Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Jeg har skrevet et dikt

#1

Thorset sa for siden:

HAR DU EN DRØM?

Har du en drøm som du går og bærer på?
Lengter du etter å slippe den ut i livet?
Slipp den ut akkurat NÅ!
Før det blir for sent, må du ta initiativet!

Har du en drøm som aldri blir noe av?
Vil du dele den med noen flere?
Ikke la den synke i det dype hav!
Ta din drøm og driv den videre!

Har du en drøm du føler er god?
Tør du ikke si det høyt?
Driv den fram, den er ditt blod!
Det er verdt et forsøk, det er ikke drøyt!

Få det ut av kroppen!
Del den med hele verden!
Hvem vet, kanskje når den toppen?
Og da må det vel være verdt ferden?


#2

Thorset sa for siden:

Vil gjerne høre fra noen om dette er et bra eller et dårlig dikt. Det er i hvert fall av meg, og jeg vil bare få ut det jeg tenker.


#3

Slettet bruker sa for siden:

Jeg leser normat aldri dikt og har nada peil. Men jeg leste det der. Og jeg likte det veldig, veldig godt. Jeg liker måten å klatre ut i verden på.


#4

Thorset sa for siden:

tusen takk :)


#5

DM sa for siden:

Jeg tolket det som et realt spark i baken.


#6

007 sa for siden:

Jeg synes det var et fint og sant dikt og det fikk meg til å gruble litt over drømmene mine og om muligheten til å realisere disse.


#7

Skilpadda sa for siden:

Hvis man skal skrive dikt som rimer, og med en tilsynelatende fast form som dette, bør man legge en del arbeid i å få formen jevn - at de linjene som rimer på hverandre er like lange og har like mange trykksterke stavelser, for eksempel. Det er også viktig at ordene som rimer har samme trykk og tonefall - "noen flere" og "driv den videre" rimer ikke egentlig, selv om begge slutter på "-ere". Hvis du leser diktet høyt for deg selv, og prøver å holde en jevn rytme, oppdager du ganske lett sånt, og kan prøve å file og justere på linjene slik at de passer sammen.

Så er det jo mange måter å rime på, og mange måter å skrive dikt på, og par-rim, som du bruker her, er ikke den eneste "riktige" måten å skrive på. Men når det er par-rim du prøver på, bør det være gjennomført. Og prøver man seg på en friere eller mer avansert rytme/form, bør man være enda mer bevisst på rytmen og klangen i diktet, så å skrive par-rim og prøve å få dem fint til, det er uansett en god start og en fin måte å øve på.

I lyrikk er formen nesten alt, så det er viktig at den er god og at den står til innholdet. Tusenvis av dikt har knapt annet innhold enn "jeg er lei meg" eller "jeg er forelsket", men regnes likevel som gode, vakre og til og med originale eller nyskapende dikt. Det er veldig vanskelig å skrive gode dikt, selv om man har en fin tanke bak, eller et ektefølt innhold.


#8

Harriet Vane sa for siden:

Dette var ikke et dikt etter min smak, jeg syntes det rimte veldig dårlig til å være et dikt som tydeligvis var ment å være på rim.


#9

Toffskij sa for siden:

Jeg synes dette diktet er svakt både i form og innhold.


#10

Nora H sa for siden:

Jeg har ikke peiling på form og slikt, men jeg likte innholdet veldig godt. Grunnen til at det traff meg er nok fordi jeg står i et veiskille i livet akkurat nå, og da er det en fin påminnelse å lese slike ord. :)


#11

Jessica sa for siden:

Jeg kjenner at budskapet traff meg. Rytmen er ikke der, men jeg syns absolutt du skal jobbe med den. Ta i mot tipsene over her.


#12

Lorien sa for siden:

Jeg er enig med Toffskij. Jeg ville ikke kalt dette et dikt. Snarere en parodi på et dikt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.