Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Melkefri nyyydelig risgrøt

#1

Dixie Diner sa for siden:

Jeg laget nettopp denne, og den falt i veldig god smak hos begge barna mine + to av eldste sine venninner. Beste grøten de hadde smakt, sa de. :)

Jeg var utrolig skeptisk til kokosmelk i grøten, jeg er litt tradisjonell på sånne ting, men jeg måtte jo prøve siden jeg har lest mye skryt om den grøten. Og kokosmelken merkes faktisk knapt i grøten, det lille man kjenner av kokossmak er bare deilig! Man bør jo ikke akkurat hate kokos da.

5 dl vann
1/2 ts salt
2,5 dl grøtris (ikke hurtigris)
4 dl kokosmelk (akkurat en stor boks)
7 dl soyamelk, feks. søtet blå Alpro
Litt sukker og vanilje etter smak, om man vil

Kok opp vann og salt, hell i risen og la den koke på svak varme til vannet nesten er kokt inn. Tilsett soya- og kokosmelk, sukker og vanilje og la grøten koke på svak varme til ønsket konsistens, det tar ca. 1 time. Rør innimellom. La grøten gjerne stå i noen minutter før du spiser, da blir den litt fastere.

Den er utrolig god, altså! Og restene skal blandes med vispet havrefløte og bli deilig riskrem i kveld. :)


#2

kamp sa for siden:

Har ikke kommet på å bruke kokosmelk i, selv brukte jeg alltid rismelk (siden soya er så som så..).

Vi laget alltid riskrem med pisket erlet :)


#3

Dixie Diner sa for siden:

Jeg var som sagt skeptisk, men ble utrolig positivt overrasket, kan ikke få skrytt nok av denne grøten. Men det er nok veldig godt med rismelk også ja. Men soyamelk og kokosmelk er jo mye mer fyldig, blir ikke rismelk-grøt litt mer vannete?

Hvordan er Erlet til pisking? Jeg har bare prøvd havrefløte og synes den er god, men den er litt sånn marshmallowkrem-aktig.


#4

Lhi-My sa for siden:

Men hvorfor bruke soyamelk? Jeg koker alltid risgrøt med bare kokosmelk og det blir en nydelig grøt. Gir den et kort oppkok på komfyren og setter den i ovnen på 60-70 grader til vi skal spise. Veldig lettvint og godt.


#5

Dixie Diner sa for siden:

Det stod soyamelk i den oppskriften jeg brukte, kan man bare brukt kokosmelk altså? Ca 3 bokser? Blir det ikke enda sterkere kokossmak på grøten da?


#6

Lhi-My sa for siden:

Jo, det blir det sikkert, men jeg vil heller ha det enn for mye soya. Det er dessuten ganske vanlig å reagere på både soya og melk. Min melkeallergiker har ikke utslag på allergitestene på soya, men får likevel magesmerter av det.

Bruker 3 bokser kokosmelk, ja.


#7

Trois sa for siden:

Har prøvd begge deler og må si at den hvor man har både soyamelk og kokosmelk er mye bedre.


#8

Interference sa for siden:

Du lokker meg inn i tråden med å skrive nydelig risgrøt, og så kommer du trekkende med soya? :skremt:
:snurt:

Ja ja, ikke helt vant til at du er veganer enda, så fremdeles så forventer jeg at du skal legge ut oppskrift til noe godt når du legger ut noe. :trasser:


#9

Mrs. Longbottom sa for siden:

hm, syns dere soyamelk er så ille, altså. Jeg syns det er godt, jeg, kjøper helst soyalatte, f.eks, for jeg syns det er bedre enn med vanlig melk. Hva er det med det som dere syns smaker så ille? smaker det annerledes i mat? Jeg har brukt soyafløte i en del mat, og syns den smaker helt godt, smakte ikke så mye forskjell fra vanlig fløte, egentlig.


#10

Dixie Diner sa for siden:

Jeg skrev "melkefri" risgrøt i overskriften. :knegg: Og oppskriftene mine er fremdeles gode! Jeg har servert det jeg lager til maange, både veganere og ikke-veganere, og alle spiser seg ihjel. :snurt:


#11

Dixie Diner sa for siden:

Aha, da så. Jeg bruker det ikke pga. allergi, og vi er glade i soyamelk her (jeg drikker det dog ikke, for jeg har aldri drukket melk, men bruker det i matlaging). :)


#12

Guttemammis sa for siden:

Bare litt nysgjerrig Iset, hva er det som gjør at du har blitt veganer?
Følger du alt innenfor veganisme?


#13

Dixie Diner sa for siden:

Etiske årsaker, og ja, jeg følger alt. :) Såvidt jeg vet, jeg har jo endel å lære ennå.


#14

annemede sa for siden:

Det har kommet en ny soyamelk nå. Fersk soyamelk, den smaker godt. :nam:


#15

Dixie Diner sa for siden:

Jeg prøvde Go Green nylig og den var ikke noe særlig god. Jeg sverger til Alpro. Men hvilken piske"fløte" er best? Jeg har bare prøvd den der havre-vispen og den var jo allerede i kremkonsistens da jeg tok den ut av kjøleskapet. Trenger den altså ikke å piskes? Jeg prøvde litt men da ramlet den sammen.
Erlet kommer jo bare i sånne gedigne kartonger, er den holdbar? Og god?


#16

Interference sa for siden:

Soya er djevelens verk i mine øyne. Kreftfremkallende skvip.

Ja ja, jeg så bare at du hadde lagt ut oppskrift på nyyydelig risgrøt jeg, hang meg ikke sånn opp i det andre. :o
Det kan godt hende at ting fremdeles er godt, for all del, men jeg spiser altså ikke soyaprodukter, tofu, eggerstatning, margarin, ting med palmeolje i seg eller lignende. Så vi kræsjer nok litt.


#17

Mrs. Longbottom sa for siden:

Seriøst? Djevelens verk, altså? Det var voldsomt. Jeg syns ikke man bør pøse på med soyaprodukter, og endel vegetarianere/veganere har vel tendens til å få utolig mye soya i dietten, og det er nok ikke heldig, men det er jo en grønnsak, da, ikke en gift... Jeg tror nok ikke min ukentlige soyalatte blir min bane, ei heller din om du tar deg en porsjon grøt med soyamelk i...?


#18

Dixie Diner sa for siden:

Det er etter det jeg har lest, ganske delte meninger om dette med soya. De konsumerer vel en god del soya i asiatiske land uten at de har noe særlig høy kreftrate, men jeg er ingen ekspert. Men jeg leste noe om at det er forskjell på medisinsk østrogen og naturlig østrogen fra soya. Må sjekke litt mer om dette.


#19

Interference sa for siden:

I min verden ja. Det er ikke voldsomt i det hele tatt, jeg skal ikke spise soyaprodukter i følge kreftlegen min, og jeg velger virkelig å tro på ham fremfor deg. For meg er det gift, og om du vil drikke soyalatte så legger jeg meg virkelig ikke opp i det, jeg snakker for meg selv og kun meg selv!

Så lenge kreftlegen min sier at jeg skal holde meg unna fordi det kan føre til at jeg får kreft igjen, så holder jeg meg unna.
Jeg bryr meg ikke om asiatere spiser det daglig, de har et helt annet sammensatt kosthold enn det vi har, man må se på helheten.


#20

Mrs. Longbottom sa for siden:

Men det kunne jo ikke jeg vite at legen din har sagt til deg. Når du skriver soya er djevelens verk og kreftfremkallende skvip på den måten opfatter jeg det som om du mener det mer generelt. Og det syns jeg var voldsomt.


#21

Cuyahoga sa for siden:

Jeg har ikke engang tenkt tanken at man kunne lage risgrøt med kokosmelk, men det passer jo bra siden min lille melkeallergiker elsker risgrøt. Jeg har også en soyaallergiker, så soyamelk utgår med høye kneløft, men risgrøt med kokosmelk og eventuelt havremelk skal helt klart prøves. :jupp:


#22

Snuppa sa for siden:

Vi bruker også kokosmelk nå, men soya kan vi ikke bruke pga alergi. Rismelken er tynn, men havremelken er helt grei å bruke. Blir bare litt gråere farge på grøten.


#23

Susse sa for siden:

Kokos /havremelk skal testes !


#24

Dixie Diner sa for siden:

Jeg mener jeg leste at noen her inne eller på et annet forum hadde laget risgrøt som vanlig, men med rismelk m/vaniljesmak i stedet for kumelk. Jeg ser for meg en tynn grøt, men kanskje det bare er å ha i mindre væske. :hmm: Jeg er vaniljejunkie, så det høres godt ut. Men kokosmelk gir en utrolig kremete og deilig konsistens da. Og ørlite kokospreg på grøten, jeg synes det var svaaakt, men bare nydelig.


#25

Interference sa for siden:

Det var derfor jeg skrev "i mine øyne eller i min verden" husker ikke eksakt hvilke ord jeg brukte..


#26

Lhi-My sa for siden:

Vi har prøvd og det er virkelig bare ekkelt. Det samme gjelder grøt kokt på havremelk. Det både ser ut som og smaker som gugge.

Her i huset er det kun kokosmelk som duger i risgrøt.


#27

Dixie Diner sa for siden:

Jeg er litt skeptisk til FOR mye kokossmak på grøten. :hmm: Men nå liker jeg jo soyakokosgrøt, så da er jo det ikke noe issue uansett, hehe. Kjekt at risgrøten i hvert fall er i boks til jul, jeg liker at jeg fremdeles kan spise de tradisjonelle tingene jeg liker.


#28

m^2 sa for siden:

Risgrøt med kokosmelk er kjempegodt, ikke svir det seg i gryta sånn som vanlig melk og konsistensen blir helt riktig!
Tidligere erfaringer med rismelk og havremelk er at grøten blir vandig - eller beinhard (altså myke riskorn men hard konsistens totalt sett) hvis man reduserer væskemengden, og med soyamelk smaker den jo... ja, soya. Urk.

Nå bruker ikke vi hverken ris-, havre-, eller soyamelk lengre. Men jeg har nylig funnet mandelmelk i kartong i butikken! Lurer på om det kunne vært noe? :gruble:

(nja, nå spiser ikke vi ris heller da. Men lillegutt spiser "risgrøt" med raspet blomkål og kokosmelk, med kanel og eplemos på :jupp:. )


#29

m^2 sa for siden:

Men hvorfor søtet soyamelk? OG sukker? Blir det ikke veldig søtt? (ref til HI)


#30

Dixie Diner sa for siden:

Jeg kjente ingen soya-bismak. Men mulig jeg hadde kjent det om jeg bare hadde brukt soyamelk. Jeg brukte jo begge deler. Og så synes jeg den usøtede soyamelken smaker mye bedre enn den søte.


#31

Dixie Diner sa for siden:

Jeg brukte usøtet soyamelk og litt sukker. Egentlig litt for mye, så jeg orket ikke ha sukker oppå grøten. Neste gang skal jeg ha mindre sukker i. Det stod søtet soyamelk i oppskriften på nett.


#32

Susse sa for siden:

Vi har kokt risgrøt på rismelk med vaniljesmak de siste årene, den blir veldig tykk og tung, men veldig god.


#33

m^2 sa for siden:

Erlet smaker aldeles ingenting, innholder dog palmeolje hvis det er en issue.
JEg fant en annen god en som heter... eh, den var hvit og grønn og en litt sånn halvstor kartong. De hadde på meny, men nå var de utsolgt så jeg husker ikke navnet. Også med palmeolje. Begge disse lager fin krem hvertfall - jeg har brukt dem til å pynte bløtkaker bla. (må blande inn noe smaksgreier da, vaniljepulver elns)

Det er ikke mer holdbart enn vanlig fløte når du har åpnet kartongen.


#34

m^2 sa for siden:

Jeg syns jo begge smaker urk i utgangspunktet så har nok noe med det å gjøre :)


#35

Dixie Diner sa for siden:

Oatly eller Go Green, kanskje? Jeg har i hvert fall en som heter Visp fra Go Green i kjøleskapet, den er hvit og grønn, kartongen er vel på størrelse med en sånn liten juicekartong (Kjeft). Den er god ja, men litt sånn marshmallowkrem-aktig. Jeg hadde den uåpnet i kjøleskapet sist, og da jeg åpnet den var den jo allerede i kremform, trengte ikke å piske den?!

Jeg skjønner ikke hvorfor de må putte palmeolje i ALT! I mange av de veganske kjøtterstatningene mine er det palmeolje, jeg prøver å finne uten men det er ikke så enkelt i dette landet. Da må jeg bestille på nett fra USA og sånt, og betale dyre dommer i moms, dessuten er det jo litt risky å bestille kjølevarer fra utlandet. :gal:


#36

m^2 sa for siden:

Nei, ingenting med havre i.. og større enn det. Hm :gruble:


#37

annemede sa for siden:

I mine øyne er melk djevelens verk. :knegg:


#38

Dixie Diner sa for siden:

I mine også, mye mer enn det soya er. :knegg:


#39

annemede sa for siden:

Jeg forstår at dersom man har hatt brystkreft eller lignende, eller har dette i familien, at man unngår soya, da det inneholder østrogenhermende komponenter, og at det kanskje ikke er noe å spise/innta for mye av for mannfolk, ellers så drikker jeg heller soya enn melk altså, men nå er ikke jeg i faresonen når det gjelder brystkreft, i tillegg er jeg ikke mann.


#40

Interference sa for siden:

Er det menkomel du tenker på?


#41

annemede sa for siden:

menkomel inneholder vel melk?


#42

Interference sa for siden:

Jeg aner ikke, hun snakket om grønn og hvit boks med fløteerstatning og jeg kom på at folk som ikke tåler melk ofte bruker den og slang ut et forslag.

Det kan være condito whipping da, hm, eller kanskje den boksen er bare grønn?


#43

m^2 sa for siden:

Det var noe palmeoljegreier, kartongen var hvit med muligens noe grønt på :gruble: Uten melk (protein/laktose), havre, etc.


#44

annemede sa for siden:

Jeg var inne og sjekket på sidene, og Menkomel inneholder melkeprotein, så om det er laktose man ikke tåler så burde menkomel gå greit.


#45

ingling sa for siden:

Risgrøt med kokosmelk i er godt! Jeg har smakt med kokos- og rismelk sammen, det funker veldig bra.

Når det gjelder havrefløten fra Go green er det absolutt lurt å piske den selv om den erkremaktig når du tar den ut av kartongen. Den smaker mye bedre når den blir pisket litt, blir mer "fluffy" og lettere.


#46

Dixie Diner sa for siden:

Den ble altså ikke får vannete med rismelk? Eller, kokosmelken gjør den jo mye fyldigere.
Jeg pisket havrefløten litt sist, men da ramlet den liksom sammen og ble løsere, så jeg angret på at jeg pisket den, den var mye mer kremaktig før pisking. Blir den kanskje litt mer dvasken først og så fluffer den seg igjen?


#47

annemede sa for siden:

Det er forskjell på havrefløte til pisking og til matlaging, og så skal den vel kanskje ikke stå kaldt om den skal piskes? Jeg merker ihvertfall stor forskjell på om den har stått i kjøleskapet eller ikke.


#48

ingling sa for siden:

Ja, det er selvsagt forskjell, men den Iset snakker om er den som skal piskes. Kan stemme at den ikke skal stå i kjøleskapet ja, den gjør jo ikke det i butikken. Det har gått bra her selv om vi har gjort det, men neste gang skal jeg prøve å ikke sette den i kjøleskapet, jommen!


#49

kamp sa for siden:

Når erlet piskes blir den veldig stiv, enda stivere enn fløte :)

Men nå ville jeg ladri brukt erlet fordi den inneholder delvis herdet fett.. Grunnen itl at jeg ikke bruker soya er fordi den kan tulle med hormon balanse, det er en trypsin hemmer (som gjør at kroppen ikke klarer å bryte ned protein), den er veldig høy i goitrogener o.l.


#50

Mrs. Longbottom sa for siden:

i mine øyne. Jeg tolket det likevel som en generell uttalelse. Jeg skjønner godt du ikke vil spiuse det etter en sånn beskjed.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.