Jeg skal antagelig kjøpe en leilighet på forkjøpsrett, og jeg er allerede langt inne i (den mentale) oppussingen og møbleringen. :knegg: Det er noen få ting jeg må fikse i denne leiligheten, og noen ting jeg bare har veldig lyst til å ordne, deriblant belysning. Helst skulle jeg hatt spotter nedover en lang mørk gang, men da må taket lektes ned (det er betongtak), og det blir bare for dyrt. Alternativet jeg vurderer er flere lamper og/eller skinner, men da trenger jeg flere elektriske punkter. Er det noen som vet hva det koster å få en elektriker til å legge opp noen ekstra punkter? Kommer det ann på en hel masse greier, eller? Hva med å skifte ut skrusikringer med automatsikringer - hva koster den slags?
Mannen min regner ca 1000,- per stikk og 1000,- for å få en ny sikring i skapen. (tommelfingerregel for matriell og penger). Det å skifte sikringskap er temmelig dyrt. Vi betalte ca 10.000,- for et nytt skap. For vår del måtte vi ha større skap så vi gikk fra automatisikringer til automatsikringer. Jeg vil alikevel tro at prisen blir det samme for å gå fra et annet skap?
En løsning i taket kan jo være en "spot-planke". Det er riktignok ikke like fint alltid, men kan gi spotter uten at de bygger spesielt mye ned fra taket.
Him sier 1000 per kontakt, og det er nok ikke langt unna sannheten hvis det er bare noen få kontakter som skal settes opp. For sikringsskap må du regne 1000-1500 kr per kurs. Enkelte borettslag kan ha avtaler med noen elektrikerfirmaer når det gjelder fastpris på skifte av sikringsskap. Spørsmål her blir kanskje også hvor gammelt det er og om det også er egne inntakssikringer (kortslutningsvern). Litt usikker på hvordan dette er i blokker, men mulig det er et tildels felles opplegg eller en del av "sentral administrasjon" i hvert fall.
Skal man imidlertid ha gjort ganske mye samlet ber man om et tilbud. Spesielt da på oppsett av kontakter tenker jeg man kan komme noe rimeligere ut av det.
Tips i forkant kan også være å få tatt en elsjekk der elektriker kommer og går over en del av anlegget, for da også få et bilde av eventuelt andre ting som bør utbedres.
Hvor gammelt er det elektriske anlegget som er der? Når ble huset bygd?
Jeg glemte å si det, men det er som du sier på timespris. :nikker: Mrc har et veldig godt poeng i at hvis det er mer som skal gjøres kan det lønne seg å få et tilbud fremfor å ta det på timesbasis.
Takk for gode råd! Det å undersøke om borettslaget har noen ordninger eller avtaler var et godt tips. :jupp: Bygget er for øvrig fra 60-tallet, sikringsskapet likeså, men det er to kurser med automatsikringer der. Disse tror jeg går til oppvaskmaskin og vaskemaskin. Men hvor mange kurser mener dere at en leilighet på 80 kvm bør ha? Hva er få og mange i denne sammenheng? Det er for øvrig sentralvarme inkl. i felleskostnader (det er to radiatorer i leiligheten), så jeg vet ikke om disse belaster "mitt" sikringsskap?
Hvis kjøkken og bad er pusset opp i senere år, eller det har blitt gjort endringer der i henhold til det elektriske, er det pålagt at elektrikerene setter inn kurser med jordfeilsikring.
Hvis sikringsskapet ellers er fra 60-tallet hadde jeg nok vært rask med å få kastet ut dritten.
Radiatorene er vel koblet til et felles anlegg der vann varmes opp, og dette er inkludert i felleskostnadene, er det ikke noe som belaster dere strømmessig. Hvis dere har sentral oppvarming som dekker mye av behovene og leiligheten ellers ikke er så stor, så er det ikke så mange kursene dere trenger ved siden av kjøkken og bad. Hvis alt skiftes ut, så bytt bare ut de som går til kjøkken og bad også egentlig selv om de trolig ikke er så veldig gamle.
Er det også varmtvann gjennom sentralt anlegg da eller er det egen varmtvannstank?
Med andre ord er det trolig ikke så mange varmovnene som er nødvendig. Ut i fra størrelse på 80 kvm er det vel to eller tre soverom, og man endre nok gjerne opp med å måtte ha varmovner også her.
Er det varmekabler noen steder i leiligheten? F.eks. hvis man har vaskemaskin og tørketrommel på bad vil det gjerne kreve en egen 16A-kurs alene. Er det her flere kontakter lagt på gammel tynn ledning (1,5mm2) kan det være at det må fordeles over to 10A-kurser hvis man ikke velger å legge opp ny ledning (kan være det beste). Gulvvarmen kan vel muligens kreve en egen kurs her igjen, men kan godt være på samme kurs som f.eks. lysene på badet o.l.
Man skal være klar over at en "gammel" 10A-kurs, med skrusikring, gjerne tåler mer belastning enn en ny sikring. Nye sikringer er mer presise, og en gammel 10A-sikring kan godt klare en del mer - noe som er litt av problemet med dem. Det kan derfor være nødvendig med flere kurser enn dere har i dag, og man har jo generelt sett mer elektrisk utstyr nå.
Elektrikerfirmaene vet nok bedre hvordan man bør fordele belastningen når du forteller om leiligheten. I e-post med tilbudsforespørsel kan du legge med høyoppløselig bilde av sikringsskapet, samt bilde av kursfortegnelsen i sikringsskapet.
Når kontakter settes opp bør man se på hvordan varmovner skal kobles til. Fastmonterte varmovner er det beste, og få satt opp kontakter slik at dere slipper å bruke skjøteledninger! (evt. få elektriker til å lage nye ledninger på varmovnene slik at de rekker bort til kontakt).
Du skal ha egen kurs for komfyr på kjøkkenet. Videre bør man vel ha en 16A-kurs, evt. to 10A-kurser - greia her er jo at oppvaskmaskin trekker en del, mikrobølgeovn kan trekke en del, skal det være noe oppvarming på kjøkkenet osv...
For stua utenom oppvarming skal én 10A-kurs normalt sett holde. Er det mulighet for 16A er det bare en fordel og koster ikke noe ektra egentlig.
Med at anlegget er såpass gammelt bør man få en gjennomgang, og det kan være at det for noen rom vil være anbefalt at man bytter ut ledningene.
I borettslaget vi bodde i tidligere, var det borettslaget som eide sikringsskapet. Da kan man ikke gjøre den døyt, og halve sikringsskapet er plombert ...
@mrc: Varmevann er også inkludert i felleskostnader, så dette belaster nok heller ikke mitt sikringsskap. Derimot er det nye (?) varmekabler på badet, og jeg tipper at også disse er koblet opp mot en av de to nye automatsikringene "mine". Det spørs om jeg uansett trenger en ekstra kurs på badet siden jeg også ønsker å ha tørketrommel der. :gruble:
@Ru: Jeg tar kontakt etter overtagelsen for tips av elektriker. :jupp:
Er det ingen kursoversikt i sikringsskapet? Dette er man pålagt til å ha.
Men en leilighet på 80 kvm der eneste varmekablene er på badet og man har delvis sentralvarme og sentralt varmtvann er det ikke mange kursene man trenger. Vil tro her at skifte av sikringsskap trolig kan komme på ca. 10 000 kr. 10 000 har ofte vært en "fastpris" en del elektrikere også har hatt på "enkle" skap.
Elektrikere er ellers av de "håndverkerne" som har lavest timespris. Samtidig tar de igjen mye på materiell. De har tildels helt syke priser på materiellet, så det kan være lurt å få fastpris på det hele i stedet for å ta en del ting på timer + materiell. Hadde en omgang med å sette opp flere kontakter, bytte ut noen slitte kontakter og få på plass noen lamper - var ikke rare materiellmengden, men materiellet ble dyrere enn timene... En Elko-stikkontakt som koster 150-200kr i butikken koster raskt 400+ når en elektriker skal levere den. Samtidig kan du normalt sett ikke kjøpe materielle selv, selv om det er akkurat samme materiellet de benytter.
Det man ellers kan vurdere hvis man har sentralvarme i enkelte rom, er kanskje å installere noen "varmeflyttere" - i praksis en "ventil med vifte" som flytter luft fra den ene rommet til det andre. Kan gi strømbesparelser. Gir jo litt viftestøy, men kan i hvert fall benyttes når man selv ikke er hjemme. Er dog gjerne ikke mye viftehastighet man trenger for å flytte litt. Kanskje ikke det peneste visuelt sett, avhengig av hvordan man kan plassere disse. Ligner jo i praksis baderomsvifte...
Ofte er hovedsikringen uansett temmelig stusselig slik at det ikke er noen vits i å legge opp flere kurser. Du kan jo ha det utroligste på samme kurs sålenge du ikke kjører alt samtidig. Man får litt rytme på å slå av varmekablene når man skal vaske eller tørke klær, ikke støvsuge når komfyren er på og sånn etterhvert.
Men sjekk hovedsikringene før du bestiller elektriker for å få nye kurser.
Rehabiliterer du sikringsskap tar du gjerne med ny hovedsikring også. Man har i tillegg inntakssikringer/kortslutningsvern. Her spørs det da om dette er noe som er felles for hele bygget eller om det er noe separat for hver leilighet. Hvis inntak her ikke er "moderne", er det noe borettslaget bør gjøre noe med....
Men det kan være upraktisk å ligge opp i mot begrensningene, og skal man først rehabilitere skapet bør man få gjort på en skikkelig måte og etter dagens forbruk i stedet for å fortsette å ha begrensninger etter "gamle trender".
Som sagt er det også slik at de gamle skrusikringene gjerne "tåler mer enn de skal". Kombinert med tynn og gammel kabel er det ikke helt bra.
Med stikkontakter som har stått på veggen i flere tiår kan de ha godt av å også bli etterstrammet. Har man f.eks. en støvsuger på 2000 watt og lar den gå en stund kan man ta å kjenne litt på kontakten, både kontakten på støvsugeren og kontakten på veggen, om disse virker noe varmere enn vanlig. Kan være et kraftig tegn på at noe bør gjøres.
Jepp. Eller om man først har en elektriker å spørre - få dem til å gå over med varmesøkende kamera for å se etter dårlige koblinger eller slitasjepunkter så slipper du brann.
Kan man alltid rehabilitere eget skap om man bor i borettslag? Jeg trodde det gjerne var sånt som ble stoppet av styrer sånn at ikke kapasiteten på stigeledningene sprenges? Jeg vet ikke - men det er jo logisk at laget vil ha en finger med i dette?
Hvis du er ansvarlig for skapet, så skal du ha lov til å gjøre det. Jeg mener egentlig at det i mange borettslag burde vært borettslagets ansvar, ettersom risikoen hvis noe skjer er temmelig "felles". Tror mange også heller ville hatt det slik at man betalte ned på nyere elektrisk anlegg på felleskostnadene enn at man skulle dekke det selv.
Elektriker må naturligvis sjekke at anlegget "spiller på lag" med resten av anlegget i en slik bolig.