt tsunamiar som har tatt ganske mange menneskeliv i Norge også.
Blant anna i Sogn og Fjordane. Men det var før internett og store mediaoppslag.
Eg syns det som skjer i Japan akkurat no er fryktelig tragisk altså, men eg ser ikkje heilt for meg at dette skal vere starten på verdens undergang eller noko sånt.
Det er sant, Teo. Jeg bare gjenga ordene til kollegaen min; hans spontane, personlige inntrykk. Det er klart vi lever i en mer teknologisk verden nå; det er helt rått hvor mye og hva vi kan få servert direkte rett inn i stua - på godt og vondt! :nemlig: Og ja, da blir det jo mye mer nært og sterkt, naturlig nok.
Jeg føler meg nesten immun; jeg er jo såpass ung at internett og annen media har vært i høysetet en større del av livet mitt og føler vel egentlig ikke at dette er noe større enn det som har skjedd tidligere. Men det føles nok mer virkelig, akkurat her og nå.
Det har da vært både tsunamier og annet før, på wikipedia finner du en liste over tsunamiene som har drept flere enn 5000 mennesker de siste århundrene. De fleste har skjedd i nettopp - Japan.
At verden skulle gå under i 2012, har opphav i filmen av samme navn. Den tar utgangspunkt i en Mayakalender. Men Mayaforskere sier Maya-indianere aldri har spåå at verden skulle gå under - kalenderen stoppet i 2012. Det betyr at noe skulle skje da, antakelig at de skulle...... lage en ny kalender....... Du finner mer her:
Dommedagsprofetier er det mange som har hatt opp gjennom århundredene, det de har til felles er at datoen har kommet... og gått.. Så vi får bare gjøre vårt beste ut av det, vi blir nok her en stund ennå. Så det er bare å sortere søppel og plante jordbær og spare til nytt kjøkken som vanlig..... :jupp:
Jeg syns det er håpløst at folk begraver en grusom katastrofe i dommedagsprofetier. Det er en egoisme i det, i stedet for å vende blikket mot det katastroferammede området så vender man blikket innover i panikk over at det skal ramme en selv.
Naturkatastrofene tar livet av langt flere nå enn i tidligere tider. Ikke fordi naturfenomenene er større, men fordi folk bor tettere. Slik sett kan man jo kalle dem større, men det er klart at det er medias dekning som er det sentrale her, og ikke antall omkomne (selv om de to gjerne henger sammen, så klart.)
9/11 fikk kanskje tidenes største medieoppmerksomhet, og der var det jo "bare" rundt 5000 som omkom.
Ja, du trenger ikke åpplyse meg altså, Charlie - jeg er klar over at tsunami ikke er noe nytt fenomen, sammen med flere andre ting. Men det kollegaen min sa fikk meg til å tenke på at det nok er mange andre som blir mer engstelige og føler hele verden er i endring og opprør, nettopp fordi de får servert mer av det som skjer NÅ direkte og mer detaljert; på annen måte enn tidligere mulig.
Interesant poeng. I tillegg så er det jo flere folk på jorden nå enn tidligere. Så selve hendelsen i seg selv er jo ikke nødvendigvis større/verre, men rammer fler.
Jeg tror forskjellen er at med den økte/bedre/whatever mediadekningen, og ikke minst "instant" media-dekning er langt borte så uendelig mye nærmere enn før. I tillegg har jo økt mobilitet og kommunikasjon mellom ulike landsdeler ført til at "alle" kjenner noen overalt, eller kjenner noen som kjenner noen. Det gjorde kanskje mindre inntrykk før, fordi det var så langt borte, og vi hadde vanskeligere for å forestille oss hva som foregikk uten 24/7 TV-bilder. :vetikke:
Men jeg tror ikke noe på 2012 dommedags-profetiene.
Nei, de gjør ikke det. Det bare virker sånn fordi mediebildet er helt anderledes. Når vi kan få youtubeklipp fra katastrofene fra sekundet etter de inntreffer, så gjør det litt større inntrykk enn en avisartikkel tre uker senere.
Nei, myten om 2012 har eksistert mye lenger enn filmen. Filmen tar utgangspunkt i myten. Det finnes massevis av forkvaklede mennesker der ute som i lang tid har ment at verden går under da, loosely basert på den omtalte Maya-kalenderen. Så har det ballet på seg, og involverer Jesus tilbakekomst, romskip, Chem-trails og what not.
Men jeg tok en test på internett en gang som skulle spå hvilket år jeg kom til å dø, og da fikk jeg til svar 2065 så verden kan ikke gå under i 2012 :blond:
Sånn ellers deler jeg mye av den samme oppfatningen som resten her. Økt globalisering gjør at vi får en nærere relasjon til de fleste verdenskrokene, og dermed også katastrofene som rammer dem. Heldigvis gir jo også dagens viten og utstyr oss muligheten til å kunne forutse slike katastrofer slik at i alle fall noen får til en viss form for beredskap og evakuering, og dermed sparer en del liv.
Tragisk er det uansett. Både for dem som rammes nå, og ikke minst av senvirkningene.
Det som skjer i Japan og i stillehavet nå er grusomt, men at det skal være starten på jordens undergang, det tviler jeg sterkt på. Naturkatastrofer skjer. Det har skjedd i alle tider, og det vil skje igjen og igjen og igjen.
At katastrofene virker større nå enn før, kommer nok av det som allerede er nevnt her; tettere befolkning og større mediedekning. Vi får det inn i stua vår på en helt annen måte enn før.
Sånn sett bort fra at dette er en stor tragedie, så er det litt interessant å se at dette skjer nå som månen er nærmere jorden enn på mange mange år. Leste nylig noe om at månen muligens påvirker slike hendelser som vi nå ser, og at det tidligere også har skjedd større naturkatastrofer når månen er så nær som den er nå. Månen har jo stor påvirkning på jorda, så kanskje det er en sammenheng her også.
Jeg tror ikke dette er fullbyrdelsen av dommedagsspådommer, nei.
Naturkatastrofer skjer med jevne mellomrom. Forskjellen på før og nå er at verden er "mindre" når vi får tv-bilder live inn fra katastrofeområdene. Og ikke minst de store følgeskadene av menneskeskapte "ting", som nesten er større enn den opprinnelige naturkatastrofen; kjernekraftverk som går i luften for eksempel
Jepp. Vi snakket om det, venninnen min og jeg, forrige helg da vi satt i Malibu og sippet vin. At det hadde vært fint å bo i California, om en så bort fra det fakta at det er en aldri så liten fare for digre jordsjkelv der.
Kontinentalplatene beveger seg og har jo alltid gjort det, helt uavhengig av dommedagsprofetier. Det er jo ikke akkurat som om verden alltid har sett ut slik den gjør nå. Og tvilsomt at den kommer til å forbli slik som nå til evig tid. Men alt virker jo fryktelig mye nærere når man har CNN og dets like som kan servere katastrofen i fargebilder, rett inn i stuen. Det er helt sikkert mange om ble tatt på sengen av dette, eller som ikke hadde noe sted å rømme ,og for dem gikk nok verden under. :trist:
Jeg fikk vondt i magen. På det ene klippet kan man se vannmassene nærme seg en vei, og feie meg seg en bil som akkurat har snudd og prøver å kjøre i fra.... :(
Det har vært snakk om monsterbølger fra sjøfolk i alle år. Men de ble ikke trodd siden bølgene ikke var vanlig observert i noen særlig grad, de avviker fra vanlig bølgeform og historiene altså kom fra sjøfolk som hadde ry for å ta i litt. Ettersom de fikk for eksempel satelitter som kunne se bølgeformer så observerte man tsunamier vitenskapelig også. Greia er jo at de ikke er så store på overflaten når de har dypt hav under seg, men når de får en grunne eller nærmer seg land så stiger de. Mens vanlige bølger beveger vann nesten kun på overflaten så går jo bevegelsen i en tsunamibølge gjennom hele vannsnittet og ned til bunnen. Dermed presses veggen av vann opp av overflaten når bunnen kommer høyere opp.
...
Det var ingen som egentlig lurte på dette, nei? :gruble:
Ordet tsunami er vistnok japansk, så dei har nok vert ute for slikt før og. I tillegg er det vel ingen andre land som har ein betre beredskapsplan for slike ting enn nettopp Japan.
Men å sjå bileta, bilar med folk inni som blir feid avgårde, det er sterkt og me føler vel at det er meir no enn før, nettopp pga av slike bileter.
Jeg merker jeg syns det er litt ekkelt... men jeg er typen som nesten griner når jeg hører om universet og planeter og hvordan vi "svever" rundt uti der.. Holdt på å få nervøst sammenbrudd i fysikktimene i fjor.. hehe..
men ja. jeg syns det er ganske ekkelt. men tror ikke det er noe som skjer sånn vips NÅ.. tror kanskje "vi" i ca 100 år fremover kommer til å oppleve mer og mer slike ting og så plutselig en dag så.... jah.. så skjer det noe som ender alt ganske sånn pang... Håper bare det er lenge til. :( Tanken på å ikke kunne beskytte barna mine mot noe slikt, er helt grusom...
Jeg synes forøvrig det er helt feil å si 21.12.2012. Hva søren skal det forestille liksom? Det er jo bare en dato. Nei, 21.12.2112 - da snakker vi tall som svinger.
Indeed. Det som får MEG til å tenke i litt dommedagsbaner, er akkurat dette med atomkraftverket. Jeg skulle ønske de ikke bygget sånne i det hele tatt, at de hadde alternativer. :skremt:
Tja - det var jo ikke så mange alternativer ute og gikk da. Energi måtte de nesten ha, og kontinentalplatene er jo der og kan intet gjøres med. Hadde jo vært bedre om de satset på bølgekraft, men den teknologien var ikke der da de trengte energi.
Njah. Litt skummelt er det jo, men vestlige atomreaktorer er bygget på en helt annen måte som gjør at de tåler mye, blant annet med indre og ytre kjerner og tjohei. Og systemer for å kjøle ned hele sulamitten, slik som de holder på med akkurat nå.
Radioaktivt avfall er ikke til å kimse av, det er ikke det, men jeg har tiltro til at japanerne fikser det her. :nemlig:
Ikke minst fordi de ikke har for vane å slurve med noe som helst.
Enig med Ru. Jeg er ikke i nærheten av like stressa over et jordskjelvrammet atomanlegg i Japan som jeg er over de som står og pumper i gang strøm på ganske stusselige vilkår rett borti her - i Russland.
Det er mogleg at klimaendringar kan forårsaka geologiske "hendingar" som jordskjelv og vulkanutbrot om isbrear over forkastningar/rifter i jordskorpa smeltar - dei tynger ned jordskorpa og når vekta forsvinn hevar ho seg og kan verta ustabil.
Jeg kjenner at jeg er på linje med SF her. Brennende atomanlegg i Japan er kjipe greier, men det er tross alt japanere vi snakker om her. Ikke akkurat det folkeslaget som jeg har minst tillitt til når det gjelder å fikseordne tekniske problemer. Jeg får litt mer pustebesvær når jeg tenker på atomrustholkene som driftes av våre naboer i nordøst.
Men at jordskjelv er hjerteskjærende saker er det ingen tvil om. Uansett om vi snakker Japan, New Zealand eller Haiti. De langsiktige konsekvensene for befolkningen er dessuten av en helt annen karakter enn på Haiti.
Forresten - når det er snakk om katastrofer og sånn.
Da Vesuv eksploderte sto det en søyle av aske og stein tre kilometer opp i været i flere døgn. Folkene i Pompeii døde av varmen som knuste alle knokler som om de var glass og fylte lungene med støv som på innpust nummer to ble sement. Alle i regionen var sjanseløse og det er kun én øyenvitneskildring fra en fyr som prøvde å komme til unnsetning via båt, men måtte gi opp på grunn av varmen og nedfallet.
Det har smelt og braket litt før om åra og. :nemlig:
Det er vel alt annet enn peanuts. Det er en skikkelig fæl naturkatastofe. Og det er helt forferdelig å tenke på hvordan de har det der borte. Men det betyr ikke det samme som at det er Dommedag eller Verdens Undergang.
Jeg er for øvrig helt for å støtte leger uten grenser som allerede er på plass med to kriseteam.
Ikke sånn at "vips" faller en landmasse nedi, men mange steder hvor landplater møtes så er det den ene som presses ned under den andre. Det skjer dog ikke så fort. (Men jeg mener å ha lest Japan/deler av Japan har flyttet seg noen meter med dette skjelvet.)
Nei, er vel ingen som mener det er verdens undergang. Med peanuts tenker jeg mer på fjasingen i tråden, som jeg synes er ganske upassende.
Men det er mulig man fjaset sånn med tsunamien i 2004 også og at jeg egentlig er surmaget og dum :nemlig:
100.000 vis er sannsynligvis drept, ettervirkningene vil være katastrofale for Japan og området rundt i mange, mange år. Og nye sjelv er meldt.
Men selvfølgelig er det ingens skyld og værre ting har skjedd, for all del.
"Den største øya i Japan, Honshu, flyttet seg 2,4 meter under skjelvet, ifølge geofysiker Kenneth Hudnut hos U.S. Geological Survey." Jeg har også lest at jordens akse forskjøv seg med ca. 10 cm, og i samme artikkel står det at "døgnet har blitt 1,8 mikrosekunder kortere."
Det er ikke så mye fjas her, og det som er kommer nok av overskriften som tok litt i overkant av. For min del er fjasingen litt vennlig dult på HI - ikke dissing av katastrofen i Japan. Den er svært alvorlig.
Men hundretusenvis drept er det ikke snakk om vel? Ligger ikke tallene på rundt 10.000 nå?
Det er forøvrig flere av de store hjelpeorganisasjonene som var lynraskt på plass, og heldigvis er Japan rikt og godt organisert selv også slik at man slipper haitiske tilstander.
For det første er det ingen som har fjaset med selve katastrofen, men med at folk tror at det er høyere makter som står bak. For det andre skjedde mye av fjasingen før man visste omfanget av katastrofen.
Jeg har "fjaset" i denne tråden, men jeg mener at jeg ikke har fjaset med katastrofen. Utgangspunktet for tråden var dette med verdens undergang. At folk i våre strøk av verden begynner å varsle den pga av det forferdelige som skjer i Japan, må det være lov å fjase med, synes jeg. Jeg lenket også til Englesiden til Märtha som prøver å sko seg på andres ulykke og mener at det er en velsignelse i alt eller hva det var for noe idiotisk de la ut på denne siden.
Med jevne melleomrom går jo sivilisasjoner under, hvorvidt det vil gjelde store deler av verden slik vi kjenner den nå vet jo ingen, men muligheten vil alltid være der. Det vil selvsagt være som en dommedag for de som rammes. En profeti kan man jo sagtens slenge opp. Omtrent som å spå at snøen er gått i Oslo til St. Hans. Ellers er jeg enig i siste taler her, skulle ønske folk var litt mer fintfølende når helvete bryter løs et sted.
Enig. Dommedagsprofetier setter jeg på konto for dumskap. Men alvorlig talt; foreslå å sende englevarme til Japan? :kjevle: Det er bare så utrolig upassende, på grensen fra å bikke over fra dumt til ondskapsfullt. Tenk hvis det blir en trend da; "Nææsj, hvorfor skal jeg putte penger på bøssen til Leger Uten Grenser? Jeg har jo sendt hjertevarme og engletanker."
Det fremstiller liksom Moder Jord litt som en terrorist som har angrepet Japan.
Stakkars dama er litt ustabil og slår litt vilt ut, her og der, best at vi sender litt sjokkis. Eller litt frekvens. Sjokkisfrekvens.
Det hjelper sikkert på atomreaktor-problemene også.
Fjaset mitt (om julaften) kom på bakgrunn av den fastsatte "dommedagsdatoen" som var rett før jul. Jeg ser overholdet ingen sammenheng mellom alt våset om dommedag og engler og jeg vet ikke hva og det som har skjedd i Japan. Katastrofen i Japan er bare dypt tragisk. :sukk:
Det Japan trenger er bistand til å komme seg på beina, ikke varme tanker og stearinlys.
Og så lurer jeg på hvordan denne katastrofen kommer til å påvirke den allerede anstrengte Japanske økonomien. Er det en fordel med all den byggeaktiviteten (blant annet) som kommer til å måtte settes i gang i etterkant, for å bygge opp landet. Eller er det nok en spiker i kista.
For eksempel da Tambora-vulkanen gikk amok i 1815: en.wikipedia.org/wiki/Mount_Tambora og forårsaket 70-100 tusen direkte dødsfall (med den befolkningstettheten som var i området den gangen). Og forstyrret klimaet på verdensbasis i et år eller så, og dermed indirekte tok livet av gudene vet hvor mange flere pga. hungersnød osv.
Og det blir igjen bare småtteri sammenlignet med Toba-utbruddet i eldre steinalder: en.wikipedia.org/wiki/Toba_catastrophe_theory -- et utbrudd som kan ha vært ansvarlig for å redusere menneskeheten ned til noen få tusen individer.
Fordelen Japan her har er at en del kan gjøres innenfor egen økonomi. Penger settes i system innad i landet i stedet for at de må sendes i samme grad ut av landet for gjenoppbyggingen som hos en del andre land.
Spørsmålet er også hva det japanske folk er villige til å gå med på i etterkant av en slik katastrofe - altså hva de som ikke er direkte berørt er villige til å gi opp. Her er den japanske kulturen forskjellig fra de aller fleste andre kulturer.
En del andre, inkludert journalister rundt om i verden, har skrevet lignende. I en del tilfeller har det blitt sett på som noe "politisk ukorrekt" eller fantisk en måte å fremme rasisitiske elementer. Men det er en annen kultur, og kanskje kulturen som må til for at flere skal kunne komme seg gjennom dette på en noe bedre måte? Vil man kunne se at flere japanere rundt om i landet er villige til å redusere sin levestandard/økonomi kraftig for at folk i det berørte områdene og industri eller skal kunne komme seg på beina igjen?
Slik japans posisjon i verdensøkonomien er, er dette et land som vil være "farlig" å knekke. Man kan si det slik at i de områdene som tradisjonelt har vært rammet av katastrofer har det vært en katastrofe for folkene i området. Men det har ofte vært fattige områder og ringvirkningene ut over områdene har gjerne ikke vært så store.
Hvor stor katastrofen i japan egentlig er gjenstår å se. Skulle atromkraftverkene få ytterligere problemer er jo strengt tatt jordskjelvet og tsunamien i seg selv langt fra det største problemet.
Japan som stat sitter også med en del eierinteresser i mange japanske selskaper, og har sånn sett en del reserver. Man har vel her tidligere spekulert i om japan kom til å benytte disse mulighetene for å rette på noen av sine økonomiske problemer, selv om det langsiktig sett kanskje ikke hadde vært det smarteste. Japan er imidlertid et land som gjennom den økte konkurransesituasjonen fra Kina på lang sikt uansett vel ville hatt en ganske kraftig økonomisk nedgang pga. en del store endringer for mange av deres største selskaper innenfor bil og teknologi. Japan er fortsatt et land som har svært mye industri - industri hvor man i andre land har sett en utflytting av produksjonen til rimeligere land.
Samtidig er det et land som har en arbeidsmoral som man vel ikke finner noe i nærheten av i andre deler av verden. Det er vel det som kan redde landet - i hvert fall i den grad man klarer å unngå en ytterligere eskalering av problemene gjennom problemer med atomkraftverkene.
Når det gjelder atomkraftverkene er egentlig de svært viktige for hvordan japan har kunnet utvikle seg som industrinasjon. Samtidig ville alternativene gjerne vært kullkraft o.l. for å dekke de enorme energibehovene industrien har.
Jeg ville tro at den Japanske mentaliteten er en av de aller største styrkene de har i en situasjon som denne. Jeg blir så utrolig imponert og ydmyk når jeg leser om den omtanken de er i stand til å vise for andre til tross for den fortvilede situasjonen de er i.
Vi satt på morgenen her hjemme og diskuterte det. Om hvorfor japanerne ikke plyndrer og sånn. Jeg satt og lurte litt på om det kom av at de har så lang erfaring med at store systemer trengs - og at de fungerer - at de dermed ikke kunne finne på å ødelegge disse systemene når de selv vet at de virker og at de avhenger av dem. Det er veldig, veldig bra å forholde seg lojalt når de står i nød altså. All mulig respekt for det!
Tror ikke på dommedag nei, men vi blir raskere eldre og kan leve lengre :knegg:
Ellers snakkes det i alternativmiljøene om en endring for menneskene åndelig i 2012. De snakker om lyset fra nord.... altså at det skal starte i nord. De som lever får se.
En annen ting jeg er spent på er følgene for energimarkedene. Vi har de siste årene sett en revival av kjernekraft, siden det ikke er klimaødeleggende som gass og kull. Gamle kraftverk settes i stand, og nye bygges. Det hadde vært fantastisk om dette førte til flere gasskraftverk, noe som etter min mening er den eneste reelle måten vi kan redusere klimagassutslipp på i Europa (altså erstatte kull med gass). Det igjen er good news for Norge og pensjonene våre.
Det er fascinerende hvordan man ikke klarer å ha flere tanker i hodet på en gang. Etter Tjernobyl var det jo utenkelig å bygge kjernekraft i mange land. Så kom klimafokuset, og miljøspørsmål utover det som handlet om klimagasser kom i bakleksa. Og så lot man det beste bli det godes fiende i en så stor grad at siden miljøbevegelsen satte seg helt på bakbena angående gasskraft, så er det i stedet en massig opptrapping av kullkraftverk i hele Europa. :dåne:
Gasskraftverk er bedre enn kullkraftverk, men samtidig ingen direkte god løsning klimagassmessig. Videre er det vel et element at det er forskjellige typer atomkraftverk, og at man vel snakker om relativt gammel teknologi i Japan på dette området - selv om det er mer moderne teknologi enn det man ser brukt i Russland, øst-europa og en del av de eldre kraftverkene i USA.
Problemet her ligger vel egentlig mange år tilbake. Man har vist at Japan er i risikosonen for jordskjelv, og man vet også at visse områder er mer utsatt enn andre. Mye tiltak er gjort rundt dette, men samtidig burde kanskje kraftverkene ha vært plassert på andre steder.
Måten kraftverk konstrueres i dag er noe helt annet enn for 20 år siden. Å gjøre større endringer i henhold til disse kraftverkene er vanskelig og dyrt i ettertid.
JEg er usikker på hvor gamle de aktuelle kraftverkene var, men man kan vel trygt si at noen har fått seg en lærepenge.
Slik energiforbruket fortsetter å øke blir vel kjernekraft på mange måter den eneste "logiske løsningen" hvis man reelt sett skal gjøre store reduksjoner i CO2-utslippene.
Fusion-kraftverk (en.wikipedia.org/wiki/Fusion_power) er kanskje mer retningen å gå i tiden framover. Blir atomkraftverk det også, men litt annet prinsipp.
For Norge sin del tror jeg vi må godta en videre utbygging av vannkraft. Samtidig er det kanskje et spørsmål om det ikke langsiktig sett er lurt å starte forbedringen av en del av kraftverkene man har for å gi økt effektivitet. Kortsiktig sett gir det ikke avkastning for selskapene, men det bør legges ut gulroter i henhold til støtte eller noen form for avgiftsreduksjoner for å få dette prosessen gjort. Det er vel i praksis mange norske kraftverk som ikke er så endret siden de ble bygget på 50-60 tallet.
Her er det avisoverskrifter om at det er bra for den japanske økonomien med jordskjelv og tsunami, for nå får de bruke penger på å bygge det opp igjen. :dåne: Jadda. Burde sette fyr på California med en gang da, om det er det som skal til for å redde dem fra konkurs. :snill:
Jeg tipper der er kultur som gjør at japanere ikke raner og plyndrer, ikke at det ligger i genene deres å gjøre det. Det er feks også slik at japanere (bosatt i Japan that is) har en vesentlig lavere andel hjertesyke enn mange andre land. Men når man forsker på japanere som har migrert til USA, så er de plutslig like hjertesyke som andre, og det er rimelig å trekke konklusjonen at det er kosthold og ikke gener som gjør at japanere (i Japan) har mindre hjerteproblemer. Jeg vil tro at man kunne gjort tilsvarende funn mht plyndring.
Også en kommentar i Aftenposten der skribenten ser på dette som Japans gylne mulighet. Ser de har moderert overskriften fra i går, da stod det nettopp det: "Japans gylne mulighet."
Som regel får de overlevende etter sterkt medieeksponerte katastrofer såpass bra med hjelp at de kommer godt ut en stund senere, rent økonomisk. Men som regel har man jo ikke japansk standard før katastrofen da. Milde himmel for noe tull å si. :dåne:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.