Jeg liker å utvide matkunnskapene, gjerne mot det økologiske, raw-food, mer grønt og godt, super food, kjernesunt osv, men synes jo det helt klart er vanskelig, men gøy. Sønnen min er jo ikke helt med på mattrenden min, så vi spiser ganske så vanlig. Jeg kommer ikke til å falle under noen av disse fullt ut, men varierer og spise mer av denne herlige sunne maten, veldig gjerne noe barnevennlig.
Jeg lager meg endel raw-kaker, kjernesunt godteri og litt mat. Og har heldigvis fått ett bra bok-lager på sunn mat med masse herlige oppskrifter.
Noen som har tips, råd til hva jeg burde kjøpe inn, oppskifter (gjerne linker til blogger med slik mat) osv :) Eller bare noen å skravle litt rått med :p
Jeg går nok i den retningen men det tar jeg over lang tid. Jeg eksperimenterer veldig da, det er kjekt å få til rå mat på den måten. Jeg har laget disse sjokoladekulene endel ganger, og ungene elsker dem. Jeg har brukt vanlig kakaopulver da, man skal egentlig bruke rått kakaopulver men de er i hvert fall jyysla gode. :)
Jeg er veldig glad i den nettsiden og bruker den endel.
Så gøy, jeg også tar det saaaaakte og Vetle er jo enda lenger unna enn meg, han er skeptisk, skikkelig også... men håper han kommer på gli etterhvert. :) Kjæresten min derimot synes raw kaker og diverse er super godt, heldigvis.
Takk for link, hennes blogg følger jeg godt med på, flink og mye spennende. Jeg legger ut endel oppskifter i bloggen min om du vil se og lage :)
Jeg bruker Cocosa EV. Den grønne. Jeg har den brune også, men den bruker jeg bare til steking. Det blir kjempegod, litt diskrét kokossmak på kulene. Jeg liker best å finhakke nøttene først, den første gangen jeg laget kulene var nøttebitene litt for store.
Det blir nok med vanlig (melkefri) sjokolade da, for jeg har ikke råd til alt det rax-sjokoladegreiene nå. Koster jo skjorta.
Hvor får jeg kjøpt gode dadler? Jeg har pleid å kjøpe de som ligger i løs vekt, men ser hun i bloggen over her fraråder dem. Jeg liker dem godt så lenge de er saftige, men det ER jo litt ekkelt at de ligger så åpent og med all sikkerhet er blitt kladdet på av andre.
Invandrerbutikker, jeg kjøper mine på en "frukt og grønt" butikk på Hamar og de er fantastiske iforhold til de vanlige de ofte har på butikken. Store og saftige, og de ligger i egne esker. :)
Jeg har ikke peiling egentlig, men det virker nesten som om noe av det tilhengere av raw food/supermat er mest opptatt av, er kaker og sjokolade/konfekt i ulike varianter? Hva med maten ellers, middagsretter osv? Eller må alt være basert på råkost?
hehe... Det er vel egentlig litt riktig, for meg har det viktigste vært å bytte ut godteri med sunnere mat, og å finne alternativer uten sukker, hvetemel osv har vært vanskelig.
Jeg er fersk i gamet og dette er hva jeg har startet med, så kommer det naturlig mer andre ting inn etterhvert. :)
Jeg lager ikke raw-food middager eller sånn, mest pga sønnen min, men også pga innkjøp og sånn at jeg ikke har kommet helt dit.
Jeg har begynt å bruke gojibær mye i muslifrokosten jeg lager meg til frokost, for å kutte ned på brødmat. Også har jeg begynt å lage mer spennende lunsjer uten at det nødvendigvis er raw-food. I tillegg er jeg så og si helt fri for vanlig godteri og kaker, og synes ikke det smaker noe særlig godt lenger heller. det er helt fantastisk. :)
Jeg mikser og trikser, blir flinkere hele tiden. Sønnen min er sær og liker ikke å være prøvekanin, han liker det gamle og kjente desverre. men han liker kjernesunne vafler, grønnsakslasange osv, så han kommer seg han også :)
Skal prøve flere middagsretter etterhvert når jeg får satt meg litt mer inn i dette med bløtlegging av mat (nøtter spesielt). :)
Jeg er ikke noe fan av å bli helt RAW, men å variere mer med vegetariske retter, raw-food retter, kjernesunne, lavkarbo og ganske vanlige, men sunne husmannskostretter
Jeg har egentlig motsatt inntrykk, det er helst jeg selv som er mest opptatt av snop og kaker. :knegg:
Det jeg har laget raw til nå har i grunnen bare vært sånne ting, for jeg er ikke helt der at jeg er så glad i rå mat ellers. Men det kommer seg. Dressinger og diper og sånt er jo ofte rå (feks. guacamole), men jeg sitter ikke og sikler over de fleste rå middager jeg har sett, nei. Så foreløpig går det i utelukkende vegansk mat med innslag av rå mat, helst sistnevnte når det kommer til snop, kaker og desserter og sånt.
Jeg var ikke heller det, jeg ville egentlig ha alt på norsk. Men etterhvert som jeg skjønte hvor sinnssykt MYE mer man finner på engelsk, googlet jeg masse og oversatte oppskrifter til norsk. Nå er jeg blitt så vant til de engelske, det er en ganske stor befrielse faktisk, for man finner utrolig mye mer enn på norsk. :D
Nei, jeg har lenge tenkt på det og jeg skal i fremtiden, men jeg har ikke kamera og vil helst ikke legge ut dårlige mobilbilder. Så det får vente. Vi skal til Rhodos om 7 uker og da MÅ vi ha med oss et bra kamera, så jeg tenker jeg kanskje starter en veganerblogg (ikke raw, men altså vanlig veganmat, både sunn og mindre sunn, og kanskje litt innslag av raw) når jeg kommer hjem derfra, etter 17. mai en gang. Jeg eksperimenterer jo hele tiden og elsker å lage veganmat, så jeg tror det blir bra. I går laget jeg "kjøttboller" av kidneybønner, de var overraskende gode! De blir absolutt et fast innslag i huset fremover!
Klart jeg kan det. :) Jeg er veldig glad i bønner og bruker det MYE, så noe proteinmangel tror jeg neppe jeg får med det første, hehe. Jeg liker kidneybønner best, og lager mye av det. Bla. lager jeg alltid refried beans til tacoen, og faktisk hadde jeg heller spist det enn kjøtt om jeg ikke hadde vært veganer, for jeg synes det smaker MYE bedre!
Det er superenkelt å lage, jeg bare freser 1 finhakket løk og 2-3 raspede/moste hvitløksbåter i litt olje/kokosfett, så tilsetter jeg en boks kidneybønner MED laken (viktig med laken, det blir IKKE det samme uten eller med vann, believe me) og rører godt.
Så tilsetter jeg et par ss malt spisskummen (altså ikke karve! Spisskummen lukter og smaker "tacokrydder"), litt kajennepepper og litt sort pepper. IKKE salt, bønner i lake er salt og jeg har brent meg på å tilsette salt et par ganger så helst salte etterpå om du vil. Rør og la det putre i et kvarters tid til det er kokt inn endel. Så tar du frem en potetmoser og moser i vei. Jeg liker det litt grovmoset, ikke for moset. Ferdig! Smaker utrolig godt, selv om det ser litt guggete ut.
Kjøttbollene jeg laget i går, eller bønneboller blir vel mer riktig, laget jeg sånn:
Ha 1 boks kidneybønner i et dørslag og skyll av laken og rist av vannet. Så har du dem i en food processor og tilsetter:
1 ts havsalt/himalayasalt
2 ss tørket timian
2 ss tørket oregano
1 ss tomatjuice (eller litt tomatpuré?)
1 stor ss løkpulver
1 stor ss hvitløkspulver
2 ss hvetemel eller annet mel, feks. kikertmel? Jeg bruker hvetemel
Pulse maskinen til det er blandet, helst ikke så mye lenger, men det er en smakssak. Ta ut kniven og lag små boller med hendene. Legg dem på bakepapirkledd stekeplate og stek dem i ovnen på ca. 180 grader i 20-30 minutter. Jeg stekte dem på pannen i går og det ble bra, men de ble kanskje litt gooey inni (jeg liker det da) så jeg skal lage dem i ovnen neste gang. Jeg hadde dem til spaghetti med hjemmelaget nydelig tomatsaus og brukte da tomatjuicen fra bokstomatene i bønnebollene.
Disse er også helt fantastiske! Den krydderblandingen er aldeles perfekt og jeg blir aldri lei! Beste jeg har smakt! Det er mannen til Fibi sin oppskrift, han er kokk og serverte disse på jobb og fikk enormt gode tilbakemeldinger. Jeg ville ikke skippet noen av ingrediensene her, alt er viktig for å få den intenst gode smaken! Jeg kuttet litt ned på eddiken da den ble litt vel fremtredende, men den MÅ være med.
JIMBURGERS
2 bokser kidneybønner
50 gram tomatpuré
12,5 gram ingefærpaste
2 ss spisskummen
Et par ss eddik
0,5 ss madras currypulver
0,5 ss muskat
2,5 ss oregano
50 gram små havregryn
125 gram solsikkekjerner
8 gram sukker
5-6 store hvitløksfedd eller 1 kinesisk hvitløk + 0,5 dl olje
200 gram renset rødløk
250 gram kokt potet, moset
10 gram salt
3-4 toppede ss maizenna
Jeg kjørte alt til mos i food processoren, men jeg syntes det ble litt vel moset så når jeg lager ny ladning igjen i dag (jeg er blitt avhengig) så skal jeg mose noen ting i maskinen og resten for hånd.
Kjør olje og hvitløk til paste i food processor. Tilsett bønnene (avrent) og havregrynene, poteter, solsikkekjerner og rødløk. Pulse maskinen til det er grovmoset.
Tilsett resten av ingrediensene og blandet godt inn med hendene, evt bare la alt kjøres i maskinen men pass på at det ikke blir FOR moset, det er bedre når det er litt grovblandet.
Lag burgere, stek dem først på pannen og så i ovnen på 180 grader i 8-10 minutter.
Den har jeg vært innom mange ganger ja, det er den jeg bruker mest. :D
Har laget MYE derfra. Linselusene (røde) ble ikke heeelt vellykket, men jeg tror jeg stekte dem for lenge. Og så var de svake på smak, jeg må ha mye sterkere smaker så jeg må krydre dem mer. Men nå er jo bønnebollene blitt min store favoritt da, de fant jeg på denne siden, der hun har alle oppskriftene på video (youtube), genialt. Jeg har bearbeidet den litt da.
Jeg synes bønner er super godt, men ikke så flink til å lage. Vetle "likte" ikke bønner helt til han smakte Chili con carne, det er han kjempe glad i, vi bruker jo karbonadedeig der også da, men ett skritt frem :)
Også så fint med oppskrifter der man ikke må ut på en skikkelig dyr handlerunde, ser ut som jeg har mesteparten i skapene mine :)
Min lokale helsekost hadde fått inn massevis av superfoods og hadde en hel hylle med dette. Jeg lager en del av greiene, men siden jeg liker varm mat så blir jeg ikke akkurat hel-frelst. Jeg har en av kokebøkene til Renée Voltaire, og det er sant, det er mye søtt i den, både med eget kakekapittel og endel i frokostkapittelet.
Noen som vet hvordan det er å kombinere dette med lavkarbo? Da tenker jeg på ingredienser som bokhvete, kakao, hampfrø, agavesirup, maca, mesquite og spirulina f.eks.
Såvidt jeg vet er ikke Spirulina høykarbo, og jeg vet lavkarbofolk bruker kakaopulver. Hampfrø, maca og mesquite vet jeg ikke noe om karboinnholdet på, men avagesirup er nok ganske høykarbo. Bokhvete blir brukt i små mengder av mange som følger Kwasniewski sine kostråd, han er LCHF (en av de mest ekstreme).
Jeg er på ingen måte ekstrem, jeg spiser bønner f.eks. Og tåler ikke et kosthold med alt for mye tilsatt fett. Prøver å få i meg olivenolje via salat, og fet fisk hver dag, men melkefett f.eks. gjør meg dårlig.
Og hamprfrøene syns jeg er så gode, at jeg kjenner jeg blåser litt i karboinnholdet. :humre:
Nei, de er uten skall, så da har de omtrent samme konsistens som linfrø, bare at de er litt større og mykere. Nøttete smak, og jeg strør dem gjerne på eggerøre eller avocado. Det er mye bra fettsyrer i det.