Jeg har kokt lammegryte med sitrus og kanel i kveld. Nå er søndagsmiddagen klar, det samme er minst en hverdagsmiddag som skal i fryseren.
Jeg innser at gryter er genialt, og har laget egen plass for gryter i kokeboksen. Enn så lenge står lammegrytekortet ensomt og alene, og jeg trenger flere oppskrifter på gode gryter. Gjerne slike som kan koke i uendeligheten og varmes opp igjen.
Tingen med gode gryter er vel at det ikke finnes faste oppskrifter, men at man tar det man har osv.
Jeg synes biffgryte er godt. Jeg liker best på skikkelig biffkjøtt, mens mannen synes det er best med høyrygg eller annet grytekjøtt.
vi gjør det sånn: bruner kjøtt sammen med løk og gulrot i små omganger, salter og peprer, samt annet krydder, paprika f.eks. Om vi har poteter i gryta så freses de en runde også, og så videre med grønnsakene som går i (sopp, paprika, vårløk osv.) Bacon kan også freses og has i det er også godt.
Når alt er oppi gryta kan det godt tilsettes litt rødvin og eller fløte. Hvitløk må også i. synes jeg. La den stå og koke til kjøtt og poteter er møre.
Denne laget jeg i går. Veldig vellykket. Lot den ikke koke lenger enn oppskriften sa, men lagde den på formiddagen, kjølte den ned i vannbad, og varmet den opp til middag.
Bestemors gulasj: vend kjøttbiter (helst lam, men okse går også) i mel, salt og pepper. Brun dem litt i små porsjoner, og kok litt vann i stekepanna mellom hver gang. Det blir sausen. Ha alt over i ei stor gryte etterhvert. Når alt kjøttet er brunet, har du oppi løk, paprika, gulrot, en boks med tomater, hakket chili (ok, den er ikke fra originaloppskriften), og en skvett fløte. Kok til det er mørt.
Skjærer biffkjøtt, svinekjøtt, paprika, løk, gulrøtter(hva en kunne ønske egentlig) i terninger/strimler. Steker i panne,med rigelig med biffkrydder. Etter hvert som det blir stekt, hives det opp i en kjele, og i kjelen tar en noen poser med peppersaus og noen poser med sjysaus og tilsvarende med vann. Smakes til med krydder og brunost.
Lar det koke til gulrøttene er møre, greit å ha de i ganske små biter, og serveres med ris, baguetter og salat.
I disse får-i-kål-kjøtt-i-butikken-tider vil jeg foreslå stifado ala rajraj:
4 porsjoner:
1 kg grytekjøtt av lam
cirka 15 sjalottløk (best), evt. 2 store gule løk i båter (duger det au)
1 boks hermetiske tomater
1 dl vann
2 ss tomatpuré
2 fedd hvitløk
1 laubærblad
1 klunk rødvin - hvis du har
olivenolje
salt, pepper etter smak
Fres grytekjøttet i rikelig med olivenolje i to omganger i en stor gryte. Når omgang nummer to er ferdig, slenger du oppi omgang nummer én igjen og har på så mye pepper som du synes er godt (jeg liker mye). Tilsett tomater og vann og la det koke litt inn.
Så tar du i tomatpuré, hvitløk og løk - evt. rødvin. Putt i laubærbladet og la det småputre til kjøttet er mørt og sjalottløken/løken er helt myk (en halvtime hvis du er sulten, en time, halvannen hvis du har god tid). Smak til med salt og evt. mer pepper.
Serveres med ris eller båtpoteter + salat eller grillede auberginer. :nam: