Eg får ikkje til den sushirisen. :gaah: Uansett kor lenge den koke og kor flink eg er med eddiken blir den ikkje god. Så kan eg bruke jasminris eller anna type ris?
Eller kanontips til bankers sushiris? Skal nemlig ha åtte gjestar til middag i morga og vil IKKJE ha mislykka ris.
Hvordan lager du den? Jeg bruker sushiris fra Blue Dragon, vanner godt ut, lar stå i 20 minutter og koker alt vannet inn (4 dl. vann til 250 g ris). Så lar jeg risen kjøle seg litt, blander like deler riseddik (fra Blue Dragon) og sukker (ca. 2 ss av hver til 250 g ris) og sørger for å røre sukkeret godt ut i eddiken. Blandes så i lunken ris og blir stort sett veldig bra.
Hell risen i en bolle og skyll den i vann. Rør rundt med hånden i et par minutter. Bytt vann tre-fire ganger. Vannet skal være helt klart når du er ferdig med å skylle. Hvis du har tid bør du la risen stå i vann i en time før du koker den.
Kok opp vann i en riskoker eller en dyp teflonstekepanne med lokk. Ha i risen og la den koke på sterk varme i 2 minutter, middels varme i 5 minutter og på lav varme i 15 minutter - hele tiden med lokket på. Legg et kjøkkenhåndkle under lokket. Det trekker til seg fuktighet.
Mens risen koker, ha eddik, salt og sukker i en liten gryte og varm opp til sukkeret er oppløst. Sett eddikblandingen til kjøling.
Ha risen i en stor bolle. Fjern eventuell ris som har brent seg. Rør forsiktig i risen med en tresleiv til den er avkjølt. Hell eddikblandingen over risen, drååpe for dråpe slik at den blir jevnt fordelt. Risen skal nå være blank og fin. Ikke bløt, men definitivt klissete
Du koker den ikke på for sterk varme, da. Sånn at alt vannet fordamper før risen er gjennomkokt. En tommelfingerregel når man koker ris er at den skal koke opp og så stå og trekke til alt vannet er kokt inn (på 1 eller 2).