mammamia sa for siden:
Har hørt at barn under 3 år ikke skal ha rismelk. Men finner ikke dokumentasjon på dette. Er det noen som vet hvorfor og som ev. kan vise en link?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
mammamia sa for siden:
Har hørt at barn under 3 år ikke skal ha rismelk. Men finner ikke dokumentasjon på dette. Er det noen som vet hvorfor og som ev. kan vise en link?
Trois sa for siden:
Det er pga høyt innhold av arsen. Finnes noen artikler på engelsk men har ikke tid til å finne de nå.
mammamia sa for siden:
Ok, men er dette retningslinjer fra myndighetene eller kommer det andre steds fra?
Tranquil sa for siden:
Dette er jeg interessert i og. Finner litt info på nettet, men lurer og på hva myndighetene mener om dette.
Dixie Diner sa for siden:
Hva med havremelk?
Dixie Diner sa for siden:
Djeez, jeg visste ikke det, gjelder det altså alle rismelk-merker? Bør vi holde oss til soyamelk allikevel da? Jeg liker ikke så godt havremelk.
mammamia sa for siden:
Takk for svar, fant også en artikkel om dette på matportalen.no som henviste til danske myndigheter.
iser; soyamelk er vel ikke anbefalt pga den kan gi hormonpåvikrkning
Da får det vel bli gode gamle TINE- laktosefri
venla sa for siden:
Dette var nytt for meg også. Gir av og til jenta på snart to et glass av og til. Men bruker den først og fremst til matlaging. Liker smaken av rismelk bedre enn havremelk. Bruker den fra GoGreen (svensk merke). Synes det er rart at det ikke står en advarsel på kartongen, siden skandinaviske myndigheter er veldig strenge på sånt.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg er så usikker på dette med soya, det virker som om det er minst like omdiskutert som dette med animalsk fett og karbohydrater, faktisk. Jeg måtte google litt i dag siden jeg jo bruker endel soya, og fant noen linker, bla. denne. Jeg er IKKE kjent med kilden her altså, og skal ikke påstå verken det ene eller det andre (og jeg ser det er "litt av hvert" på den siden, men la oss holde oss til denne artikkelen nå), men sånn som jeg forstår det nå så virker det altså som om det er et like erkjent fakta at soya er "farlig" som det at margarin er sunnere enn smør, altså at det faktisk er bred uenighet i det.
venla sa for siden:
Her fant jeg en lenke via et annet forum:
www.food.gov.uk/science/surveillance/fsisbranch2009/survey0209
Dixie Diner sa for siden:
Men er ikke det siste der i hovedsak pga. kalsiumet? (Ikke som erstatning for mme altså). For rismelk selges jo med tilsatt kalsium (det samme med soyamelk).
Dixie Diner sa for siden:
Det er kanskje forskjell på fermentert/bearbeidet soya og soyabønner? Jeg spør fordi jeg er usikker altså, vil vite mer om dette. Asiatere spiser jo veldig mye soya, men kanskje helst i fermentert form (feks. Natto) og kreft er vel egentlig ikke så utbredt der som her. Jeg fant denne om asiatere og soya i dag. Jeg synes det er et spennende tema, altså. Må se om jeg finner noen kanskje litt mer vitenskapelige linker, hehe.
venla sa for siden:
Det med de under 12 mnd går nok på kalsium ja. Det sto også at man burde passe på å holde inntaket av uøkologisk arsenikk på et minimum for barn mellom 1-4,5 år.
Jeg tolker det dithen, at rismelk ikke bør være hoveddrikken for å dekke kalsiumbehovet til småbarn.
annemede sa for siden:
Risdrikk har også for lite energi (fett) til at det er tilrådelig for små barn.
Nip sa for siden:
Spennende tråd å følge med på. Vetle drikker vanlig melk, men vi bruker litt rismelk - mest til kjernesunne vafler. Bytter alltid på mellom melk, havre, soya, ris osv. For en variert blanding.
m^2 sa for siden:
Kan det ha noe å si med at enkelte rismelk typer kan inneholde spor av gluten? At det kanskje kan ha blitt sagt i sammenheng med glutenallergi elns?
Dixie Diner sa for siden:
Mine drikker kun kumelk på skole/barnehage, hjemme har det gått i rismelk/soyamelk med kalsium. Men jeg ser de har nøttemelk også i butikken, må prøve den. Og havremelk, er den god?
Hjertensfryd sa for siden:
Me bruker kun havremelk til våre ungar. Det er den dei likar best og som er tilnærma lik vanlig melk.
m^2 sa for siden:
mandelmelk på kartong er godt men litt marsipanaktig og fryktelig søt, synes jeg hvertfall. Men det finnes jo tilsatt kalsium da som kan være en fordel, men vær litt obs på søtningen i den (både mandel- og cashewmelk) det er veldig varierende hva de bruker som søtning. Men det er jo et genialt alternativ egentlig for oss, lillegutt skal ikke ha melk eller soya, eller ris, eller havre :humre:
Jeg lager ofte mandelmelk selv, det blir veldig godt, også i middagsretter :D
Og kokosmelk, evt. utvannet.
Dixie Diner sa for siden:
Åh, har du oppskrift på mandelmelk? Jeg husker det var en oppskrift i en slankebok jeg hadde for mange år siden (Fit 4 Life), men jeg laget den aldri. Jeg tror det var bare mandler og vann?
m^2 sa for siden:
Bare mandler og vann ja :)
Veldig enkelt - mos mandlene med vann i kjøkkenkniven/maskina/dingsen, med eller uten skall (helst uten).
En passe mengde mandler og en passe mengde vann (sorry, jeg tar det på slumpen....
F.eks en pose mandler og ca. 3-gangen med vann.
Hell i klede, og skvis ut vannet. Voila. Tilsett evt. litt vaniljepulver (ikke -sukker, hvis du er opptatt av slikt).
Jeg har til og med laget yoghurt av mandelmelk :jupp:
Mandelrestene bruker jeg i brød o.l.
(og en ting til, i en annen tråd så jeg at du skrev om sjokolade, sjekk [url]www.okosjokolade.no[/url] ;) )
Dixie Diner sa for siden:
Ååååh dette er gull verdt, tusen takk!! :hyper: Oppskrift på yoghurt av mandelmelk? :blafre:
Jeg har sett den sjokoladesiden, skal nok handle litt derfra etterhvert!
m^2 sa for siden:
Jeps, her :)
Dixie Diner sa for siden:
Den tråden har jeg jo til og med svart i. :flau:
Du har altså brukt rismelk i stedet for helmelk? Men hva med Biolaen, hva kan jeg erstatte den med? Nå maser jeg fælt.
m^2 sa for siden:
Jeg har brukt probiotika-tabletter, faktisk :) Evt. går det an å få tak i yoghurtstarter, tror kamp linker til noen i tråden, melkefrie.
jeg må skynde meg å tilføye at det beste resultatet har jeg fått med kokosmelk sånn ift konsistens, men for å variere litt har jeg prøvd begge deler, altså med både mandelmelk og kokosmelk. Og av en eller annen grunn er det ikke alltid det "tar", men det tror jeg har med probiotikaen å gjøre.
Et annet hett tips er jo ismaskin for man jo lage den deiligste iskrem av bortimot hvasomhelst, men det har du sikkert ;)
Dixie Diner sa for siden:
Kokosmelk høres ut som noe for meg, jeg elsker kokos! Kokosmelk i stedet for helmelk altså, og så noen probiotikakapsler drysset nedi? :hmm: Jeg MÅ prøve dette!
m^2 sa for siden:
:nemlig:
Jeg varmer opp melken til passe temperatur først, drysser i (melkefri) probiotika-kapsel-innhold i passe mengder (det er nok der jeg ikke alltid treffer), men det er litt krøkkete og for pulveret klumper seg lett. Så lurt å røre det ut i et lite glass i bare litt kokosmelk først. Også setter jeg hele greia i tett beholder i komfyren på lav guff natta over. (tilsvarende metoden brukt i kamps innlegg) Voila!
I verste fall har jeg i litt gelatin for å ordne til konsistensen, men det kan vel ikke du spise?
Dixie Diner sa for siden:
Nei ikke gelatin, men jeg kan bruke agar hvis jeg får tak i det. Tuusen takk, altså! :D
Charlie sa for siden:
Har brukt rismelk tilsatt kalsium (den mørkeblå kartongen) til begge mine. Så akkurat kalsiumdelen er jo ivaretatt, da...
Charlie sa for siden:
Er det ikke veldig mye av det dårlige fettet i kokosmelk??
Nøttemelk kan man lage selv også av f.eks. cashewnøtter , det er bare nøtter og vann i de drikkene, som regel.
Vi er veldig glade i AlPro Soya sin yoghurt, den er med probiotika, den har sånn deilig kremet konsistens og er i flere ulike smaker (litt sånn som Yoplait er den og kommer i samme type 4-pk med papp rundt. Pleier å ha den på Meny). Ellers kjøper vi ulike laktosefrie yoghurter fra bl.a. Valios når vi er i Sverige for variasjonens skyld (men det begrenser seg litt hvor mye man kan kjøpe pga holdbarhetsdato).
Dixie Diner sa for siden:
Nei, kokosfett er vel sunt. Fettsyrene er kortkjedede og kan dermed ikke sammenlignes med annet mettet fett, leste jeg en eller annen gang. Jeg bruker disse:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.